FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 april 2023

Rins pakt MotoGP-zege op COTA, Bagnaia onderuit

Op het Circuit of the Americas is zondagavond de Amerikaanse Grand Prix in de MotoGP verreden. Het werd een flinke slijtageslag in de Texaanse zon, waar de een na de ander tegen het asfalt ging.

De race startte met Francesco Bagnaia, Alex Rins en Luca Marini op de eerste rij, gevolgd door Alex Marquez, Marco Bezzecchi, Aleix Espargaro, Fabio Quartararo, Maverick Viñales en Johann Zarco. Marquez en Jorge Martin gingen na een paar bochten al onderuit, Bagnaia pakte de leiding, voor Rins en de van plek tien gestartte Jack Miller.

Espargaro lag er nog in de eerste ronde ook al uit. Achter Bagnaia, Rins en Miller volgden Quartararo, Marini, Bezzecchi en Zarco na de eerste ronde, waarna het een tijdje opmerkelijk rustig voort bleef kabbelen. In ronde zeven werd dat even anders: Miller ging tegen de grond vanaf plek drie, Bagnaia had kort daarna een mooi gaatje geslagen naar Rins, maar schoof ineens zijn Ducati hard het grind in.

Zo had Rins relatief eenzaam de leiding, voor Quartararo en Marini, die op hun beurt een gaatje hadden richting Bezzecchi en Viñales. Vroeg in de tweede helft van de race was Binder vanaf plek acht de volgende die viel, nog een ronde later ging de op plek negen rijdende Takaaki Nakagami er ook bij liggen.

Met nog drie ronden te gaan reed Rins nog altijd op kop, terwijl Marini zich wat los had gereden van Quartararo. Viñales reed op enige afstand op de vierde plek, voor de sterk rijdende Miguel Oliveira. Dat werd ook de eindstand en dus was de vijfde MotoGP-zege een feit voor Rins, voor Marini en Quartararo. Rins is overigens de eerste Honda-rijder die een zege pakt en géén Marc Marquez heet sinds Cal Crutchlow in 2018 in Argentinië won.

Voorlezen dragqueens vervroegd, demonstraties vrij rustig verlopen

Door een wijziging in het tijdstip van het voorleesuurtje door dragqueens in Rotterdam naar 10.30 uur is het voorlezen aan kinderen zelf ongestoord verlopen. Met het oog op de aangekondigde protesten besloot de organisatie het voorlezen met een aantal uur te vervroegen.

Toen de honderden actievoerders, onder wie tientallen tegenstanders van het evenement, 's middags arriveerden bij Theater LantarenVenster, was de activiteit al afgelopen. Zowel voor- als tegenstanders verzamelden zich 's middags alsnog bij het theater. 

Een klein aantal demonstranten was vanmorgen al bij het theater aanwezig. De twee voorlezende dragqueens kregen bij het verlaten van het theater een ei naar zich toegegooid. Actievoerders die de dragqueens steunden ontvingen de 'dames' met gejuich.

In de dagen die aan het voorlezen vooraf gingen kwamen er van verschillende kanten dreigende telefoontjes binnen bij het theater. Ook werden er opruiende en bedreigende teksten op social media geplaatst. Hiervoor heeft de politie zaterdagavond een 51-jarige vrouw aangehouden.

Voorpost, de conservatieve homo-belangenorganisatie De Roze Leeuw en de jongerenafdeling van Forum voor Democratie hielden een demonstratie tegen het voorlezen vanmiddag. Voorstanders waaronder aanhangers van BIJ1 hielden een tegendemonstratie.

Uitslag Fortuna Sittard - AZ

AZ heeft na vier wedstrijden zonder overwinning nog eens gewonnen in de eredivisie. Tegen Fortuna Sittard kende de Alkmaarders een makkelijke avond en won het met 0-3 van de Limburgers.

AZ heeft het in de laatste weken lastig in de eredivisie en in Europa kende de ploeg van Pascal Janssen een lastige week, maar tegen Fortuna Sittard werd er eindelijk weer eens gewonnen. Halverwege de eerste helft zorgde Jens Odgaard voor de 0-1 en vlak voor rust zorgde Milos Kerkez voor de 0-2. De Hongaarse linksback dribbelde vanaf eigen helft voorbij enkele tegenstanders en schoot vervolgens raak.

In de tweede helft gaf Fortuna Sittard wat meer gaf, maar kon het AZ niet in de moeilijkheden brengen en vlak voor tijd maakte Vangelis Pavlidis de 0-3. Door de overwinning staan de Alkmaarders op een stevige vierde plaats.

Uitslag Ajax - FC Emmen

Ajax heeft thuis met 3-1 gewonnen van FC Emmen en staat weer op de tweede plaats in de eredivisie. Volgende week spelen de Amsterdammers de topper tegen PSV.

