FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 juni 2023

Random Pics van de Dag #955

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

World Superbikes-coureur Bautista blijft winnen, 14 uit 15 na dominant weekeinde

Voor de liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde: op het circuit van Misano werd de vijfde ronde verreden van het World Superbikes-kampioenschap. Op het Italiaanse asfalt stonden weer twee reguliere races op het programma, met tussendoor de superpolerace.

Race één
Alvaro Bautista vertrok weer eens van poleposition, met Toprak Razgatlioglu en Ducati-teamgenoot Michael Ruben Rinaldi naast zich op rij één, gevolgd door Danilo Petrucci, Axel Bassani, Jonathan Rea, Dominique Aegerter, Iker Lecuona en Remy Gardner. Bautista behield de leiding bij de start, gevolgd door Rinaldi, Razgatlioglu, Petrucci, Bassani en Rea.

Ronde na ronde gebeurde er voorin verrassend weinig, tot Petrucci zes ronden voor het einde vanaf plek vier onderuit ging. Bautista en Rinaldi domineerden de race en pakten een 1-2'tje voor Ducati, voor Razgatlioglu en Bassani - Rea moest zowaar nog even knokken voor plek vijf, maar hield Aegerter wel van zich af.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als in race één doofden de lichten en dit keer pakte Razgatlioglu gelijk de leiding, gevolgd door de Ducati's van Bautista en Rinaldi - teamgenoten Aegerter en Gardner gingen gezamenlijk onderuit. Bautista ging vrij snel toch weer langs Razgatlioglu, maar de Turk zette zijn Yamaha er een ronde later weer onderdoor.

Met drie ronden te gaan duelleerden Razgatlioglu en Bautista om de leiding, maar ging het fout rond de achtste plek: Lecuona en Petrucci gingen onderuit, Petrucci bleef liggen en de rode vlag werd gezwaaid. De winst ging zo naar Bautista, voor Razgatlioglu en Rinaldi en met Bassani, Rea en Alex Lowes op de vierde, vijfde en zesde plek.

Race twee
De uitslag van de superpolerace was de opstelling voor race twee en weer pakte Razgatlioglu snel de leiding, maar Bautista ging er rap voorbij en sloeg een gaatje. Achter hem wist Rinaldi dan eindelijk langs Razgatlioglu te gaan, terwijl Bassani tegen de Kawasaki's van Rea en Lowes om de vierde plek vocht - Lowes viel na een paar ronden het grind in.

Met zeven ronden te gaan pakte Razgatlioglu de tweede plek terug van Rinaldi, die een paar bochten later terug wilde slaan, maar daarbij het achterwiel van Razgatlioglu raakte en zelf crashte. Bautista kwam geen moment meer in gevaar en pakte wéér een overwinning, zijn veertiende in vijftien races dit jaar. Razgatlioglu werd tweede, Bassani completeerde het podium, voor Rea en Xavi Vierge.

NHL: Golden Knights overklassen Panthers ook in tweede finaleduel

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is maandagavond de tweede wedstrijd afgewerkt van de Stanley Cup-finale. De Vegas Golden Knights hadden wedstrijd één in eigen huis al met 5-2 gewonnen van de Florida Panthers, de tweede wedstrijd leverde nog wat minder problemen op.

In wedstrijd één moest het verzet van de Panthers met wat moeite gebroken worden, maandagavond zorgden Jonathan Marchessault en Alec Martinez voor goals in de eerste periode en verdubbelden Nicolas Roy en Brett Howden de score in periode twee: 4-0.

Anton Lundell deed wat terug in de derde periode, maar Marchessault en Michael Amadio zorgden voor 6-1. Een eretreffer voor Matthew Tkachuk volgde voor de Panthers, Brett Howden zette de eindstand van 7-2 kort voor tijd op de borden.

Game 3: Donderdagavond 8 juni, 02.00u (NL); Florida Panthers - Vegas Golden Knights

Nederlanders gebruiken vakantiegeld dit jaar voor vakantie, maar boeken nog niet

Driekwart van de Nederlanders gebruikt zijn vakantiegeld dit jaar daadwerkelijk voor de vakantie. Bijna de helft heeft die echter nog niet geboekt. Dat kan te maken hebben met stijgende prijzen, die honderden euro’s hoger liggen dan vorig jaar. Ook de angst voor de chaos op vliegvelden speelt een rol.

Dat blijkt uit een poll van review- en boekingssite Zoover, die Nederlanders vroeg naar de besteding van hun vakantiegeld. Bijna 75 procent zegt dit te gebruiken voor de vakantie, ruim 8 procent voor iets anders en 17 procent weet het nog niet. De verwachting dat veel mensen het geld dit jaar gebruiken om rekeningen of schulden te betalen, komt dus niet uit.

Op de vraag of ze die vakantie voor dit jaar al geboekt hebben, blijken pas vier op tien mensen dat te hebben gedaan. Ruim 47 procent van de respondenten zegt dat ze nog moeten boeken.

Zoover wijt die terughoudendheid aan de angst voor chaos op Schiphol en andere vliegvelden. Bijvoorbeeld door de dreigende staking van de Franse luchtverkeersleiders en het schrappen van vluchten door Transavia. In de meivakantie kozen voor het eerst meer Nederlanders voor een vertrek vanaf Düsseldorf dan vanaf Schiphol, bleek uit data van Zoover. Ook de prijsstijgingen spelen een rol. "Mensen geven het vakantiegeld weer uit waarvoor het bedoeld is, maar lijken wat huiverig om de vakantie te boeken", zegt Sterre Hoek van Zoover. "Ze boeken later om meer zekerheid te hebben. We hadden verwacht een piek te zien nadat mensen hun vakantiegeld hadden gekregen, maar die bleef uit. We verwachten nu een piek in last minute boekingen, omdat mensen wachten op die goede deal."

De afgelopen meivakantie zag Zoover al de eerste tekenen van die huiverigheid. Nederlanders gingen gemiddeld een dag korter op vakantie en boekten 10 procent minder all-inclusive reizen, die wat duurder zijn. Er werden meer reizen met logies en ontbijt en halfpension geboekt.

De grote winnaar was, net als vorig jaar, Turkije. Van de Nederlandse vakantiegangers in mei koos 36 procent voor dat land, gevolgd door Spanje (31 procent) en Griekenland (24 procent), blijkt uit de data van Zoover.

De gemiddelde reissom was deze meivakantie 12 procent hoger dan vorig jaar. Betaalden Nederlanders vorig jaar gemiddeld 1973 euro voor een vakantie in deze periode, dit jaar was dat gestegen naar 2216 euro. Een stijging van bijna 250 euro. In de periode januari tot medio april betaalden Nederlanders gemiddeld 2206 euro voor hun reis. Vorig jaar was dat 1948 euro.

Nieuwe munitie F-35's vergroot slagkracht

Defensie schaft nieuwe munitie aan voor de F-35-gevechtsvliegtuigen. Daarmee kunnen de toestellen moeilijk bereikbare doelen uitschakelen. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Kamer.

De hoogwaardige raketten zijn een antwoord op de zogenoemde A2/AD-capaciteit waarover veel potentiële tegenstanders tegenwoordig beschikken. Denk hierbij aan hoogtechnologische luchtverdedigingssystemen. Zonder moderne munitie brengt inzet in zo’n vijandelijke regio grote risico’s met zich mee. Dat beperkt de vrijheid van handelen van militaire eenheden.

Verbeteren bewapening
Het verbeteren van de F-35-bewapening was een van de concrete plannen uit de vorig jaar verschenen Defensienota. De nieuwe raketten van het type AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile- Extended Range) komen van de Amerikaanse fabrikant Northrop Grumman. Het is de enige optie die aan alle eisen voldoet. Defensie schaft ze aan via de overheid van de Verenigde Staten.

Innoverend vermogen
Met de aanschaf beschikt Defensie niet alleen over een afschrikwekkende maar ook schaarse capaciteit. In Europa is er namelijk een tekort aan dit soort anti-A2/AD-munitie. Door met de nieuwe munitie en ondersteunende systemen te trainen, kunnen de F-35’s (internationaal) ook meedoen aan nieuwe concepten van luchtoptreden. Dat draagt bij aan het innoverend vermogen van de krijgsmacht.

