Le Pen snijdt zichzelf in de vingers, band met Rusland aangetoond

De Franse extreemrechtse leider Marine Le Pen heeft woensdag bijna vier uur lang getuigd voor de parlementaire onderzoekscommissie buitenlandse inmenging, die mogelijke banden tussen haar Nationale Rally-partij en Rusland onderzoekt. Centraal in de discussies staat een lening van 9,4 miljoen euro die haar partij heeft afgesloten bij een Tsjechisch-Russische bank, die nog steeds wordt terugbetaald. 

Achtervolgd door beschuldigingen van bemoeienis van het Kremlin, hoopte de National Rally-partij van Marine Le Pen haar naam te zuiveren door een parlementair onderzoek in te stellen om buitenlandse inmenging in de Franse politiek te onderzoeken. Maar een conceptrapport over de bevindingen van de commissie, dat deze week naar de pers is gelekt, laat zien dat de stap spectaculair mislukte, en in plaats daarvan ontdekte dat de beleidsstandpunten van Le Pen soms de "officiële taal van het regime van Poetin" napapagaaiden.

Na een onderzoek van zes maanden en meer dan 50 hoorzittingen, bleek uit het partijoverschrijdend parlementair onderzoek dat de National Rally (Rassemblement national of RN) partij had gediend als een "communicatiekanaal" voor de Russische macht, met name ter ondersteuning van de illegale annexatie van de Krim door Moskou . volgens het gelekte rapport.

De tekst, die deze week zal worden gepubliceerd, werd donderdag geaccepteerd met elf stemmen voor en vijf tegen – tot ongenoegen van de voorzitter en aanvrager van het onderzoek, RN-wetgever Jean-Philippe Tanguy, die de enquete prompt afwees als een "farce".

De stemming over de tekst kwam slechts enkele dagen nadat Le Pen aan de tand werd gevoeld door leden van het parlementaire onderzoek, waar ze onder ede zwoer dat ze geen banden had met het Kremlin, terwijl ze ook haar steun herhaalde voor de overname van de Krim door Moskou. 

Die steun wordt “zichtbaar gewaardeerd in Moskou”, schreef de rapporteur van het rapport, Constance Le Grip, erop wijzend dat de Russische pers ruimschoots aandacht had besteed aan de ondervraging. 

In haar rapport van 218 pagina's wees Le Grip, een lid van de regerende renaissancepartij van president Emmanuel Macron, op een "langdurige" band tussen Rusland en de extreemrechtse partij die mede werd opgericht door Jean-Marie Le Pen, toen bekend als het Nationaal Front. Het rapport merkte verder op dat de "strategie van politieke en ideologische toenadering" tot Moskou was "versneld" sinds Le Pen's dochter Marine in 2011 leider van de partij werd.

Het rapport beschrijft frequente contacten tussen partijvertegenwoordigers en Russische functionarissen, met als hoogtepunt het warme welkom dat Le Pen ontving in het Kremlin voorafgaand aan de Franse presidentsverkiezingen van 2017, compleet met een fotosessie met Poetin.