Jorge Sánchez had een belangrijk aandeel in de zege voor Ajax. De Mexicaanse rechtsback zorgde in de 22ste minuut voor de openingstreffer vanuit een corner en niet veel later gaf hij de assist aan Steven Bergwijn, die de 2-0 binnen tikte. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft kwam FC Emmen terug in de wedstrijd. Uit een voorzet van rechts zorgde Jeremy Antonisse voor de aansluitingstreffer en werd het nog even spannend in de Johan Cruijff Arena. Tien minuten voor tijd was de spanning weg uit de wedstrijd nadat aanvoerder Dusan Tadic na een snelle tegenaanval voor de 3-1 en dat zou ook de eindstand zijn.

Door de zege staat Ajax op doelsaldo weer op de tweede plaats. De ploeg van John Heitinga heeft evenveel punten als PSV, die volgende week de tegenstander is.

Emotioneel eerste Moto2-podium Bendsneyder na overlijden opa

De jongelingen in de Moto2 hebben op het Circuit of the Americas gestreden in de Amerikaanse Grand Prix. Dat leverde voor Nederland een emotioneel resultaat op, wat voor Bo Bendsneyder op geen beter moment had kunnen komen.

Celestino Vietti voerde het veld vanaf poleposition aan, met ook Pedro Acosta en Filip Salac op de eerste rij. Bo Bendsneyder, rijdend met zijn net overleden opa in gedachten, startte vanaf een mooie vierde plek, voor Alonso Lopez, Jake Dixon, Aron Canet, Tony Arbolino en Manuel Gonzalez - Zonta van den Goorbergh vertrok vanaf de 21e plek op de grid.

Nog vóór de start werd de boel al opgeschud: Dixon ging er in de opwarmronde richting de grid met een highsider af. Bendsneyder liet zich bij de start weer het kaas van het brood eten en zakte in rap tempo terug naar plek acht. Nog voor de eerste ronde klaar was verloor hij nog zes plekken, terwijl Acosta de openingsronde als leider door wist te komen, voor Arbolino, Lopez, Canet, Salac en Fermin Aldeguer.

Arbolino, Lopez en Acosta reden zich wat los van de rest, maar na een paar ronden haakte Lopez na een foutje af. De achtervolgende groep werd aangevoerd door Canet, voor Jeremy Alcoba en niemand minder dan de jonge Belg Barry Baltus. Bendsneyder had het tempo ondertussen ook weer wat beter gevonden en werkte zich halverwege de race op naar een negende plek.

Voor Baltus was het kort daarop klaar: hij ging onderuit en de kans op hét resultaat van zijn carrière eindigde op de grond. De strijd tussen Acosta en Arbolino werd beetje bij beetje steviger, terwijl Bendsneyder knap de aansluiting vond in de tweede groep.

Acosta slipstreamde zich in de slotronde achter Arbolino vandaan naar de leiding en pakte de winst, waarna het schier onmogelijke gebeurde: niemand minder minder dan Bo Bendsneyder kwam als derde het laatste rechte stuk op draaien en de Nederlander pakte uitgerekend in dit weekeinde de derde plek, voor Alcoba en Salac. Het was Bendsneyder's eerste Moto2-podium en de eerste Nederlandse podiumplek in de middenklasse sinds Wilco Zeelenberg in 1994 in de 250cc.

Van den Goorbergh eindigde als zeventiende, net buiten de punten.

Moto3-coureur Ortola pakt eerste Grand Prix-zege op COTA, Veijer 13e

Op het Circuit of the Americas nabij het Texaanse Austin hebben de jongelingen in de Moto3 de Amerikaanse Grand Prix afgewerkt. Zoals wel vaker in de Moto3 bleef dat tot in de laatste meters spannend.

Poleposition was voor Jaume Masia, met Ayumu Sasaki en Ivan Ortola ook nog op de eerste rij. Op rij twee stonden Diogo Moreira, Daniel Holgado en Stefano Nepa, voor Ryusei Yamanaka, Matteo Bertelle en Xavier Artigas - Collin Veijer moest het doen met een 21e startplek, na een val in de kwalificatie.

Na de eerste ronde kwam Sasaki als leider door, voor Masia, Moreira, Nepa en Holgado - Ortola viel ver terug na een bijna-valpartij. Na een paar ronden was Tatsuki Suzuki, inmiddels opgeklommen naar de zesde plek, de volgende die voorin het veld onderuit stuiterde, terwijl Veijer zich had opgewerkt naar plek zeventien.

Ondertussen ontstond een klein kopgroepje, doordat Sasaki, Masia, Moreira, Holgado en Artigas zich wat los hadden gereden van de indrukwekkend snel terug naar voren gekomen Ortola, die rap daarna de aansluiting vond. Met een dikke twee ronden te gaan was het leider Sasaki die tegen het asfalt schoof, waarbij Masia als bij een wonder overeind bleef.

Masia haakte door Sasaki's val even af, waardoor Ortola, Moreira, Artigas en Holgado om de overwinning streden, ware het niet dat Masia zich er binnen een ronde tóch weer bij kon voegen. Ortola pakte na een mooie slipstreamactie de leiding en stond die niet meer af: zijn eerste Grand Prix-podium- én -zege was een feit. Masia drukte 'm nog binnendoor bij Moreira naar plek twee en Artigas completeerde het podium - Veijer werd uitstekend dertiende.

