Volgende stap in experiment met verkoop legaal gekweekte cannabis

Vanaf morgen is het toegestaan om middels een proef van de overheid in een aantal gemeenten legale Nederlandse cannabis te kopen. Vanwege een gebrek aan legaal aanbod mogen de shops voorlopig ook hun illegale 'achterdeurcannabis' blijven verkopen.

In 2017 zijn er afspraken gemaakt over het 'experiment gesloten coffeeshopketen', zoals de proef officieel wordt genoemd, in het regeerakkoord Rutte III. Het doel van de regering was om te onderzoeken of de verkoop van hennep en hasj in Nederland gelegaliseerd kon worden en wat de effecten hiervan zouden zijn op criminaliteit en volksgezondheid.

Echter, het verloop van de proef verliep moeizaam. De tien aangewezen legale cannabistelers werden geconfronteerd met verschillende tegenslagen. Ze hadden moeite met het verkrijgen van bouwvergunningen van gemeenten, het vinden en behouden van investeerders die tientallen miljoenen euro's per teler zouden moeten investeren, en met het openen van bankrekeningen voor hun bedrijf.

Aan het einde van 2020 werden tien aspirant-telers geselecteerd voor het experiment door middel van een loting. Het oorspronkelijke plan was dat de proef zou starten zodra alle tien telers konden leveren en het aanbod voldoende divers zou zijn. Echter, omdat alles veel langer duurde dan verwacht, verklaarde toenmalig minister van Volksgezondheid, Kuipers, twee jaar later dat de proef ook kon beginnen met minder telers, mits er genoeg capaciteit beschikbaar was.

Een jaar later waren drie bedrijven klaar om de eerste cannabis te leveren. Om hun voorraad niet ongebruikt te laten, begon in december de aanloopfase. Coffeeshops in Breda en Tilburg mochten naast illegale wiet ook legale cannabis verkopen. Dit zal nu worden uitgebreid naar alle tien deelnemende gemeenten.

De hoop is dat binnenkort twee extra telers het aanbod op peil brengen en vanaf half september gaan leveren, zodat het experiment volledig van start kan gaan. Bijna 80 deelnemende coffeeshops zullen dan alleen legale cannabis mogen verkopen. Of dit gaat lukken, is onzeker: het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat de start opnieuw met enkele maanden kan worden uitgesteld indien nodig.