FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 juni 2024

Discord wordt geïntegreerd op PS5

Goed nieuws voor de ps5 bezitters. Discord wordt namelijk eindelijk geïntegreerd voor het apparaat de aankomende weken.

Straks is het dus niet meer nodig om meerdere chats te gebruiken voor je ps5. Discord wordt direct toegankelijk op de ps5 dus je hoeft niet meer je mobiele app of pc-applicatie te gebruiken. Als eerste zal de update in Azië worden uitgebracht, daarna komt het ook naar Europa, Australië en uiteindelijk de VS. Binnenkort moet je dus alleen even je ps5 updaten met de nieuwste software en je Discord account op je ps5 activeren. Via ps5 control center kun je dan vervolgens kiezen welke Discord server je in wilt stappen en welke chatroom je wilt gebruiken.

Halsema: twijfelen aan onpartijdigheid door XR na zonnepanelencadeau 'schandalige suggestie'

Burgemeester Halsema heeft geen spijt van het in ontvangst nemen van 5500 zonnepanelen die aan de stad gedoneerd werden door ING en vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Extinction Rebellion zei eerder vandaag te twijfelen aan de onpartijdigheid van de burgemeester en bang te zijn dat keuzes van Halsema beïnvloed kunnen worden bij volgende acties van XR tegen ING. "Schandalige suggestie", aldus Halsema in AT5's Gesprek met de Burgemeester. 

Halsema nam de zonnepanelen, die zijn bedoeld om panden in de stad verder te verduurzamen, gisteren in ontvangst. De milieuactivisten vinden dat de onpartijdigheid van de burgemeester daarmee is aangetast. "De burgemeester kan op deze manier een volgende demonstratie (tegen ING, red.) niet meer onbevangen beoordelen", zo stond te lezen in een verklaring. 

"Dat is een vrij schandalige suggestie", reageert Halsema fel. "Ik heb ze niet persoonlijk in ontvangst genomen, het is een cadeau aan de stad, een cadeau dat met name voetbalverenigingen en buurthuizen moet gaan helpen hun energierekening laag te houden. Want daar worden ze geplaatst."

"De gedachte dat ik in de afweging die we in de driehoek maken mijn oor zou laten hangen naar bedrijven is volstrekte flauwekul", vervolgt ze. "Dat zou betekenen dat ik nooit meer zou kunnen optreden. Deze stad heeft relaties met het Rijksmuseum, met andere bedrijven, noem maar op. Ik maak onafhankelijke afwegingen, en als Extinction Rebellion dit soort zulke schandalige suggesties doet dan moeten ze dat eerst eens hardmaken."

Volgens Extinction Rebellion "lijkt het schenken van zonnepanelen door ING een beloning voor de overdreven politie-inzet en de onrechtmatige handelwijze van de Amsterdamse burgemeester". Halsema: "Dan moeten ze eerst maar eens laten zien waar het onrechtmatig was. Het enige wat er natuurlijk is gebeurd, is dat we de blokkades van de A10 hebben moeten ontruimen. Maar ze hebben altijd alternatieve demonstratielocaties aangeboden gekregen, ook vlakbij, dus we gaan buitengewoon zorgvuldig met Extinction Rebellion om, alleen zij hebben zich ook aan de wet te houden."

Maar loopt ze niet het gevaar mee te doen aan 'greenwashing' door zo'n cadeau in ontvangst te nemen? Halsema: "Dat zijn politieke discussies waar ik buiten blijf. Het is een cadeau aan de stad wat het college aanvaardt. Dat ik dat dan vervolgens in dank aanvaard op dat moment, dat hoort gewoon bij mijn collegeverantwoordelijkheden. Daarbij denk ik ook dat het belangrijk is dat bedrijven investeren in de stad."

Rioolramp dreigt in Tilburg; ¤ 10 miljoen nodig voor reparatie

In Tilburg dreigt een catastrofale hoeveel rioolinhoud vrij te komen als er niet snel een grootschalige en kostbare reparatie aan het hoofdriool wordt uitgevoerd.

