Crisisoverleg PVV, NSC, BBB en VVD over ministerspost Asiel en Migratie

VVD-leider Yesilgöz beschouwt Marjolein Faber ook als een "omstreden kandidaat" voor het ministerschap. PVV-leider Wilders trok gisteren Gidi Markuszower terug als beoogde vicepremier en minister van Asiel en Migratie vanwege bezorgdheden die naar voren kwamen tijdens de screening. Vervolgens schoof hij Faber naar voren als nieuwe minister.

Update 14.05 uur: Aan het einde van de middag zullen de fractievoorzitters Wilders (PVV), Yesilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Van der Plas (BBB), samenkomen voor een spoedoverleg met formateur Van Zwol. Dit is bevestigd door bronnen aan de NOS.

Er zijn ergernissen ontstaan over de wijze waarop Wilders is omgegaan met de kandidaten voor de belangrijke positie van minister van Asiel en Migratie. Yesilgöz noemde Faber vanmorgen een "niet onomstreden kandidaat" en gaf aan haar bezorgdheid te hebben geuit bij Wilders en formateur Van Zwol. Het is ongewoon dat een formerende partij openlijk kritiek uit op de ministerskandidaat van een andere partij.

Eerdere berichtgeving: Op de vraag waarom Yesilgöz instemde met de kandidatuur van Markuszower, ondanks waarschuwingen van de AIVD, antwoordde de VVD-leider: "Bij besprekingen aan tafel worden zorgen geuit en indien nodig besproken. Daarna is het aan de partijleider om dit te overwegen." Naslag is het onderzoek dat wordt uitgevoerd voordat iemand benoemd wordt tot minister of staatssecretaris.

Yesilgöz heeft gisteravond van Wilders vernomen dat Wilders nu Faber voordraagt als minister van Asiel en Migratie. Vanochtend heeft ze haar zorgen geuit bij Wilders en formateur Van Zwol. De VVD-leider wees op uitspraken van Faber uit het verleden en twijfelt of die overeenkomen met het ambt.

Yesilgöz wilde niet specifiek ingaan op welke uitspraken ze doelt. Faber staat bekend als hardliner op het gebied van asiel en heeft in 2020 het woord 'omvolking' gebruikt. Ook heeft ze collega-parlementariërs nep-vertegenwoordigers genoemd.

Op de vraag of ze nog vertrouwen heeft om met de PVV tot een kabinet te komen, antwoordde Yesilgöz: "Uiteindelijk zal het wel moeten; we hebben een hoofdlijnenakkoord; we hebben mensen in het land die het proces een beetje zat zijn en ook willen dat we aan de slag gaan met het oplossen van problemen." Ze pleit voor een "stevig team" en had liever gezien dat dit "wat soepeler werd tot stand kwam".