Dodelijke overtuigingen

Je overtuiging maakt voor jou het geloof in iets waar. Iets kan van alles zijn en vaak gebaseerd op niets. In ieder geval geen feiten. De encyclopedie zegt: ‘Een georganiseerd patroon van opvattingen dat door een persoon als waar wordt beschouwd.’ De Amerikanen, worden op dit ogenblik verscheurd door overtuigingen die altijd gebracht worden als waarheid, met name door D. Trump. “De verkiezingen zijn gestolen!” Er zijn geen feiten alleen de overtuiging. Miljoenen geloven er heilig in. Een democratisch gekozen constitutie moet omver geworpen worden, het Capitool wordt bestormd. Het was al heel lang geen democratisch instituut meer maar een teil half levende palingen die langs elkaar heen gleden tot hun politieke dood.

Voedingsbodem voor een overtuiging zonder feiten en steekhoudende argumenten zijn ‘valse profeten’. En die zitten in bestaande democratische en of autocratische regeringen. Ze maken zich onbetrouwbaar door valse beloftes en een opzettelijk gecreëerde (Neoliberalisme) armoede. Ze hebben, bijvoorbeeld hier in Nederland, de politieke verhouding en onthoudingen belangrijker gemaakt dan de echte behoeftes van het volk. Het ‘lobbyvolk’ van de multinationals drukt hun stempel via hun macht en geld. Het geeft uiteindelijk onzekerheid die tot uiting komt in boosheid. Die boosheid keert zich dan weer tegen die instituten, zoals een regering, die ze verantwoordelijk houden. Ze worden niet meer geloofd. Omdat ‘gewone mensen’ niet het vermogen en mentale kracht hebben te relativeren er worden redenen gezocht en gevonden, op internet. Daar staan tegenwoordig de waarheden voor de grote massa. Het worden overtuigingen waarvan een waarheid alleen gevonden kan worden in nieuwe ‘overheersingen’. Een ander klimaat waarschijnlijk nog veel oneerlijker dan alle vorige constituties maar dat lijkt niet te deren, er gebeurt iets! Er is verzet!

In tegenstelling tot Amerika hebben wij nog een politiek midden waarvan een groot deel ook een negentig graden bocht naar rechts lijkt te maken. We hebben nog een politiek nuchtere Caroline v/d Plas en een Omtzigt die politieke zin en onzin van elkaar lijken te kunnen scheiden. Desondanks zitten we ook in Nederland vast met groepen die de routeplanner in hun leven niet meer lijken te gebruiken en met gestrekte benen hun weg proberen te vinden in de samenleving. XR bezet nu dagelijks de A12 tot grote ergernis van het volk dat nog wel werkt. Ze doen dat op totaal ongeschikte berekeningen zo is aangetoond door mensen die het kunnen en moeten weten. Ze kijken er niet eens naar, ze hebben de overtuiging dat subsidies voor vervuilende energie van de industrie moeten stoppen, en wel direct.

Overtuigingen zullen in de nabije toekomst dood en verderf zaaien. Ik heb in visioenen in mijn dromen gezien dat de straten gevuld zullen zijn met mensen die maar een wens hebben: doden of gedood worden voor hun overtuigingen.