Door de hoge grondwaterstand zijn vier leidingen van het riool beschadigd, die vrijwel al het rioolwater afvoeren naar de waterzuiveringsinstallatie van de stad. Dit stelsel van immense buizen en putten heeft een capaciteit van 14.000 kuub per uur en bevindt zich ongeveer zes meter onder de grond.

Vanwege de verzakking en lekkage is de verbindingsweg tussen bedrijventerrein Kraaiven en de waterzuivering momenteel afgesloten. Ook is een hogedruk gasleiding in de buurt uit voorzorg verlegd.

Met tijdelijke maatregelen houdt de stad de situatie nu onder controle. In september start de vervangingsoperatie die een definitieve oplossing moet bieden. Naar schatting gaat de hele operatie rond de €10 miljoen kosten.

Almeida klopt ploeggenoot Yates in Ronde van Zwitserland

UAE Emirates blijft de dienst uitmaken in de Ronde van Zwitserland. Adam Yates won donderdag de rit voor Joao Almeida. Vandaag draaiden ze de rollen om in de ingekorte bergetappe en won de Portugees de rit voor zijn ploeggenoot. Yates blijft wel leider in de Zwitserse rittenkoers.

De zesde etappe was maar 42,5 kilometer lang. In eerste instantie was de rit 150 kilometer lang, maar door de nodige sneeuwval werd de Nufenenpas geschrapt en bleef een korte rit over. Opnieuw lag de finish bergop, ditmaal een klim van 6,9 kilometer tegen 9,3 procent naar Blatten.

Op de slotbeklimming naar Blatten toe bepaalde Ineos Grenadiers het tempo, maar al snel nam UAE Emirates het tempo over. Nadat Jan Christen zijn werk had gedaan versnelde klassementsleider Adam Yates. Alleen Egan Bernal, Mattias Skjelmose en Joao Almeida konden in de buurt blijft van de Engelsman. Bernal probeerde de sprong naar Yates te maken, maar de Colombiaan slaagde daar niet in. Almeida reed wel naar zijn ploeggenoot en op 5 kilometer voor de finish reed de Portugees weg van Yates en pakte zijn eerste winst dit seizoen.

In het algemeen klassement blijft Yates wel leider, al zag de Engelsman zijn voorsprong op Almeida wel kleiner worden. Het verschil tussen de beide ploeggenoten is nu 27 seconden. Egan Bernal is nu derde, maar wel op 1.28 minuten van Yates.

Results powered by FirstCycling.com

Porsche pakt pole voor veelbelovende 24 uur van Le Mans, Cadillac en Ferrari voorin

Op het circuit van Le Mans is donderdagavond de hyperpole afgewerkt voor de 24 uur van Le Mans, de beslissende kwalificatiesessie. Dat leverde flink wat spanning op en onderstreepte ook maar weer eens dat de race in potentie de leukste editie in vele jaren kan gaan worden.

In de Hypercar-klasse, de snelste van het veld, stonden de Cadillacs op de eerste twee plekken, maar in zijn laatste ronde ging Kevin Estre er met de #6 Porsche nog 0,148 seconden onderdoor. De auto met verder ook André Lotterer en Laurens Vanthoor vertrekt daardoor zaterdag om 16.00 uur vanaf poleposition.

Op de tweede plek stond in principe de #2 Cadillac van Earl Bamber, Alex Lynn - die de kwalificatie reed - en Alex Palou, maar een gridstraf gooit ze terug naar plek zeven. Hun zusterauto, de #3 Cadillac, start met Renger van der Zande, Sebastien Bourdais en Scott Dixon vanaf de tweede plek. Op rij twee volgen dan de Ferrari's, met eerst de #51 van Alessandro Pier Guidi, James Calado en Antonio Giovinazzi en daarna de #50 met Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen.

De #35 Alpine en #15 BMW volgen op de derde rij, voor de #2 Cadillac en de #12 JOTA Porsche. De #20 BMW met Robin Frijns start vanaf de zestiende plek, de #7 Toyota met Nyck de Vries staat op de 23e plek op de grid, nadat Kamui Kobayashi in de kwalificatie een rode vlag veroorzaakte en zo alle rondetijden van de auto in die sessie verloor.

