NBA: Playoffs begonnen met zinderende duels en simpele zeges 76ers en Celtics

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn zaterdagavond de playoffs begonnen. De eerste vier onderlinge duels werden afgetrapt met de eerste van minimaal vier en maximaal zeven wedstrijden, waarbij het spannender werd naarmate de avond vorderde.

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets
De eerste wedstrijd tussen de 76ers en de Nets ging aanvankelijk gelijk op, maar richting het eind van het eerste kwart namen de Sixers een kleine voorsprong. Onder leiding van Joel Embiid en James Harden, goed voor 26 en 23 punten, wist Philadelphia dat nagenoeg constant vast te houden, om vervolgens in Q4 definitief weg te lopen: 121-101 en 1-0 voor Philly.

Boston Celtics - Atlanta Hawks
De Hawks hadden vroeg in de wedstrijd met 4-6 even een voorsprong, maar daar bleef het ook bij voor de bezoekers. Bij de Celtics waren Jayson Tatum en Jaylen Brown goed voor respectievelijk 25 punten met 11 rebounds en 29 punten met 12 rebounds, waarmee ze de Hawks al vroeg op de knieeën kregen. De voorsprong van ruim dertig punten, die in Q3 op de borden stond, konden de Celtics niet helemaal vasthouden, maar uiteindelijk was het een soepele overwinning: 112-99.

Cleveland Cavaliers - New York Knicks
De eerste echt spannende playoffwedstrijd ging tussen de Cavaliers en de Knicks. De bezoekers waren in het eerste kwart met 24-30 wat sterker, maar de Cavs knokten zich terug en vroeg in Q3 trokken ze de stand weer gelijk. Zo ging het een paar minuten gelijk op, maar onder leiding van Jalen Brunson (27 punten) namen de Knicks toch weer een wat grotere voorsprong.

Donovan Mitchell, goed voor 38 punten, hielp de Cavaliers wederom terug in het zadel en een tikje van Jarrett Allen zorgde zelfs voor een voorsprong, maar dat mocht niet baten: Brunson zette de Knicks weer op voorsprong en twee vrije worpen van Quentin Grimes bepaalden de eindstand op 97-101 in het voordeel van New York.

Sacramento Kings - Golden State Warriors
Na zestien jaar zijn de Kings eindelijk terug in de playoffs, waarmee een einde is gekomen aan de langste 'droogte' ooit in de NBA. Men ontving de Golden State Warriors een wedstrijd waarin het vrijwel constant volledig gelijk op ging. De enige uitzondering zat rond de helft van de wedstrijd, waar de Warriors een tijdje een voorsprong van een paar punten in handen hadden, maar de Kings kwamen terug onder leiding van De'Aaron Fox (38 punten), die een indrukwekkend playoffdebuut kende.

Via 111-111 gingen we naar de eindfase, waarin een paar opeenvolgende scores - waaronder een drietje van Harrison Barnes - voor 122-116 zorgden. Tot twee keer toe bracht Stephen Curry de Warriors tot op één punt, maar de Kings sloegen de aanval af en met twee vrije worpen van Malik Monk werd de winst definitief gepakt: 126-123 en 1-0 voor de Kings.