Inspecties: kinderbescherming heeft duidelijkheid over financiŰn nodig

De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Volgens de inspecties moeten medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming “continu weten hoe het met het kind gaat om, als het nodig is, het kind met voorrang te helpen”. De dienst kampt echter met wachtlijsten. Daardoor zitten kinderen “langer in potentieel gevaarlijke situaties”. Kinderen moeten gemiddeld soms vier tot dertien weken wachten voordat ze worden geholpen, afhankelijk van het soort onderzoek. En omdat het om gemiddelden gaat, duurt het wachten soms nog langer. De wachttijden zijn volgens de inspecties “onaanvaardbaar lang” en het lukt niet om die korter te maken. Momenteel staan ruim 2800 kinderen op een wachtlijst om geholpen te worden. Meer hierover bij Skipr.

Forse straffen geŰist na massaal en explosief geweld bij AZ-West Ham United

De officier van justitie heeft op dinsdag 6 juni gevangenisstraffen tot 9 weken waarvan drie weken voorwaardelijk geëist tegen zeven mannen in de leeftijd van 29 tot 45 jaar uit Alkmaar (5), Heerhugowaard en Obdam, die verdacht worden van het plegen van openlijk geweld op donderdag 18 mei in het AZ-stadion. Dit gebeurde tijdens de wedstrijd AZ tegen West Ham United. Om te voorkomen dat deze mannen zich bij volgende voetbalwedstrijden weer in het stadion in Alkmaar vertonen, vroeg de officier van justitie bij alle verdachten als bijzondere voorwaarde een locatieverbod op te leggen voor het AFAS-stadion voor de duur van twee jaar.

Wat er op 18 mei gebeurde
Op enig moment bleek dat AZ de wedstrijd niet meer zou gaan winnen. In het vak van supporters van West Ham United werd een vlag opgehangen. Dit was voor een groep mannen de aanleiding om een hek dat tussen de verschillende supporters geplaatst was, te vernielen en geweld te gebruiken tegen de aanwezigen in het vak van West Ham United. Er werden rake klappen en trappen uitgedeeld. Ook werd er geweld gebruikt tegen toegesnelde ME’ers. Meerdere mensen raakten gewond. Het optreden van de ME beëindigde het geweld uiteindelijk.

De politie startte onder leiding van het OM een uitgebreid onderzoek naar wie deze relschoppers waren. Van meerderen van hen waren beelden vastgelegd. De politie liet op 20 en op 22 mei weten dat er beelden van verdachten zouden worden getoond in de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag 23 mei. Naar aanleiding van deze oproep hebben zich uiteindelijk circa 26 verdachten gemeld. Uiteindelijk zijn er 18 mannen aangehouden.

Zij moeten zich op allemaal voor de rechter verantwoorden. Eén verdachte moet op een MK (meervoudige kamer) verschijnen, omdat op beelden te zien is dat hij een slachtoffer tegen het hoofd schopt. Dit maakt de strafzaak zwaarder en daarom is zijn zaak op een MK gepland, waar drie rechters zich over de zaak zullen buigen en waar een strafeis hoger dan 12 maanden geëist kan worden. De andere verdachten gaan naar een snelrechtzitting, waar een politierechter een oordeel zal vellen over hun zaak.

Ter zitting
Voor zeven verdachten was dat op dinsdag 6 juni zover. De officier van justitie benoemde ter zitting welk bewijs er tegen de verschillende verdachten lag en de ernst van de feiten. De officier van justitie gaf aan dat het ging om een explosie van geweld, dergelijk massaal en excessief geweld is ongekend in Nederlandse stadions. Een grote groep bestormde een tribune waar onder andere familieleden van spelers zaten en genodigden en gebruikte later geweld tegen de ME.

Dit geweld heeft veel gevolgen gehad, in de eerste plaats voor de slachtoffers die pijn en angst hebben ervaren, maar ook voor de toeschouwers die lijdzaam moesten toezien hoe de groep tekeer ging en die bang moeten zijn geweest dat zij zelf aan de beurt zouden komen. Spelers raakten ook betrokken toen zij familieleden die op de tribune zaten, wilden beschermen. Toen de ME ingreep, gebruikten de relschoppers ook geweld tegen hen en hiermee werd het werk van de ME op onacceptabele wijze bemoeilijkt. Zowel nationaal als internationaal werd er geschokt gereageerd op de rellen in het stadion. Met hun gedrag hebben deze mannen zichzelf en hun club voor schut gezet.

Het gaat hier om ernstige geweldsincidenten en daar treden het OM en de politie tegen op. Het onderzoek naar de rellen kost veel opsporingscapaciteit. Capaciteit die daardoor niet aan andere zaken kan worden besteed. Dat neemt het OM deze relschoppers kwalijk.

De rechter veroordeelde uiteindelijk de mannen tot gevangenisstraffen van 30 dagen waarvan een deel voorwaardelijk. Daarbovenop werden er taakstraffen tot 150 uur opgelegd en in zes gevallen werd een locatieverbod voor het AFAS-stadion opgelegd. Meerdere verdachten moesten aan slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Europese Commissie presenteert nieuw plan voor migratie

De Europese Commissie heeft voorstellen gepresenteerd om de migratie over de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan te beperken.

Een nieuw zogenaamd actieplan voorziet in meer samenwerking met de Noordwest-Afrikaanse landen Marokko, Gambia, Senegal en Mauritanië. Het vertrek uit deze landen moet worden beperkt; hiertoe dient de samenwerking tussen het grensagentschap Frontex en deze landen te worden verbeterd.

Er zullen ook meer mensen worden uitgezet naar de Noord-Afrikaanse staten en de Sahelregio. EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Johansson zei in Brussel dat de samenwerking met derde landen een cruciaal onderdeel is van migratiebeheer.

De Commissie presenteerde het actieplan voorafgaand aan een vergadering van de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU op donderdag in Luxemburg, waar zij de hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielsysteem CEAS zullen bespreken.

EU-commissie keurt RS-virusvaccin voor ouderen goed

De Europese Commissie heeft het eerste vaccin voor ouderen tegen een veelvoorkomende ziekteverwekker van de luchtwegen goedgekeurd.

Volgens Brussel is het 'Arexvy'-vaccin nu goedgekeurd voor volwassenen ouder dan 60 jaar. De stof beschermt tegen ziekten van de onderste luchtwegen veroorzaakt door het zogenaamde respiratoir syncytieel virus. Het RS-virus veroorzaakt meestal milde verkoudheidssymptomen. De meeste mensen herstellen na een week of twee.

De Commissie hoopt dat het gebruik van het vaccin de gezondheidsstelsels zal ontlasten, vooral in de wintermaanden. 

Studenten hogescholen en universiteiten vanaf september basisbeurs

Zo’n 435.000 studenten van hogescholen en universiteiten ontvangen vanaf komende september weer een basisbeurs. De Eerste Kamer heeft vandaag unaniem ingestemd met het wetsvoorstel voor de herinvoering van de basisbeurs in het hoger onderwijs. Studenten die daar recht op hebben, kunnen vanaf maandag 19 juni de basisbeurs aanvragen bij DUO.

Minister Dijkgraaf: “Voor studenten betekent de terugkeer van de basisbeurs voor studenten in het hbo en wo een flinke verbetering van hun financiële positie. Een vast bedrag per maand biedt perspectief en een goede basis. En samen met het verruimen van de aanvullende beurs zorgt deze herinvoering voor meer financiële rust bij studenten. Ik vind het ook belangrijk dat met dit wetsvoorstel het terugbetaalregime voor mbo-studenten gelijk wordt getrokken met dat van studenten op hogescholen en universiteiten. Dat geldt ook voor de bijverdiengrens. Zo komen we tot een meer gelijkwaardige positie van mbo’ers.”

