FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 juni 2024

Conceição schiet Portugal in blessuretijd naar winst tegen Tsjechië op EK

Portugal is ternauwernood aan puntenverlies ontsnapt in hun eerste wedstrijd van het EK voetbal. Tegen Tsjechië wonnen de Portugezen dankzij een doelpunt in de blessuretijd van Francisco Conceição: 2-1.

Portugal was in het eerste uur de bovenliggende partij en Cristiano Ronaldo was samen met Rafael Leão de gevaarlijkste spelers op het veld. Ronaldo had in de eerste helft de beste kans, na een steekbal van Bruno Fernandes kon hij vrij uithalen in het zestienmetergebied van Tsjechië, maar stuitte op de doelman.

Portugal was duidelijk beter dan Tsjechië, maar toch kwamen de Tsjechen op voorsprong. Lukas Provod schoot van afstand raak in de verre hoek en zorgde voor de 0-1. Lang kon Tsjechië niet genieten van de voorsprong, want zes minuten nog de openingstreffer stond het alweer gelijk. Portugal kreeg daarbij wel de hulp van Robin Hranác, die een voorzet ongelukkig in eigen goal werkte.

De Portugezen ging op zoek naar de winst en een paar minuten voor tijd leek Portugal op voorsprong te komen. Een kopbal van Ronaldo werd nog gered door de doelman van Tsjechië, maar uit de rebound scoorde Diogo Jota. Het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel van Ronaldo en het leek 1-1 te blijven tot Francisco Conceição in de blessuretijd Portugal alsnog naar de overwinning schoot. Een voorzet van links werd niet goed verwerkt door Hranác en kwam voor de voeten van Conceição, die van dichtbij raak schoot en Portugal de overwinning schonk.

Portugal gaat door de winst samen met Turkije aan de leiding. Eerder op de dag wonnen de Turken met 3-1 van Georgië.

Marjolein Faber: ‘Minister voor iedereen die zich in Nederland bevindt’

Voorafgaand aan haar ontmoeting met formateur Van Zwol en de beoogde premier Schoof, heeft Marjolein Faber vanavond een verklaring afgelegd voor de pers. Hierin benadrukte ze dat er nu een nieuwe realiteit is, onder verwijzing naar haar omstreden uitspraken uit het verleden.

Faber erkent dat er ophef is ontstaan over haar eerdere uitspraken. Ze benadrukt dat ze destijds sprak als woordvoerder van de oppositie. Als kandidaat-minister belooft ze zich te gedragen zoals van een dienaar van de kroon mag worden verwacht. Faber streeft ernaar een minister te zijn voor alle inwoners van Nederland. Ze zal een streng asielbeleid voeren en ziet de zware taak die op haar rust positief tegemoet.

Faber is beoogd minister van Asiel en Migratie (PVV), wat een controversiële keuze bleek te zijn vanwege haar eerdere hardliners uitspraken over asiel en migratie, die herhaaldelijk tot ophef hebben geleid in de Eerste Kamer. Vrijdag uitte VVD-leider Dilan Yeşilgöz openlijk kritiek op de beoogde PVV-minister van Migratie, waarna een spoedoverleg volgde.

Arrestaties (12 en 13) na verkrachting met antisemitisch karakter meisje (12) nabij Parijs

De Franse politie heeft maandag drie jongens tussen 12 en 13 jaar gearresteerd na de vermoedelijke antisemitische verkrachting van een 12-jarig meisje in de buurt van Parijs. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie worden ze beschuldigd van het misdrijf op zaterdag in de voorstad Courbevoie, ten noordwesten van de hoofdstad.

Zaterdag bracht het meisje de middag door met een paar vrienden voordat ze door een van hen naar huis werd gebracht. Toen ze door het Henri Regnault Park liep, kwam ze twee jongens tegen, van wie ze er één vaag kende. De jongens versperden haar de weg en dwongen haar mee te gaan naar een leegstaand gebouw. Een derde jongen voegde zich bij hen en beledigde het meisje over haar geloof en noemde haar een "vuile Jood", volgens verklaringen van de tiener aan de politie.

