FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 juni 2023

Random Pics van de Dag #954

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Neuville wint loodzware Rally van Sardinië vol regen

Voor de rallyfans kijken we nog even terug op het weekeinde, want op Sardinië werd de Rally van Sardinië verreden, de zesde wedstrijd van het wereldkampioenschap. De wedstrijd op gravel werd gekenmerkt door lastige omstandigheden, vooral toen de regen begon te vallen.

Dani Sordo was van de grote namen degene met de meeste problemen op de openingsdag: hij tuimelde met zijn Hyundai van een gelukkig niet al te hoge klif en verloor bijna vijf minuten. De leiding na dag één was in handen van de Fin Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm, in hun Hyundai i20 hadden ze welgeteld één tiende van een seconde voorsprong op de Fransen Sebastien Ogier en Vincent Landais in de Toyota Yaris. De Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville volgde met Martijn Wydaeghe op 18,6 seconden, voor Toyota-duo's Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (+46,1) en Takamoto Katsuta/Aaron Johnson (+47,4).

Op dag twee zorgden diepe waterplassen voor problemen: Katsuta ging er te hard doorheen en was gezien, Ott Tänak verloor veel tijd door water bij de motor en ook Evans kwam er flink door in de problemen. In de loop van de middag begon het te regenen en Neuville profiteerde, ietwat geholpen door Ogier: de Fransman gleed van zijn rempedaal en reed bijna een ravijn in - ze vielen nét niet - en Neuville passeerde hem. Lappi had het erg zwaar en zo sloot Neuville dag twee af als leider met 36,4 seconden voorsprong op Lappi. Alleen Rovanperä stond verder nog een beetje in de buurt met 1:50 minuten achterstand, Evans stond vierde op 5:36 minuten - dag twee op Sardinië was lood- en loodzwaar geweest.

Neuville bouwde zijn voorsprong op de slotdag gestaag uit en deed het relatief rustig aan in de afsluitende power stage, om zijn zege niet in gevaar te brengen. Hij won uiteindelijk met 33 seconden voorsprong op Hyundai-teamgenoot Lappi, terwijl plek drie op 1:55 minuten voor power stage-winnaar Rovanperä ging.

NBA: Heat slaat terug in finale tegen Nuggets, met 1-1 naar Miami

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is zondagavond de tweede van maximaal zeven wedstrijden in de finale gespeeld. In de Ball Arena in Denver wonnen de Nuggets de openingswedstrijd van hun eerste finale ooit, in wedstrijd twee ging het beduidend minder soepel.

De Heat begon lekker, maar laat in het eerste kwart en vroeg in het tweede kwart namen de Nuggets de touwtjes in handen. Ze bouwden een mooie voorsprong uit, maar gaven die ook weer weg en hadden Miami in het derde kwart constant een paar punten achter zich.

Vroeg in Q4 stond het weer gelijk en nam Miami de leiding juist weer over. Die hielden ze vast, hoewel het er in de slotseconden nog op leek dat het overtime zou worden: Jamal Murray's drietje stuiterde nét van de ring af en Miami won met 108-111, ondanks 41 punten van Nikola Jokic voor de Nuggets - bij de Heat scoorden Gabe Vincent (23), Bam Adebayo en Jimmy Butler (beiden 21) de hele avond lekker.

Game 3: Woensdagavond 7 juni, 02.30u (NL); Miami Heat - Denver Nuggets

BMX'ster Smulders op World Cup-podium, Brink knap 5e

Voor de liefhebber kijken we nog even terug naar de zondag in Turkije. In Sakarya werd de tweede World Cup-wedstrijd voor de BMX'ers gehouden, nadat het seizoen op zaterdag werd geopend, met wederom flinke Nederlandse deelname.

Mannen
De jonge Jaymio Brink stond voor het eerst in een grote finale en deed het daarin uitstekend: ondanks dat hij soms net iets te ver aan de buitenkant zat reed hij zich naar een zeer fraaie vijfde plek. De winst was voor de Fransman Joris Daudet, voor landgenoot Romain Mahieu en de Australiër Izaac Kennedy. Niek Kimmann viel in de halve finales, Jay Schippers, Dave van der Burg, Justin Kimmann en Ynze Oegema gingen er in de kwartfinales uit en Mitchel Schotman, Nick Roelofs en Elwin Remmerts sneuvelden in de rondes daarvoor.

