EU start met toelatingsprocedures van Oekraïne en Moldavië

De EU-landen zijn in principe overeengekomen om te beginnen met de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië. Dit werd bekendgemaakt door het Belgische voorzitterschap van de Raad in Brussel. Het besluit moet volgende week formeel worden goedgekeurd tijdens een ministeriële bijeenkomst van de EU. 

De huidige beslissing om toetredingsgesprekken te beginnen met Oekraïne en Moldavië is een belangrijk teken - vooral in de richting van Kyiv. Zaterdag begint in Zwitserland de vredesconferentie over Oekraïne. Het doel van de top is om zo breed mogelijke internationale steun te krijgen voor het Oekraïense vredesplan met een volledige terugtrekking door Rusland van Oekraïens grondgebied.

De EU-Commissie had een week geleden al aangekondigd dat zij van mening is dat aan alle voorwaarden voor de start van de EU-toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië is voldaan. Deze omvatten maatregelen om corruptie te bestrijden, de bescherming van nationale minderheden te verbeteren en de politieke invloed van oligarchen te beperken.