Random Pics van de Dag #912

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Verborgen oldtimer-verzameling' gaat naar de veiling

In Dordrecht blijkt iemand in het geheim meer dan tweehonderd klassieke auto's te hebben verzameld. De 82 jarige Palmen bezat in het verleden enkele bedrijven in Dordrecht. De man had geen partner, geen kinderen en geen erfgenamen. Hij leefde als een kluizenaar. Toen vorig jaar de geestelijke gezondheid van de autoliefhebber achteruit ging is zijn bezit bij een curator terecht gekomen. De verzameling klassieke auto's wordt volgende maand aangeboden op een internationale veiling.

Staatsgreep Sudan: drie VN-medewerkers gedood, Egypte wil bemiddelen

Update 19.00 uur: Bij de hevige gevechten in Sudan zijn drie VN-medewerkers van het Wereldvoedselprogramma (WFP) om het leven gekomen. De speciale VN-gezant Perthes maakte gisteren bekend dat de getroffenen in de regio Darfur zijn overleden.

Perthes zei dat hij geschokt was door berichten over plunderingen en beschietingen bij de VN en andere humanitaire organisaties. Het Wereldvoedselprogramma heeft zijn werk neergelegd in Sudan.

Er is nog steeds geen betrouwbare informatie over het aantal slachtoffers onder de strijdende partijen. Gevechtsvliegtuigen en artillerie worden ingezet bij de gevechten in de hoofdstad Khartoum en andere regio's van het Afrikaanse land. Ondertussen zijn de partijen bij het conflict overeengekomen om elke dag drie uur lang humanitaire corridors open te stellen.

In de machtsstrijd zijn er eenheden van het militaire regime en de paramilitaire militie RSF, die eigenlijk in het leger had moeten worden geïntegreerd. Veel voormalige leden van de Janjawid-militie, die de burgerbevolking in de regio Darfur op brute wijze onderdrukte, vechten in de gelederen van de RSF.

Egypte en Zuid-Sudan willen bemiddelen
Egypte en Zuid-Sudan hebben aangeboden te bemiddelen in de gewelddadige machtsstrijd. Na een telefoontje riepen de Egyptische president al-Sisi en het staatshoofd van Zuid-Sudan, Kiir, de strijdende partijen op tot een vreedzame dialoog.

Eerdere berichtgeving: Op meerdere plekken in Sudan wordt voor de tweede dag op een rij zwaar gevochten tussen rivaliserende groepen binnen de nationale strijdkrachten. De couppoging begon gisteren onder leiding van generaal en vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, die bekendstaat als Hemedti, probeert de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) de macht over te nemen. 

Eerder deze ochtend meldden ooggetuigen geweerschoten en explosies in de hoofdstad Khartoum. Er wordt dan ook vooral gevochten rond de opperbevelhebber van het leger. Volgens artsen zijn tot nu toe meer dan 56 burgers gedood; ook zouden tientallen doden zijn gevallen onder militairen. Ongeveer 600 mensen raakten gewond.

Het leger en de milities hebben gisteren hevige gevechten geleverd in Khartoum en andere regio's van het land. De RSF beweerde het presidentieel paleis en de internationale luchthaven te hebben ingenomen. Het leger wees dit bericht af. 

Op social media  beweren RSF-strijders dat ze gisteren in het noorden van het land Egyptische militairen gevangen hebben genomen. Als dit klopt, is er een risico dat Egypte betrokken raakt bij het conflict. De landen hebben al langere tijd ruzie over een dam in de Blauwe Nijl.

De VN-Veiligheidsraad bespreekt maandag de situatie in Sudan
De VN-Veiligheidsraad riep op tot onmiddellijke stopzetting van de gevechten. Morgen gaat de raad op verzoek van Groot-Brittannië de crisis bespreken. VN-secretaris-generaal Guterres riep ook op tot een vreedzame oplossing.

De gevechten escaleren na een langdurige machtsstrijd tussen het militaire regime onder generaal Burhan en de militie, wiens leider de plaatsvervanger van Daglo Burhan is. Beide partijen hebben in 2019 gezamenlijk de toenmalige heerser Bashir afgezet. Sindsdien heeft een groep generaals de macht in het Afrikaanse land. Hemedti werd toen aangesteld als plaatsvervanger van president Abdel Fattah al-Burhan. Maar de twee generaals worden het niet met elkaar eens hoe de RSF op kan gaan in het regeringsleger. De rivaliserende strijdgroeperingen binnen de nationale strijdkrachten zijn nooit vervangen door een democratisch gekozen regering. 

Reisadvies
Het reisadvies voor Sudan staat inmiddels op rood. Het is onbekend hoeveel Nederlanders zich in Sudan bevinden.

Uitslag Cambuur - Feyenoord

Feyenoord heeft zondag weer een stap richting de landstitel gezet. De koploper in de eredivisie won eenvoudig met 0-3 van de nummer laatst Cambuur Leeuwarden.

Feyenoord ging in Friesland met 0-1 de rust in. In de zeventiende minuut maakte Santiago Giménez de openingstreffer. De score had bij rust hoger kunnen oplopen, maar de paal en de lat stonden in de weg voor een grotere score. Na rust maakte Sebastian Szymanski met een prachtig doelpunt de 0-2 en niet veel later stond ook de 0-3 op het scorebord dankzij een eigen doelpunt van Calvin MacIntosch in de 64e minuut.