Mannen onder 23
De Nieuw-Zeelander Rico Bearman won wedstrijd één en ook op dag twee was hij de beste, hoewel hij flink door moest rijden: de Fransman Hugo Marszalek en de Brit Callum Russell zaten er kort achter. Jason Noordam, Tim Goossens en Casper Pipers gingen er in de halve finales uit namens Nederland, Julian Bijsterbosch, Brian van Eeuwijk, Boris Brekelmans, Bart van Bemmelen en Roy Kater sneuvelden in de eerdere rondes.

Vrouwen
Laura Smulders kwam net niet helemaal lekker weg bij de start en moest alles uit de kast trekken om het podium nog te halen. Dat lukte nét, op de finish passeerde ze de Canadese Molly Simpson nog voor plek drie. De winst was voor de Britse Bethany Shriever, voor de Amerikaanse Alise Willoughby. Judy Baauw en Manon Veenstra werden in de halve finales uitgeschakeld na een valpartij, Merel Smulder strandde een ronde eerder.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing schopte het tot de finale, maar werd weggedrukt bij de start en moest genoegen nemen met de achtste plek. De winst was voor de Française Tessa Martinez, voor Francesca Cingolani uit Italië en de Amerikaanse Mckenzie Gayheart - Amber Walravens en Renske van Santvoort sneuvelden in de kwartfinales.

Russische dronebeelden laten vernietiging Oekraïens oorlogsmaterieel zien

Het Russische leger beweert dat het een 'groot offensief' in de regio Donetsk in Oost-Oekraïne heeft afgeslagen.

Volgens de Russen zouden hierbij  250 Oekraïense militairen zijn gedood en 16 tanks en 21 pantserwagens vernietigd. Moskou heeft vaker overdreven over de toegebrachte verliezen in de aanvalstrijd tegen Oekraïne.

Op video's die online waren geplaatst, was te zien hoe vermeende Oekraïense pantserwagens ontploften in velden nabij Velyka Novosilka, 60 mijl ten westen van de stad Donetsk. In de dagelijkse update van Oekraïne over de Russische invasie werd geen melding gemaakt van een groot offensief in Donetsk, maar wel van 29 schermutselingen in de regio's Donetsk en Luhansk en 15 luchtaanvallen op vijandelijke troepen in het hele land. Oekraïense functionarissen gaven geen commentaar op de video en benadrukten de noodzaak van geheimhouding over de operaties van de afgelopen dagen, aangezien de anticipatie op het tegenoffensief groeit.

Afghanistan: vergiftiging op school, 60 meisjes in het ziekenhuis

Volgens de Afghaanse politier zijn ongeveer 60 meisjes vergiftigd op een school in het noorden van het land.

Persbureau Reuters citeerde een woordvoerder in de provincie Sar-i Pul. De meisjes zijn naar een ziekenhuis gebracht, maar verkeren niet in levensgevaar. De woordvoerder gaf onbekende personen de schuld van de vergiftiging en gaf geen verdere informatie over hoe de vergiftiging had plaatsgevonden. 

Sinds de Taliban weer aan de macht zijn gekomen in Afghanistan, zijn de rechten van vrouwen en meisjes ernstig ingeperkt. Ze mogen niet meer naar middelbare scholen of universiteiten. In buurland Iran zijn er de laatste maanden ook talloze gevallen van vergiftiging op meisjesscholen voorgevallen. 

Poolse gerechtelijke hervorming in strijd met EU-wetgeving

Het Europese Hof van Justitie heeft  een aantal aspecten van de controversiële hervorming van de rechterlijke macht in Polen uit 2019 vernietigd. Het hoogste Europese gerechtshof in Luxemburg oordeelde dat het in strijd was met het EU-recht en wees daarmee een klacht van de Europese Commissie toe. De Poolse regering reageerde verontwaardigd.