In de LMP2-klasse start de #14 AO by TF vooraan, gevolgd door de #28 IDEC Sport met onder meer Job van Uitert. De #70 Inception Racing McLaren vertrekt als eerste in de LMGT3-klasse, waar de #66 JMW Motorsport Ferrari met Larry ten Voorde op de derde plek begint.

De 24 uur van Le Mans begint zaterdag om 16.00 uur. Voor de liefhebber is hier de Spotter's Guide te vinden, een bijzonder handig documentje om er naast het kijken bij te houden, met alle auto's en teams. Op het FOK!forum zit men uiteraard ook 24 uur lang klaar om de race te volgen.

Crisisoverleg PVV, NSC, BBB en VVD over ministerspost Asiel en Migratie

VVD-leider Yesilgöz beschouwt Marjolein Faber ook als een "omstreden kandidaat" voor het ministerschap. PVV-leider Wilders trok gisteren Gidi Markuszower terug als beoogde vicepremier en minister van Asiel en Migratie vanwege bezorgdheden die naar voren kwamen tijdens de screening. Vervolgens schoof hij Faber naar voren als nieuwe minister.

Update 14.05 uur: Aan het einde van de middag zullen de fractievoorzitters Wilders (PVV), Yesilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Van der Plas (BBB), samenkomen voor een spoedoverleg met formateur Van Zwol. Dit is bevestigd door bronnen aan de NOS.

Er zijn ergernissen ontstaan over de wijze waarop Wilders is omgegaan met de kandidaten voor de belangrijke positie van minister van Asiel en Migratie. Yesilgöz noemde Faber vanmorgen een "niet onomstreden kandidaat" en gaf aan haar bezorgdheid te hebben geuit bij Wilders en formateur Van Zwol. Het is ongewoon dat een formerende partij openlijk kritiek uit op de ministerskandidaat van een andere partij.

Eerdere berichtgeving: Op de vraag waarom Yesilgöz instemde met de kandidatuur van Markuszower, ondanks waarschuwingen van de AIVD, antwoordde de VVD-leider: "Bij besprekingen aan tafel worden zorgen geuit en indien nodig besproken. Daarna is het aan de partijleider om dit te overwegen." Naslag is het onderzoek dat wordt uitgevoerd voordat iemand benoemd wordt tot minister of staatssecretaris.

Yesilgöz heeft gisteravond van Wilders vernomen dat Wilders nu Faber voordraagt als minister van Asiel en Migratie. Vanochtend heeft ze haar zorgen geuit bij Wilders en formateur Van Zwol. De VVD-leider wees op uitspraken van Faber uit het verleden en twijfelt of die overeenkomen met het ambt.

Yesilgöz wilde niet specifiek ingaan op welke uitspraken ze doelt. Faber staat bekend als hardliner op het gebied van asiel en heeft in 2020 het woord 'omvolking' gebruikt. Ook heeft ze collega-parlementariërs nep-vertegenwoordigers genoemd.

Op de vraag of ze nog vertrouwen heeft om met de PVV tot een kabinet te komen, antwoordde Yesilgöz: "Uiteindelijk zal het wel moeten; we hebben een hoofdlijnenakkoord; we hebben mensen in het land die het proces een beetje zat zijn en ook willen dat we aan de slag gaan met het oplossen van problemen." Ze pleit voor een "stevig team" en had liever gezien dat dit "wat soepeler werd tot stand kwam".

Huwelijk tussen kikkers moet verkoelende regen brengen in India

Twee kikkers werden tijdens een groteske huwelijksceremonie met elkaar in de echt verbonden om "de regengoden gunstig te stemmen" en zo een einde te maken aan de zinderende hittegolf in het noorden van India, met temperaturen tot boven 45 graden Celsius.

Een vertraging in het moessonseizoen zette een groep mensen in Varanasi ertoe aan om op dinsdag 11 juni een huwelijksceremonie te organiseren tussen twee kikkers.

