FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 april 2023

Russische ex-president Medvedev dreigt Polen met vernietiging

De Russische ex-president Dmitry Medvedev richt opnieuw dreigende woorden richting het Westen en de NAVO. De politicus bedreigt met name Polen en zijn premier.

"Een dwaas genaamd Mateusz Morawiecki is van mening dat Oekraïne het recht heeft om Rusland aan te vallen en hij maakt zich geen zorgen over een NAVO-oorlog tegen Rusland, omdat Rusland die snel zou verliezen", schreef Medvedev op Twitter in drie talen (Russisch, Engels, Pools). "Ik weet niet wie zo'n oorlog zal winnen of verliezen, maar gezien de rol van Polen als voorpost van de NAVO in Europa, zal dit land zeker verdwijnen - samen met zijn stomme premier."

Uitslag Sparta - SC Heerenveen

Het dit seizoen uitstekend draainde Sparta heeft vanavond een simpele overwinning geboekt op SC Heerenveen. Het werd 4-0 daarmee komt zelfs de vierde plaats op de ranglijst dichtbij.

Voor rust viel er weinig te beleven. Er waren maar een paar kansen maar die waren wel allemaal voor Sparta. Van Crooij en Saito scoorden niet maar Pinto deed dat wel met een prachtig diagonaal schot in de kruising.

Ook in de tweede helft dicteerde Sparta maar nu was het een stuk trefzekerder. Namli kon ongehinderd naar het doel dribbelen en zo de 2-0 scoren en Sambo zorgde met uithaal voor de derde treffer. Het was Van Crooij die de eindstand op 4-0 bepaalde.

Sparta Rotterdam

4 - 0

sc Heerenveen

 39' Pinto
 51' Namli
 67' Sambo
 76' V.v.Crooij
   
 
 Gele kaart: Eerdhuijzen, (Sparta Rotterdam), v.Ottele, Colassin, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.420
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Sambo
Abels
Eerdhuijzen
Pinto (Meijers/87)
Verschueren (Aleman/87)
Kitolano
Namli (v.Mullem/81)
V.v.Crooij (v.Wageningen/ 90 1)
Lauritsen
Saito (Auassar/87)
  Mous
v.Ewijk
v.Ottele
Bochniewicz
Köhlert (Kaib/73)
Olsson
Haye
Tahiri (Nunnely/73)
Sahraoui (Colassin/78)
v.Hooijdonk
v.Amersfoort (Karlsbakk/77)

Veroordeling voor handel in medicijnen; vrijgesproken van dood door schuld

Een 31-jarige man uit Bunschoten die vanuit zijn woning handelde in drugs en medicijnen kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van twee jonge mannen uit het dorp. Ze stierven aan een overdosis methadon.

De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig en verwijtbaar heeft gehandeld, maar dat maakt nog niet dat hij schuld heeft aan hun dood. De rechtbank veroordeelt de Bunschoter tot een celstraf van 18 maanden waarvan 172 dagen voorwaardelijk voor bezit van en handel in verboden middelen. 

Overdosis
Op zondag 31 oktober 2021 krijg de politie twee aparte meldingen binnen over jonge mannen in Bunschoten die zijn overleden. De mannen zijn 27 en 36 jaar oud. Er wordt direct onderzoek verricht en wat opvalt is dat bij beiden sprake is van vergelijkbare uitslagen: er worden diverse sporen van verdovende middelen -waaronder cocaïne en methadon- aangetroffen. De voorlopige doodsoorzaak wordt vastgesteld als niet-natuurlijk, waarbij wordt gedacht aan drugs. Er gaan geruchten rond in het dorp dat verdachte slechte medicatie zou hebben verkocht. Hij meldt zich een dag later bij de politie. Naar eigen zeggen verkocht hij temazepam aan iemand die bevriend was met de twee slachtoffers. Bij doorzoekingen in zijn huis, auto en een chalet vindt de politie medicijnen en drugs. 