Aanvragen basisbeurs
Circa 435.00 studenten, waaronder naar schatting 124.000 eerstejaars, hebben naar verwachting recht op de nieuwe basisbeurs. Om deze te ontvangen moeten ze een aanvraag doen bij DUO, die de afgelopen tijd hard heeft gewerkt aan het mogelijk maken van de herinvoering. Aanvragen kan vanaf maandag 19 juni via MijnDUO. Studenten die nu al studiefinanciering krijgen of al eerder hebben aangevraagd ontvangen bericht van DUO. Ook start op 19 juni een campagne om (aankomende) studenten erop te wijzen om hun aanvraag vóór 1 september in te dienen. Zo kan DUO de basisbeurs in september daadwerkelijk voor het eerst uitkeren.

Studenten in het hbo en wo hebben recht op de basisbeurs als ze in het studiejaar 2023-2024 voor het eerst gaan studeren of als ze dan nog recht hebben op studiefinanciering in de vorm van een prestatiebeurs. Uitwonende studenten ontvangen € 274,90 per maand, thuiswonende studenten € 110,30. In het studiejaar 2023-2024 komt daar voor de duur van één jaar voor alle uitwonende studenten (ook in het mbo) nog € 164,30 per maand bij vanwege de sterk gestegen kosten van onder meer boodschappen en energie. Een uitwonende student ontvangt in september daardoor in totaal bijna € 440, voor het hele studiejaar 2023-2024 is dat in totaal ruim € 5.200.

Voor de herinvoering van de basisbeurs trekt het kabinet jaarlijks € 1 miljard uit. De tijdelijke koopkrachtmaatregel onder studenten is een incidentele uitgave van € 500 miljoen.

Verruimen aanvullende beurs
Voor studenten is de basisbeurs niet de enige inkomstenbron. Denk aan een bijbaan, zorg- en huurtoeslag, een ouderbijdrage en eventueel lenen bij DUO. Voor extra financiële ondersteuning en meer kansengelijkheid kunnen studenten uit lage en middeninkomens ook een beroep doen op de aanvullende beurs. De inkomensgrens wordt verruimd tot tenminste € 70.000, zodat meer studenten aanspraak kunnen maken op een aanvullende beurs. Dat vergroot de kansengelijkheid in het onderwijs. Vanaf september is de maximaal aanvullende beurs € 416 euro per maand.

Nog niet alle studenten die er recht op hebben, maken ook gebruik van de aanvullende beurs. Daarom heeft DUO begin dit jaar de aanvraagschermen aangepast. De aanvullende beurs staat nu automatisch aangevinkt, zodat het gemakkelijk is om de aanvullende beurs aan te vragen. De eerste resultaten zijn zeer positief: het percentage studenten dat een aanvullende beurs aanvraagt sinds begin dit jaar met maar liefst 24 procentpunt gestegen, van 69 procent naar 93 procent.

Gelijke voorwaarden bij terugbetalen studieleningen
Tegelijk met de herinvoering van de basisbeurs trekt minister Dijkgraaf de terugbetaalregimes voor studieleningen gelijk voor mbo-, hbo- en wo-studenten. Zo komt er meer gelijkwaardigheid tussen deze onderwijsrichtingen. De regimes zijn nu nog verschillend voor enerzijds het mbo (en ho-studenten uit het oude basisbeursstelsel) en anderzijds het hbo en wo: er zijn verschillende aflosperiodes (respectievelijk 15 en 35 jaar) en verschillende berekeningen van de rente. Het gelijktrekken geldt sowieso voor nieuwe mbo-studenten. Mbo’ers die al studeren (en na 1 augustus ook nog studiefinanciering krijgen) mogen kiezen tussen het oude en nieuwe stelsel. Wie geen keuze maakt, gaat als mbo-student automatisch over naar het aflosregime van 35 jaar. Voor ho-studenten wijzigt het terugbetaalregime niet.

Tegemoetkoming
De terugkeer van de basisbeurs betekent het einde van het sociaal leenstelsel. Als gebaar richting studenten die één of meerdere jaren onder het leenstelsel hebben gestudeerd komt er een tegemoetkoming. Voor een (nominale) studieperiode van 4 jaar gaat het om € 1.436 per student. Deze tegemoetkoming is ook voor studenten die geen studiefinanciering hebben gehad. Verder ontvangen circa 375.000 studenten die hebben gestudeerd in de eerste vier cohorten (2015/16 tot en met 2018/19) een extra tegemoetkoming als vervanging van de studievoorschotvoucher van zo’n € 1.835. De tegemoetkoming wordt in mindering gebracht op de studieschuld of – als je niet zo’n schuld hebt – uitbetaald.

Meer informatie is te vinden op de website van DUO.

Oekra´ense Kakhovka-stuwdam doorgebroken, wat weten we?

In het door Rusland bezette gebied in het zuiden van Oekraïne is dinsdagnacht de belangrijke Kakhovka-dam verwoest. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de waterkrachtcentrale te hebben opgeblazen. Moskou beweert daarentegen dat het om een sabotagedaad van het Oekraïense leger ging. Volgens Oekraïense informatie bevonden zich ongeveer 16.000 inwoners in de kritieke zone in de directe omgeving van de dam. Verschillende dorpen staan al volledig onder water. Er bestaat overstromingsgevaar in in totaal ongeveer 80 nederzettingen, waaronder de stad Cherson op de rechteroever van de rivier de Dnipro, die voor de oorlog bijna 300.000 inwoners telde.

De evacuatie van tienduizenden lokale bewoners is in volle gang bezig. De Oekraïense autoriteiten spreken van ongeveer 17.000 mensen op de rechteroever van de rivier de Dnipro, die wordt gecontroleerd door Kyiv. Aan de andere door Rusland bezette kant moeten nog eens 25.000 mensen in veiligheid worden gebracht. Volgens het lokale bestuur van de bezetter staat de stad Oleshky in de regio Cherson volledig onder water. 

Terwijl de Oekraïense autoriteiten bezig zijn de bewoners op de rechteroever van de Dnipro in veiligheid te brengen, zegt het door Rusland geïnstalleerde bezettingsbestuur van de Kherson-regio geen noodzaak te zien voor een grote evacuatie van de bevolking op de linkeroever. 

Wat was het belang van de dam?
De dam was 30 meter hoog en 3,2 kilometer lang. Hij werd gebouwd in 1956 als onderdeel van de Kakhovka waterkrachtcentrale. Het resulterende reservoir bevat ongeveer 18 miljard kubieke meter water en levert water aan verschillende elektriciteitscentrales, waaronder de kerncentrale van Zaporizhia. Verschillende steden in de regio, maar ook het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland, worden via talrijke kanalen voorzien van vers water uit het Kakhovka-reservoir. Rusland heeft het Noord-Krimkanaal heropend, dat door Oekraïne was gesloten na de annexatie van de Krim in 2014, onmiddellijk na de invasie van februari 2022. Het stuwmeer is ook van groot belang voor de landbouw. Via de kanalen wordt zo'n 200.000 hectare landbouwgrond in de regio geïrrigeerd.

Waren er voortekenen van het opblazen van de dam?
Slechts een week voordat de dam werd vernietigd, vaardigde het Kremlin een decreet uit over de toepassing van de Russische wetgeving op de bezette gebieden van Oekraïne. Daarin staat onder meer dat "ongevallen in gevaarlijke productie-installaties en kunstwerken veroorzaakt door militair optreden, sabotage en terreurdaden" niet meer hoeven te worden onderzocht. De verordening werd op 30 mei gepubliceerd en trad de volgende dag in werking.

Reeds in november vorig jaar waren er zorgen dat Russische troepen de Kakhovka-dam zouden kunnen opblazen bij het terugtrekken van de rechteroever van de Dnipro om zo veel mogelijk schade toe te brengen aan de terugtrekking van Oekraïne. Maar Rusland deed toendertijd niets. Meteen nadat de Russen zich hadden teruggetrokken, begon het waterniveau in het reservoir echter enorm te dalen.

Het politieke tijdschrift 'Osteuropa' vermoedde in maart dat de Russische bezettingsregering opzettelijk het waterpeil van het stuwmeer had verlaagd "om de dammuur op te kunnen blazen bij bepaalde ontwikkelingen in de oorlog". De berekening erachter: de vloedgolf in de door Rusland bezette gebieden op de linkeroever van de Dnipro zou bij een laag waterpeil minder verwoestend zijn dan bij een vol stuwmeer. "De gevolgen voor de mensen in Zuidoost-Oekraïne en voor de hele Oekraïense economie zijn echter catastrofaal", aldus het rapport 'Oost-Europa'.