Dit werd gevolgd door een ongekende uitbarsting van geweld: volgens informatie van Le Figaro werd de tiener geslagen, op de grond gegooid en werd er een foto van haar genomen. Een van de aanvallers hield een aansteker tegen haar wang en dreigde haar te "verbranden". Ze dwongen haar tot vaginale en anale penetratie en fellatio en dreigden haar te vermoorden als ze het aan de politie zou vertellen.

Het meisje beschreef de gruwelen die ze had meegemaakt aan haar ouders, die de politie waarschuwden. Haar vriendin, die aanwezig was toen de twee jonge mannen haar meenamen, kon een gedetailleerde beschrijving van de verdachten geven. Videobewakingsbeelden stelden onderzoekers ook in staat om de aanwezigheid van de drie verdachten in de buurt van de plaats delict te bevestigen.

Het onderzoek, dat eerst werd toevertrouwd aan het politiebureau van Courbevoie en vervolgens aan de territoriale brigade voor gezinsbescherming, leidde tot de arrestatie van de drie verdachten. 

Het aantal antisemitische misdrijven is ook in Frankrijk aanzienlijk toegenomen na de aanval op Israël door de radicale islamitische groep Hamas op 7 oktober en het begin van de Gaza-oorlog.

Blijkt Mona Keizer (BBB) een boomknuffelaar te zijn?

Mona Keijzer, de toekomstige minister van Wonen, heeft samen met haar buren een juridische procedure gestart om de bouw van een woonzorgcomplex tegenover hun huizen te stoppen. Ironisch genoeg zal zij als minister verantwoordelijk zijn voor het verminderen van het aantal gerechtelijke procedures tegen bouwprojecten.

Het inperken van procedures is van cruciaal belang om het grote woningtekort in ons land sneller aan te kunnen pakken. Soms duurt het nu tien jaar voordat een woning wordt opgeleverd, mede omdat omwonenden vaak bezwaar maken tegen nieuwbouwplannen.

De Raad van State heeft onlangs gewezen op de overbelasting van rechters door alle bezwaarschriften, wat het systeem dreigt te doen vastlopen.

In het geval van Keijzer en haar buren ging het om een bezwaar tegen de bouw van een woonzorgcomplex voor dementerende ouderen in Edam-Volendam. De Raad van State heeft hun klacht op 1 november afgewezen. Keijzer en haar buren vonden onder meer dat de bouwplannen in strijd waren met natuur- en milieuregels en het leefgebied van de huismus zou worden verstoord. Maar de Raad van State oordeelde anders.

Keijzer beschouwt de zaak als privé en wenst er niet verder op in te gaan. Als afgestudeerd jurist en gespecialiseerd in ruimtelijke ordening en milieurecht, wordt ze de nieuwe minister Wonen en vicepremier voor BBB in het kabinet-Schoof.

NBA: Celtics pakken na zestien jaar 18e titel

Vijftien jaar lang stonden de basketballers van de Boston Celtics op zeventien titels, gewonnen tussen 1957 en 2008. Met titels in 2009, 2010 en 2020 kwamen de Los Angeles Lakers langszij, maar inmiddels staan de Celtics weer alleen aan kop: maandagavond was titel achttien een feit.

In de eigen TD Garden mochten de Celtics de best-of-sevenfinale tegen de Dallas Mavericks afmaken in de vijfde wedstrijd. In de eerste minuten pakten de Celtics een kleine voorsprong, maar dat bouwden ze in het eerste kwart rap uit naar 28-18, gevolgd door een sterk 39-28 tweede kwart.

De Mavericks bleven het wel proberen, maar kwamen geen moment meer echt in de buurt. Met onder meer 31 punten en 11 assists van sterspeler Jayson Tatum en 21 punten van Jaylen Brown speelden de Celtics het overtuigend uit naar een 106-88 overwinning en daarmee 4-1 winst in de finale, titel achttien was binnen.

Poetin op bezoek in Noord-Korea, Russische marine oefent rondom

Poetin is vandaag naar Noord-Korea vertrokken voor een tweedaags staatsbezoek. Volgens het Kremlin op uitnodiging van Kim Jong Un. In de aanloop naar het bezoek bedankte Poetin het regime in Pyongyang voor zijn steun aan het Russische offensief in Oekraïne.

