Amerikaans Hooggerechtshof heft verbod op bump stocks op

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een verbod op bump stocks voor vuurwapens, dat was ingesteld onder toenmalig president Donald Trump, ongedaan gemaakt. Dit zijn apparaten die de snelheid van semi-automatische wapens fors ophogen. Volgens critici bereiken ze hierdoor een soortgelijk effect als volautomatische machinegeweren.

Het Hooggerechtshof stelde een wapenhandelaar uit Texas in het gelijk die een rechtszaak had aangespannen tegen het verbod. Hij voerde aan dat het ministerie van Justitie het accessoire ten onrechte had gecategoriseerd als een illegaal machinegeweer. Zes van de negen rechters oordeelden dat de regering Trump zich bij het uitvaardigen van het verbod niet had gehouden aan de geldende wapenwetgeving.

Bump stocks zijn relatief eenvoudig zelf te maken en worden voor weinig geld verkocht op internet. De regering Trump vaardigde het verbod in december 2018 uit na een dodelijke schietpartij in Las Vegas, waardoor de aankoop en het bezit van de apparaten illegaal werden. Iedereen die ze eerder in bezit had, moest ze vernietigen of inleveren bij de vuurwapenautoriteit.

"Een bump stock verandert een semi-automatisch geweer net zo min in een machinegeweer als een schutter met een bliksemsnelle vinger aan de trekker", aldus de meerderheid van de rechtbank. Het Congres zou actie moeten ondernemen voor een daadwerkelijk verbod op bump stocks, schreef rechter Samuel Alito in een reactie.

Meer dan 1000 schoten in elf minuten
Bump stocks raakten in opspraak na het bloedbad in Las Vegas in oktober 2017. De schutter gebruikte het apparaat toen hij vanuit een hotelkamer het vuur opende op het publiek bij een concert, waardoor 60 mensen omkwamen en honderden anderen gewond raakten. Binnen elf minuten vuurde hij meer dan 1000 kogels af op de menigte.

.