Sinds april is echter een continue stijging van het niveau waar te nemen. Daar kunnen twee redenen voor zijn: ofwel Rusland trok zich terug van het vermeende oorspronkelijke plan en liet het meer vollopen om maximale schade aan te richten tijdens een ontploffing. Het is echter ook denkbaar dat het peil ongecontroleerd steeg doordat de Russen de waterkrachtcentrale niet adequaat onderhielden. Als dit het geval is, zou men zelfs kunnen aannemen dat de dam niet met opzet is vernietigd, maar door gebrek aan onderhoud (meer hierover in het laatste punt). 

Wie of wat zorgde ervoor dat de dam instortte?
De Russen kunnen de dam hebben opgeblazen. Het gebied rond de dam maakt deel uit van het gebied dat momenteel bezet is door Russische troepen. Dus, in tegenstelling tot de Oekraïners, hadden ze toegang tot de plek. "We weten uit het verleden dat de Russen de dam hebben ondermijnd. Dat hebben ze ons feitelijk laten weten", vertelde militair expert Markus Reisner aan NDR. Een optie zou zijn dat de Russische kant deze voorbereide mijnen nu tot ontploffing heeft gebracht. 

Een tweede mogelijkheid is dat de Oekraïners de dam hebben vernietigd. Hun troepen hadden van ver moeten aanvallen. Omdat de dam een zeer massieve constructie heeft, "zou alleen de inslag van een artilleriegranaat hier beperkte schade hebben aangericht", zegt Reisner.

Ook de gepensioneerde kolonel Wolfgang Richter acht een artillerieaanval zeer onwaarschijnlijk. "Zulke inslagen veroorzaakt gebiedsbranden. Als  een batterij een granaat afschiet, zou deze een gebied van 200 bij 300 meter bestrijken", zegt Richter op ntv.de. "Je zou dus ook andere inslagen moeten zien."

Vanuit het oogpunt van Richter heeft Oekraïne echter nog een ander wapen dat kan worden gebruikt om zo'n langeafstandsaanval met hoge precisie uit te voeren: HIMARS, de meervoudige raketwerper uit de VS. In juli vorig jaar voerden Oekraïense troepen nauwkeurige HIMARS-aanvallen uit op een Russisch depot in Nova Kakhovka en de commandopost van het Russische 22e legerkorps. "Ze slaagden erin een hele groep hooggeplaatste Russische officieren heel precies te doden", herinnert Richter zich.

Eén raket zou ook voldoende zijn om de dam in de huidige omvang te beschadigen. "Dat hebben de Oekraïners bewezen bij twee andere HIMARS-aanvallen op de Antoniv-brug over de Dnjepr bij Kherson. In juli 2022 was die zo zwaar beschadigd dat hij niet meer berijdbaar is voor voertuigen." Militair expert Thomas Wiegold beschouwt HIMARS daarentegen als te zwak om dergelijke schade aan te richten.

Samenvattend zou het voor Rusland vrij eenvoudig zijn geweest om de dam te vernietigen, maar volgens Richter hadden de Oekraïners daar ook de mogelijkheid toe. Blijkbaar kan geen van de opties op dit moment met zekerheid worden uitgesloten. Maar er kan worden aangetoond welke van de twee strijdende partijen het meeste baat heeft bij de overstromingen ten gevolge van de vernietigde dam.

Welke voordelen kunnen de overstromingen hebben voor de Russen en de Oekraïners?
De wateroverlast verhindert de mogelijkheid van "een uitgebreide militaire landing door de Oekraïners, die blijkbaar amfibisch probeerden op te rukken in kleine groepen - d.w.z. vanaf het water - in het zuiden van Cherson", vertelde militair expert Reiser aan ntv.de. Om dit te voorkomen, "accepteert men een grote ramp en veel slachtoffers".

Vanuit het standpunt van Wolfgang Richter zou zo'n verrassingsoperatie over de Dnipro een zeer riskante onderneming zijn, aangezien de rivier op dat punt meer dan een kilometer breed is. "Je kunt de rivier dus alleen oversteken door een paar pontonbruggen te gebruiken. De aanval zou zich dan concentreren op drie tot vier oversteekplaatsen", zegt Richter. Deze zouden doelen worden voor de Russische zijde om aan te vallen. "We hebben echter oefeningen gezien van de Oekraïners, die precies zo'n aanpak hebben geoefend op grote militaire oefenterreinen." Als de Oekraïners zo'n aanval over de rivier hadden gepland, is dit nu onmogelijk - een voordeel voor de Russische kant.

De dambreuk zal echter ook gevolgen hebben op de lange termijn, ook in het nadeel van de Oekraïners: de overstroming maakt de rivier zo breed tot aan de monding en stroomt met zo'n hoge snelheid dat het voor militairen bijna onmogelijk wordt om in de nabije toekomst met voertuigen over te steken. En ook de aangrenzende velden zullen modderig worden waardoor tanks er langere tijd niet op kunnen rijden. "Er gaan weken of zelfs maanden voorbij voordat deze gebieden weer droog en begaanbaar zijn", zegt Richter. Als gevolg hiervan zijn de Oekraïners nu niet in staat om een tweede front in het zuidwesten parallel aan de Donbass in het noordoosten te openen, bijvoorbeeld om hier een afleidingsmanoeuvre te starten om de vijand in verwarring te brengen.

Een duidelijk nadeel, want een belangrijk element van elk offensief zijn misleidende manoeuvres: "De vijand afleiden, het front uitbreiden en zwak beschermde plaatsen vinden waar je dan verrassend genoeg je troepen concentreert en met vuur en beweging probeert door te breken", zoals  Richter omschreef. Dat zou het doel moeten zijn van de Oekraïners om grondgebied terug te winnen.

Er is dus nog geen hard bewijs of de Russen of Oekraïners duidelijk verantwoordelijk zijn voor het instorten van de dam. Aan de andere kant is één ding duidelijk, ongeacht de vele slachtoffers die de overstromingsramp zal eisen: vanuit militair oogpunt liggen de voordelen duidelijk bij de Russen. De Amerikaanse geheime dienst zegt bewijs te hebben dat Rusland de dam heeft opgeblazen.

Kan de 'damdoorbraak' ook veroorzaakt zijn door slecht onderhoud?
Ook hierover wordt momenteel gespeculeerd. Slecht onderhoud kan te wijten zijn aan het feit dat het peil in het reservoir de afgelopen weken fors is gestegen tot een ongewoon hoog niveau. 

De Amerikaanse journalist Geoff Brumfliel, werkzaam voor het niet-commerciële radionetwerk NPR, vermoedt dat Rusland sowieso de stuwdam slecht heeft onderhouden. "Ze lieten enkele sluisdeuren open staan waardoor het waterpeil vroeg in de winter zakte. Maar na de lenteregens lieten de sluizen niet meer genoeg water binnen", twitterde hij. Begin mei stond het peil zo hoog dat het water over de sluisdeuren stroomde.

Brumfliel wijst erop dat de dam voorafgaand aan deze gebeurtenis al beschadigd was door twee eerdere incidenten. Afgelopen herfst was er een aanval. Rusland gaf de Oekraïense kant hiervan de schuld. Die verwierp de beschuldigingen. Later hebben waarschijnlijk Russische eenheden een deel van de rijbaan over de dam opgeblazen. Volgens Brumfiel is een paar dagen geleden een deel van de weg weggespoeld door het water. "Dit suggereert voor mij dat voorafgaand aan wat er vandaag gebeurde, er structurele problemen waren in de krachtcentrale", twitterde hij. Dit betekent echter niet dat de dam in elkaar is gestort door slecht onderhoud en niet door toedoen van een explosie. 