Men gelooft dat de ceremonie Indra, de God van de Regen, aanmoedigt om een verkoelende regenbui te brengen.

De hittegolf keerde deze week na een korte onderbreking weer terug naar delen in Noord-India, met temperaturen die in veel gebieden boven de 45 graden Celsius uitstegen.

Risico’s voor scheepvaart bij inrichting Noordzee onvoldoende in beeld

Scheepvaartroutes, windparken en olieplatforms dringen op de Noordzee om ruimte. De groei van het aantal vaste objecten brengt risico’s met zich mee voor de scheepvaart. Deze risico’s zijn niet voldoende in beeld. Dit blijkt uit het rapport ‘Schipperen met Ruimte, Beheersing van scheepvaartveiligheid op een steeds vollere Noordzee’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Al bij windkracht 6 kunnen windgevoelige schepen, zoals grote containerschepen, op de Noordzee in de problemen komen. Zij hebben dan te weinig ruimte om in geval van nood rond te draaien. De huidige noodsleepboten kunnen de schepen in problemen niet altijd assisteren.

Beschouw Noordzee meer als één geheel
Om nare verrassingen voor de scheepvaart en het milieu in de toekomst te voorkomen, beveelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan om de risicobeheersing van scheepvaartveiligheid op orde te brengen. Bij het maken van keuzes over de inrichting moet de Noordzee als één geheel beschouwd worden en Nederland samenwerken met de zes andere Noordzeelanden.

‘Noordzee als industriegebied’
Erica Bakkum, raadslid: ‘De bedrijvigheid op de Noordzee laat zich vergelijken met een industriegebied. De Onderzoeksraad heeft simulaties uitgevoerd. Daaruit blijkt dat grote schepen zwaar in de problemen kunnen komen onder vaak voorkomende omstandigheden. We lopen risico’s met de huidige en geplande inrichting van de ruimte. Er moet meer inzicht komen in deze risico’s. Scheepvaartveiligheid moet nadrukkelijker worden meegewogen bij keuzes over de inrichting van de Noordzee, zeker als we de toekomstige ontwikkelingen in de scheepvaart en windparken in ogenschouw nemen. Dit kan door geplande activiteiten beter op elkaar af te stemmen of zelfs te verplaatsen en door betere internationale samenwerking over het vastleggen van vaarroutes.’

Bulkcarrier in problemen was aanleiding voor onderzoek
De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt met het rapport ‘Schipperen met Ruimte, Beheersing van scheepvaartveiligheid op een steeds vollere Noordzee’ nadat de Maltese bulkcarrier Julietta D tijdens de storm Corrie begin 2022 in de problemen kwam. De bulkcarrier raakte op drift richting de Nederlandse kust, en raakte daarbij eerst een ander schip en daarna twee constructies van een windpark in aanbouw. 

Slecht weer zorgt voor run op last minute vakantie naar de zon

Door het slechte weer in Nederland en omliggende landen is een run ontstaan op last minute reizen naar de zon. In mei en juni zijn 2,5 keer zoveel vliegvakanties naar landen als Spanje, Turkije, Griekenland en Egypte geboekt als vorig jaar, waarbij mensen soms al een paar dagen na de boeking vertrekken. Hoewel de prijzen van vluchten en accommodaties zijn gestegen, geven Nederlanders ongeveer hetzelfde bedrag uit als vorig jaar, door voor een goedkopere vakantie te kiezen.

Zo blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,9 miljoen reviews, een aanbod van 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Die boekt zijn zomervakantie steeds vaker last minute, zo bleek de afgelopen jaren. Dat wil zeggen: zes weken of korter voor vertrek. Maar de stijging van dit jaar slaat alles: +142 procent. En dan moet de piek in boekingen nog komen. De meeste mensen boekten een reis naar Spanje (34,22 procent), dat de koppositie overnam van Turkije (26,41 procent). Op plaats drie en vier staan Griekenland (20,66 procent) en Egypte (12,76 procent). Ook in het zoekgedrag van Nederlanders laten deze landen een stijging zien, terwijl mensen minder zoeken naar een vakantie in Frankrijk (-9.92 procent), hoewel nog steeds het populairste vakantieland, (Nederland (-23,14 procent), nu ingehaald door Spanje, Duitsland (-30,65 procent) en België (-35,37 procent). "We zien een enorme stijging in zoekgedrag naar zonbestemmingen. Dat heeft natuurlijk met het weer te maken. Ook in landen als België, Duitsland en Frankrijk is het weer slecht. We zien dat het zoekgedrag naar alle vakanties met de auto daalt en naar alles met het vliegtuig stijgt”, zegt Reinoud Koot van Zoover.