Geen dood door schuld
De hoofdvraag waar de rechtbank antwoord op moet geven is of de man verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de twee mannen. De officier van justitie vindt van wel en eiste daarom een gevangenisstraf van 5 jaar. Maar de rechtbank ziet dit anders. Volgens de rechtbank heeft de verdachte aanmerkelijk onvoorzichtig en verwijtbaar gehandeld. Hij had veel verschillende soorten verboden middelen in huis, zoals methadonpillen (die lijken op temazepampillen), en bewaarde een deel van deze middelen onverpakt, zonder opschrift of bijsluiter, op een plek die voor iedereen toegankelijk was. Hij liet toe dat verschillende mensen bij hem over de vloer kwamen, ook als hij zelf niet thuis was. Zo kon de afnemer methadon meenemen in plaats van temazepam, zonder dat dit gecontroleerd werd.

De rechtbank vindt dat de verdachte anders had moeten en kunnen handelen. Hij had zeker een aandeel in de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van de twee mannen: als de methadon uit het huis van verdachte niet door de mannen was ingenomen, waren ze niet overleden. Maar is het overlijden ook de schuld van verdachte? De rechtbank oordeelt dat dit niet zo is. Kort gezegd zitten er te veel schakels tussen het handelen van verdachte en het overlijden van de mannen waar verdachte geen invloed op had en waaraan hij geen bijdrage heeft geleverd. Zo gaf hij niet zelf de methadon aan de mannen, was hij niet thuis toen de pillen op werden gehaald en is niet vast komen te staan dat verdachte toestemming gaf om de pillen bij hem thuis te pakken. De man heeft zelf dus geen actieve handelingen verricht bij die overdracht en speelde geen rol in het verwarren van de methadon met temazepam. De rechtbank veroordeelt de man tot een celstraf van 18 maanden waarvan 172 dagen voorwaardelijk voor bezit en handel in verboden middelen. Omdat hij het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf al in voorarrest heeft uitgezeten hoeft hij niet terug naar de gevangenis. Wel krijgt hij een verplichte behandeling voor zijn drugsverslaving opgelegd. 

Bagnaia domineert MotoGP-sprintrace op COTA

Op het Circuit of the Americas nabij het Amerikaanse Austin is zaterdagavond de sprintrace gereden van de Amerikaanse Grand Prix in de MotoGP. Het werd wat minder spectaculair dan de eerdere sprintraces, maar dat mocht de pret uiteraard niet drukken.

Poleposition was voor Francesco Bagnaia op de Ducati, voor de verrassend sterke Alex Rins en Luca Marini. Alex Marquez, Marco Bezzecchi en Aleix Espargaro volgden op rij twee, voor Fabio Quartararo, Maverick Viñales en Johann Zarco. Bagnaia kende een goede start, maar Rins nam na een paar bochten de leiding al over - teamgenoten Bezzecchi en Marini vielen terug tot buiten de top-10.

Bagnaia pakte de leiding terug en kwam na ronde één door als leider, voor Rins, Espargaro, Quartararo, Jorge Martin en Zarco. Espargaro ging lekker en nam Rins te grazen, terwijl Quartararo wat terugzakte en na een paar ronden onderuit ging vanaf plek zes. Nog even later was het ook klaar voor Marquez, die vanaf de vijfde plek tegen het asfalt ging.

Ondertussen had, ruim achter Bagnaia, Rins de tweede plek weer in handen genomen, terwijl ook Martin voorbij was gegaan aan Espargaro. Bagnaia kwam geen moment in de problemen en pakte de overwinning, Rins rondde de race overtuigend als tweede af en Martin completeerde het podium, voor Espargaro en de sterk rijdende Brad Binder, met Bezzecchi en Marini die zich nog naar plek zes en zeven knokten.

Uitslag RKC - FC Groningen

Directe degradatie komt steeds dichterbij voor FC Groningen. In het uitduel tegen RKC konden de Groningers opnieuw geen punten pakken en verloor het uiteindelijk met 2-1.

FC Groningen begon nog het beste aan de wedstrijd in Waalwijk en kreeg via Daleho Irandust kans om de score te openen, maar kreeg de bal niet voorbij de RKC-doelman. Na een kwartier spelen kwam RKC beter in de wedstrijd en halverwege de eerste helft kreeg Florian Jozefzoon de kans op de openingstreffer, maar hij miste voor open goal.