Inflatie stijgt naar 6,1 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie 5,2 procent.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In mei waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In april was de prijsstijging op jaarbasis 7,8 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 6,1 procent in mei 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 6,1 procent hoger zijn dan in mei 2022. De inflatie van 6,1 procent in mei komt dus niet bovenop de inflatie van 5,2 procent in april.

Inflatie stijgt door prijsontwikkeling energie
De prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) zorgde voor een stijging van de inflatie. Energie was in mei weliswaar 24,9 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, maar in april was de prijsdaling op jaarbasis 32,2 procent.

Nieuwe meetmethode energieprijzen
Vanaf verslagmaand juni 2023, waarvan op 30 juni de snelle raming wordt gepubliceerd, gebruikt het CBS een nieuwe methode om energieprijzen te meten in de CPI. Bij de huidige methode wordt de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe contracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. Het CBS publiceerde op 2 maart een update van het onderzoek naar de nieuwe methode om energieprijzen te meten.

Motorbrandstoffen goedkoper
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in mei 18,3 procent goedkoper dan een jaar eerder. In april was de prijsdaling op jaarbasis 12,7 procent.

Prijsontwikkelingen op korte termijn
Het CBS publiceert elke maand over de inflatie: de ontwikkeling van de CPI ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit cijfer zegt echter niets over het verloop van de prijzen gedurende zo’n periode van twaalf maanden. Met de CPI kan ook de gemiddelde prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder worden berekend.

De prijzen voor consumenten stegen in mei 2023 met 0,2 procent ten opzichte van april. Het prijspeil was in de afgelopen twaalf maanden het hoogst in oktober 2022. Daarna was de trend tot februari 2023 dalend. Vanaf februari zijn de prijzen vier maanden op rij gestegen.

Een kanttekening is dat bij een vergelijking met een maand eerder rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Door deze seizoensinvloeden zijn ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan ontwikkelingen jaar op jaar.

Inflatie eurozone daalt
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in mei 6,8 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in april was dat 5,8 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 7,0 procent in april naar 6,1 procent in mei.

 

Leider Laporte boekt tweede ritzege in DauphinÚ, Bennett en Groenewegen teruggezet

Christophe Laporte heeft na de openingsrit ook de derde etappe in de Dauphiné gewonnen. Na bijna 200 kilometer was de Fransman van Jumbo-Visma de snelste. Sam Bennett en Dylan Groenewegen kwamen in eerste instantie als de nummer twee en drie over de streep, maar werden later door de wedstrijdjury teruggezet vanwege onregelmatig sprinten.

De derde etappe in de Dauphiné was de enige kans voor de pure sprinters in de Dauphine. Op twintig kilometer lag er weliswaar een helling, maar niet zwaar genoeg om de sprinters in de problemen te brengen. We kregen dan ook een rustige rit waar er buiten een paar valpartijen niks gebeuren en kon er gesprint worden in de derde etappe.

Danny van Poppel trok de sprint perfect aan voor zijn sprintkopman Sam Bennett, maar de Ierse sprinter kon het niet afmaken voor zijn ploeg. Bennett werd geklopt door Christophe Laporte, die in deze Dauphiné zijn tweede ritzege boekte. Later werden Bennett en Dylan Groenewegen nog teruggezet vanwege dat beide sprinters van hun lijn afweek.

Woensdag volgt een tijdrit over dertig kilometer in de Franse rittenkoers.

Results powered by FirstCycling.com

Swiatek met halve wedstrijd naar herhaling Roland Garros-finale

Tennisster Iga Swiatek heeft zich nog altijd bepaald niet bovenmatig in moeten spannen op Roland Garros. De Poolse nummer één van de wereld en titelverdedigster won haar eerste drie wedstrijden in twee sets - met twee keer 6-4 en vier keer 6-0 - en zag in de achtste finales hoe de Oekraïnse Lesia Tsurenko bij een 5-1 stand voor Swiatek ziek op moest geven.

In de kwartfinales mag Swiatek het op gaan nemen tegen de eerste die haar mogelijk wat tegenstand kan bieden. De Amerikaanse Coco Gauff, als zesde geplaatst, stond vorig jaar in de finale tegen Swiatek, hoewel eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze er met 6-1, 6-3 stevig af ging. In de achtste finales won de Amerikaanse met 7-5, 6-2 van Anna Karolina Schmiedlova uit Slowakije, dus ze krijgt een herkansing.

Beatriz Haddad Maia (14) uit Brazilië en de Spaanse Sara Sorribes Tormo maakten er een marathonpartij van, met bijna vier uur werd het zelfs de langste vrouwenwedstrijd van het hele jaar. Nadat ze set één verloor ging de winst met 6-7 (3), 6-3, 7-5 naar Haddad Maia, die daarmee de eerste Braziliaanse kwartfinaliste op een Grand Slam-toernooi is sinds de legendarische veelvoudig Grand Slam-winnares Maria Bueno in 1968.

In de kwartfinales staat Haddad Maia tegenover de Tunesische Ons Jabeur (7). Die had het wat minder moeilijk, de Amerikaanse Bernarda Pera werd met 6-3, 6-1 vakkundig aan de kant geschoven.

MKBHD heeft met de Apple Vision Pro gespeeld

Apple presenteerde gisteren tijdens de WWDC23 keynote hun AR/VR headset de Apple Vision Pro, die volgend jaar beschikbaar moet zijn in de VS voor zo'n $3.499. Wat deze in Nederland gaat kosten, is onbekend. Maar het mag verwacht worden dat de prijs hoger gaat zijn.

De populaire YouTube tech reviewer Marques Brownlee heeft er al mee mogen spelen op WWDC23. Hier zijn bevindingen:

Tennissers Rune en Ruud naar kwartfinales Roland Garros, Etcheverry blijft stunten

Op het gravel van Roland Garros in Parijs zijn ook de laatste vier achtste finales gespeeld in het mannenenkelspeltoernooi. Daardoor zijn nu alle acht kwartfinalisten bekend, met daarbij één behoorlijk opvallende naam.

De als zesde geplaatste Deen Holger Rune stond vorig jaar in de kwartfinales in Parijs en mag nu gaan proberen om nog een ronde verder te komen. In de achtste finales werkte hij een bijna vier uur durende thriller af tegen de als 29e geplaatste Argentijn Francisco Cerundolo, die hij uiteindelijk in vijf sets op de knieeën kreeg: 7-6 (3), 3-6, 6-4, 1-6, 7-6 (7).

Rune neemt het in de kwartfinales op tegen de als vierde geplaatste Noor Casper Ruud, die vorig jaar in de finale nog weg werd geblazen door Rafael Nadal. Ruud moest er flink voor knokken, maar stond uiteindelijk geen set af aan Nicolas Jarry uit Chili, die hij met 7-6 (3), 7-5, 7-5 de baas was.

Alexander Zverev (22) stond in de afgelopen twee edities in de halve finales en speelde tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (28), voor wie Roland Garros het enige Grand Slam-toernooi is zonder halvefinaleplek. Dat is nog altijd het geval, want de Duitser was met 6-1, 6-4, 6-3 een maatje te groot voor Dimitrov.

Tot slot speelde de als 27e geplaatste Japanner Yoshihito Nishioka tegen Tomas Martin Etcheverry uit Argentinië, een van de verrassingen van het toernooi. Etcheverry kwam nooit eerder voorbij de tweede ronde op een Grand Slam-toernooi, maar staat nu in de kwartfinales. Set één was zwaar, daarna walste hij over Nishioka heen: 7-6 (8), 6-0, 6-1.

Twee uitbreidingen in ontwikkeling voor Diablo IV

In een interview met Kinda Funny Games is Diablo General Manager, Rod Fergusson, ingegaan op de toekomst van Diablo IV. De game is vandaag voor iedereen beschikbaar gekomen op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X | S.

Eén van de dingen waar Fergusson op terugblikt voor Diablo 3, is dat de game te weinig en te late nieuwe content kreeg. Voor Diablo IV, een live-service game, moet dat anders zijn. Fergusson: 'We moeten het team en de structuur zo inrichten dat het houdbaar is, want je bent in principe altijd iets een het verschepen. We staan op het punt de main game uit te brengen, we zijn bijna klaar met seizoen 1, we werken aan seizoen 2, we werken aan uitbreiding 1, we beginnen de ontwikkeling van uitbreiding 2..'