Opvallend is ook dat mensen in andere jaren een paar weken voor vertrek een last minute vakantie boekten en nu vaak slechts een paar dagen. "We zien dat er ook nadrukkelijk gezocht wordt op reizen die al over twee of drie dagen vertrekken”, zegt Koot. Populaire regio’s bij vakantiegangers zijn deze maanden de eilanden Mallorca in Spanje en Kreta in Griekenland, de Turkse Riviéra en de Rode Zee in Egypte. Zoover hoort van reizigers dat ze zich bij die laatste bestemming geen zorgen meer maken over de oorlog in het relatief nabijgelegen Gaza.

Hoewel de prijzen in de reisbranche - mede door inflatie - zijn gestegen, geven Nederlanders niet veel meer geld uit aan hun vakantie dan andere jaren. De gemiddelde reissom per boeking steeg met 4,1 procent: van 2266 euro in 2023 naar 2359 euro dit jaar. Voor de top 4-landen lag de stijging tussen de 2 en 3 procent. Dat komt volgens Zoover doordat mensen een goedkopere vakantie boeken. Zo boekten reizigers naar Turkije dit jaar 3,5 keer zo vaak een all-inclusive hotel van drie in plaats van vijf sterren. Ook in andere landen gebeurt dat.

Bij de vliegvakanties is Düsseldorf (32,91 procent) nog steeds de populairste luchthaven van vertrek voor Nederlanders, maar de voorsprong op Schiphol (31,48 procent) is flink geslonken vergeleken met vorig jaar. "Schiphol heeft zijn zaken nu beter voor elkaar en er zijn minder wachtrijen. Wij zien dat klanten aangeven dat ze voor Düsseldorf kiezen omdat ze horen dat Transavia vluchten annuleert”, stelt Koot. Rotterdam is daarentegen minder populair. Het aandeel daalde van 7,72 naar 5,17 procent, mede doordat daar minder vluchtcapaciteit beschikbaar is. Opvallend is verder dat luchthaven Keulen/Bonn (11,13 procent) qua populariteit op de derde plek staat bij Nederlanders en dat vliegveld Münster/Osnabrück (van 0,23 naar 4,37 procent) steeds populairder wordt. Koot: "Voor de meeste Nederlanders is het een paar uur rijden naar die vliegvelden, maar blijkbaar vinden ze dat niet erg. Waarschijnlijk omdat het aanbod er groot is en de prijzen wat lager.”

'Buitenlandse bezoekers die parkeerboete niet betalen gaan vrijuit'

Buitenlandse bezoekers die hun Amsterdamse parkeerboetes niet betalen, gaan vrijuit. Dat blijkt uit onderzoek van AT5. Ondanks de invoering van een nieuw systeem waarmee de boetes per post worden verstuurd, zijn er geen gevolgen voor buitenlanders die daar niet op reageren. Bovendien kunnen er momenteel geen wielklemmen worden gezet bij auto’s uit de meeste Europese landen. Daardoor heeft de gemeente Amsterdam geen enkel drukmiddel om deze bezoekers tot betaling te dwingen.

Een Duitser die niet voor zijn parkeerplek betaalt, heeft een even grote kans op een boete als een Nederlander. Hij krijgt de bon thuisgestuurd, maar als hij niet betaalt, gebeurt er niets. Pas na vijf onbetaalde boetes kan hij in theorie een wielklem krijgen. Maar sinds begin dit jaar hoeft hij zich geen zorgen te maken: die wielklem krijgt hij niet.