Snel in de tweede helft dacht FC Groningen een penalty te krijgen, maar na het bekijken na het beelden werd de strafschop teruggedraaid. Na twintig minuten in de tweede helft kopte Michiel Kramer RKC op voorsprong uit een voorzet van Pelle Clement. Lang kon RKC niet genieten van de 1-0, want drie minuten was het alweer raak na een treffer van Ricardo Pepi. Toch zou de winst naar RKC gaan. Vlak voor tijd kreeg de thuisploeg een strafschop, waarna aanvoerder Kramer die benutte.

Door de nederlaag lijkt het wachten op degradatie voor FC Groningen. De Groningers staan zeventiende, maar wel op acht punten achterstand op FC Emmen, die ook nog één wedstrijd minder heeft gespeeld.

Verdachte aangehouden in Belgische moordzaak jongen (9)

In Bakel heeft de politie vrijdagavond 14 april een verdachte in een Belgisch onderzoek aangehouden. De verdachte is een 34-jarige Roemeense man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van een 9-jarige jongen uit het Belgische Gent. Voor de aanhouding was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechtbank in Amsterdam met het oog op zijn overlevering aan de Belgische autoriteiten.

Afgelopen donderdag werd in Gent het levenloze lichaam aangetroffen van een negenjarige jongen uit een Roemeens gezin. De jongen overleed begin dit jaar na zware mishandelingen en werd in een sporttas verzwaard met stenen in het water gedumpt. De moeder werd aangehouden na de vondst van haar zoon, haar toenmalige vriend was op de vlucht.

De jongen werd zwaar mishandeld door de toenmalige vriend van zijn moeder. Die sloeg hem regelmatig met een riem, gaf hem vuistslagen en overgoot de jongen regelmatig met ijskoud en heet water. Begin dit jaar overleed de jongen in bijzijn van zijn moeder na de zoveelste mishandeling van zijn stiefmonster. Hierop verstopte de Roemeen samen met de moeder van het kind diens lichaampje. 

Het koppel kon de gruwelijke feiten maandenlang geheim houden. De politie verhoorde deze week de moeder en de elfjarige zus van het slachtoffer naar aanleiding van een tip. Haar verklaringen leidden de politie naar de plaats waar het lichaam uiteindelijk gevonden werd. Het was snel duidelijk dat de jongen al maanden in het water lag.

Japanse premier Kishida ongedeerd na aanslag

De Japanse premier, Fumio Kishida, kon ongedeerd worden geëvacueerd na een aanslag tijdens het campagne voeren. Media schreef dat een explosie plaatsvond net voordat Kishida op het punt stond een toespraak te beginnen, bij de aanslag zijn geen gewonden gevallen. De politie heeft een verdachte aangehouden. 

Kishida was op bezoek in de haven van Saikazaki, in de prefectuur Wakayama, om de kandidaat van zijn regeringspartij te steunen bij lokale verkiezingen. Negen maanden geleden werd de voormalige premier Shinzo Abe vermoord tijdens een campagnetoespraak in de westelijke stad Nara.

Poetin voert eenvoudiger dienstplichtwet in

In Rusland kunnen mannen met onmiddellijke ingang gemakkelijker worden opgeroepen voor het leger. President Vladimir Poetin heeft de nodige wetswijzigingen vrijdag ondertekend. De regelgeving, die voor grote onzekerheid bij de bevolking zorgt, trad direct in werking.

Een oproep voor het leger hoeft niet meer persoonlijk te worden overhandigd, maar kan elektronisch worden verzonden. Online geregistreerde dienstplichtigen mogen Rusland niet verlaten voordat ze zich bij het leger hebben gemeld.

Het parlement in Moskou heeft de wet woensdag in een razendsnelle stemming aangenomen. Sommige parlementsleden klaagden dat ze geen tijd hadden gehad om het meer dan 50 pagina's tellende wetsvoorstel goed te lezen. Veel Russen vrezen dat er opnieuw grote aantallen mannen zullen worden opgeroepen voor de oorlog tegen Oekraïne. Het Kremlin ontkent dergelijke plannen

Polen verbiedt invoer van graan en voedsel uit Oekraïne

De Poolse regering heeft besloten de import van graan en ander voedsel uit Oekraïne te verbieden om de Poolse landbouwsector te beschermen, aldus het persbureau Reuters.

Grote hoeveelheden Oekraïens graan, goedkoper dan het graan dat in de Europese Unie wordt geproduceerd, bleven uiteindelijk in Midden-Europese staten achter vanwege logistieke knelpunten, waardoor de prijzen en verkopen voor lokale boeren onder druk kwamen te staan.

