FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 april 2023

Random Pics van de Dag #913

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NBA: Heat en Clippers verrassen Bucks en Suns in eerste wedstrijden playoffs

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn ook in de resterende vier onderlinge duels in de eerste ronde de openingswedstrijden gespeeld. Dat leverde hier en daar de nodige verrassingen op, vooral in Milwaukee, waar de grote ster ook nog eens geblesseerd van de vloer af moest.

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers (0-0)
De dag begon in de Western Conference, waar de Lakers in Memphis al vroeg een voorsprong pakten. Die gaven ze wel weer weg en daarna ging het lange tijd gelijk op, met steeds maximaal een paar punten tussen de twee ploegen. Austin Reaves bediende de geweldig spelende Rui Hachimura met een prachtige pas achter de rug langs voor een drietje, maar Dillon Brooks en Jaren Jackson troffen voor de Grizzlies: 112-113. Een ontketende Reaves draaide de thuisploeg echter de nek om: drie achtereenvolgende scores, waaronder een fraaie driepunter, brachten de stand op 112-120. Dat was de genadeklap voor Memphis en de Lakers, waar Hachimura en Reaves voor 29 en 23 punten zorgden, maakten het met 112-128 overtuigend af.

Milwaukee Bucks - Miami Heat (0-0)
Miami begon goed in Milwaukee, waar de thuisploeg pas in het tweede kwart op gang kwam: 42-43. Miami breidde de voorsprong echter gelijk weer uit en dit keer duurde het tot laat in Q3 voor de Bucks weer in de buurt kwamen (77-81), maar ook dit keer mocht het niet baten. De Heat bleef de druk opvoeren en scoorde gestaag verder en onder leiding van Jimmy Butler, goed voor 35 punten, won de ploeg met 117-130 van de Bucks, waarbij wel gezegd moet worden dat Bucks-sterspeler Giannis Antetokounmpo geblesseerd uitviel en maar elf minuten op de vloer stond.

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers (0-0)
Na een begin waarin het redelijk gelijk op ging, namen de Clippers richting het eind van het eerste kwart een forse voorsprong. De Suns gaven zich natuurlijk niet gewonnen en halverwege Q3 trokken ze de stand weer gelijk en pakte de ploeg van Kevin Durant (27 punten, 11 assists, 9 rebounds) zelfs een voorsprong. Bij de Clippers kreeg Russell Westbrook niks voor elkaar, welgeteld drie van zijn negentien pogingen leverden wat op, maar Kawhi Leonard (38 punten) stond ze juist heerlijk te raken. In een zinderende slotfase sloegen de Clippers dankzij twee drietjes van Leonard een gat, maar de Suns kwamen weer terug. Het mocht niet baten, in de laatste twintig seconden raakten Westbrook en Eric Gordon beiden twee vrije worpen en Terance Mann maakte het af: 110-115.

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (0-0)
De wedstrijd begon prima, met een 26-23 voorsprong voor de Nuggets, waarna de Timberwolves vroeg in Q2 redelijk bij konden benen. Vervolgens gingen de stoppen echter los en onder leiding van Jamal Murray (24 punten, 8 assists) liepen de Nuggets in rap tempo weg bij de bezoekers. Vooral een 32-14 derde kwart sloeg hard toe en daarmee was het ook wel gespeeld: 109-80.

Playoffs, eerste ronde, game 2 (NL tijden)
Maandagavond 17 april, 01.30u - Eastern Conference; Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets (1-0)
Maandagavond 17 april, 04.00u - Western Conference; Sacramento Kings - Golden State Warriors (1-0)

Dinsdagavond 18 april, 01.00u - Eastern Conference; Boston Celtics - Atlanta Hawks (1-0)
Dinsdagavond 18 april, 01.30u - Eastern Conference; Cleveland Cavaliers - New York Knicks (0-1)
Dinsdagavond 18 april, 04.00u - Western Conference; Phoenix Suns - Los Angeles Clippers (0-1)

Woensdagavond 19 april, 01.30u - Western Conference; Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers (0-1)
Woensdagavond 19 april, 03.00u - Eastern Conference; Milwaukee Bucks - Miami Heat (0-1)
Woensdagavond 19 april, 04.00u - Western Conference; Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (1-0)

NS bereidt zich voor op drukke Koningsdag: extra treinen en geen drank

De NS verwacht dat veel reizigers volgende week donderdag naar Amsterdam komen om Koningsdag te vieren. Het vervoersbedrijf zet daarom vanaf Koningsnacht extra en langere treinen in. Daarnaast nemen zij een paar maatregelen om eventuele overlast tegen te gaan. Zo is het niet toegestaan om alcohol te drinken tijdens de reis. Zo meldt AT5

Naar verwachting van de NS trekt Koningsdag ongeveer 200.000 bezoekers die met de trein richting de stad reizen. Omdat de meeste feestvierders richting het Centraal Station gaan, worden de bezoekers van de festivals geadviseerd naar het dichtstbijzijnde te reizen.