Veel content in de toekomst dus voor Diablo IV, waarbij ook de seizoenen robuuster moeten zijn qua content.

Diablo IV - Barbarian (Foto: Activision Blizzard)

Vier games toegevoegd aan Nintendo Switch Online

Nintendo voegt vier 'nieuwe' klassieke games toe aan Nintendo Switch Online. Het gaat om een NES-games, een SNES-game en twee games voor Gameboy.

Mystery Tower is toegevoegd aan de NES-catalogus. SNES-fans mogen aan de slag met grondlegger Harvest Moon. Voor Gameboy gaat het om Kirby Tilt 'n' Tumble en Blaster Master: Enemy Below.

Wespenoverlast 2023: Experts voorspellen

Het staat de meeste mensen waarschijnlijk nog scherp op het netvlies. De enorme wespenoverlast in 2022. Nog nooit hadden wespenbestrijders het zo druk als afgelopen jaar. “Van april tot en met september belde mensen ons met de vraag of we met spoed een wespennest konden verwijderen”, zegt Merijn Janssen, eigenaar van ongediertebestrijders platform Wespennestverwijderen.com. “In die periode hebben we echt duizenden aanvragen gehad. Soms voor meerdere nesten op één locatie. Als je dat vergelijkt met dit jaar, kunnen we gerust stellen dat het vooralsnog rustig is, maar of dat zo blijft…”

Zachte winter voorbode voor grote overlast
Dit jaar was de winter erg zacht. Wat heet, op Nieuwjaarsdag was het buiten warmer dan met Hemelvaartsdag. Door de grote wespenoverlast afgelopen zomer, gingen we de herfst in met een recordaantal wespenkoninginnen. Als de daaropvolgende periode dan zo zacht verloopt, overleven de meeste koninginnen de winter met gemak. Vaak zie je dan dat er ook veel wespennesten volgen in de lente. Maar na die ‘warme’ winter, kregen we te maken met een nat en koud voorjaar. Dit heeft veel koninginnen alsnog de kop gekost.

Natte lente funest voor wespen
De kwakkelende lente was voor veel mensen een doorn in het oog. Er leek geen einde te komen aan de regenval. Ook bleef de buitentemperatuur lange tijd ver onder het gemiddelde. “Toch kan deze tegenvallende lente weleens de redding zijn geweest voor wat betreft wespenoverlast,” zegt Gerben Cirkel, ongediertebestrijder én eigenaar van Sento Plaagdierbeheersing. “Na een zachte winter ontwaken de koninginnen vroeg uit hun winterslaap. Ze verlaten dan meteen hun veilige en warme schuilplaats en gaan op zoek naar een nieuwe plek om een wespennest te bouwen. Ze zijn qua beschutting dus een tijdje kwetsbaar. Als het dan veel regent of erg koud is, sterven alsnog veel wespenkoninginnen. Voor elke koningin die sterft, is er in de zomer één wespenkolonie minder.”

Wel overlast, maar minder dan vorig jaar
Hoewel een voorspelling altijd koffiedik kijken is, zijn de voortekenen wel vrij duidelijk. Na de winter leek het erop dat we weer een moeilijke zomer tegemoet gingen qua wespen. De lente heeft er echter voor gezorgd dat veel koninginnen het loodje hebben gelegd. Eenzelfde overlast als afgelopen jaar gaan we dan ook niet zien. Toch moeten we met z’n allen rekening houden met aardig wat wespen de komende maanden.

“Wanneer veel koninginnen in de lente wél op tijd een warm en beschut plekje hebben weten te vinden, zijn ze op dit moment gewoon hun nest aan het uitbreiden. Echt last heb je er nu dan nog niet van. Die overlast begint pas in augustus. Dan is de wespenpopulatie het grootst en gaan ze actief op zoek naar zoet voedsel,” zegt Cirkel. “Ze worden dan aangetrokken door zoete drankjes, fruit en etensresten, maar ook door parfum en zonnebrandcrème. In die periode kunnen wespen erg agressief uit de hoek komen.”

Neem zelf maatregelen tegen wespen
Hoewel wespen nuttig zijn, vinden wij ze vooral lastig. Je zit de komende tijd dan ook niet te wachten op veel wespen. Gelukkig zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen, om de wespenoverlast deze zomer zo klein mogelijk te houden. Dek eten en drinken goed af en houd prullenbakken gesloten. Gebruik niet te veel zoete parfum als je naar buiten gaat en koop zonnebrandcrème die neutraal ruikt. Heb je een wespenval gemaakt of gekocht? Zet deze dan niet te dicht in de buurt van je tuinset. Je vangt namelijk niet alleen wespen, je lokt ze in eerste instantie ook naar je toe. Dan werkt het averechts.

Wespennest veilig verwijderen
Hoewel de verwachting is dat er deze zomer minder wespenoverlast is, kun je natuurlijk altijd pech hebben. Zie je plotseling veel wespen rondvliegen, of ontdek je een wespennest? Dan is het advies altijd hetzelfde: blijf uit de buurt en ga vooral niet zelf wespen verwijderen! “In een groot wespennest leven met gemak duizenden wespen. Voelen die zich bedreigd, dan vallen ze massaal aan. Dat wil je echt niet meemaken,” zegt Cirkel. “Het beste bel je in zo’n geval een lokale wespenbestrijder. De overlast is dan zo verdwenen.”

Meer weten over wespen en het veilig en verantwoord verwijderen van wespennesten? Kijk dan eens op www.wespennestverwijderen.com Hier vind je uitgebreide informatie en tips over wespen en wespenbestrijding. Ook vind je er snel gecertificeerde wespenbestrijders bij jou uit de buurt.

FOK! Wat een weer: verandering in zicht

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Verandering. Of nou ja, niet heel veel verandering want de wind blijft uit het noorden komen, er ligt nog altijd een hoge drukgebied boven ons maar ook zit er een laag drukgebied. Maar die zal weinig doe. Maar wat veranderd er dan? De temperatuur, aankomend weekend kunnen we de tropische 30 graden bereiken zoals de kaarten er nu voor staan.

Maar eerst vandaag. Wederom droog en veel zon en een temperatuur tussen de 15 in het noordelijk kustgebied tot 25 in het zuidoosten. morgen iets koeler maar dan rukt de temperatuur op tot wellicht 30 graden in het weekend, volgende week blijft het warm.

Tot morgen!

Een zonnig IJ (Foto: DJMO)
Een zonnig IJ (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Capcom kondigt showcase voor 12 juni aan

Capcom Showcase 2023 wordt op 12 juni uitgezonden via Youtube en Twitch. Dat heeft de populaire ontwikkelaar en uitgever vandaag aangekondigd. De uitzending begint precies om middernacht Nederlandse tijd (13 juni voor ons dus).

De presentatie gaat volgens Capcom 36 minuten duren en viert ook gelijk het 40-jarig jubileum van het bedrijf. Uiteraard worden er ook updates getoond van Capcom's aankomende games. Ze gaan dit jaar in ieder geval nog Ghost Trick: Phantom Detective Remaster, Exoprimal en Street Fighter 6 DLC uitbrengen. Wellicht zien we iets games die wat verder weg zijn zoals Dragon's Dogma 2 en de volgende Resident Evil.

Dead Cells is meer dan tien miljoen keer verkocht

Dead Cells is inmiddels ruim tien miljoen keer verkocht. Dat heeft ontwikkelaar Motion Twin bekendgemaakt. De roguelike indiegame kwam in eerste instantie in 2017 uit op pc via Early Access. Sindsdien heeft het spel al 34 gratis updates en ook een paar betaalde uitbreidingen.

De meest recente betaalde uitbreiding was 'Return to Castlevania', een crossover die uiteraard met toestemming van Konami is gemaakt. Motion Twin zegt nog ook nog lang niet klaar te zijn met de game. De ontwikkelaar is van plan om nog in ieder geval tot 2025 de game van updates en uitbreidingen te blijven voorzien.