"Vandaag heeft de regering een verordening aangenomen die de invoer en invoer van graan in Polen verbiedt, maar ook tientallen andere voedingsmiddelen (uit Oekraïne)", zei Kaczynski op het PiS-partijcongres. De lijst van deze goederen zal worden opgenomen in het Rijksbesluit. De goederen zijn divers "van granen tot honingproducten", voegde hij eraan toe. "We zijn en blijven vrienden en bondgenoten van Oekraïne. We zullen ze steunen en we steunen ze", zei Kaczynski. Het is echter de plicht van elk land, elke autoriteit, "in ieder geval een goede autoriteit", om de belangen van haar burgers te beschermen, aldus de partijvoorzitter. Polen is klaar om gesprekken met Oekraïne te beginnen om de graankwestie op te lossen.

Energielabels huishoudelijke apparatuur nog niet altijd op orde

Uit marktonderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat 87% van de onderzochte elektrische huishoudelijke apparaten een correct energielabel heeft. De NVWA heeft in 2022 ruim 15.000 apparaten onderzocht. Het overgrote deel daarvan voldeed. Maar bij ruim 1.900 producten was het wettelijk verplichte energielabel niet op orde. De meest geconstateerde overtreding was het volledig ontbreken van het label. De resultaten zijn gedeeld met de gecontroleerde bedrijven. Dit jaar volgen herinspecties.

Producenten en winkeliers zijn sinds 1996 wettelijk verplicht een energielabel op elektrische huishoudelijke apparatuur te plaatsen. Een energielabel helpt consumenten bij de keuze om het meest energievriendelijke model te kopen. Het doel hiervan is het verminderen van energieverbruik. De NVWA controleert of bedrijven zich aan de regels houden. In 2021 is de wetgeving aangepast en is er een nieuw energielabel geïntroduceerd. Een van de veranderingen is dat de plussen (zoals A+,A++, A+++) niet meer zijn toegestaan voor een aantal productgroepen.

In 2022 heeft de NVWA een brede marktverkenning uitgevoerd waarbij is onderzocht of bedrijven bekend zijn met de nieuwe wetgeving. In totaal zijn de energielabels van ruim 15.000 elektrische huishoudelijke apparaten gecontroleerd bij 300 fysieke en online winkels. Bij 87% van de onderzochte producten bleek het energielabel te voldoen aan de nieuwe eisen. Er was een energielabel aanwezig, het bevatte de juiste informatie en het was op de correcte wijze geplaatst.

1.900 producten niet op orde
Maar bij ruim 1.900 producten (13%) was dit niet op orde. Bij 8% ontbrak het verplichte label zelfs helemaal. Andere tekortkomingen waren het gebruik van een ongeldig, oud label (3%), het label zat op de verkeerde plek (2%), het label was verkeerd vormgegeven en het label bevatte onjuiste informatie. De meeste tekortkomingen zijn aangetroffen op airco's, wasmachines, afwasmachines en koel- en vriesapparaten.

Meerderheid winkels voldoet niet volledig
Een opvallend resultaat uit de marktverkenning is dat de meerderheid van de 300 onderzochte online en fysieke winkels de zaken niet volledig op orde heeft. Bij bijna 80% van de fysieke winkels zijn tekortkomingen geconstateerd en bij internetwinkels lag dit percentage op 85%. Alle ondernemers die zijn gecontroleerd hebben uitgebreide informatie ontvangen over de resultaten en de eisen waaraan zij moeten voldoen. De NVWA gaat onderzoeken waarom de naleving achterblijft.

Herinspecties
In de eerste helft van 2023 voert de NVWA herinspecties uit om te bekijken of de naleving is verbeterd. Is dat niet het geval dan wil de toezichthouder, naast voorlichting bieden, ook strenger gaan handhaven.

Toezicht NVWA
De NVWA houdt in opdracht van het ministerie van EZK toezicht op de Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie (WEE). Deze wetgeving stelt onder meer eisen aan energielabels van huishoudelijke apparaten, zodat consumenten goed voorgelicht worden over het energiegebruik. Bij het kopen van een product is het daarom belangrijk dat een apparaat beschikt over een correct energielabel. Het is een Europese verplichting dat lidstaten controleren of bedrijven zich aan de WEE houden. 