Voor Loveland is dat via het Amstel Station en de festivals bij de Rai en het Olympisch Stadion kunnen het best via Station Zuid reizen. De stations Rai en Science Park zijn gesloten.

Om er voor te zorgen dat er geen overlast ontstaat op de stations en in de treinen gelden vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 07.00 uur een aantal maatregelen. Zo wordt er op alle stations geen alcohol verkocht en is alcoholische drank niet toegestaan in de treinen en op de stations. Op CS zijn de bagagekluizen ook gesloten. 

Verstekeling dood aangetroffen in landingsgestel KLM-toestel op Schiphol

In het landingsgestel van een toestel van de KLM is het lichaam van een verstekeling aangetroffen. Het toestel landde vandaag op Schiphol. Zo meldt AT5

Volgens de Koninklijke Marechaussee wordt momenteel onderzoek gedaan naar de overleden man. "Om de identiteit van de man vast te stellen en om de nabestaanden in te lichten. De forensische opsporing is bezig met onderzoek, maar het lijkt erop dat de man is overleden aan onderkoeling."

De KLM laat ook weten onderzoek te doen. "Er is door onze onderhoudsafdeling een persoon aangetroffen in de wielkast van een KLM-toestel. Deze persoon is helaas overleden. We doen onderzoek naar de toedracht en identiteit van de overledene."

Kleine kans op overleven
Ook wordt onderzocht waar de man in het vliegtuig is gestapt. Volgens de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee heeft het vliegtuig 'meerdere omzwervingen gemaakt', en had het Canada als laatste bestemming. “We treffen wel vaker verstekelingen aan. Ook verstekelingen die nog leefden. Dat is verwonderlijk, want met de lage luchttemperaturen is de kans dat iemand dit overleeft heel klein.”

Chef-kok doet ontdekking: Van Gogh schilderde geen uien, maar knoflook

Op een schilderij van Vincent van Gogh dat al meer dan honderd jaar 'Rode kolen en uien' werd genoemd, staan helemaal geen uien, maar bollen knoflook afgebeeld. Een chef-kok uit Utrecht vermoedde dat al, maar nu heeft ook het Van Gogh Museum de naam van het schilderij veranderd. Zo meldt AT5

In de catalogus van het museum wordt Rode kolen en uien tegenwoordig dus Rode kolen en knoflook genoemd 

Bij chef-kok Ernst de Witte speelde dat vermoeden al langer, schrijft RTV Utrecht. De Witte zocht contact met het museum en werd niet veel later uitgenodigd om een presentatie te komen geven. Samen met zijn vrouw mocht hij daarin uitleggen waarom Van Gogh geen uien, maar knoflook schilderde.

'Nooit gezien'
"Ik was er heilig van overtuigd dat het knoflook was", vertelt De Witte aan RTV Utrecht. "Het kon zijn dat meneer Van Gogh zelf heeft gezegd: 'Dit zijn uien.' Maar hij had het doek zelf nooit een naam gegeven, de fout is door iemand anders gemaakt. En honderd jaar lang heeft niemand gezien dat het knoflook was."

Bovendien zien de uien die Van Gogh in andere werken schilderde er heel anders uit, beargumenteerde De Witte tijdens zijn presentatie. Voor het museum was het verhaal van De Witte overtuigend genoeg om erin mee te gaan en de naam aan te passen.

Rode kolen en knoflook hangt op dit moment in het depot van het Van Gogh Museum.

AIVD: complottheorieën over 'machtige elite' vormen ernstige dreiging

2022 was een grimmig jaar. Voor de wereld en voor Nederland. We zijn getuige geweest van het uitbreken van de grootste oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, die ook onze nationale veiligheid raakt. We hebben ook gezien hoe in Nederland haat, antisemitisme en complottheorieën voortwoekerden.

De AIVD denkt te hebben voorkomen dat concrete dreigingen binnen Nederland werkelijkheid werden. Dreigingen van jihadisten, rechts-terroristen en mensen die extreem vijandig zijn tegen de overheid. Die ontwikkelingen stemmen tot zorg. Dat schrijft de AIVD in zijn jaarverslag over 2022.

De hoeveelheid aan dreigingen en de diversiteit ervan nemen al jaren toe.
Die variëren inmiddels van terrorisme, extremisme en offensieve cyberprogramma's, de doorontwikkeling van massavernietigingswapens, spionage, heimelijke beïnvloeding, inmenging en sabotage, tot het gevaar dat criminaliteit kan leiden tot aantasting van de democratische rechtsorde en risico's voor de economische veiligheid van Nederland. 

In 2022 kwam daar de Russische inval in Oekraïne bij, de grootste landoorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De optelsom van deze dreigingen raakt de Nederlandse samenleving.

Dreigingen onvoorspelbaarder door wisselwerking en versterking
Al deze dreigingen kunnen elkaar onbedoeld versterken. Een toename van extremisme kan tot extremisme leiden. Zo was de gestegen geweldsdreiging van rechts-extremisme van de recente jaren, deels een reactie op de opkomst van ISIS indertijd. En die verharding bij rechts-extremisme kan mogelijk zorgen voor verharding bij links-extremisten. 