Minister van Justitie Ziobro zei tegen persbureau PAP dat de belangrijkste rechtbank van de EU corrupt was. Zijn vonnis is niet geschreven door rechters, maar door politici. Het besluit is ook een duidelijke schending van de Europese verdragen, waar hij verder niet op ingaat.

Het HvJ had bezwaar gemaakt tegen een regeling volgens welke het lidmaatschap van Poolse rechters in partijen en andere organisaties openbaar kan worden gemaakt. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat dit een onrechtmatige inbreuk op de privacy was. Met name het tuchtcollege voor rechters, dat inmiddels is afgeschaft, zou hun onafhankelijkheid hebben ondermijnd. Vanuit het oogpunt van critici was het doel van de kamer om politiek ongewenste rechters te verwijderen.

Verdere procedures tegen Polen hangende
Er lopen nog verschillende andere procedures in verband met de Poolse justitiële hervorming, en de Europese Commissie houdt nog steeds enkele miljarden euro's achter uit het Corona-wederopbouwfonds vanwege haar zorgen over het Poolse rechtssysteem.

De Poolse regering is ondanks internationale kritiek al jaren bezig met het herstructureren van de rechterlijke macht in het land. De Europese Commissie heeft herhaaldelijk geklaagd over de hervormingen. Omdat Warschau weigerde eerdere uitspraken van het HvJ uit te voeren, legde de rechtbank binnen de nu besliste procedure uiteindelijk een boete op van een miljoen euro per dag. De straf werd in het voorjaar gehalveerd omdat Polen inmiddels enkele wijzigingen heeft aangebracht in het gerechtelijk apparaat. Met de uitspraak van vandaag vervalt de dwangsom om formele redenen.

Alaphilippe wint in Dauphiné; Kruijswijk komt hard ten val en mist Tour de France

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe in de Dauphiné gewonnen. De wereldkampioen van 2020 en 2021 was na een etappe van bijna 170 kilometer de snelste in een sprint bergop. Hij won voor Richard Carapaz en Natnael Tesfatsion. Christophe Laporte blijft leider in de Franse rittenkoers.

De rit van Brassac-les-Mines naar La Chaise-Dieu ging over heuvelachtig terrein. Al vroeg in de etappe reed er een kopgroep van zeven vooruit, waarna Jumbo-Visma samen met Soudal Quickstep de controle hielden in het peloton. In de laatste tien kilometer werden de laatste vluchters teruggehaald en kregen we een sprint bergop.

Jonas Vingegaard zorgde in de laatste kilometer dat het samen bleef voor zijn ploeggenoot Christophe Laporte. Laporte had zondag nog overtuigend gewonnen, maar in de tweede rit was voormalig wereldkampioen Julian Alaphilippe duidelijk te sterk voor zijn landgenoot. De Fransman won met duidelijk verschil en pakte zijn tweede zege van het seizoen.

Steven Kruijswijk kwam vroeg in de rit hard ten val. Kruijswijk liep bij een valpartij een bekkenbreuk op. De meesterknecht van Vingegaard brak eveneens zijn sleutelbeen en mist daardoor de Tour de France. Wilco Kelderman is zijn vervanger. 

Results powered by FirstCycling.com

Dubbelspel Roland Garros kent Nederlandse halvefinalist

Op het gravel van Roland Garros in Parijs staat in het mannendubbelspel zeker één Nederlander in de halve finales. De als derde geplaatste titelverdedigers Jean-Julien Rojer en Marcelo Arevalo stonden al in de kwartfinales, daarin treft het Nederlands-Salvadoriaanse duo een Nederlander.

Matwé Middelkoop is samen met Andreas Mies uit Duitsland als twaalfde geplaatst in Parijs. De Brit Lloyd Glasspool stond met de Fin Harri Heliövaara tegenover Middelkoop en Mies in de kwartfinales, maar het als vijfde geplaatste duo kon nauwelijks een vuist maken: 6-4, 6-2 voor Middelkoop en zijn Duitse kompaan.

Deel Nederlanders vreest voor ramp, maar is niet goed voorbereid

73 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen een noodpakket in huis zou moeten hebben, maar ruim de helft daarvan vindt dat ze niet goed voorbereid zijn op een ramp of crisis. Dat blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Meer hierover bij WNL.