Door de overwinning heeft Feyenoord weer acht punten voorsprong op PSV, dat eerder op zondag met 2-3 won bij FC Volendam. Cambuur Leeuwarden blijft door de nederlaag op de laatste plaats staan en lijkt met FC Groningen af te stevenen op directe degradatie in de eredivisie.

'Sweet 16' party Alabama: zeker 4 doden en 16 gewonden

Tijdens een Sweet 16 verjaardagsfeest zijn zeker vier mensen gedood en raakten er minstens 16 gewond in Dadeville, Alabama. Het feest vond zaterdagavond plaats in de Mahogany Masterpiece Dance Studio. Volgens de politie werd er rond 22.30 uur ineens geschoten op het feest. 

De politie heeft een persconferentie gegeven maar heeft in het belang van het onderzoek geen mededelingen gedaan over mogelijke daders of een motief voor de schietpartij. Op social media gaan geruchten dat de schietpartij 'bende gerelateerd' zou zijn. 

Dadeville ligt ongeveer 92 kilometer ten noordoosten van Montgomery, de hoofdstad van de zuidoostelijke staat Alabama, en er wonen ongeveer 3000 mensen.

Wakker dier: NVWA gaat ingrijpen bij illegaal mengen varkens in slachthuizen

Varkensslachthuizen overtreden de wet door het mengen van groepen varkens. Dit concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Wakker Dier. De NVWA gaat deze praktijk aanpakken, maar wel pas vanaf volgend jaar zomer. Wakker Dier is blij dat het probleem wordt erkend, maar maakt bezwaar tegen het nog zo lang gedogen van dit dierenleed. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het mengen van varkens die elkaar niet kennen veroorzaakt rangordegevechten, met stress, pijn en vaak verwondingen tot gevolg. En het is illegaal. Aanpakken dus.”

Het verboden mengen vindt niet alleen plaats in slachthuizen maar is volgens de NVWA ook “staande praktijk” op de boerderij, bij het veetransport en bij zogeheten verzamelcentra. Tegen dit mengen werd tot nu toe niet opgetreden. Wakker Dier diende in 2022 een handhavingsverzoek in bij de NVWA die om te beginnen gericht werd op de slachthuizen. De NVWA geeft slachthuizen tot augustus 2024 de tijd om een einde te maken aan het mengen. Daarnaast vraagt de toezichthouder de sector om zelf met een plan te komen om ook te stoppen met mengen op de boerderij en bij het transport.

Rangordegevechten
In de veehouderij leven varkens vaak in groepen van acht tot twaalf dieren. Binnen zo’n groep bestaat een stabiele sociale rangorde. Maar als zij in contact komen met onbekende varkens, ontstaat vaak een gevecht om de onderlinge hiërarchie te bepalen. Volgens Wageningen University & Research levert het mengen van groepen varkens “altijd onrust, stress en vaak ook vechtschade op. Zeker als er onvoldoende vluchtmogelijkheden zijn, kunnen de dieren flinke verwondingen oplopen.”

Bijten tot bloedens toe
Het mengen van groepen varkens is een gangbare praktijk. Op de boerderij worden de dieren gesorteerd op gewicht. Vervolgens zitten ze in een vrachtwagen samen met varkens uit andere hokken waarbij een deel bij verzamelcentra nogmaals wordt gemengd. De varkens komen gestrest aan bij het slachthuis, waar ze belanden in een wachthok met weer andere varkens. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Dit is vragen om ellende. De varkens zijn al opgefokt, worden wéér gemengd en kunnen geen kant op. De zwakkere dieren zijn de pineut. Die worden steeds gebeten, tot bloedens toe.”

Illegaal
Volgens Europese slachtwetgeving mogen dieren niet vermijdbaar in contact komen met andere dieren die hun welzijn kunnen schaden. De Nederlandse wet verbiedt het om aan groepen varkens die na de kraamtijd zijn samengesteld, nog varkens toe te voegen. De NVWA erkent dat beide wetten worden overtreden. Hilhorst: “De wet wordt met voeten getreden. Elk jaar zijn miljoenen varkens de dupe, terwijl het leed gemakkelijk te vermijden is.”

Bezwaar
Wakker Dier maakt bezwaar tegen de lange overgangstermijn voor de slachthuizen en gaat onderzoeken hoe ook bij de varkensbedrijven, veetransporten en verzamelcentra naleving van de wet kan worden afgedwongen.

Handhaving niet vanzelfsprekend
Wakker Dier constateert dat dieren vaak te lijden hebben onder gebrekkige handhaving van wet- en regelgeving en stapt geregeld naar de rechter om ingrijpen van de NVWA te forceren. Hilhorst: “Treurig maar waar: wetgeving alleen is niet genoeg. In deze industrie legt dierenwelzijn het altijd af tegen de hang naar efficiëntie en lage kostprijs.” Wakker Dier heeft rechtszaken lopen tegen het uithongeren van eendagskuikens, giftig stalklimaat bij varkens en de onverdoofde slacht van vissen. Eerder dwong de dierenwelzijnsorganisatie met succes handhaving af op het ondersteboven vangen van kippen, moederloze opfok van biggen en hitteleed bij kalveren in iglo’s.