De oorlog in Oekraïne zorgde ervoor dat gas schaars werd in Europa. De eerste levensbehoeften werden fors duurder. Daardoor kregen extremistische aanjagers in Nederland na de coronacrisis opnieuw gelegenheid om complottheorieën te verspreiden over een 'kwaadwaardige elite'. Soms grijpen landen als Rusland onrust in het Westen aan om in het geheim tegenstellingen in de samenleving aan te wakkeren.

Het risico bestaat ook dat dreigingen gaan overlappen. In 2022 bleek de democratische rechtsorde van Nederland daarvoor kwetsbaar. Dat omvat het politieke en juridische systeem van Nederland, en de manier waarop overheid en burgers en burgers onderling met elkaar omgaan. Niet alleen politici, maar ook journalisten, gezagsdragers, juristen en wetenschappers zijn afgelopen jaar het doelwit geweest van extremisten of de georganiseerde misdaad.

Anti-institutioneel extremisme ernstige dreiging op lange termijn
De AIVD ziet een ontwikkeling van extremisten die zich niet meer alleen richten tegen de overheid, maar meer en meer ook tegen allerlei organisaties en instituties. Dit noemen we anti-institutioneel extremisme. 

Kenmerkend voor deze groep is de boodschap dat in Nederland een kwaadaardige elite aan de macht is, die 'de vijand' is van de Nederlandse bevolking. Die boodschap blijft na corona nieuw leven ingeblazen worden, en lijkt momenteel het populairste extremistische narratief in Nederland. Het centrale idee van anti-institutionele extremisten vormt een ernstige lange termijndreiging tegen Nederland.

Dreiging jihadistisch terrorisme neemt toe
Het mondiaal jihadisme is de belangrijkste terroristische dreiging tegen Nederland. Terwijl de dreiging vanuit de jihadistische beweging in Nederland grotendeels gelijk is gebleven, acht de AIVD de dreiging van door ISIS aangestuurde aanslagen hoger dan de afgelopen paar jaar. 

Die dreiging komt vooral van netwerken die worden aangestuurd door ISIS vanuit Afghanistan. De AIVD werkt nauw samen met collega-diensten om de verhoogde aanslagdreiging van ISIS het hoofd te bieden. 

Spionage en inmenging in Nederland omvangrijk probleem
Spionage en inmenging in Nederland waren in 2022 een omvangrijk probleem. In februari zette Nederland zeventien Russische inlichtingenofficieren uit. 

In april voorkwam de AIVD dat een Russische spion onder uitgebreide dekmantel werkzaamheden kon verrichten bij het Internationaal Strafhof. Diverse landen probeerden in Nederland (voormalige) burgers te monitoren. 

Dreiging cyberaanvallen onverkort hoog
In 2022 vond waarschijnlijk de eerste succesvolle, statelijke cyberaanval plaats op de overheidsnetwerken van een NAVO-lidstaat (Albanië) met sabotage als doel. Het onderstreept de massieve dreiging die inmiddels uitgaat van landen met cyberaanvalsprogramma's, zoals China, Rusland en Iran. 

De AIVD ziet dat cyberactoren voortdurend van werkwijze veranderen om niet ontdekt te worden. De extra gelden die de AIVD en MIVD nu jaarlijks structureel krijgen zijn met name ingezet op de versterking cybercapaciteiten.

Weerbaarheid vraagt een integrale aanpak
Hoe effectief Nederland kan reageren op dreigingen, hangt af van de inzet van veel verschillende partijen. Terwijl dreigingen tegen Nederland diverser worden, breidt de AIVD ook zijn samenwerking uit. 

De samenwerking met onder meer de MIVD, NCTV, buitenlandse collega-diensten, politie en Openbaar Ministerie is van oudsher hecht. De AIVD vindt ook meer partners in onderwijs, wetenschap en het bedrijfsleven.

Download het jaarverslag hier als publicatie. 

Air France en Airbus geen schuld aan vliegtuigcrash in 2009

Bijna 14 jaar na een vliegtuigcrash tussen Rio de Janeiro en Parijs waarbij 228 doden vielen, zijn de vliegmaatschappij Air France en de fabrikant Airbus vrijgesproken.

Dat heeft een rechtbank in Parijs in de vroege namiddag bekendgemaakt. Er kon geen betrouwbaar causaal verband worden vastgesteld tussen mogelijk gemaakte fouten en de crash. Airbus werd ervan beschuldigd de gevolgen van het uitvallen van de sondes voor snelheidsmeting niet juist te hebben ingeschat. Air France daarentegen zou haar piloten onvoldoende hebben opgeleid.

Op 1 juni 2009, op weg van Rio naar Parijs, kwam het vliegtuig in een zware storm terecht en stortte neer boven de Atlantische Oceaan.