Ongeveer 37 procent van de ondervraagden is van mening dat vooral de overheid verantwoordelijk is voor de voorbereiding op een ramp en crisis. Net zo'n groot deel vindt het een gedeelde verantwoordelijkheid van overheid en zichzelf.

Rusland intensiveerde in mei drone-operaties in Oekraïne met weinig succes

Volgens Britse informatie voerde Rusland in mei meer dan 300 aanvallen uit met zogenaamde kamikaze-drones op doelen in Oekraïne.

Het Ministerie van Defensie in Londen maakte bekend dat dit het meest intensieve gebruik van deze drones tot nu toe was. Waarschijnlijk probeert Moskou Oekraïne ertoe te brengen om hun waardevolle, moderne luchtafweerraketten te gebruiken. Tegelijkertijd werd gezegd dat Kiev minstens 90 procent van de binnenkomende drones had geneutraliseerd, voornamelijk met hun oudere en goedkopere luchtafweerwapens en elektronische stoorzenders.

Treinverkeer Amsterdam langzaam opgestart; nog wel hinder

ProRail laat vannacht in een verklaring weten dat het treinverkeer rond Amsterdam nog steeds plat ligt. Op de website van ProRail valt te lezen: "De IT-storing op de verkeersleidingpost van ProRail is helaas nog niet op gelost. ProRail en NS betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis hebben kunnen brengen en dat zij op het station hebben moeten overnachten. Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten. Onze focus ligt op het zorgen dat gestrande reizigers goed thuiskomen."

Ook vanmorgen is het nog dikke ellende rondom Amsterdam. ProRail: "We vragen reizigers die nog op pad gaan om niet naar Amsterdam en omgeving te komen. Want ook deze ochtend rijden er nog geen treinen van en naar Amsterdam. Het advies aan deze reizigers is om alternatief vervoer te regelen voor de reis naar school of werk of bijvoorbeeld thuis te werken. We vinden dit alles erg vervelend voor onze reizigers. Deze storing heeft grote impact, ook op andere delen van het land. We adviseren reizigers om de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies."

Update 09:10 uur
Het treinverkeer rond Amsterdam wordt weer opgestart. Dit meldt de NS op haar website: "De IT storing bij de verkeersleidingpost van ProRail is verholpen. Vanaf 09.00 uur starten we rond Amsterdam weer met het rijden van treinen. Houd er wel rekening mee dat er de rest van de ochtend nog verstoringen zullen zijn zoals kortere treinen dan gepland en wellicht nog niet schoongemaakte treinen. In de rest van het land rijden de treinen zo veel als mogelijk volgens dienstregeling."

Overigens meldt de NOS dat het aansturen van het treinverkeer door een noodmaatregel op dit moment vanuit Utrecht gebeurt, en dat de storing in Amsterdam dus nog niet is opgelost. 

Tennisster Sabalenka naar kwartfinales Roland Garros en treft weer Oekraïnse

Op het Parijse gravel van Roland Garros zijn ook in het vrouwenenkelspeltoernooi de eerste vier achtste finales afgewerkt. In de kwartfinales staan zo een paar verrassende namen, hoewel de grootste favoriete uit die helft van het speelschema er nog in zit.

De als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka nam het op tegen Sloane Stephens, verliezend finaliste in 2018. Dat was aanvankelijk nog spannend, maar Sabalenka nam het heft in handen en maakte het in twee sets af: 7-6 (5), 6-4.

Sabalenka speelde in ronde één al tegen Marta Kostyuk en treft in de kwartfinales weer een Oekraïnse. Elina Svitolina won met 6-5, 7-6 (5) van de Russische Daria Kasatkina, als negende geplaatst, en de tweede Russische op rij waar Svitolina van won.

Een andere Russische schopte het wel tot de laatste acht. Anastasiya Pavlyuchenkova had er drie sets voor nodig, maar was met 3-6, 7-6 (3), 6-3 te sterk voor de als 28e geplaatste Belgische Elise Mertens.