De gesprekken in Pyongyang zullen waarschijnlijk onder meer gaan over het uitbreiden van de militaire samenwerking. Volgens Westerse inlichtingendiensten levert het geïsoleerde land munitie aan Rusland, wat in strijd zou zijn met VN-sancties.

Het wordt Poetins eerste bezoek aan Noord-Korea in 24 jaar tijd. Hij zal vergezeld worden door onder andere minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en minister van Defensie Beloussov. Na zijn bezoek aan Noord-Korea is Poetin van plan door te reizen naar Vietnam.

De Russische marine is vlak voor het staatsbezoek aan Noord-Korea gestart met het houden van oefeningen in de Stille Oceaan. Volgens het ministerie van Defensie zijn er ongeveer 40 schepen en boten en zo'n 20 vliegtuigen en helikopters bij de manoeuvre betrokken. De oefeningen vinden plaats in de wateren van de Stille Oceaan, de Zee van Japan en de Zee van Okhotsk tot eind juni.

NHL: Oilers na monsterzege nog in leven in Stanley Cup Final

In de Stanley Cup Final, de grote finale van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL, kan het dinsdagavond weer beslist worden. Dat kon in de vierde wedstrijd ook al, maar de Florida Panthers gingen in Edmonton na drie zeges hard onderuit tegen de Oilers.

In het eigen Rogers Place moesten de Oilers winnen om in leven te blijven en ze klapten er gelijk stevig op: Mattias Janmark opende na dik drie minuten met een shorthanded goal, Adam Henrique joeg even later gelijk de 2-0 het doel in. Vladimir Tarasenko deed iets terug, maar nog voor het einde van de eerste periode tekende Dylan Holloway voor 3-1.

Na een ruime minuut in de tweede periode was het Connor McDavid die de 4-1 maakte, kort daarop gevolgd door de 5-1 van Darnell Nurse. Ryan Nugent-Hopkins was ook trefzeker, Holloway scoorde in periode drie nog eens en Ryan McLeod maakte het helemaal af: 8-1.

Speelschema
Dinsdag 18 juni, 20.00u (02.00u NL) - Stanley Cup Finals, game 5; Florida Panthers - Edmonton Oilers (3-1)

Turkije dankzij twee wereldgoals voorbij Georgië op EK voetbal

Turkije is het EK goed begonnen met een zege op Georgië. Onder meer door prachtige doelpunten van Mert Müldür en Arda Güler wonnen de Turken met 3-1.

Turkije was in de beginfase de beste ploeg op het veld en kreeg in de openingsfase meerdere kansen op de openingsgoal en halverwege de eerste helft kwamen de Turken via Mert Müldür. Uit een afgeslagen corner schoot hij prachtig raak. Turkije leek twee minuten na de openingstreffer direct weer toe te slaan, maar de 2-0 werd afgekeurd omdat Kenan Yıldız net buitenspel stond.

Na de afgekeurde treffer maakte Georgië gelijk. Georges Mikautadze sloeg bij de eerste kans van Georgië direct toe en de voormalig Ajacied schoot in de korte hoek raak. Na een leuke eerste helft voerde Turkije in de tweede helft de druk op bij Georgië. Er waren verschillende mogelijkheden voor de Turken en na twintig minuten zorgde Arda Güler met een afstandsschot voor de prachtige 2-1. Het Turkse talent schoot met links de bal in de verre hoek en liet daarbij de doelman van Georgië volledig kansloos.

In de slotfase ging Georgië op zoek naar de gelijkmaker en waren verschillende keren dicht bij de 2-2, maar steeds was het net niet. In de slotminuut werd het 3-1 voor Turkije nadat iedereen bij Georgië mee was gegaan bij een corner en Kerem Aktürkoglu voor open goal kon scoren.

Looney Tunes: Wacky World of Sports aangekondigd

Looney Tunes (van de Flippo's ken je ze nog?) is terug van weggeweest via Nintendo Direct is Looney Tunes: Wacky World of Sports aangekondigd. Speel als je oude favoriete personages in meerdere arcade sport games.