WHO: Covid-vaccins hebben ruim miljoen levens gered in Europa

Volgens een wetenschappelijke schatting hebben coronavaccins sinds eind 2020 meer dan een miljoen levens gered in Europa en landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het getal is berekend op basis van het aantal sterfgevallen en de toegediende vaccindoses in 26 landen. Volgens het rapport zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie zo'n drie jaar geleden in de WHO-regio van Europa meer dan twee miljoen mensen overleden aan Covid-19.

De effectiviteit van de vaccins werd verschillend gewogen, afhankelijk van de heersende coronavariant voor de respectievelijke golven van de pandemie. Indirecte effecten van de vaccinaties zijn niet meegerekend. De meeste mensen (96 procent) die door de vaccins werden gered, waren volgens het rapport ouder dan 60 jaar. Tijdens de Omicron-golf zou een bijzonder groot aantal doden zijn voorkomen. Het aantal door vaccinatie in deze fase geredde levens werd geschat op bijna 570.000.

De regio Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie omvat 53 landen, waaronder de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte, Rusland en verschillende landen in de Kaukasus en Centraal-Azië.

Vier jaar celstraf voor seksuele uitbuiting drie jonge vrouwen

De rechtbank Noord-Holland heeft een 32-jarige man veroordeeld voor het seksueel uitbuiten van drie jonge kwetsbare vrouwen. Dat gebeurde onder andere in Purmerend in de periode van 1 december 2019 tot en met 11 mei 2022. Hij krijgt een gevangenisstraf opgelegd van vier jaar.

Daarnaast mag de man vijf jaar lang geen contact hebben met de slachtoffers. Verder moet hij aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 200.000 euro.

Uitbuiting
In verschillende periodes moesten de drie vrouwen prostitutiewerkzaamheden voor de verdachte verrichten. De verdachte handelde samen met andere(n). De vrouwen moesten hun verdiensten, of althans een groot deel daarvan, aan hem en zijn medeverdachte(n) afstaan. Hij maakte daarbij misbruik van hun kwetsbare positie en maakte hen afhankelijk van hem. Zo zorgde hij voor onderdak voor twee van de vrouwen, deed hij valse beloftes, beperkte hij de vrouwen in hun bewegingsvrijheid en liet hij hen niet over hun eigen geld beschikken. Ook dreigde hij een slachtoffer dat officiële instanties haar zoon zouden wegnemen als ze niet voor hem zou blijven werken.

Volgens de advocaat van de verdachte hebben de vrouwen een eigen en bewuste keuze gemaakt om in de prostitutie te werken en zou van onvrijwilligheid geen sprake zijn geweest. De rechtbank gaat daar niet in mee. Bij vrijwilligheid bepaalt de prostituee zelf voor wie, maar ook waar, wanneer, met wie, en onder welke omstandigheden zij werkt. Dat was bij deze vrouwen absoluut niet het geval.

Oordeel rechtbank
De verdachte heeft gedurende een langere periode drie jonge en kwetsbare vrouwen seksueel uitgebuit. Dit is een vorm van mensenhandel. Hij heeft de vrouwen gemanipuleerd, misleid, bedreigd en zowel fysiek als psychisch onder druk gezet om hen in de prostitutie te laten werken. De verdachte heeft hierbij ogenschijnlijk gewetenloos misbruik gemaakt van de kwetsbare positie waarin de vrouwen zich bevonden. Dit rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan, ook omdat de ervaring leert dat de slachtoffers van seksuele uitbuiting hiervan nog lange tijd ernstige psychische en emotionele schade kunnen ondervinden. Hoezeer dit bij de slachtoffers in deze zaak het geval is, blijkt uit de slachtofferverklaringen die op zitting zijn voorgelezen.

De verdachte heeft alleen zijn eigen financieel gewin voor ogen gehad, zonder zich te bekommeren om het leed dat hij de slachtoffers heeft aangedaan. De verdachte heeft er op geen enkele wijze blijk van gegeven zijn verantwoordelijkheid onder ogen te zien.

De rechtbank houdt rekening met een eerdere veroordeling voor een geweldsdelict en met straffen in soortgelijke zaken en komt uit op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. Voor de veiligheid van de slachtoffers mag de man ook vijf jaar lang op geen enkele wijze direct of indirect contact met hen opnemen, zoeken of hebben. Het contactverbod gaat direct in.

Schadevergoeding
De verdachte moet aan alle slachtoffers schadevergoedingen betalen. De immateriële schadevergoeding bedraagt voor elk slachtoffer 10.000 euro. De materiële schade bestaat uit de gemiste opbrengsten van hun prostitutiewerkzaamheden. Voor één slachtoffer gaat de rechtbank ervan uit dat zij de volledige winst heeft moeten afstaan en komt tot een bedrag van ruim 160.000 euro. Voor de andere slachtoffers komt de rechtbank tot een bedrag van 10.000 en 12.000 euro. De bedragen zijn gebaseerd op een schatting. De rechtbank sluit niet uit dat de daadwerkelijk geleden schade hoger is, maar dat is niet eenvoudig vast te stellen. De slachtoffers kunnen de resterende schade via de civiele rechter vorderen. 

