Pogacar wint Amstel Gold Race

Tadej Pogacar heeft zijn favorietenrol in de Amstel Gold Race volledig waargemaakt. De 24-jarige Sloveen reed op de Keutenberg Ben Healy en Tom Pidcock uit het wiel en pakte de winst in de Amstel Gold Race.

Na de Ronde van Vlaanderen was de Amstel Gold Race het nieuwe doel van Tadej Pogacar en zou koerste hij ook. Hij liet zijn ploeg snel op kop rijden om een vroege vlucht te grijpen, waarna de Sloveen op negentig kilometer van de streep zelf in de aanval meeging. Hij was meegesprongen met een grote groep waar ook Tom Pidcock, Alexey Lutsenko en Ben Healy toebeoorde.

Jumbo-Visma en Bahrain-Victorious hadden de slag gemist en moesten in de achtervolging, maar helemaal vooraan geraken zouden ze niet meer geraken onder meer door een grote valpartij. In aanloop naar de Kruisberg moest Pogacar van fiets verwisselen na een leegloper, maar kon al snel weer een plaatsje in de kopgroep innemen.

Op de Eyserbosweg leek Tiesj Benoot samen met een aantal anderen de aansluiting te kunnen maken, maar juist op dat moment versnelde ook Pogacar in de kopgroep. Pidcock en Healy konden nog mee met de 24-jarige Sloveen, maar na een nieuwe versnelling van Pogacar op de Keutenberg moest ook de Engelsman en de Ier afhaken.

Met een nog ene kleine dertig kilometer te gaan stond Pogacar er alleen voor. Lang bleef het verschil rond de halve minuut hangen, waarna Healy op een oplopende strook Pidcock loste. Healy leek dichter bij Pogacar te komen, maar toen kreeg de 24-jarige renner van UAE Team Emirates ongevraagd hulp van de wedstrijdleiding. De wagen ging er voor rijden en zo liep Pogacar uit op Healy en pakte zijn eerste zege in de Amstel Gold Race. Healy reed zich knap naar een tweede plaats. Pidcock was volledig ingestort en hield nog maar net zijn derde plaats vast voor Andreas Kron en Lutsenko.

Results powered by FirstCycling.com