Een Fransman heeft een veel kleinere kans op een boete. Hij krijgt die niet per post, maar op zijn voorruit. Ook voor hem geldt: als hij niet betaalt, is er niets aan de hand. Maar als hij zijn auto lang laat staan, neemt hij een risico: na twee onbetaalde boetes kan hij wél een wielklem krijgen.

Het klinkt niet bepaald logisch. Maar het is het gevolg van een maatregel die ertoe moet leiden dat er in totaal meer boetes van buitenlanders worden geïnd. Met veertien Europese landen is een verdrag gesloten waardoor boetes voortaan per post naar het buitenland kunnen worden verstuurd.

Het gaat om België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland. Vooral de afspraken met België en Duitsland zijn van belang; zij zijn goed voor 80 procent van de boetes.

Voorheen konden buitenlandse auto's alleen door parkeercontroleurs ter plaatse worden beboet, met een bon op de voorruit. Dat is arbeidsintensief en duur, en gebeurde dus maar bij 5 procent van alle ‘verdacht geparkeerde’ buitenlandse auto’s. De overige 95 procent kreeg geen boete.

Amsterdam liep daardoor ieder jaar miljoenen euro’s mis. In 2019 bleek uit onderzoek van de gemeente dat de helft van alle buitenlandse automobilisten geen parkeergeld had betaald. Van de in totaal 375 duizend niet-betalers, kwamen er 300 duizend uit het buitenland. Voor de jaren na de coronapandemie ligt dat aantal vermoedelijk nog hoger.

Door de invoering van de boetes per post zijn fysieke controles niet meer noodzakelijk. Buitenlandse auto's hoeven nu alleen nog maar gefotografeerd te worden door een van de scanauto’s, zoals bij Nederlandse auto's al langer het geval. De pakkans is dus even groot geworden. Auto’s uit overige landen moeten nog wel fysiek worden bekeurd, en hebben daardoor veel minder kans op een boete.

Met de verdragslanden worden persoonsgegevens uitgewisseld, zodat kentekens aan adressen kunnen worden gekoppeld. Als buitenlanders een boete in hun brievenbus vinden, kunnen ze die via een app betalen. Doen ze dat niet, dan "neemt een incassobureau uit het eigen land het over". Zo stond het tenminste tot een aantal dagen terug op de website van de gemeente.

De gemeente verwacht op jaarbasis zo'n 107 duizend boetes te versturen. Op dit moment wordt 30 procent daarvan betaald. De gemeente denkt dat die betalingsgraad nog zal oplopen naar 40 procent. Daarmee zou men zo'n 3 miljoen euro per jaar ophalen - en 4,5 miljoen mislopen. 

"Als veel buitenlanders niet betalen, zorgt dat voor een gevoel van onrechtvaardigheid", zegt hoogleraar stedelijke economie Jos van Ommeren, die is gepromoveerd op betaald parkeren. "Maar het is niet zo dat de gemeente daar enorme verliezen door lijdt. 4,5 miljoen euro aan niet-betaalde boetes lijkt veel, maar de gemeente verdient jaarlijks zo'n 300 miljoen euro aan parkeergeld."

Volgens een woordvoerder heeft de gemeente in het buitenland geen rechtsmiddelen om niet-betalers tot betaling te dwingen. "We kunnen alleen een wielklem zetten, maar dat doen we pas na vijf onbetaalde boetes."

Maar momenteel gebeurt dat niet. Sinds het begin van het jaar worden er geen wielklemmen meer gezet bij auto’s uit de verdragslanden. Ironisch genoeg heeft dat te maken met de invoering van het systeem waarmee boetes per post kunnen worden verstuurd, dat juist was bedoeld om méér toeristen voor hun parkeerplek te laten betalen.

Volgens de gemeente Amsterdam is er door de invoering van dat systeem "een vertraging in de gegevensuitwisseling" ontstaan. "Eerst moet dit proces verbeteren voordat we het klemmen hervatten, want we willen niet dat er onterecht een wielklem wordt aangebracht", zegt de woordvoerder. Auto’s uit landen waar Nederland geen verdrag mee heeft, kunnen nog wel worden 'geklemd'. De gemeente verwacht dat dit binnenkort ook weer bij auto's uit verdragslanden mogelijk is, maar het is nog niet bekend wanneer.