NHL: Playoffs trappen maandagavond af, inclusief Nederlander

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zit het reguliere seizoen er nu echt op. Afgelopen weekeinden werden de laatste wedstrijden gespeeld, waardoor het volledige playoffplaatje nu duidelijk is. Zestien teams gaan strijden om de winst en uiteindelijk de felbegeerde Stanley Cup.

Eastern Conference
In de Atlantic Division waren de Boston Bruins met afstand het best: met 65 overwinningen uit 82 wedstrijden staken ze met kop en schouders boven de gehele rest van de NHL uit. De Toronto Maple Leafs en Tampa Bay Lightning volgden en ook de Florida Panthers mogen het postseason nog in met plek vier.

De Metropolitan Division werd een prooi voor de Carolina Hurricanes, die net als de New Jersey Devils 52 zeges boekten, maar één keer vaker in overtime verloren in plaats van in reguliere speeltijd. Achter de Devils volgen de New York Rangers, die net als de New York Islanders om de titel mogen strijden.

Western Conference
De Colorado Avalanche won de Western Conference met één punt voorsprong op de Dallas Stars. De Avs wonnen 51 wedstrijden, maar verloren er ook 24 in reguliere speeltijd, terwijl de Stars weliswaar vier zeges minder boekten, maar wel zeven wedstrijden meer pas in overtime verloren. De Minnesota Wild en Winnipeg Jets completeren de top-4 aldaar.

Tot slot de Pacific Division, waar de winst in de laatste speelronde naar de Vegas Golden Knights ging, met 51 zeges. Dat was er één meer dan de Edmonton Pilers, terwijl ook de Los Angeles Kings en Seattle Kraken zich bij de top-4 voegde. De Nederlandse ogen gaan op Seattle gericht worden: Daniël Sprong is tegenwoordig vaste waarde bij de Kraken.

Playoffs, eerste ronde, game 1 (NL tijden)
Maandagavond 17 april, 01.00u - Eastern Conference; Carolina Hurricanes - New York Islanders
Maandagavond 17 april, 01.30u - Eastern Conference; Boston Bruins - Florida Panthers
Maandagavond 17 april, 03.30u - Western Conference; Dallas Stars - Minnesota Wild
Maandagavond 17 april, 04.00u - Western Conference; Edmonton Oilers - Los Angeles Kings

Dinsdagavond 18 april, 01.00u - Eastern Conference; New Jersey Devils - New York Rangers
Dinsdagavond 18 april, 01.30u - Eastern Conference; Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning
Dinsdagavond 18 april, 03.30u - Western Conference; Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets
Dinsdagavond 18 april, 04.00u - Western Conference; Colorado Avalanche - Seattle Kraken

Cocktail met eigen bloed kost 'behulpzame' serveerster haar baan

In Japan heeft een serveerster de zak gekregen nadat ze op verzoek van een betalende klant een cocktail met haar eigen bloed zou hebben gemaakt. Mondaiji Con Cafe Daku (losjes vertaald als 'Problem Child Dark Café') tweette eerder deze maand dit bizarre nieuws. Het management verontschuldigde zich publiekelijk en noemde de acties van de serveerster "absoluut niet acceptabel".

Het 'all you can drink voor $19 p/u' café opende vorige maand haar deuren in Sapporo. De bediening draagt als gimmick donkere kleiding in gothic stijl. Japan heeft honderden cafés met bizarre thema's die als paddestoelen uit de grond schieten om tegemoet te komen aan de diverse fantasieën van mensen.   

De anoniem gebleven vrouw zou haar bloed in een cocktail, genaamd orikaku, hebben verwerkt. De restaurantdirectie, die de acties vergeleek met 'terrorisme',  heeft het bedrijf een dag gesloten om alle gecontamineerde glazen te vervangen en alle mogelijk gebruikte flessen alcohol te dumpen. Een arts, Zento Kitao, adviseerde dat de ontslagen werkneemster en klanten die haar met bloed doordrenkte cocktails dronken, een test moesten ondergaan om door bloed overgedragen ziekten zoals HIV, Hepatitis C, Hepatitis B en syfilis uit te sluiten. 

Utrecht moet student eenmalige energietoeslag uitkeren

De gemeente Utrecht mag zelfstandig wonende studenten niet uitsluiten van de eenmalige energietoeslag. Huishoudens die voldoen aan bepaalde regels hebben als gevolg van de hogere energieprijzen recht op zo'n toeslag, maar studenten werden uitgesloten hiervan.

Een Utrechtse student was het hier niet mee eens en de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelt nu dat de gemeente ten onrechte studenten als groep uitsluit voor deze eenmalige uitkering.

