Rutte had onderonsje met Orban, NAVO-topfunctie weer stap dichterbij

Tijdens een ontmoeting in Brussel heeft demissionair premier Rutte gisteravond gesproken met de Hongaarse premier Orbán. Volgens de belangrijkste buitenlandwoordvoerder van Orbán lijkt hiermee de weg vrij te zijn voor Rutte's benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. De woordvoerder gaf aan: "Het was een positief en open gesprek waarin afgesproken is om naar de toekomst te kijken."

Rutte sprak van een “goed gesprek”. Hij heeft Orban laten weten de lijn van de huidige NAVO-topman Stoltenberg te blijven volgen, als hij hem gaat opvolgen. 

Onlangs heeft Stoltenberg bevestigd dat Hongarije niet verplicht is om deel te nemen aan NAVO-operaties buiten het NAVO-grondgebied. Rutte heeft tegen Orban gezegd: "En als ik secretaris-generaal zou zijn, zou dat ook mijn standpunt zijn." 

De goedkeuring van Orbán is cruciaal voor Rutte's benoeming. Bronnen in Den Haag laten weten dat zij ervan uitgaan dat Hongarije zich niet langer zal verzetten tegen de benoeming van Rutte. Om de topfunctie bij het bondgenootschap te krijgen, is goedkeuring van alle lidstaten vereist. Naast Hongarije hebben ook Slowakije en Roemenië hun bedenkingen geuit.