Zoals de naam al suggereert, is Looney Tunes: Wacky World of Sports een sportgame, waarin je verschillende wacky powerups kunt gebruiken om jouw team of personage aan de overwinning te helpen. Speel als Bugs Bunny, Daffy Duck, Tweety, Sylvester, Taz en nog veel meer. Looney Tunes bestaat al sinds de jaren 60 en heeft zichzelf meerdere keren opnieuw uitgevonden. In Looney Tunes: Wacky World of Sports kun je alleen of met zijn vieren tegelijk onder andere golfen, tennissen, voetballen of basketballen. Er zijn meerdere themalevels beschikbaar die je ongetwijfeld zult kennen van de oude (en nieuwe) tekenfilms. Het spel komt in de herfst van dit jaar uit een exacte datum is niet bekendgemaakt. Tevens is het ook niet bekendgemaakt of je als Michael Jordan kunt spelen bij het basketball. Thats All Folks!

Perfect Dark naar Nintendo Switch Online+

Nintendo brengt Perfect Dark dan eindelijk naar de Nintendo Switch. Vanaf vandaag komt Nintendo met het uitbreidingspakket Nintendo 64 Mature voor Online+ waarin de 18-plus games van de Nintendo 64 te downloaden zijn.

Naast Perfect Dark trapt Nintendo ook af met Turok: Dinosaur Hunter. Voor de kleintjes of volwassen is ook Metroid: Zero Mission en The Legend of Zelda: A Link to the Past Four Swords beschikbaar gemaakt. 

Super Mario Party Jamboree aangekondigd bij Nintendo Direct

Er is een nieuwe Mario Party game aangekondigd. Het spel heet Super Mario Party Jamboree en komt op 17 oktober dit jaar uit.

De nieuwe Mario Party zal zowel nieuwe als oude speelborden en minigames bevatten. Het speelbord Mario`s Rainbow Casle uit de eerste Mario Party en het speelbord Western Land uit Mario Party 2 komen terug in Super Mario Party Jamboree. Er komen ook vijf gloednieuwe speelborden uit. Super Mario Party Jamboree bevat nieuwe spelmodi, meer dan 110 minigames en kun je straks met 20 mensen tegelijk spelen via de nieuwe Koopathlon multiplayer mode. De volledige cast van je favoriete personages is weer speelbaar en, daar worden nu ook Bowser en Toad aan toegevoegd als speelbare personages. Volgens Nintendo wordt dit de grootste Mario Party ooit. We gaan het meemaken wanneer het spel op 17 oktober uitkomt.

Nintendo World Championships: NES Edition volgende maand te spelen

Nintendo brengt Nintendo World Championships: NES Edition naar de Nintendo Switch toe. Vanaf 18 juli kun je de strijd aan met spelers over de hele wereld en laten zien dat jij de snelste bent.

Nintendo heeft 150 speedrun-uitdagingen uit 13 NES-games voor je klaargezet zodat jij kan bewijzen dat je de snelste bent. Timing en vingervlugheid is weer key, dus oefen veel en wordt de beste van allemaal!

Metroid Prime 4 komt in 2025 uit

Metroid Prime 4 Beyond gaat in 2025 uitkomen voor de Switch. De game, die al in 2017 werd aangekondigd, werd vandaag tijdens de Nintendo Direct opnieuw onthuld. In de eerste gameplaytrailer zien we bekende Prime-gameplay en wat oogt als een oorlogsgebied. Verder verschijnt ook Sylux, de bekende antagonist van Metroid Prime Hunters.

Metroid Prime 4 werd in eerste instantie ontwikkeld door Bandai Namco, maar in 2019 werd het project door Nintendo geschrapt en begon opnieuw bij Retro Studios. Retro is natuurlijk de originele ontwikkelaar van de Prime-trilogie die zich daarna bezig hield met twee Donkey Kong-games. De releasedatum van Beyond doet vermoeden dat dit wellicht een cross-gen game wordt die straks beschikbaar is voor zowel de Switch als diens opvolger.

Ace Attorney Investigations-collectie aangekondigd

De twee Ace Attorney Investigations-games worden gebundeld en voorzien van een remake. Dat heeft Capcom vandaag aangekondigd tijdens de Nintendo Direct. Het gaat om twee spin-offs met Miles Edgeworth in de hoofdrol die voor de Nintendo DS uitkwamen in 2010 en 2011.