Discriminatieverbod
Gemeenten hebben vorig jaar de bevoegdheid gekregen een eenmalige energietoeslag te geven aan huishoudens met een laag inkomen. De Utrechtse student heeft in de zomer van 2022 bij de gemeente Utrecht deze eenmalige uitkering van 1.300,- euro aangevraagd. Hij woont in een zelfstandige studio, heeft een laag inkomen en betaalt zelf energiekosten en voldoet aan de voorwaarden voor toekenning van de energietoeslag. Volgens de beleidsregels van de gemeente Utrecht komen studenten evenwel niet in aanmerking voor deze toeslag. De gemeente heeft dan ook geweigerd om de energietoeslag aan de student toe te kennen. De student vindt dat het uitsluiten van studenten als groep in strijd is met het discriminatieverbod en stelde tegen de afwijzing van de gemeente beroep in bij de rechtbank.

Standpunt gemeente onvoldoende onderbouwd
De vraag die de rechtbank moet beantwoorden is of het beleid van de gemeente Utrecht, dat studenten uitsluit van de eenmalige energietoeslag, in strijd is met het discriminatieverbod. Dat is inderdaad het geval. Er is namelijk sprake van vergelijkbare gevallen die door de gemeente op basis van de beleidsregel ongelijk worden behandeld. Het doel van die eenmalige uitkering is het voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen als gevolg van de sterk gestegen energierekening in financiële problemen komen. De gemeente heeft onvoldoende onderbouwd dat de woonsituatie van studenten vaak anders is dan die van huishoudens die onder het minimabeleid vallen. Ook heeft de gemeente onvoldoende onderbouwd dat studenten minder hard worden getroffen door de hogere energieprijzen dan andere groepen minima. Volgens de gemeente kunnen studenten die toch in de problemen komen door de hogere energieprijzen wel aanspraak maken op individuele bijzondere bijstand. Maar de rechtbank vindt dit geen redelijk alternatief. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor die bijzondere bijstand zijn namelijk strenger dan de voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag.

Alsnog uitkeren
De rechtbank oordeelt dan ook dat de beleidsregel van de gemeente Utrecht ten onrechte studenten als groep uitsluit van de eenmalige energietoeslag. Dat betekent dat het beroep van de student gegrond is en de rechtbank Midden-Nederland bepaalt dat de gemeente deze student alsnog de eenmalige energietoeslag van 1.300,- euro moet toekennen.

Onenigheid in Tweede Kamer over tijdelijke huurcontracten

De wet waarin tijdelijke huurcontracten is opgenomen was ooit bedoeld om een betere doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, maar het ongewenste bijeffect is namelijk dat het de positie van huurders heeft verslechterd. Dus willen onder meer de PvdA en ChristenUnie van de regeling af.

Daar willen de VVD en het CDA niet aan. “Anders wordt er nooit meer een woning aangeboden”, aldus VVD-Kamerlid Peter de Groot bij WNL.

Over het wetsvoorstel om de tijdelijke huurcontracten op te schorten is vorige week gedebateerd, de eerste stemronde zal waarschijnlijk de komende week plaatsvinden. 

Testvlucht SpaceX Starship, krachtigste en grootste raket ooit

Ruimtevaartbedrijf SpaceX voert vandaag de eerste testvlucht uit van een nieuw ruimteschip. Het gaat om Starship, de grootste en krachtigste raket ooit gebouwd. De lancering is live te volgen. De testvlucht begint tussen 14.00 uur en 16.30 uur vanaf de eigen ruimtebasis van SpaceX in Texas en zal ongeveer 90 minuten duren. 

De 'Starship' is 120 meter hoog en bestaat uit twee delen, de aandrijving en een ruimteschip, ook wel 'Starship' genoemd, dat meer dan 100 ton vracht kan vervoeren. Beide delen kunnen meerdere malen worden gebruikt. Het ruimteschip moet worden gebruikt om astronauten opnieuw naar de maan te brengen en mogelijk later naar Mars.

Elon Musk wil Starship zo snel als mogelijk in bedrijf kunnen nemen. Er werd vanaf 2018 gestreefd naar een eerste bemande vlucht langs de Maan in 2023 hoewel die vlucht waarschijnlijk later dan gepland zal plaatsvinden.

Staatsgreep Sudan: aantal slachtoffers blijft stijgen

Het aantal burgerslachtoffers bij de gevechten in Soedan blijft stijgen. Daarbij kwamen zeker 97 mensen om het leven, melden doktoren. Een humanitaire pauze in de gevechten werd blijkbaar na enkele uren genegeerd. Nu wil de VN-Veiligheidsraad de situatie bespreken.

De machtsstrijd in Sudan tussen het leger en de paramilitaire groep 'Rapid Support Force' (RSF) kost steeds meer levens.

Volgens het persbureau Reuters, dat het Centraal Comité van Soedanese artsen citeert, zijn tot nu toe zeker 97 burgers omgekomen. 365 mensen raakten gewond. De informatie kan op dit moment niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Zondagavond meldde de Wereldgezondheidsorganisatie 83 doden en minstens 1.126 gewonden. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York wil de situatie vandaag bespreken. 