OM verhoort verdachte van groepsbelediging

Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een 54-jarige Nederlander die in Duitsland woont. Op 22 januari 2023 zei hij in Den Haag onder het verscheuren van een Koran: "De Koran is een fascistisch boek. Net zo erg als Mein Kampf. Aanhangers volgen dezelfde ideologie als Hitler." Het OM heeft de man aangemerkt als verdachte van groepsbelediging en hem gevraagd zich voor verhoor in Nederland te melden.

De man was op zondag 22 januari 2023 in de nabijheid van de Tweede Kamer. Daar voerde hij voor het oog van een camera zijn actie uit. Naar aanleiding hiervan kwamen er bij het OM aangiftes binnen.

Voor zijn uitspraken is de man nu aangemerkt als verdachte van groepsbelediging. Het betreffende artikel 137c Wetboek van Strafrecht stelt onder meer dat het opzettelijk beledigen van een groep mensen wegens hun hun godsdienst of levensovertuiging strafbaar is.

Daarentegen is het verscheuren van een Koran in Nederland niet strafbaar. Dat wordt gezien als geloofskritiek. Wel realiseert het OM zich dat deze actie onrust heeft veroorzaakt binnen de moslimgemeenschap. Dat is echter geen maatstaf voor eventuele strafbaarheid.

Kansas wil van transgenderzorg af en verplicht controle genitaliën kinderen

De gouverneur van Kansas, Laura Kelly, had haar veto gebruikt tegen een wet waardoor kinderen verplicht mee moesten werken om hun genitaliën te laten controleren bij twijfel over een juist gebruik van de WC of kleedkamer, dit om te voorkomen dat genderdysfore kinderen 'het verkeerde toilet' binnengaan. De GOP heeft het veto opzijgeschoven en ervoor gezorgd dat overheidsinspecteurs dit toch mogen gaan doen. Meer hierover op Forbes

De Kansas Child Mutilation Act eist dat de medische raad van de staat de vergunningen intrekt van artsen die genderbevestigende zorg verlenen aan minderjarigen, waaronder geslachtsveranderende operaties, hormoontherapie en medicijnen die de puberteit blokkeren. Als Laura Kelly ook een veto uitspreekt over deze maatregel, wordt deze waarschijnlijk ook opgeheven aangezien de Republikeinen een meerderheid hebben in zowel het Huis als de Senaat.

Woensdag heeft de wetgevende macht Kelly's veto over een wetsvoorstel terzijde geschoven dat transgender vrouwelijke atleten verbiedt deel te nemen aan schoolsporten.

De senaat keurde dinsdag ook een wetsvoorstel goed dat zou voorkomen dat transgenders het geslacht op hun rijbewijs wijzigen en toegang krijgen tot badkamers, kleedkamers en andere voorzieningen die overeenkomen met hun genderidentiteit.

De wetgevende macht van de staat heeft donderdag ook een wetsvoorstel 'ouderrechten' goedgekeurd, waardoor een ouder zijn kinderen kan afmelden voor openbare schoollessen die "de oprechte overtuigingen, waarden of principes" van de ouder schaden. 

Kansas is de derde staat – en de 15e overall – in de afgelopen week die gelijkaardige wetsvoorstellen goedkeurt die genderbevestigende zorg verbieden, na Indiana op woensdag en Idaho op dinsdag.

3 jaar cel voor 21 babbeltrucs: dader kocht van buit Rolex en designerkleding

Een 25-jarige man is veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij zich het afgelopen najaar schuldig heeft gemaakt aan 21 babbeltrucs. Hij richtte zich met zijn mededaders specifiek op kwetsbare en afhankelijke ouderen, onder meer in Amstelveen. Zo meldt AT5

De babbeltrucs gebeurden tussen 24 augustus 2022 en 23 december 2022. In totaal wisten de man en zijn mededaders in totaal voor bijna 70.000 euro van de bankrekeningen van de slachtoffers op te nemen.

Zelfde werkwijze
Bij de babbeltrucs werd op eenzelfde manier te werk gegaan. De slachtoffers werden namelijk allemaal door iemand gebeld die zich voordeed als een bankmedewerker. Hen werd verteld dat een betaling naar het buitenland vanaf hun rekening zou worden gedaan en dat de slachtoffers hun bankpas en pincode moesten afgeven om die betaling te voorkomen.