Café moet van rechter muziek zachter zetten

Café The Corner op het Scheldeplein in Amsterdam moet de ramen en deuren sluiten als er muziek wordt gedraaid en moet de muziekinstallaties bovendien voorzien van een geluidsbegrenzer. Dit is de uitkomst na een uitspraak van de bestuursrechter. Zo meldt AT5

De gemeente legde het café geluidsbeperkende regels op nadat toezichthouders in 2019 en 2020 constateerden dat het wettelijk toegestane geluidsniveau werd overschreden. 

Geluidsbegrenzer en ramen dicht
De toezichthouders kwamen in december 2019 af op een melding van geluidsoverlast en deden daarop een meting in de woning boven het café. Bij die meting werd een geluidsniveau van 42 dB(A) geconstateerd, terwijl op dat tijdstip (4 uur 's nachts) maar 25 dB(A) is toegestaan. Ondanks een waarschuwing bleek twee maanden later bij een nieuwe meting dat de toegestane norm van 25 dB(A) met maar liefst 35 dB(A) werd overschreden.

De gemeente eiste daarop dat het café voortaan de deuren en ramen gesloten houdt als er muziek wordt gedraaid, dat de muziekinstallaties worden voorzien van een geluidsbegrenzer en dat het niet is toegestaan om livemuziek in het café te spelen. Het café stapte daarop naar de rechter.

Het café voerde aan dat er minder omzet wordt gedraaid als de muziek zachter staat, omdat bezoekers eerder naar huis zouden gaan. De rechter gaat daar niet in mee en vindt dat het café die stelling niet goed heeft kunnen onderbouwen. Gelet op het belang van de omwonenden, vindt de rechtbank het redelijk dat de gemeente het café tot de orde heeft geroepen.

Uitslag FC Utrecht - FC Twente

FC Utrecht heeft de thuiswedstrijd tegen FC Twente gewonnen met 1-0. Sander van der Steek maakte in de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd. Door de nederlaag is Sparta voorbij FC Twente in de stand.

FC Utrecht begon het sterkst aan het duel tegen FC Twente en was via Mark van der Maarel en Victor Jensen gevaarlijk, maar kwamen niet tot scoren. Daarna nam FC Twente over en zag het twee doelpunten afgekeurd worden en miste Ramiz Zerrouki van dichtbij.

Ook in de tweede helft was FC Twente beter dan FC Utrecht en zag voor de derde keer dat een goal werd afgekeurd, waarna Sander van de Streek met nog twintig minuten te gaan de thuisploeg op voorsprong zette. Daarna kreeg de ploeg van Ron Jans nog kansen op de gelijkmaker, maar gelukkig voor FC Utrecht kwamen ze niet tot scoren en pakte de ploeg uit de domstad de drie punten.

Pogacar wint Amstel Gold Race

Tadej Pogacar heeft zijn favorietenrol in de Amstel Gold Race volledig waargemaakt. De 24-jarige Sloveen reed op de Keutenberg Ben Healy en Tom Pidcock uit het wiel en pakte de winst in de Amstel Gold Race.

Na de Ronde van Vlaanderen was de Amstel Gold Race het nieuwe doel van Tadej Pogacar en zou koerste hij ook. Hij liet zijn ploeg snel op kop rijden om een vroege vlucht te grijpen, waarna de Sloveen op negentig kilometer van de streep zelf in de aanval meeging. Hij was meegesprongen met een grote groep waar ook Tom Pidcock, Alexey Lutsenko en Ben Healy toebeoorde.

Jumbo-Visma en Bahrain-Victorious hadden de slag gemist en moesten in de achtervolging, maar helemaal vooraan geraken zouden ze niet meer geraken onder meer door een grote valpartij. In aanloop naar de Kruisberg moest Pogacar van fiets verwisselen na een leegloper, maar kon al snel weer een plaatsje in de kopgroep innemen.

Op de Eyserbosweg leek Tiesj Benoot samen met een aantal anderen de aansluiting te kunnen maken, maar juist op dat moment versnelde ook Pogacar in de kopgroep. Pidcock en Healy konden nog mee met de 24-jarige Sloveen, maar na een nieuwe versnelling van Pogacar op de Keutenberg moest ook de Engelsman en de Ier afhaken.

Met een nog ene kleine dertig kilometer te gaan stond Pogacar er alleen voor. Lang bleef het verschil rond de halve minuut hangen, waarna Healy op een oplopende strook Pidcock loste. Healy leek dichter bij Pogacar te komen, maar toen kreeg de 24-jarige renner van UAE Team Emirates ongevraagd hulp van de wedstrijdleiding. De wagen ging er voor rijden en zo liep Pogacar uit op Healy en pakte zijn eerste zege in de Amstel Gold Race. Healy reed zich knap naar een tweede plaats. Pidcock was volledig ingestort en hield nog maar net zijn derde plaats vast voor Andreas Kron en Lutsenko.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag FC Volendam - PSV

PSV heeft in de strijd om de tweede plaats geen fout gemaakt. In Volendam won de ploeg van Ruud van Nistelrooij met 2-3 en staan daarmee voorlopig op de tweede plaats.