Pavlyuchenkova speelt in de kwartfinales tegen de Tsjechische Karolina Muchova, die met 6-4, 6-3 afrekende met de Russische lucky loser Elina Avanesyan.

Alcaraz, Tsitsipas en Djokovic simpel naar kwartfinales Roland Garros

Op het gravel van Roland Garros in Parijs zijn de eerste vier achtste finales in het mannenenkelspeltoernooi afgewerkt. Dat leverde vrij weinig spanning op en al helemaal geen verrassingen.

Wereldranglijstaanvoerder en nummer één van de plaatsingslijst Carlos Alcaraz had het niet moeilijk tegen de als zeventiende geplaatste Italiaan Lorenzo Musetti, die door de Spanjaard met 6-3, 6-2, 6-2 verslagen werd.

Alcaraz mag het in de kwartfinales zoals verwacht opnemen tegen de als vijfde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas, die de Oostenrijkse qualifier Sebastian Ofner met 7-5, 6-3, 6-0 uit het toernooi van zijn leven speelde.

Naast Ofner stuntte ook de Peruviaan Juan Pablo Varillas in Parijs, maar ook voor hem was het in de achtste finales klaar: de als derde geplaatste Serviër Novak Djokovic, jagend op het Grand Slam-record, won met 6-3, 6-2, 6-2.

De enige partij waarin het af en toe even wat spannend was, was die tussen de als elfde geplaatste Rus Karen Khachanov en Lorenzo Sonego uit Italië. Die domineerde set één, maar Khachanov herstelde zich en won met 1-6, 6-4, 7-6 (7), 6-1.

IndyCar-coureurs strijden in downtown Detroit na Indy 500

Een week na de Indy 500 is de IndyCar Series zondagavond weer in actie gekomen op het tegenovergestelde van de Indianapolis Motor Speedway: de straten van Detroit. Na dertig jaar racen op Belle Isle was men nu weer terug in downtown Detroit, waar de straten flink krap zijn.

Alex Palou had de poleposition te pakken en had Scott McLaughlin naast zich, gevolgd door Romain Grosjean, Scott Dixon, Josef Newgarden, Marcus Ericsson, Will Power en Simon Pagenaud - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de veertiende plek. Zoals gebruikelijk waren de coureurs totaal niet in staat zich netjes op te lijnen voor een rollende start, dus poging één werd afgevlagd met de gele vlag.

Startpoging twee was eveneens dramatisch, maar men had geen zin om nog langer te wachten en het rommeltje mocht van start gaan. Dat ging al gelijk mis, uitgerekend in het middenveld: Callum Ilott reed bovenop de auto van Kyle Kirkwood en zorgde voor een caution. Na een paar ronden konden we dan écht gaan racen, met Palou, Grosjean, McLaughlin en Ericsson voorop, waarbij Ericsson snel gepasseerd werd door Dixon.

Ericsson had het lastig en kwam als een van de eersten een pitstop maken, terwijl Power zich via Dixon en McLaughlin naar voren knokte. Grosjean moest er ook aan geloven en na dertig ronden kwam Palou binnen voor zijn pitstop, terwijl Power in de buurt begon te komen. Dixon duelleerde ondertussen met McLaughlin en won dat duel, waarna hij ook Felix Rosenqvist verschalkte.

Na 35 van de 100 ronden kwamen Alexander Rossi en Pato O'Ward als laatste binnen, maar O'Ward kwam er niet normaal uit: hij stond met technische problemen stil, maar kon toch op gang geduwd worden. Iedereen had zo een pitstop gemaakt en Palou reed gewoon weer op kop, voor Power, Dixon, Rosenqvist en Rossi. Niet veel later stuurde O'Ward zijn auto de muur in en was het definitief klaar voor de Mexicaan.

Bijna halverwege de race werd het groen weer gezwaaid, maar krap een ronde later was de volgende caution een feit: Sting Ray Robb was rechtdoor gegaan en nota bene tijdens de caution reden Graham Rahal en Benjamin Pedersen de muur in. Een aantal ronden later konden we weer door en Power opende gelijk met succes de aanval op Palou, maar een kleine tien ronden later sloeg Palou terug bij Power, wiens banden zo goed als op waren.