Vervolgens werd de bankpas bij de slachtoffers thuis opgehaald en werd er met de bankpassen gepind. In sommige gevallen werden in de woning van het slachtoffer ook de pin- of opnamelimieten verhoogd, zodat meer geld kon worden opgenomen. 

Rolex en merkkleding
De man heeft verklaard bij alle babbeltrucs betrokken te zijn geweest. Hij had op internet gezocht hoe hij makkelijk geld kon verdienen. Via een Telegram-groep kreeg hij opdrachten om op locaties verspreid door het hele land pinpassen op te halen. Dat was bij oudere mensen thuis of hij kreeg de pinpassen van een andere persoon. Daarna pinde hij in korte tijd zoveel mogelijk geld.

Hij verklaarde dat hij met de opbrengsten een reis naar Dubai boekte en een Rolex en dure merkkleding kocht. Naast de celstraf moet de man een groot deel van het buitgemaakte geld terugbetalen.

Studie: tijdig gebruik hoortoestellen verkleint kans op dementie

Hoortoestellen lijken het risico op het ontwikkelen van dementie te verminderen. Dat blijkt uit een studie op basis van gegevens uit Groot-Brittannië. Tot acht procent van de gevallen van dementie kan worden voorkomen met de tijdige behandeling van gehoorverlies.

Het internationale onderzoeksteam evalueerde gezondheidsgegevens over het gehoor van ongeveer 44.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar in Groot-Brittannië,  die bij aanvang van de studie geen dementie hadden. De gemiddelde tijd tot de controle was ongeveer twaalf jaar. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift The Lancet Public Health: slechthorenden zonder gehoorapparaat hadden 42 procent meer kans op dementie. Daarentegen was het risico op dementie bij slechthorenden met gehoorapparaten even hoog als bij mensen met een normaal gehoor.

De Duitse neuroloog Peter Berlit, die niet betrokken was bij het onderzoek, wijst erop dat bekend is dat het risico op dementie bij mensen toeneemt als het gehoor of het gezichtsvermogen afneemt. Nieuw is echter het bewijs dat een hoortoestel dit risico aanzienlijk kan verminderen. Volgens de Duitse Vereniging voor Neurologie lijden wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen aan dementie. 

Snorkelen bij de Malediven levert haaienbeet op

Bij de Maldiven zette een flinke haai van 220 pond zijn tanden in een snorkelende vrouw en liet haar achter met een wond aan de zijkant van haar rug. De vrouw was met haar vriend aan het snorkelen  tussen een aantal haaien.

Haar vriend Ibrahim Shafeeg is zeefotograaf en legde de aanval met zijn GoPro op beeld vast. Hij plaatst regelmatig boeiende onderwaterbeelden voor zijn bijna 65.000 volgers op TikTok, waar hij bekend staat als 'The Shark Guy'.

Op de beelden is te zien hoe de haai rond de vrouw zwemt voordat hij zich plotseling omdraait en zijn tanden in de vrouw zet. Lees het hele verhaal bij  New York Post.

NBA: Heat en Timberwolves pakken laatste tickets, playoffs gaan beginnen

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn nu echt alle zestien teams bekend die zich geplaatst hebben voor de playoffs. In zowel de Eastern als Western Conference was er nog één plek beschikbaar, vrijdagavond werd beslist welke twee teams zich als nummers acht in de playoffs mochten voegen.

Eastern Conference
De Miami Heat kreeg bezoek van de Chicago Bulls, die vrij snel tegen een achterstand aan keken, maar die in het tweede kwart grotendeels goed wisten te maken. Het bleef vervolgens een spannende strijd, waarbij de Bulls in het vierde kwart een kleine voorsprong pakten, maar die ook weer uit handen gaven.

Richting het einde zette Coby White de Bulls met een drietje op 87-90, maar via Tyler Herro, Jimmy Butler en een drietje van Max Strus kwam Miami op 96-91. Daar konden de Bulls niks meer tegen doen en met nog wat vrije worpen maakte Miami het alsnog vrij overtuigend af: 102-91, waardoor de ploeg, waar Strus met 31 punten de topschutter was, aan mag treden tegen de Milwaukee Bucks.

