'Deze week weer Hollandse Nieuwe bij de visboer'

Bij veel visliefhebbers loopt het water al in de mond bij de gedachte aan Hollandse Nieuwe. Vanaf woensdag is naar verwachting de Hollandse Nieuwe is weer beschikbaar in ons land. Dinsdagmiddag wordt de eerste ton met haringen geveild in Scheveningen. "We verwachten ongeveer 65.000 euro op te halen voor het goede doel," vertelde Remke Nehrstede, van het Nederlands Visbureau, in het programma Goedemorgen Nederland.

Vorig jaar moest de veiling van de eerste ton nog worden uitgesteld. "De haring moest een vetpercentage van 16 procent hebben en was dus niet vet genoeg," herinnert Nehrstede zich nog goed. "Het uitstel zorgde voor onrust. Je kwam toch dichtbij de zomervakantie. Gelukkig zijn er dit jaar geen problemen," aldus de waarnemend directeur. Noorwegen

Ondanks de naam komt de Hollandse Nieuwe niet meer uit Nederlandse wateren. De zee wordt warmer, waardoor haringen liever elders zwemmen, bijvoorbeeld in Noorwegen. "Maar er wordt wel Nederlands vakmanschap toegepast. Het kaken en pekelen gebeurt volgens de Hollandse traditie. En dat proef je," aldus Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.