Dixon kwam vanaf plek drie naar binnen na tweederde van de race, Power kwam een rondje later en Palou wachtte nog wat langer, waarna hij met een mooie voorsprong weer de baan op kwam - wel achter Ericsson, die even later ook zijn stop kwam maken, waardoor de orde met 23 ronden te gaan weer hersteld was: Palou voorop, voor Power, Dixon en Rosenqvist.

Twintig ronden voor het einde was de volgende caution een feit: Grosjean had de muur geraakt en was klaar vanaf plek zeven. Na het opruimen werd het groen weer gezwaaid, dat duurde anderhalve bocht: David Malukas hing zijn auto in de muur. Bij de volgende herstart ging Power te enthousiast de bocht in bij een poging Palou te pakken, waardoor Rossi hem juist te grazen nam.

Robb zorgde met minder dan tien ronden weer voor een caution, nadat hij aan de kant was gehaald konden we voor vijf ronden door: Palou, Rossi, Power en Rosenqvist voorop, maar Power nam Rossi snel te grazen. Palou kon ondertussen niet meer bedreigd worden en pakte een prima overwinning, voor Power en Rosenqvist. Van Kalmthout kende een lastige eindfase en moest genoegen nemen met een achttiende plek.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Een heerlijke dag was het gister, vandaag wordt het een graadje warmer (14 graden in het noorden tot 24 graden in het zuidoosten) en wederom volop zon. Alleen in het noorden en noordwesten begint de dag overwegend bewolkt. De wind komt nog altijd uit noordelijke richtingen. 

De komende dagen blijft het ook droog met 23-24 graden. Vrijdag wordt een wat minder warme dag maar in het weekend...

Tot morgen!

Doorkijkje naar "den grooten boom" (Foto: Anouk)
Doorkijkje naar "den grooten boom" (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Brandwonden in gezicht door 'Tiktok eitje'

Een Britse moeder liep ernstige brandwonden op nadat ze een gepocheerd eitje in de magnetron wilde maken zoals ze op Tiktok gezien had.

Shafia Bashir, 37, volgde een online recept op Tiktok, en deed een rauw ei in een mok kokend water en plaatste het vervolgens in een magnetron. Maar toen ze even later nieuwsgierig het mengsel uit de magnetron haalde en het aanraakte met een koude lepel, ontplofte het "als een fontein" recht in haar gezicht.

Hong Kong: aanhoudingen bij herdenking protest Plein van de Hemelse Vrede

Op 4 juni is het 34 jaar geleden dat het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede plaatsvond, toen Chinese soldaten het vuur openden op vreedzame, door studenten geleide, pro-democratische demonstranten in Peking. Het onderwerp is verboden op het vasteland van China, maar mensen in Hong Kong hielden lange tijd jaarlijkse herdenkingen. Aangezien Peking echter in 2020 een veiligheidswet oplegde aan het ooit autonome gebied, betekent aandacht vragen voor het harde optreden van 1989 een snelle reactie van de lokale autoriteiten. 

De politie van Hongkong heeft verschillende mensen gearresteerd, waaronder de bekende activiste Alexandra Wong, toen zij probeerden de 34e verjaardag van het bloedige demonstratie op het Tiananmenplein in China te herdenken. Honderden - volgens sommige schattingen meer dan 1.000 demonstranten- werden gedood in 1989 toen de Chinese regering troepen en tanks naar het Plein van de Hemelse Vrede in Peking stuurde om vreedzame protesten uiteen te drijven. 

OPEC wil in 2024 minder olie produceren

De Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC+) wil volgend jaar minder olie produceren. Het oliekartel had in april al een productievermindering aangekondigd - dit had weinig effect op de olieprijs.

Het oliekartel OPEC+ wil naar eigen zeggen komend jaar zo'n 40 miljoen vaten (elk 159 liter) produceren. Volgens berekeningen van het Russische bureau Tass betekent dit een vermindering van het totale OPEC+-productievolume met 1,39 miljoen vaten per dag, ofwel bijna 3,4 procent.