Volendam kreeg met Henk Veerman een goede kans om de score te openen. Daarna kwam PSV na een snelle uitval op voorsprong via Luuk de Jong. Niet veel later verdubbelde Guus Til de score en leek PSV op weg naar een eenvoudige middag in Volendam.

Na rust maakte Xavier Mbuyamba snel de aansluitingstreffer met het hoofd, maar snel daarna was het Til die het verschil tot maakte. Daryl van Mieghem bracht met een geplaats schot snel de spanning terug in de wedstrijd, waarna beide ploegen kansen kreeg om te score. Joey Veerman was dicht bij de 2-4, terwijl Walter Benitez de gelijkmaker voorkwam. Daardoor bleef het 2-3 in Volendam en maakte PSV geen fout in de strijd om de tweede plaats. Volgende week spelen de Eindhovenaren tegen Ajax.

Uitslag NEC - Vitesse

Vitesse heeft in de strijd tegen degradatie goede zaken gedaan. Aarstrivaal NEC werd in Nijmegen met 1-4 verslagen.

Het waren de bezoekers die na 25 minuten spelen op voorsprong kwamen toen Bero vanaf de rand van het strafschopgebied mocht uithalen en raak schoot. Een paar minuten later werd het 0-2 toen NEC-keeper Cilessen in de fout ging. Hij verspeelde onnodig de bal aan Sankoh die vervolgens kon voorgeven op Kozlowksi. De Pool kon daarna simpel binnen tikken. NEC kreeg nog wel kansen via Tavsan en Cissoko maar zij stuitten op keeper Scherpen.

Na rust ging Cilessen opnieuw in de fout. Een uitworp belandde zo in de voeten van Kozlowski maar die raakte vervolgens slechts de lat. Toen Van Rooij in eigen doel schoot was de wedstrijd beslist, al maakte Proper een paar minuten later nog de 1-3. Flamingo scoorde in de kluts en bepaalde zo de eindstand op 1-4.

N.E.C. Nijmegen

1 - 4

Vitesse

 70' Proper    25' Bero
 28' Kozlowski
 68' v.Rooij (e.d)
 83' Flamingo
 
 Gele kaart: Marques, Dimata, Tavsan, (N.E.C. Nijmegen), Wittek, Sankoh, Isimat-Mirin, (Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rooij
Márquez
Kramer (Bruijn/54)
El Karouani (Lartey Sanniez /67)
Schöne
Mattsson (Marques/40)
Proper
Tavsan
Dimata
Cissoko(Musaba/67)
  Scherpen
Arcus
Flamingo
Isimat-Mirin
Wittek
Meulensteen
Bero (Oroz/88)
v.Ginkel (Bialek/81)
Manhoef (Jonathans/90 2)
Sankoh (Tronstad/81)
Kozlowski

Vollering wint met late demarrage Amstel Gold Race bij de vrouwen

De negende editie van de Amstel Gold Race voor de vrouwen is gewonnen door Demi Vollering. Bij de laatste beklimming van de Cauberg reed ze weg uit een elitegroepje, waarna ze alleen in Berg & Terblijt aankwam. Haar ploeggenote Lotte Kopecky won de sprint voor de tweede plaats, voor Shirin van Anrooij.

Halverwege de wedstrijd trok Marianne Vos al ten aanval. De Nederlandse was mee gesprongen met onder andere Lucinda Brand, maar op de beklimming van de Keutenberg reed wereldkampioen Annemiek van Vleuten het gat dicht en was alles weer samen.

Daarna reed lange tijd Brand samen met Sabrina Stultiens lang op kop, maar bij het ingaan van de laatste ronde met de Bemelerberg en Cauberg was alles weer samen. Op de Bemelerberg was er een versnelling een versnelling van Soraya Paladin. In eerste instantie reageerde Van Vleuten met Vos in het wiel, maar reden niet naar de Italiaanse toe, dat deed Grace Brown en samen begonnen met een kleine voorsprong aan de Cauberg.

Op de Cauberg was Paladin net wat sterker dan Brown, maar daarnaast kwam er ook nog een elitegroepje aansluiten door het strakke tempo van Liane Lippert. Er bleef een elitegroepje over van zeven rensters, waarna Demi Vollering op de uitloper haar versnelling plaatste. De Nederlandse had direct een klein gaatje en die gaf ze niet meer weg en kwam solo over de streep. In de sprint voor de tweede plaats was Lotte Kopecky de snelste, voor Shirin van Anrooij.

Results powered by FirstCycling.com

Fraai voorjaarsweer met hogere zonnekracht, dus smeren maar!

Na een overwegend bewolkt en fris weekend staat er komende week fraai voorjaarsweer met flink wat zon op het programma. Het is raadzaam om je goed in te smeren, want de zonkracht is inmiddels al vrij hoog. Zo meldt AT5

Wie de komende week lang buiten is, wordt aangeraden om de zonnebrandcrème erbij te pakken. Na de wintermaanden is de huid niet meer zoveel gewend en met een hoge zonkracht ligt verbranding op de loer.