Deel twee daarvan is nooit officieel vertaald en buiten Japan uitgebracht. Liefhebbers hadden wel beschikking tot een goede fan-vertaling, maar dat is natuurlijk niet helemaal hetzelfde. De nieuwe collectie is voorzien van nieuwe graphics, maar je kunt ook schakkelen naar de oude als je dat liever hebt. De collectie komt op 6 september uit voor alle consoles en pc.

Dragon Quest krijgt meer remakes

Dragon Quest III HD-2D komt op 14 november uit voor PS5, Xbox Series X|S, Switch en pc. Bovendien komen er in 2025 ook remakes van de originele Dragon Quest en Dragon Quest II, waarmee de 'Erdrick Trilogie' compleet wordt gemaakt.

De remakes worden allemaal in de stijl gemaakt van 'HD-2D', zoals Octopath Traveler en Live A Live. Square Enix belooft naast de nieuwe graphics ook een moderne interface en andere 'quality of life' verbeteringen. Volgens Yuji Horii, regisseur van de serie, is het geen probleem als je eerst deel drie speelt en daarna de andere remakes.

Speel als Zelda in The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom

The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom komt op 26 september uit voor de Switch. Nintendo heeft deze game vandaag onthuld tijdens de Nintendo Direct. In dit spel wordt Link door een mysterieus portaal opgeslokt en is het aan Zelda om de boel te redden. De beroemde prinses kruipt dus voor het eerst echt in de hoofdrol en ze krijgt daarbij nieuwe magische krachten tot haar beschikking.

Zelda gaat vijanden niet zoals Link met een zwaard te lijf. In plaats daarvan moet je creatievere oplossingen bedenken en gebruikmaken van zogenoemde 'Echoes'. Zelda kan met een toverstafje allerlei objecten oproepen en daarmee slim puzzels oplossen en vijanden verslaan. Het is bovendien mogelijk om vijanden ook tot een Echoe om te toveren om ze bondgenoten te maken. Bekijk hoe dat allemaal in zijn werk gaat in de eerste trailer hieronder.

Mario & Luigi krijgt onverwachte sequel in november

Mario & Luigi: Brothership komt op 7 november uit voor de Switch. Dat heeft Nintendo vandaag aangekondigd tijdens de Direct. Deze sequel is vrij onverwacht, omdat AlphaDream (de ontwikkelaar van deze reeks) in 2020 ophield met bestaan. De laatste Mario & Luigi-game (Paper Jam) kwam in 2015 uit en werd destijds vrij negatief ontvangen.

Het is nog niet bekend wie Brothership ontwikkelt, maar het oogt in ieder geval als een frisse versie met tevens een nieuwe art style. De Mario & Luigi-games zijn turn-based RPG's waarbij je tijdens de gevechten actief op knoppen moet drukken om je aanvallen en je verdediging te versterken. Daarnaast bevatten ze veel originele puzzelmechanieken omdat je beide beroemde broers tegelijk moet besturen. Bekijk de onthullingstrailer hieronder.

'Deze week weer Hollandse Nieuwe bij de visboer'

Bij veel visliefhebbers loopt het water al in de mond bij de gedachte aan Hollandse Nieuwe. Vanaf woensdag is naar verwachting de Hollandse Nieuwe is weer beschikbaar in ons land. Dinsdagmiddag wordt de eerste ton met haringen geveild in Scheveningen. "We verwachten ongeveer 65.000 euro op te halen voor het goede doel," vertelde Remke Nehrstede, van het Nederlands Visbureau, in het programma Goedemorgen Nederland.

Vorig jaar moest de veiling van de eerste ton nog worden uitgesteld. "De haring moest een vetpercentage van 16 procent hebben en was dus niet vet genoeg," herinnert Nehrstede zich nog goed. "Het uitstel zorgde voor onrust. Je kwam toch dichtbij de zomervakantie. Gelukkig zijn er dit jaar geen problemen," aldus de waarnemend directeur. Noorwegen

Ondanks de naam komt de Hollandse Nieuwe niet meer uit Nederlandse wateren. De zee wordt warmer, waardoor haringen liever elders zwemmen, bijvoorbeeld in Noorwegen. "Maar er wordt wel Nederlands vakmanschap toegepast. Het kaken en pekelen gebeurt volgens de Hollandse traditie. En dat proef je," aldus Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

McDonald's stopt met AI bij bestellingen wegens problemen en ruzie met klanten

Bij meer dan honderd McDonald's filialen in de Verenigde Staten nam het bedrijf de Automated Order Taker-technologie in gebruik. Deze technologie omvat een door kunstmatige intelligentie aangestuurde robot die met klanten in de drive-in communiceerde terwijl ze vanuit hun auto hun bestelling plaatsten.