In tegenstelling tot buitenlandse toeristen kunnen Nederlandse bezoekers die hun Amsterdamse boetes niet betalen een dwangbevel op de deurmat verwachten. Nederlanders kunnen ook een wielklem krijgen. Dat gebeurt na vijf onbetaalde boetes, net als bij voertuigen uit de verdragslanden. Met één belangrijk verschil: bij Nederlandse auto’s worden de klemmen nog wel gewoon gezet.

"Je wil als stad natuurlijk dat ook buitenlanders gewoon betalen", zegt 'parkeerprofessor' Van Ommeren. "Maar je moet je ook afvragen welke kosten je bereid bent te maken om dat voor elkaar te krijgen. En of het proportioneel is. Ik snap dat je de wielklem achter de hand wil hebben, maar je verpest er wel mensen hun vakantie mee."

Volgens de hoogleraar is er simpelweg geen makkelijke oplossing. "Misschien zou je wel moeten zeggen: ach, we hebben een goede verstandhouding met die Belgen en Duitsers. Ze komen hierheen om geld uit te geven in onze winkels of het Rijksmuseum. Die gunnen we een dagje gratis parkeren."

Het blijkt alleen niet te kloppen. De gemeente Amsterdam verstuurt de boetes wel, maar neemt geen stappen als er niets wordt overgemaakt. Wie niet betaalt, gaat vrijuit. De tekst op de website van de gemeente is na vragen van AT5 aangepast.

OM eist 3 jaar cel tegen Ali B. wegens verkrachtingen en aanrandingen

Rapper Ali B. hoorde vanmorgen het OM een gevangenisstraf van 3 jaar eisen, wegens twee verkrachtingen en twee aanrandingen die in 2014 en 2018 hebben plaatsgevonden. De 42-jarige artiest wordt beschuldigd van zedendelicten met drie vrouwen, waaronder een voormalige deelnemer van The Voice of Holland en zangeres Ellen ten Damme.

Volgens de aanklager konden de vrouwen geen "weerstand bieden" aan Ali B. "Hij toont geen respect voor de fysieke integriteit van de slachtoffers. Er is totaal geen sprake van enig begrip voor welke schade dit bij hen kan veroorzaken."

Het OM twijfelde niet aan de verklaringen van de vrouwen. Jill Helena beweert dat ze in 2018 door Ali B is aangerand in een auto in het Amsterdamse Bos. Ali B suggereerde dat de BOOS-uitzending van begin 2022 over seksuele misstanden bij The Voice mogelijk een reden was voor Helena om naar de politie te gaan. Echter, volgens de officier werd Helena niet door de aflevering aangezet, aangezien ze al in 2020 overwoog aangifte te doen.

Het OM benadrukte dat de verklaringen van Helena en Ten Damme worden ondersteund door aangiftes en meldingen van andere vrouwen. De officier merkte op dat de verklaringen veel overeenkomsten vertonen en dat de verdachte geen nee kent. Ali B zoent of betast vrouwen plotseling en zet hen vervolgens vast tegen een muur of autodeur op afgelegen plekken.

Later op de dag zal de advocaat van Ali B zijn betoog houden, gevolgd door de laatste woorden van de rapper zelf.

Na de uitspraak verklaarde Ali B. dat hij "opgelucht" was over de eis en vol vertrouwen had in de afloop. Hij gaf aan gedurende het betoog steeds zelfverzekerder te zijn geworden. Ondanks dat de aanklagers zelfs zijn eigen vrouw citeerden, die haar man omschreef als "een pathologische leugenaar".

Ali B benadrukte dat "Nederland een prachtig land is, met een beschermend rechtssysteem." Hij keek uit naar het betoog van zijn advocaten.