Onduidelijke situatie in Khartoem
Ondertussen gaan er serieuze botsingen door. Inwoners van de hoofdstad Khartoum blijven melding maken van aanhoudend geweervuur en explosies - en er wordt ook gevochten in andere delen van het land - bijvoorbeeld in de havenstad Port Sudan aan de Rode Zee en in de stad Merowe, die een grote luchthaven heeft.

Het leger lijkt zijn aanvallen te richten op kazernes en bases, vertelden getuigen en buurtbewoners aan Reuters. De soldaten vielen aan vanuit de lucht, werd gezegd. Ook probeert het leger een groot deel van het presidentieel paleis in de hoofdstad Khartoem weer onder controle te krijgen.

Gezien de verwarrende situatie en tegenstrijdige informatie is het moeilijk te beoordelen welke conflictpartij de overhand heeft in de aanhoudende gevechten. Zowel de Sudanese strijdkrachten onder bevel van de facto president Abdel Fattah al-Burhan als de RSF, geleid door zijn plaatsvervanger Mohammed Hamdan Daglo, verspreiden berichten over behaalde successen die moeilijk te verifiëren zijn.

Humanitaire wapenstilstand van 3 uur  grotendeels genegeerd
Volgens de VN-missie in Sudan waren de partijen gisteren aanvankelijk het met elkaar eens geworden over een drie uur durende wapenstilstand om humanitaire evacuaties mogelijk te maken, zoals voorgesteld door de Verenigde Naties. Na een korte periode werd dit echter grotendeels genegeerd.

VN-secretaris-generaal António Guterres veroordeelde de aanslagen en twitterde dat de verantwoordelijken onmiddellijk ter verantwoording moeten worden geroepen: "De aanhoudende botsingen in Soedan hebben geleid tot de dood en verwondingen van burgers, waaronder drie van onze WFP-collega's (UN World Food Program) die werden gedood terwijl ze hun werk deden."

Het Wereldvoedselprogramma heeft zijn werk in het land tijdelijk opgeschort. Directeur Cindy McCain zei dat ze zich inzetten voor het helpen van de Soedanese bevolking die met extreme voedseltekorten wordt geconfronteerd. "Maar we kunnen ons levensreddende werk niet doen zonder de veiligheid voor onze teams en partners."

De speciale gezant van de VN, Volker Perthes, zei ook dat hij geschokt was door berichten over beschietingen en plunderingen die de Verenigde Naties en andere humanitaire organisaties treft.

Ziekenhuizen kunnen de drukte niet aan
Door de hevige gevechten in Khartoem in het weekend zijn de ziekenhuizen in de hoofdstad, waar zo'n zes miljoen mensen wonen, zwaar overbelast, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Veel van de negen klinieken die gewonde burgers opnemen, hebben geen medische voorzieningen zoals bloedvoorraden en transfusievoorraden. Water- en stroomuitval en een gebrek aan brandstof voor de stroomgeneratoren van de ziekenhuizen beperkten het uitvoeren van operaties. Ook is er een tekort aan specialisten zoals anesthesiologen.

Escalerende machtsstrijd
RSF-leider Daglo vertelde aan Al Jazeera dat zijn strijders alle legerbases willen veroveren. De militie riep de bevolking op om in opstand te komen tegen de militaire regering. In een interview met Sky News Arabia eiste Daglo: "Al-Burhan, de crimineel, moet zich overgeven."

Het leger van zijn kant verklaarde Daglo een "gezochte crimineel" en de RSF een "rebellenmilitie". Volgens het leger zullen er "geen onderhandelingen of gesprekken zijn totdat RSF is ontbonden".

Meisje aan mazelen overleden in Nijmegen

Vorige maand is in het Nijmeegse Radboudumc een meisje overleden aan de mazelen. Waar het meisje besmet is geraakt met mazelen, is niet bekend. De laatste keer dat een kind aan de gevolgen van mazelen kwam te overlijden was in 2019.

Het aantal patiënten met mazelen was in 2019 relatief hoog met 84 meldingen. Van begin juni tot eind augustus 2019 was er een mazelenuitbraak op Urk. Er zijn 32 patiënten gemeld die gerelateerd zijn aan deze uitbraak. Dit waren vrijwel allemaal niet-gevaccineerde kinderen.

De afgelopen jaren werden er jaarlijks meestal tussen de 10 en 20 mazelenpatiënten gemeld. In 2018 waren het er 24.

In 2013/2014 was er een grote mazelenepidemie, voornamelijk onder niet gevaccineerde, orthodox-protestante schoolkinderen. Tijdens deze epidemie werden 2.700 patiënten met mazelen gemeld. Hiervan werden er ruim 180 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en stierf één 17-jarige aan de ziekte.

Mazelen (morbilli) is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar.

Ziekteverschijnselen
Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is. Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd. De kans om te overlijden bij patiënten met mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 10000 gevallen. In ontwikkelingslanden sterven naar schatting zo’n 250 kinderen per dag aan mazelen.