Het systeem bleek echter zowel inefficiënt als onprettig. De robot begreep de klanten vaak verkeerd, wat resulteerde in foutieve bestellingen. Een voorbeeld hiervan is een TikTok-video waarin een klant in discussie raakt met de robot en vervolgens ongevraagd vier pakjes ketchup en twee stukken boter op haar bon krijgt. "Ik wil gewoon een grote fles water en een bekertje ijs!", zegt ze gefrustreerd. "Ik heb geen ketchup besteld."

Deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie vinden dit niet verrassend. "Spraakherkenning kan moeite hebben met het onderscheiden van diverse accenten, dialecten, achtergrondgeluiden en de verschillende manieren waarop mensen praten, wat kan leiden tot misverstanden en fouten in bestellingen", aldus Henk van Ess, een specialist op het gebied van internet.

AI-specialist Jarno Duursma concludeert dat de technologie achter de sprekende robots nog niet voldoende ontwikkeld is. Hij vind het logisch dat de fastfoodketen met de technologie bij het opnemen van bestellingen is gestopt. "We leven in een tijd waarin veel mensen bij het minste of geringste hun telefoon pakken om video's te maken voor sociale media. Veel van deze 'stomme robot'-video's worden enorm veel bekeken, wat natuurlijk schadelijk is voor de reputatie van McDonald's."

.

Rutte had onderonsje met Orban, NAVO-topfunctie weer stap dichterbij

Tijdens een ontmoeting in Brussel heeft demissionair premier Rutte gisteravond gesproken met de Hongaarse premier Orbán. Volgens de belangrijkste buitenlandwoordvoerder van Orbán lijkt hiermee de weg vrij te zijn voor Rutte's benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. De woordvoerder gaf aan: "Het was een positief en open gesprek waarin afgesproken is om naar de toekomst te kijken."

Rutte sprak van een “goed gesprek”. Hij heeft Orban laten weten de lijn van de huidige NAVO-topman Stoltenberg te blijven volgen, als hij hem gaat opvolgen. 

Onlangs heeft Stoltenberg bevestigd dat Hongarije niet verplicht is om deel te nemen aan NAVO-operaties buiten het NAVO-grondgebied. Rutte heeft tegen Orban gezegd: "En als ik secretaris-generaal zou zijn, zou dat ook mijn standpunt zijn." 

De goedkeuring van Orbán is cruciaal voor Rutte's benoeming. Bronnen in Den Haag laten weten dat zij ervan uitgaan dat Hongarije zich niet langer zal verzetten tegen de benoeming van Rutte. Om de topfunctie bij het bondgenootschap te krijgen, is goedkeuring van alle lidstaten vereist. Naast Hongarije hebben ook Slowakije en Roemenië hun bedenkingen geuit.

Kabinet presenteert stevige nieuwe maatregelen voor aanpak desinformatie

Het kabinet presenteert vandaag een pakket van stevige nieuwe maatregelen in de strijd om desinformatie tegen te gaan. Zo komt er een meldvoorziening, geschillenbeslechtingsorgaan en kenniscentrum dat burgers in staat stelt om geschillen voor te leggen over contentmoderatiebesluiten van online platformen.

Ook komt er een aanvullende subsidie aan het BENEDMO-consortium, zodat het factcheckersnetwerk in Nederland wordt versterkt. Verder wordt er ingezet op maatregelen om verspreiders en verspreiding van desinformatie tegen te gaan, weerbaarheid van burgers te versterken en kennisontwikkeling van de problematiek en effectieve aanpak.

De verspreiding van desinformatie, uit zowel binnen- als buitenland, vormt een groot risico voor het vrije en open debat. Sinds 2017, toen het kabinet het eerste beleid tegen het fenomeen desinformatie met de Kamer deelde, is de verspreiding van desinformatie door de opkomst van generatieve AI toegenomen in omvang en intensiteit.