Komende week stijgt de zonkracht dagelijks naar niveau 4, waarbij de huid op zonnige momenten binnen 30 tot 60 minuten kan verbranden. "Daarmee begint ook het smeerseizoen", aldus Weeronline. Eind van de week kan de zonkracht oplopen tot kracht vijf, waarbij de huid al binnen 20 tot 40 minuten kan verbranden.

'Cashloze samenleving is nachtmerrie voor velen'

Hoewel pinnen goed is ingeburgerd hebben veel mensen nachtmerries over een geheel cashloze samenleving. Betaalvereniging Nederland waarschuwt dan ook dat we er met zijn allen voor moeten waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat met cash betalen onbetaalbaar wordt. Zo meldt WNL

In Nederland worstelen zo'n 2,6 miljoen mensen met de digitale betaalwereld. Dat zijn voornamelijk ouderen, laagopgeleiden of mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is het dus cruciaal dat contant geld bruikbaar blijft in de supermarkt of in de winkels. Maar ook veel mensen die kritisch kijken naar de maatschappij of overheden betalen bij voorkeur cash om het 'digitaal gevolgd worden' op voor te zijn. 

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland maakt zich hard voor het behoud en kunnen gebruiken van contant geld. Hij ziet dat het gebruik ervan in populariteit afneemt en wordt ontmoedigd. “Het risico is dat cash zo weinig gebruikt wordt, dat het onbetaalbaar wordt. Dan wordt het een probleem voor de mensen die het nodig hebben en niet anders willen of kunnen.”

Daarom is hij van mening dat we ervoor moet waken dat contant geld niet volledig uit het straatbeeld verdwijnt, zo laat hij weten aan Stand van Nederland: Generatie Next.

Gaat El Niño voor nog extremer weer zorgen?

El Niño is een weerfenomeen rond de Stille Oceaan. De naam refereert aan het 'Kerstkind' (aangezien dit fenomeen vooral rond kerst voorkomt). De benaming is door vissers in Peru gegeven aan de warme golfstroom die het visseizoen voortijdig stopt. El Niño komt onregelmatig eens in de drie tot zeven jaar voor. Door de sterke verwarming van het oceaanwater wordt de hele atmosfeer gedurende langere tijd beïnvloed. El Niño veroorzaakt daardoor bijna overal ter wereld extreem weer en natuurrampen. Bovendien zal door El Niño de wereldtemperatuur in zijn geheel stijgen, NOS op 3 legt uit hoe dat zit.

Wevers pakt EK-goud op de balk

Sanne Wevers heeft goud veroverd op de EK turnen in Antalya op het onderdeel balk. De 31-jarige turnster behaalde met haar oefening een score van 13,800 punten en bleef daarmee de Italiaanse Manila Esposito (13,700) en de Hongaarse Zsofia Kovacs (13,700) voor.

Wevers had zich als derde geplaatst voor de finale (13,433). In de finale leverde de olympisch kampioene van 2016 een knappe oefening af en die werd beloond met een score van 13,800. Daarmee bleef ze de Italiaanse Manila Esposito (13,700) en de Hongaarse Zsofia Kovacs (13,700) voor.

Voor Wevers is het haar tweede Europese titel op de Balk. In 2018 was ze al eens de beste op het EK, in 2021 moest ze genoegen nemen met het zilver.

Eerder op de EK in Antalya veroverde Wevers al een bronzen medaille. Samen met Naomi Visser, Eythora Thorsdottir, Vera van Pol en Sanne Veerman eindigde ze als derde in de teamwedstrijd.

Ook Hongarije verbiedt invoer graan uit Oekraïne

Na Polen heeft ook Hongarije aangekondigd geen graan en een aantal andere voedingsmiddelen meer uit Oekraïne te importeren. Beide regeringen kondigden aan dat dit wordt gedaan om hun eigen producenten te beschermen.

Recent zijn door grote leveringen uit Oekraïne de prijzen en verkopen van binnenlandse producenten gedrukt. In Hongarije zei premier Viktor Orban dat de huidige situatie ernstige schade toebrengt aan lokale boeren. Daarom stelt zijn land ook een importverbod in op graan en andere voedingsmiddelen uit Oekraïne. Het was aanvankelijk echter onduidelijk wanneer deze in werking zou treden. Er werd ook gezegd dat Hongarije hoopt op wijzigingen in de EU-regelgeving. De afschaffing van invoerrechten op Oekraïens graan zou hierbij moeten worden heroverwogen.

Elon Musk richt AI-bedrijf op

Tesla- en Twitter-baas Musk wil nu ook de AI-industrie betreden. Hij richtte een bedrijf op voor kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heet X.AI en is gevestigd in de Amerikaanse staat Nevada.