Dodelijke steekpartij was geen noodweer, eis 10 jaar gevangenisstraf

Met vijf messteken van achteren werd de 47-jarige Pascal Zwartjens afgelopen zomer midden op straat in Delft doodgestoken. Hij kwam net uit de woning van de verdachte, zijn 49-jarige neef, die daar was mishandeld. Maar dat gaf verdachte niet het recht hem neer te steken, betoogde de officier van justitie maandag in de rechtbank. Zij eiste 10 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, met aftrek van het voorarrest en de Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel (GVM), voor wanneer de verdachte zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Waar het nu allemaal om te doen was die avond, blijft wat onduidelijk. Pascal kwam die avond, 2 juli 2022, van een familiefeest en besloot samen met een neefje nog bij verdachte langs te gaan, die ook familie is. Mogelijk om nog eens te praten over een pijnlijke opmerking die verdachte eerder eens zou hebben gemaakt.

Pascal en het neefje hebben moeite de juiste woning te vinden, zijn wel tien minuten op zoek in de straat, maar kloppen uiteindelijk bij verdachte aan. Het is dan rond middernacht. Ze zijn zeven minuten uit beeld van de camera's voordat ze het portiek weer uit komen stuiven, met verdachte achter hen aan.

"Hij heeft een mes!"
Uit verklaringen blijkt dat het binnen op vechten is uitgelopen. Daarna zijn Pascal en het neefje vertrokken. Maar op de trap naar beneden zag het neefje plots verdachte "achter ons aansluipen met een mes". Een buurvrouw hoorde hoe er in het portiek werd geschreeuwd: "Hij heeft een mes!"

Het neefje staat met een grote sprong meteen onderaan de trap en rent weg, terwijl Pascal bij het rennen valt en wordt belaagd door verdachte. Hij weet op te krabbelen maar wordt dan opnieuw door verdachte ingehaald en belaagd. Vermoedelijk heeft verdachte beide keren op Pascal in gestoken.

Geen noodweer
De officier van justitie zei op zitting dat ze begrijpt dat het intimiderend is als je in de nacht onaangekondigd thuis wordt opgezocht en mishandeld, en dat je er bang of boos van kunt worden. Maar verdachte kan zich volgens haar niet beroepen op noodweer. De mannen waren zelf al vertrokken, en verdachte ging achter ze aan met een mes en stuurde zijn hond op hen af. "Dit was geen noodzakelijke verdediging, dit was een aanval!"

Verdachte is vijftien jaar geleden al eens veroordeeld door het neersteken van een ander familielid, toen werd bij hem schizofrenie vastgesteld. Maar nu is er geen enkele aanwijzing dat hij verward was of in een psychose zat. Volgens het OM was hij dus volledig toerekeningsvatbaar. Hij had wel drugs gebruikt, "maar dat heeft hij zelf gedaan, dan ben je dus ook verantwoordelijk voor de effecten hiervan." De officier van justitie eiste 10 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, met aftrek van het voorarrest en de Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel (GVM), voor wanneer de verdachte zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Kort geding tegen de Staat der Nederlanden, megaclaim pensioenschade

De rechtbank in Den Haag buigt zich woensdag 7 juni 2023 om 11.00 uur in kort geding tegen de Staat der Nederlanden over de vraag of de 84-jarige John Bakker recht heeft op een voorschot van €26.000 omdat zijn pensioen vanaf 2008 niet is geïndexeerd.

De gepensioneerde John Bakker uit Leeuwarden heeft de Staat gedagvaard omdat er in 2007 een kardinale fout is gemaakt bij de invoering van de toenmalige pensioenwet, waardoor hij nu ruim 26% minder koopkracht heeft dan in 2008.

Het kort geding van Bakker staat op zichzelf, maar is tevens de eerste stap in de claim die de stichting PensioenVoldoen.NL in voorbereiding heeft. De afgelopen dagen sloten zich al meer dan 65.000 gedupeerden aan als deelnemer van de claim en dat aantal loopt in aanloop naar de zittingsdatum snel op.

PensioenVoldoen.NL stelt dat de Staat der Nederlanden een evidente fout heeft gemaakt bij de invoering van de Pensioenwet 2007. Destijds heeft het kabinet verzuimd de dwingende Europese pensioenrichtlijn (IORP I) op de juiste wijze op te nemen in de toenmalige Pensioenwet. Dit had als gevolg dat ruim 10 miljoen Nederlanders van 2008 tot en met 2019 forse indexatieschade hebben opgelopen. Dit gaat om duizenden euro's per persoon (in totaal minimaal €137 miljard) die nu geclaimd gaan worden.

De fout in de pensioenwetgeving werd recent ontdekt na een diepgaand onderzoek naar de wetgevingsgeschiedenis. IORP I was vóór 2007 nog wel correct opgenomen in de Nederlandse Pensioen- en Spaarfondsenwet, maar werd foutief ingevoerd in de opvolger van die wet. Dit heeft ertoe geleid dat in de periode vanaf 2008 tot en met 2021 ruim 26% indexatie niet is voldaan, terwijl de vermogens van de pensioenfondsen ieder jaar miljarden groter werden.

Bestuurslid Henk Krol van PensioenVoldoen.NL verwacht dat Bakker in het gelijk zal worden gesteld. "Wij staan ijzersterk. Uit ons juridisch onderzoek blijkt dat de Nederlandse wetgever verzuimd heeft een dwingende Europese richtlijn te implementeren. De stikstofcrisis leert ons dat Europese wetgeving onverbiddelijk is. Het is jammer dat we moeten procederen tegen onze eigen overheid, maar we gaan door tot de hoogste instantie."

\

Le Pen snijdt zichzelf in de vingers, band met Rusland aangetoond

De Franse extreemrechtse leider Marine Le Pen heeft woensdag bijna vier uur lang getuigd voor de parlementaire onderzoekscommissie buitenlandse inmenging, die mogelijke banden tussen haar Nationale Rally-partij en Rusland onderzoekt. Centraal in de discussies staat een lening van 9,4 miljoen euro die haar partij heeft afgesloten bij een Tsjechisch-Russische bank, die nog steeds wordt terugbetaald. 

Achtervolgd door beschuldigingen van bemoeienis van het Kremlin, hoopte de National Rally-partij van Marine Le Pen haar naam te zuiveren door een parlementair onderzoek in te stellen om buitenlandse inmenging in de Franse politiek te onderzoeken. Maar een conceptrapport over de bevindingen van de commissie, dat deze week naar de pers is gelekt, laat zien dat de stap spectaculair mislukte, en in plaats daarvan ontdekte dat de beleidsstandpunten van Le Pen soms de "officiële taal van het regime van Poetin" napapagaaiden.

Na een onderzoek van zes maanden en meer dan 50 hoorzittingen, bleek uit het partijoverschrijdend parlementair onderzoek dat de National Rally (Rassemblement national of RN) partij had gediend als een "communicatiekanaal" voor de Russische macht, met name ter ondersteuning van de illegale annexatie van de Krim door Moskou . volgens het gelekte rapport.

De tekst, die deze week zal worden gepubliceerd, werd donderdag geaccepteerd met elf stemmen voor en vijf tegen – tot ongenoegen van de voorzitter en aanvrager van het onderzoek, RN-wetgever Jean-Philippe Tanguy, die de enquete prompt afwees als een "farce".

De stemming over de tekst kwam slechts enkele dagen nadat Le Pen aan de tand werd gevoeld door leden van het parlementaire onderzoek, waar ze onder ede zwoer dat ze geen banden had met het Kremlin, terwijl ze ook haar steun herhaalde voor de overname van de Krim door Moskou. 

Die steun wordt “zichtbaar gewaardeerd in Moskou”, schreef de rapporteur van het rapport, Constance Le Grip, erop wijzend dat de Russische pers ruimschoots aandacht had besteed aan de ondervraging. 

In haar rapport van 218 pagina's wees Le Grip, een lid van de regerende renaissancepartij van president Emmanuel Macron, op een "langdurige" band tussen Rusland en de extreemrechtse partij die mede werd opgericht door Jean-Marie Le Pen, toen bekend als het Nationaal Front. Het rapport merkte verder op dat de "strategie van politieke en ideologische toenadering" tot Moskou was "versneld" sinds Le Pen's dochter Marine in 2011 leider van de partij werd.