Statelijke actoren stellen zich steeds assertiever op en trachten met informatieoperaties de informatieomgeving te manipuleren. Er zijn in de afgelopen maanden meerdere van dit soort desinformatiecampagnes blootgelegd door landen als Duitsland en Frankrijk. Binnen Nederland signaleren de AIVD en de NCTV ook dat onze democratische rechtsstaat onder druk komt te staan door de extremistische handelingen van aanhangers van complottheorieën. Tot slot is desinformatie over vaccinaties een van de 3 waarschijnlijke hoofdredenen voor de dalende vaccinatiegraad.

Coördinerend bewindspersoon digitalisering Alexandra van Huffelen: “Iedereen moet de informatie die zij on- en offline vinden kunnen vertrouwen zodat keuzes gebaseerd zijn op betrouwbare informatie. Dit uitgangspunt vormt het fundament van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Het kabinet neemt nu extra noodzakelijke maatregelen om de kennis en het bewustzijn rond desinformatie te vergroten en de impact hiervan te verkleinen. Dit door verspreiders en de verspreiding van desinformatie aan te pakken en de online weerbaarheid van mensen in Nederland tegen desinformatie te verhogen.”

Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: ”Desinformatie ondermijnt het vertrouwen in de democratie. De ontwikkelingen op het terrein van desinformatie gaan snel. Het is het daarom belangrijk dat we steeds oog blijven houden voor nieuwe risico’s. Daarom verkennen we, op basis van wetenschappelijk onderzoek en kennis van bevriende landen, de mogelijkheden tot aanvullende acties en maatregelen voor Nederland. Hiermee beschermen we onze democratische rechtstaat en individuele burgers, nu en in de toekomst, tegen de ondermijnende impact van desinformatie.”

Het kabinet onderscheidt 4 aandachtsgebieden waarvan het cruciaal is dat ze beschermd blijven tegen de risico’s van de verspreiding van desinformatie:

  • Cruciale democratische processen, waaronder verkiezingen
  • Volksgezondheid, waaronder mentale gezondheid en vaccinaties
  • Sociale en maatschappelijke stabiliteit
  • Inzet op het gebied van (internationale) veiligheid en stabiliteit

Bij al deze stappen blijven de waarden en grondrechten van de rechtsstaat, zoals de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, voorop staan.

Origineel voor Xbox gepland spel Captain Blood komt na 20 jaar alsnog uit

Het spel Captain Blood dat eigenlijk op de E3 van 2004 werd aangekondigd, komt eindelijk na 20 jaar alsnog uit.

Het spel was eigenlijk bedoeld als nieuwe titel voor de originele Xbox. Captain Blood speelt zich af tijdens de hoogtijdagen van de piraterij in de 17e eeuw. Captain Blood is een action-adventure game die behoorlijk wat bloederige actie belooft. Alle actie die je kunt verwachten op een piratenschip is aanwezig. Vuur je kanonnen af en enteren maar! Versla hordes vijanden met flitsende combos en gruwelijke executies. Koop nieuwe waar van je geplunderde geld en wordt de beste piraat die de wereld ooit gezien heeft. 

FOK! Wat een weer: veel regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is het op veel plaatsen bewolkt, alleen in het noordwesten schijnt eerst nog de zon. In de zuidoostelijke helft regen het af en toe. Er is weinig wind.

Vanmiddag is het bewolkt en gaat het van het zuiden uit harder regenen. In het zuidoosten is er ook kans op onweer. In het noordwesten blijft het waarschijnlijk overwegend droog. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. Er is eerst weinig wind. Later steekt er een zwakke tot matige noordoostenwind op.

Vanavond is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. In het zuidoosten is er eerst ook onweer mogelijk. In de loop van de avond trekt de regen weg naar het noordoosten. In het zuiden, oosten en zuidoosten kan plaatselijk veel regen vallen, mogelijk 30-50 mm. De wind is zwak tot matig en komt uit het noorden tot noordoosten.

Komende nacht valt er in het oosten eerst nog regen. Elders is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C in het noorden en oosten tot 12°C in Zeeland. Aan de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noorden, verder is er weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Verlatende buien in Flevoland (Foto: Ouwesok)
Verlatende buien in Flevoland (Foto: Ouwesok)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1305

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.