Honda domineert en wint 24 uur van Le Mans

In Frankrijk is gedurende het weekeinde de 24 uur van Le Mans voor de motoren verreden. De 46e editie werd niet bepaald een superspannende, maar dat mocht de pret op en rondom de baan natuurlijk niet drukken.

Al in de eerste echte bocht van de hele race ging het flink fout met een van de topfavorieten: Gregg Black stuiterde met de #12 SERT Suzuki, winnaar van de vorige twee edities, hard het grind in na een aanvaring met de #5 F.C.C. TSR Honda van Josh Hook, de winnende machine van 2020. De Suzuki kon door de reparaties pas na een dik half uur echt beginnen, maar werkte zich met een verder uitstekende race knap op naar de zevende plek.

De #7 YART Yamaha had na vier uur de leiding, maar gedurende de avond ging de #5 Honda er voorbij. Met Hook, Mike di Meglio en Alan Techer bleven ze noemenswaardige problemen verder bespaard, terwijl de #7 Yamaha, maar ook onder meer de #37 BMW de nodige problemen kenden. Honda reed indrukwekkend stabiel en pakte de winst, drie ronden voor YART Yamaha en met het team van BMW op nog eens drie ronden op de derde plek.

De winst in de Superstock was voor de #9 Tecmas MRP BMW met Kenny Foray, Jan Buhn en Loïc Arbel, nadat de #41 CHROMEBURNER-RAC41 met onder meer Wayne Tessels in de slotfase vanaf leidende positie onderuit schoof op een oliespoor.

Het volgende grote evenement in het Endurance World Championship is de 24 uur van Spa-Francorchamps in juni.

Eerste IndyCar-zege voor Kirkwood, Van Kalmthout finisht niet in Long Beach

Op de Californische straten van Long Beach is zondagavond de Grand Prix of Long Beach verreden, de derde race van het seizoen in de IndyCar Series. Voor de Nederlander Rinus van Kalmthout ging dat bepaald niet best, terwijl het vooraan nog lang spannend bleef.

Poleposition was voor het eerst voor Kyle Kirkwood, die Marcus Ericsson naast zich had, gevolgd door Romain Grosjean, Alex Palou, Scott Dixon en Pato O'Ward - Rinus van Kalmthout moest het doen met startplek negentien. Zoals altijd werd de start weer gegeven ondanks een nog totaal niet opgestelde grid, maar na een bocht of twee volgde al een caution: Helio Castroneves stond in de muur.

Na een korte onderbreking konden we echt gaan racen, met Kirkwood, Ericsson en Grosjean voorop - Josef Newgarden werkte zich zeer sterk naar voren en reed op plek vier, na een kleine twintig ronden nam hij de derde plek over van Grosjean. Kort daarop was de volgende caution een feit: vanaf de zesde plek schoof Dixon rechtdoor de bandenstapel in na een tik binenndoor van O'Ward.

Rookie Agustin Canapino tijdens de caution als enige niet binnen en had zo de leiding, voor Kirkwood, Newgarden, Ericsson, Grosjean en O'Ward. Canapino werd snel te grazen genomen, O'Ward ging veel te hard binnendoor en spinde, maar kon wel verder. Newgarden ging ondertussen langs Kirkwood naar de leiding, voor Grosjean en Scott McLaughlin.

Het kabbelde zo een tijdje voort, tot Newgarden na dik 50 van de 85 ronden zijn in principe laatste reguliere pitstop kwam maken. Grosjean deed dat een ronde later en kwam voor Newgarden de baan op, Kirkwood volgde nog een rondje later en behield zijn leidende positie overtuigend - virtueel althans, Palou reed er nog wel voor, maar moest nog een stop maken.

Ericsson had na zijn stop een erg lekker tempo te pakken en ging een ronde of 25 voor het einde voorbij Newgarden naar plek drie. Newgarden moest door zijn mogelijk nét iets te vroege stop brandstof besparen, waardoor ook Colton Herta hem makkelijk kon passeren, niet veel later gevolgd door Palou. In de slotronden kwamen Grosjean en Ericsson nog erg dicht bij Kirkwood, maar een aanval kwam er niet: Kirkwood pakte zijn allereerste overwinning in de IndyCar Series.

FOK! Wat een weer: bewolkt, later steeds meer zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Er is nog veel bewolking, deze lost in de loop van de ochtend op en dan gaan we de zon zien, vooral in het oosten. Vanmiddag is er volop zon bij zo'n 15 graden en een matige wind uit het noordoosten. In het binnenland kan wel lokaal een buitje vallen. 

Vanavond blijft het droog en zijn er opklaringen, de minimumtemperatuur zakt in de nacht naar dinsdag tot 2 graden lokaal, aan zee wordt het niet minder dan 6 graden. Morgen wederom veel zon maar een graadje minder warm. De komende dagen zijn wisselvallig, vooral qua temperatuur.

Tot morgen!


Tijdens de fietstocht kwam steeds meer bewolking (Foto: Pukeko)
Tijdens de fietstocht kwam steeds meer bewolking (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.