Volleybalsters naar alles-of-nikswedstrijd om olympisch ticket

In de Volleyball Nations League gaat het er vrijdagochtend om spannen voor de Nederlandse vrouwen. De ploeg móet in Japan van Canada winnen, als daarna zondag nog - zoals te verwachten valt - van Zuid-Korea wordt gewonnen, zou het olympisch ticket alsnog binnen moeten zijn.

Via het olympisch kwalificatietoernooi lukte het Nederland niet, dus moet de ploeg zich via de wereldranglijst plaatsen. Dat gaat dan met name via de Volleyball Nations League, waar Nederland in de afgelopen vier weken inmiddels vijf van de tien wedstrijden gewonnen heeft. De enige overgebleven concurrent voor het startbewijs is Canada, dat zes van de tien wedstrijden won.

We zitten inmiddels in de slotweek, waarin Nederland opende met een prima en belangrijke zege op Servië: 25-20, 25-21, 18-25, 25-12. Donderdagochtend gaf Nederland de zeer sterke Amerikaanse ploeg af en toe redelijk partij, maar met 21-25, 20-25, 22-25 werd er helaas toch geen set gewonnen.

Canada begon ondertussen met een 3-0 nederlaag tegen Italië, maar won donderdag ietwat verrassend met 3-2 van Japan. Voor Nederland was dat ongunstig, maar het maakt het wel overzichtelijk: vrijdagochtend, vanaf 07.30 uur Nederlandse tijd, móet er van Canada gewonnen worden. Als dat lukt en als Zuid-Korea vervolgens gewoon wordt verslagen, is het olympisch startbewijs op de valreep toch binnen. Als Canada vrijdag wint is het voor Nederland in principe afgelopen.