Er gingen zware onderhandelingen vooraf aan de beslissing van de alliantie van 23 staten in Wenen. Vooral Saudi-Arabië had speculaties aangewakkerd dat er een besluit over een verdere productiebeperking zou kunnen worden genomen. Rusland daarentegen had aangegeven dat er geen verdere actie nodig was.

De olieprijs daalt al een jaar
In oktober 2022 hadden de landen al afgesproken om de productie met twee miljoen vaten per dag te beperken. Gezien de verslechterende economische vooruitzichten en een dalende olieprijs, bereikten verschillende OPEC+-leden in april verrassend genoeg overeenstemming over een extra productieverlaging van 1,66 miljoen vaten (elk 159 liter) vanaf mei, die in eerste instantie tot het einde van het jaar zou moeten duren.

Afgezien van een korte piek in april, dalen de olieprijzen al ongeveer een jaar. Medio 2022 kostte een vat OPEC-olie zo'n 115 dollar (omgerekend 107 euro), momenteel is dat zo'n 75 dollar (70 euro).

OPEC+, dat de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC) en andere producenten zoals Rusland samenbrengt, produceert ongeveer 40 procent van de wereldvoorraad.

Drie kwart ondernemers berekent kostenstijgingen niet door

Drie kwart van de bedrijven geeft aan dat ze hogere kosten niet (geheel) kunnen doorberekenen aan klanten. Een verwachte verslechtering van de concurrentiepositie is de meest genoemde reden voor het niet volledig doorberekenen van kostenstijgingen. Het merendeel van de ondernemers geeft aan dat de schuldenlast niet is verzwaard vergeleken met een jaar eerder. Wel geeft 5 procent van de ondernemers aan dat hun schuldenlast problematisch is. Dit meldt het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland, die wordt gehouden in samenwerking met KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.

De gegevens voor dit onderzoek zijn begin april 2023 verzameld bij niet-financiële bedrijven met minimaal 5 werkzame personen.

Voor bijna 28 procent van de bedrijven is een verwachte verslechtering van de concurrentiepositie de belangrijkste reden om kostenstijgingen niet volledig door te berekenen. 20 procent van de bedrijven verwacht (veel) minder te verkopen bij het volledig doorberekenen van kostenstijgingen. Ook is er een groot deel van de bedrijven (23 procent) dat aangeeft dat prijzen of afspraken over prijsstijgingen vastliggen in contracten. Daardoor kunnen kostenstijgingen niet of deels worden doorberekend. Circa een kwart van de bedrijven geeft aan geen kostenstijgingen te ervaren of kan deze volledig doorberekenen.

Ruim 5 procent van de ondernemers ervaart de schuldenlast als problematisch
Het merendeel van de bedrijven beoordeelt hun schuldenlast als lager of ongeveer even hoog als vorig jaar. Voor bijna 95 procent van de bedrijven is de schuldenlast dragelijk. Ruim 5 procent van de bedrijven beoordeelt de schuldenlast als problematisch.

Een hogere schuldenlast is niet voor alle bedrijven problematisch. Bijna 11 procent van de bedrijven geeft aan dat de schuldenlast hoger is dan vorig jaar en dat de omvang van de schuldenlast niet problematisch is. Ruim 2 procent van de bedrijven zegt dat de schuldenlast hoger is en dat de schuldenlast wel problematisch is.

Verschillen in schuldenlast per branche
In veel branches van het niet-financiële bedrijfsleven oordelen bedrijven dat hun schuldenlast lager is geworden ten opzichte van april 2022. Naast de delfstoffenwinning gaven bedrijven in specialistische zakelijke diensten, bouwnijverheid, en vervoer en opslag per saldo vaak aan dat hun schuldenlast is afgenomen. Alleen in de verhuur en handel van onroerend goed, zagen per saldo meer ondernemers de schuldenlast toenemen. Ondanks die toename beoordeelden de meeste ondernemers de schuldenlast als dragelijk.

Vergeleken met andere sectoren is in de horeca en overige dienstverlening het percentage bedrijven dat de schuldenlast beoordeelt als problematisch, het grootst. In de horeca is de schuldenlast voor ruim 13 procent van de bedrijven problematisch. In de overige dienstverlening geldt dit voor ruim 10 procent van de bedrijven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.