Omstreden EU-natuurherstelwet toch mogelijk door ommezwaai Oostenrijk

Doordat Oostenrijk van gedachte is veranderd kan de Europese natuurherstelwet er alsnog komen. Door de koerswijziging kan de wet vandaag toch nog worden goedgekeurd door de Europese lidstaten. 

Op een persconferentie in Wenen kondigde minister van Milieu Leonore Gewessler, die deel uitmaakt van de groene partij, vandaag aan dat Oostenrijk toch vóór de natuurherstelwet zal stemmen. De natuurherstelwet heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. De Europese Commissie, het Parlement en de Raad van de EU behaalden eind vorig jaar een akkoord over de wet. 

De wet werd nipt goedgekeurd in het Europees Parlement, al had de grootste partij EVP, gevraagd om tegen de omstreden wet te stemmen. Tegenstanders vrezen nog meer en strengere regelgeving, commerciële nadelen en problemen voor de landbouwsector.

De Natuurherstelwet verplicht de lidstaten onder meer  om tegen 2030 minstens 30 procent van de habitats die in slechte staat verkeren te herstellen, met prioriteit voor Natura 2000-gebieden. In 2050 moet dat 90 procent zijn. Verder moeten steden vergroenen, rivieren moeten vrij kunnen stromen, landbouwers moeten de biodiversiteit versterken en bossen moeten op een meer natuurlijke wijze beheerd worden. De lidstaten moeten ook inspanningen doen om de daling van het aantal soorten akkervogels te stoppen, omdat die een goede barometer zijn voor de gezondheid van de biodiversiteit.