Elon Musk richt AI-bedrijf op

Tesla- en Twitter-baas Musk wil nu ook de AI-industrie betreden. Hij richtte een bedrijf op voor kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heet X.AI en is gevestigd in de Amerikaanse staat Nevada.

Er zijn al langer geruchten dat Musk actiever wil zijn in AI. De 'Financial Times' meldt dat hij al investeerders voor zijn bedrijf heeft gevonden. Volgens de Business Insider- portal heeft Musk al duizenden grafische kaarten van Nvidia gekocht. Deze technologie wordt vaak gebruikt voor toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie. Musk is al jarenlang een mensachtige robot aan het ontwikkelen bij Tesla, die volgens hem in de loop van de tijd belangrijker zou kunnen worden dan de e-car-business.

Musk waarschuwde onlangs voor de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hij was een van de prominente ondertekenaars van een open brief van eind maart, waarin een pauze van zes maanden werd voorgesteld in de ontwikkeling van AI.

AI-toepassingen zoals ChatGPT of Google's Bard zorgen momenteel internationaal voor veel ophef. Gebruikers kunnen vragen stellen of zinnen specificeren, die de systemen vervolgens zelfstandig aanvullen met behulp van enorme hoeveelheden data van internet. Er is echter geen zicht op waar ChatGPT en vergelijkbare AI-applicaties hun data vandaan halen en hoe ze daarmee omgaan.