Het rapport beschrijft frequente contacten tussen partijvertegenwoordigers en Russische functionarissen, met als hoogtepunt het warme welkom dat Le Pen ontving in het Kremlin voorafgaand aan de Franse presidentsverkiezingen van 2017, compleet met een fotosessie met Poetin.

Oekra´ens offensief lijkt van start te gaan

Er is nog geen bevestiging dat het langverwachte offensief van start is gegaan, maar het lijkt dat er meer aan de hand is aan de frontlinie dan slechts wat verkenningen. Bij Bakhmut is Oekraïne op een vrij breed front weer in de aanval gegaan. Dit is bevestigd door onderminister Maljar.

President van Oekraïne Volodymyr Zelenskyy prees de successen van zijn troepen bij Backmut. "Goed gedaan, krijgers", zei Zelenskyy in een videoboodschap. "We zien hoe hysterisch Rusland reageert op elke stap die we daar zetten." Zelenskyy zei verder: "de vijand weet dat Oekraïne zal winnen".

Oekraïne verwerpt Russische beweringen dat het een tegenoffensief heeft gelanceerd in de regio Donetsk, welke zou zijn afgeslagen door de Russen. Dergelijke berichten zouden alleen maar moeten afleiden van de Russische verliezen in de buurt van de stad Bakhmut, legde plaatsvervangend minister van Defensie Hanna Maljar uit op Telegram. Ze bevestigde echter "offensieve acties" in sommige sectoren van het front. Tegelijkertijd verwierp Maljar de bewering dat dit deel uitmaakte van een grotere aanval. Het gebied rond Bakhmut blijft het 'epicentrum' van de gevechten.

Ook de Oekraïense generale staf sprak de Russische vertegenwoordiging tegen in verband met een vermeend groot offensief, zo meldt persbureau Reuters. 

Energiebedrijven halveren terugleververgoeding zonnepanelen

Energiebedrijven betalen steeds minder voor de stroom die ze terugkrijgen van klanten met zonnepanelen. Aan het begin van 2023 ontvingen zonnepaneelbezitters bij verschillende maatschappijen nog meer dan 20 cent per teruggeleverde kWh zonnestroom. Dat tarief is inmiddels ruim gehalveerd, met een gemiddelde vergoeding van 8 cent per kWh. Dit blijkt uit onderzoek van energievergelijk.nl op basis van 51 energiecontracten.

Ongeveer 2 miljoen huishoudens hebben zonnepanelen op het dak. Een deel van hen levert jaarlijks meer elektriciteit terug aan het net dan dat ze zelf verbruiken. Voor dit overschot ontvangen zij een zogeheten terugleververgoeding van het energiebedrijf.

Meest en minst royaal
Bovenaan de lijst met meest royale terugleververgoedingen staat Vattenfall, met een vergoeding van 16,8 cent per kWh bij een variabel energiecontract.

Voor éénjarige en meerjarige vaste contracten komt Greenchoice als koploper uit de bus met een vergoeding van 11,5 cent per kWh. Aan de andere kant van de schaal is Vattenfall verrassend genoeg ook de minst genereuze energieleverancier, met een schamele 4,5 cent per kWh bij een driejarig vast contract. Andere onderpresteerders in deze categorie zijn Energiedirect, Mega en Essent, die slechts 5 of 5,5 cent per kWh vergoeden.

Geen vastgesteld percentage
Tot 2014 was er een regel die aangaf dat de terugleververgoeding voor stroom ten minste 70 procent van het kale leveringstarief moest bedragen. Echter, in afwachting van de nieuwe Energiewet die in 2025 wordt ingevoerd, is er momenteel geen specifiek vastgesteld vergoedingspercentage. Van de 51 geanalyseerde energiecontracten voldoen er slechts twee aan de vroegere standaard van 70 procent van het kale leveringstarief, blijkt uit het onderzoek. Opzienbarend is dat 60 procent van de contracten zelfs minder dan de helft van dit tarief vergoedt. Een bittere pil is voor huishoudens die veel elektriciteit terugleveren.

Overvloed aan zonne-energie drukt tarieven
Volgens Koen Kuijper, energie-expert, hangen de lagere terugleververgoedingen samen met de dalende elektriciteitsprijzen en een toename van zonnepanelen op daken van huizen. “Door de groeiende populariteit van zonnepanelen is er op zonnige dagen een overvloed aan elektriciteit. Dit leidt vaak tot dalende of zelfs negatieve stroomprijzen. Dit betekent dat energiebedrijven in feite moeten betalen voor de elektriciteit die door huishoudens wordt geleverd, terwijl er al een overvloed aan beschikbaar is”, stelt Kuijper.

OM: 'Promes had aansturende rol bij invoer ruim 1300 kilo coca´ne via Antwerpen'

Quincy Promes had een aansturende rol bij de invoer van twee ladingen cocaïne, stelde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag tijdens een zogeheten pro forma zitting. De oud-Ajacied wordt verdacht van de invoer van ruim 1300 kilo cocaïne. Promes zou via pgp-berichten intensief contact hebben gehad met de uithalers en dirigeerde ze naar een loods waar de lading uit een container kon worden gehaald. Zo meldt AT5.

"Quincy Promes zou volop in de drugshandel zitten", zei de officier van justitie vanmiddag. Sinds 2018 zouden er al signalen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) binnen zijn gekomen over dat Promes zich in de wereld van de internationale drugshandel zou bewegen. Promes voetbalde destijds nog in Spanje, maar een jaar later besluit hij bij Ajax te tekenen.

75.000 euro geïnvesteerd
Volgens het Openbaar Ministerie investeerde Promes zo'n 75.000 euro in twee ladingen drugs van in totaal zo'n 1300 kilo. De partijen drugs werden begin 2020 de haven van Antwerpen binnengevoerd. De eerste partij, verstopt in een container met zakken zout is nooit gevonden. Een tweede partij werd onderschept. 

Met een versleutelde telefoon zou Promes hebben gesproken over invoer van de drugs. "Mijn jongens zijn onderweg naar Antwerpen", zou hij hebben verstuurd aan medeverdachte Marylio V. Eind januari kwam het transport binnen. De uithalers zouden via een groepschat foto's hebben verstuurd van een loods en de inhoud van de container. De blokken cocaïne zouden zijn gekenmerkt met het logo van een tijger. 

Enkele dagen later - 30 januari - wordt een tweede lading onderschept. Promes zou daarop hebben gereageerd met "Shit, hele winst door de helft". Marylio V. zou daarop zeggen "dat het het risico van het vak is". 

Eind vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie had besloten Promes voor de rechter te brengen. Aanleiding was de verdenking van betrokkenheid in handel van cocaïne. Twee partijen coke werden in januari 2020 onderschept in de haven van Antwerpen, de oud-Ajacied zou volgens het OM in de partijen hebben geïnvesteerd en daarbij contact hebben gehad met de Surinaamse drugsbaron Piet Wortel. 

De eerste signalen
Naast de pgp-berichten die in handen zijn van het OM, werd Promes ook afgeluisterd. Hierdoor kwam ook een ander incident aan het licht, in de zomer van 2020 zou Promes zijn neef in zijn been hebben gestoken tijdens een familiefeest in Abcoude. Promes zou over de telefoon hebben uitgelaten over het steekincident: "Uit de gesprekken blijkt overduidelijk dat Promes heeft gestoken", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van die zaak. 

Uitspraak over twee weken
Begin maart eiste het Openbaar Ministerie nog twee jaar cel voor het steekincident. Maar, Robert Malewicz, de advocaat van Promes, vroeg om een heropening van het onderzoek. Volgens hem was niet te toetsen of de telefoontaps gebruikt zouden mogen worden in de strafzaak. De rechtbank ging mee in het verzoek van Malewicz, waarop het OM de stukken over de taps toe moest voegen aan het strafdossier. De advocaat en de officier van justitie discussieerden vandaag over de rechtmatigheid, maar de rechtbank liet zich er nog niet over uit. Zij doet 19 juni uitspraak in de zaak. 

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.