Western Conference
De Minnesota Timberwolves ontvingen de Oklahoma City Thunder, wat in het eerste kwart nog volledig gelijk op ging. Vervolgens liepen de Wolves echter alsmaar verder uit en OKC wist zich ook geen moment meer terug te knokken in de wedstrijd. Onder leiding van de 28 punten en 11 rebounds van Karl-Anthony Towns wonnen de Timberwolves met 120-95, zij mogen gaan spelen tegen de Denver Nuggets.

Playoffs, eerste ronde, game 1 (NL tijden)
Zaterdagavond 15 april, 19.00u - Eastern Conference; Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets
Zaterdagavond 15 april, 21.30u - Eastern Conference; Boston Celtics - Atlanta Hawks
Zaterdagavond 15 april, 00.00u - Eastern Conference; Cleveland Cavaliers - New York Knicks
Zaterdagavond 15 april, 02.30u - Western Conference; Sacramento Kings - Golden State Warriors

Zondagavond 16 april, 21.00u - Western Conference; Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers
Zondagavond 16 april, 23.30u - Eastern Conference; Milwaukee Bucks - Miami Heat
Zondagavond 16 april, 02.00u - Western Conference; Phoenix Suns - Los Angeles Clippers
Zondagavond 16 april, 04.30u - Western Conference; Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves

Macron voert omstreden pensioenhervorming door, livestream protesten

De Franse president Macron heeft de pensioenhervormingswet ondertekend waardoor deze nu van kracht is. Gisteren keurde de Constitutionele Raad in principe de geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 goed, maar verwierp andere aspecten van de hervorming. In verschillende steden braken opnieuw protesten en rellen uit.

Volgens berichten in de media zijn 's avonds in Parijs meer dan 100 demonstranten gearresteerd. Duizenden mensen verzamelden zich ook in Straatsburg en Nantes om te demonstreren tegen de hervorming. In Lyon gebruikte de politie traangas om de demonstranten uiteen te drijven. In Rennes, West-Frankrijk, hebben activisten de deur van een politiebureau en een congrescentrum in brand gestoken. In Marseille moest het treinverkeer worden stilgelegd vanwege protesten op het spoor zelf. 

Vandaag staan er ook demonstraties tegen de pensioenhervorming gepland. Volgens enquêtes wijst een grote meerderheid van de bevolking de hervorming af. Premier Borne gebruikte een grondwettelijke 'truc' om het wetsvoorstel er doorheen te krijgen zonder parlementaire stemming en overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen.

Constitutionele Raad klaagt over juridische fouten
Na ondertekening door president Macron wordt verwacht dat de hervorming op 1 september van kracht wordt. Gisteravond keurde de Constitutionele Raad de hoofdlijnen van de pensioenhervorming goed. De geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 werd als grondwettelijk beoordeeld.

Andere artikelen uit het wetsvoorstel verwierp de Raad wegens "juridische fouten": er komen nu geen speciale arbeidsovereenkomsten voor oudere werknemers en bedrijven hoeven niet te vermelden hoeveel werknemers ouder dan 55 jaar ze in dienst hebben. Ook wordt nu geen rekening gehouden met de zwaarte van het werk, dat wel meetelt voor het pensioen. Volgens de vakbonden is de hervorming nu nog onevenwichtiger.

De raad wees ook een verzoek af van de linkse oppositie voor een referendum over de hervorming. 

Tegenstanders willen zich blijven verzetten
Het hoofd van de linkse populistische partij La France Insoumise, Mélenchon, zei na het besluit dat de "strijd" tegen de pensioenhervorming nog steeds gaande is. De rechts-populist Marine Le Pen, die bij twee presidentsverkiezingen verloor van Macron, zei dat het "politieke lot" van de hervorming nog "open" was. De eerste vakbondsleden riepen al op tot verdere protesten en kondigden aan niet eens in te gaan op een uitnodiging van Macron voor een bijeenkomst dinsdag over dit onderwerp.

Wat is de Constitutionele Raad?
De Constitutionele Raad is de hoogste toezichthouder op naleving van de Franse grondwet . Het bestaat uit negen rechters (zes mannen, drie vrouwen). In de raad zitten oud-premiers Fabius en Juppé. Volgens de omroep France Info heeft de Conseil constitutionnel sinds haar oprichting in 1958 slechts 17 wetten volledig ongeldig verklaard .