Zie ook: Ali B. piept en klaagt in rechtzaak, ontkent seks te hebben afgedwongen 

Vrouwelijke werknemers klagen Apple aan wegens 'loondiscriminatie'

Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd vanwege vermeende ongelijke beloning van vrouwen ten opzichte van mannen voor gelijk werk. De vrouwen dienden namens meer dan 12.000 huidige en voormalige vrouwelijke werknemers van Apple in Californië een aanklacht in. Ze hebben allebei meer dan tien jaar voor het bedrijf gewerkt.

Apple wordt ervan beschuldigd dat het voor 2018 de beginsalarissen heeft bepaald door werknemers te vragen naar hun eerdere salarissen. Volgens de aanklagers heeft dit bijgedragen aan het in stand houden van historische loonkloven tussen mannen en vrouwen.

De staat Californië, de thuisbasis van Apple, heeft uiteindelijk een verbod ingesteld op het vragen naar de eerdere salarishoogte. Vervolgens begon de iPhone-maker te informeren naar salarisverwachtingen, wat volgens de vrouwen heeft geleid tot het verankeren van de ongelijkheid in beloning. Een van de advocaten die de vrouwen vertegenwoordigt, verklaart: "Het is simpelweg ongerechtvaardigd onder de wet dat Apple er niet in slaagt om vrouwen en mannen gelijke lonen te betalen voor werk dat aanzienlijk vergelijkbaar is."

De twee vrouwen, Justina Jong en Amina Salgado, zeggen dat mannen bij Apple consistent hogere scores krijgen op teamwork en leiderschap tijdens beoordelingen, wat leidde tot hogere bonussen en beloningen voor mannen. Jong ontdekte pas dat ze ongeveer 10.000 dollar (ongeveer 9300 euro) minder verdiende dan een mannelijke collega, nadat ze per ongeluk zijn salarisstrook bij de printer had zien liggen.

FOK! Wat een weer: buiig, voorlopig niet droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en valt er plaatselijk wat regen of motregen. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanmiddag is er veel bewolking en vallen er enkele buien. In de loop van de middag komt de zon wat vaker tevoorschijn. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C aan zee tot 20°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuiden en is overwegend matig.

Vanavond is er af en toe zon, maar komen er ook buien voor. Van het zuidwesten uit neemt de kans op onweer daarbij toe. De wind is zwak tot matig en komt uit zuidelijke richtingen.

Vannacht trekken enkele regen- en onweersbuien over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zwak tot matig uit het zuiden. Later in de nacht draait de wind naar zuidwest en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Een van de vele buien gister, deze was gespot nabij Bodegraven (Foto: DJMO)
Een van de vele buien, deze was gespot nabij Bodegraven ((Archief)foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1302

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duitsland opent EK voetbal in eigen land met ruime zege tegen Schotland

Duitsland is op het EK voetbal in eigen land begonnen met een overtuigende zege tegen Schotland. In München waren ze de gehele wedstrijd de beste en wonnen uiteindelijk met 5-1.

Duitsland was vanaf minuut één dominant tegen de Schotten. De eerste kansen werden nog gemist door de Duitsers, maar binnen de tien minuten kwam het op voorsprong via Florian Wirtz. Snel daarna viel ook de 2-0, ditmaal via het andere Duitse toptalent Jamal Musiala. Duitsland bleef in de eerste helft domineren en vlak voor rust kregen de Duitsers een strafschop na een harde overtreding van Ryan Porteous, die na het bekijken van de beelden met rood van het veld af moest. Kai Havertz benutte vervolgens de penalty.

Na rust bleef Duitsland kansen krijgen tegen de tien man van Schotland en invaller Niclas Füllkrug schoot op een prachtige manier de 4-0 binnen. De Schotten konden de gehele wedstrijd niks inbrengen tegen Duitsland, maar redden toch de eer na een ongelukkig eigen doelpunt van Antonio Rüdiger. Emre Can zorgde nog voor de 5-1 en door de overwinning gaan de Duitsers ruim aan de leiding van Groep A.

Hongarije en Zwitserland spelen zondagmiddag hun eerste wedstrijd in Groep A.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.