Amerika sanctioneert Israëlische extremistengroepering Tzav 9

De Amerikaanse regering heeft sancties opgelegd aan de radicale Israëlische groepering Tzav 9. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de groep gewelddadige extremisten en beschuldigt ze de hulp aan de Palestijnse burgerbevolking in de Gazastrook te hebben geblokkeerd en beschadigd.

“Maandenlang hebben leden van Tzav 9 herhaaldelijk geprobeerd de levering van humanitaire hulp aan Gaza te voorkomen”, aldus de verklaring. “Onder andere door wegen – soms met geweld – te blokkeren op de route van Jordanië naar Gaza, ook op de Westelijke Jordaanoever.”

De groep plunderde vrachtwagens, staken ze in brand en gooide levensreddende hulpgoederen op straat. Het verstrekken van humanitaire hulp is van cruciaal belang om het risico op hongersnood in de Gazastrook te verminderen, zei woordvoerder Matthew Miller van het ministerie.

Als gevolg van de sancties zullen alle bezittingen van de getroffenen in de VS worden geblokkeerd. Het is Amerikaanse staatsburgers of individuen die zich in de Verenigde Staten bevinden, verboden zaken te doen met de gesanctioneerde bedrijven en individuen. Internationaal zakendoen wordt doorgaans ook aanzienlijk moeilijker voor degenen die door de sancties worden getroffen.