Kernpunten van de pensioenhervorming
Tot nu toe is de vroegste pensioenleeftijd met volledig pensioen in Frankrijk 62 jaar. Hiervoor moeten de werknemers wel 42 jaar hebben meebetaald. Alleen op 67-jarige leeftijd kunnen werknemers zonder 'meebetaling' aan de pensioenpot, ongeacht hoe lang ze hebben meebetaald. Deze blijft behouden, maar de uitbetalingsperiode voor het pensioen zonder inhoudingen voor pensioen wordt verhoogd naar een duur van 43 jaar  en de vroegste pensioenleeftijd naar 64 jaar.

Daarnaast worden de meeste van de oorspronkelijke 42 pensioenstelsels in de verschillende sectoren voor alle toekomstige werknemers afgeschaft. Als sociale compensatiemaatregel wordt het minimumpensioen voor volledige premieperiodes verhoogd tot 1.200 euro.

Livestream huidige demonstraties:

Macron ondertekent de omstreden wet

Demonstraties vrijdagavond na goedkeuring door Constitutionele Raad 

Tweede Kamer wil archiefstukken Bijlmerramp openbaar maken

Meer dan dertig jaar na de Bijlmerramp zijn er nog veel onbeantwoorde vragen. Daarom wil de Tweede Kamer dat geheime archiefstukken in het onderzoek naar de ramp op korte termijn openbaar worden gemaakt. Op dit moment zit het archief voor 75 jaar achter slot en grendel. "Mensen gaan hierdoor juist denken dat er dingen worden achtergehouden." Zo meldt AT5

In 1992 stort een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, middenin de Bijlmer. Ongeveer honderd appartementen werden vernietigd en 43 mensen kwamen om het leven. Fractievoorzitter van de ChristenUnie Don Ceder is geboren en getogen in Zuidoost en ziet dat de ramp nog dagelijks invloed heeft op zijn buurt. "Ik merk dat buurtgenoten en familie nog steeds vragen hebben. Dat heb ik mijn hele leven gehoord een meegekregen. Ik vind het belangrijk dat de overheid transparantie biedt", vertelt hij. 

Nationale veiligheid
Daarom diende hij deze week met Sylvana Simons en Pieter Omtzigt een motie in om de archiefstukken openbaar te maken. De reden dat de stukken op dit moment geheim zijn, is het gevolg van de Archiefwet en staat in internationale afspraken over onderzoeken naar vliegtuigongelukken.

Daarom vindt Ceder ook niet dat alle informatie koste wat kost openbaar moet zijn. "Ik begrijp natuurlijk ook dat wanneer de nationale veiligheid in het geding komt, bepaalde stukken geheim moeten blijven, dat is logisch. Maar ook verslagen die bijvoorbeeld eerst openbaar waren, zijn nu opeens geheim. Dat klopt niet.", vertelt hij. 

Ceder: "In de Bijlmer is op dit moment weinig vertrouwen in de overheid. En ik denk dat dat de overheid er alles aan moet doen om dat vertrouwen te herstellen en transparant zijn kan daarbij helpen." De motie is inmiddels ingediend en de initiatiefnemers kunnen rekenen op de steun van een ruime meerderheid in de Kamer. 

FOK! Wat een weer: later (mot)regen in het noordoosten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

In het grootste deel van het land begint de dag zonnig, in zeeland valt wat lichte neerslag door een storing boven Frankrijk. Later in de ochtend klaart het er op en is de zon te zien. Ook vanmiddag is het zonnig. In de loop van de middag raakt het in het oosten en noorden bewolkt en kan daar wat lichte regen of motregen vallen. Het wordt tussen de 10 graden in het noordoosten en 15 graden in het zuidwesten bij een matige noorderwind.

Vanavond en vannacht valt er ook wat lichte neerslag, de temperatuur daalt tot 7 graden onder de wolken, bij opklaringen wordt het 4 graden. Morgen begint in het zuidwesten met motregen, volgende week lopen de temperaturen op tot 20 graden in het weekend. Maar dat is nog ver weg. Eerst morgen, tot dan!

DJMO zag ze vliegen (Foto: DJMO)
DJMO zag ze vliegen (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.