Oekraïens offensief lijkt van start te gaan

Er is nog geen bevestiging dat het langverwachte offensief van start is gegaan, maar het lijkt dat er meer aan de hand is aan de frontlinie dan slechts wat verkenningen. Bij Bakhmut is Oekraïne op een vrij breed front weer in de aanval gegaan. Dit is bevestigd door onderminister Maljar.

President van Oekraïne Volodymyr Zelenskyy prees de successen van zijn troepen bij Backmut. "Goed gedaan, krijgers", zei Zelenskyy in een videoboodschap. "We zien hoe hysterisch Rusland reageert op elke stap die we daar zetten." Zelenskyy zei verder: "de vijand weet dat Oekraïne zal winnen".

Oekraïne verwerpt Russische beweringen dat het een tegenoffensief heeft gelanceerd in de regio Donetsk, welke zou zijn afgeslagen door de Russen. Dergelijke berichten zouden alleen maar moeten afleiden van de Russische verliezen in de buurt van de stad Bakhmut, legde plaatsvervangend minister van Defensie Hanna Maljar uit op Telegram. Ze bevestigde echter "offensieve acties" in sommige sectoren van het front. Tegelijkertijd verwierp Maljar de bewering dat dit deel uitmaakte van een grotere aanval. Het gebied rond Bakhmut blijft het 'epicentrum' van de gevechten.

Ook de Oekraïense generale staf sprak de Russische vertegenwoordiging tegen in verband met een vermeend groot offensief, zo meldt persbureau Reuters.