Er zijn al langer geruchten dat Musk actiever wil zijn in AI. De 'Financial Times' meldt dat hij al investeerders voor zijn bedrijf heeft gevonden. Volgens de Business Insider- portal heeft Musk al duizenden grafische kaarten van Nvidia gekocht. Deze technologie wordt vaak gebruikt voor toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie. Musk is al jarenlang een mensachtige robot aan het ontwikkelen bij Tesla, die volgens hem in de loop van de tijd belangrijker zou kunnen worden dan de e-car-business.

Musk waarschuwde onlangs voor de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hij was een van de prominente ondertekenaars van een open brief van eind maart, waarin een pauze van zes maanden werd voorgesteld in de ontwikkeling van AI.

AI-toepassingen zoals ChatGPT of Google's Bard zorgen momenteel internationaal voor veel ophef. Gebruikers kunnen vragen stellen of zinnen specificeren, die de systemen vervolgens zelfstandig aanvullen met behulp van enorme hoeveelheden data van internet. Er is echter geen zicht op waar ChatGPT en vergelijkbare AI-applicaties hun data vandaan halen en hoe ze daarmee omgaan.

NBA: Playoffs begonnen met zinderende duels en simpele zeges 76ers en Celtics

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn zaterdagavond de playoffs begonnen. De eerste vier onderlinge duels werden afgetrapt met de eerste van minimaal vier en maximaal zeven wedstrijden, waarbij het spannender werd naarmate de avond vorderde.

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets
De eerste wedstrijd tussen de 76ers en de Nets ging aanvankelijk gelijk op, maar richting het eind van het eerste kwart namen de Sixers een kleine voorsprong. Onder leiding van Joel Embiid en James Harden, goed voor 26 en 23 punten, wist Philadelphia dat nagenoeg constant vast te houden, om vervolgens in Q4 definitief weg te lopen: 121-101 en 1-0 voor Philly.

Boston Celtics - Atlanta Hawks
De Hawks hadden vroeg in de wedstrijd met 4-6 even een voorsprong, maar daar bleef het ook bij voor de bezoekers. Bij de Celtics waren Jayson Tatum en Jaylen Brown goed voor respectievelijk 25 punten met 11 rebounds en 29 punten met 12 rebounds, waarmee ze de Hawks al vroeg op de knieeën kregen. De voorsprong van ruim dertig punten, die in Q3 op de borden stond, konden de Celtics niet helemaal vasthouden, maar uiteindelijk was het een soepele overwinning: 112-99.

Cleveland Cavaliers - New York Knicks
De eerste echt spannende playoffwedstrijd ging tussen de Cavaliers en de Knicks. De bezoekers waren in het eerste kwart met 24-30 wat sterker, maar de Cavs knokten zich terug en vroeg in Q3 trokken ze de stand weer gelijk. Zo ging het een paar minuten gelijk op, maar onder leiding van Jalen Brunson (27 punten) namen de Knicks toch weer een wat grotere voorsprong.

Donovan Mitchell, goed voor 38 punten, hielp de Cavaliers wederom terug in het zadel en een tikje van Jarrett Allen zorgde zelfs voor een voorsprong, maar dat mocht niet baten: Brunson zette de Knicks weer op voorsprong en twee vrije worpen van Quentin Grimes bepaalden de eindstand op 97-101 in het voordeel van New York.

Sacramento Kings - Golden State Warriors
Na zestien jaar zijn de Kings eindelijk terug in de playoffs, waarmee een einde is gekomen aan de langste 'droogte' ooit in de NBA. Men ontving de Golden State Warriors een wedstrijd waarin het vrijwel constant volledig gelijk op ging. De enige uitzondering zat rond de helft van de wedstrijd, waar de Warriors een tijdje een voorsprong van een paar punten in handen hadden, maar de Kings kwamen terug onder leiding van De'Aaron Fox (38 punten), die een indrukwekkend playoffdebuut kende.

Via 111-111 gingen we naar de eindfase, waarin een paar opeenvolgende scores - waaronder een drietje van Harrison Barnes - voor 122-116 zorgden. Tot twee keer toe bracht Stephen Curry de Warriors tot op één punt, maar de Kings sloegen de aanval af en met twee vrije worpen van Malik Monk werd de winst definitief gepakt: 126-123 en 1-0 voor de Kings.

FOK! Wat een weer: hier en daar een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

In het westen vinden we een strook met lichte buitjes naar het zuiden trekken. Deze strook breidt zich steeds meer uit wat een druilerige zondag maakt. Wel komt in de loop van de dag de zon steeds meer, in het oosten en zuidoosten neemt de kans op een bui toe. Het wordt 11 tot 14 graden wanneer de zon schijnt. De matige wind komt uit het noorden.

Vanavond zijn er wolkenvelden met tussendoor opklaringen, in het zuidoosten bestaat er eerst nog kans op een bui. Verspreid kan zich tijdens de opklaringen mist of mistbank vormen. De temperatuur daalt naar 8 graden in het zuidwesten en 4 graden in het noordoosten. De wind waait zwak tot aan zee matig en komt uit het noorden tot noordoosten. De komende dagen is het wisselend maar meest droog. 

Tot morgen!


Tulpenvelden bij Middenbeemster (Foto: Pukeko)
Tulpenvelden bij Middenbeemster (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.