Staatsgreep Sudan: drie VN-medewerkers gedood, Egypte wil bemiddelen

Update 19.00 uur: Bij de hevige gevechten in Sudan zijn drie VN-medewerkers van het Wereldvoedselprogramma (WFP) om het leven gekomen. De speciale VN-gezant Perthes maakte gisteren bekend dat de getroffenen in de regio Darfur zijn overleden.

Perthes zei dat hij geschokt was door berichten over plunderingen en beschietingen bij de VN en andere humanitaire organisaties. Het Wereldvoedselprogramma heeft zijn werk neergelegd in Sudan.

Er is nog steeds geen betrouwbare informatie over het aantal slachtoffers onder de strijdende partijen. Gevechtsvliegtuigen en artillerie worden ingezet bij de gevechten in de hoofdstad Khartoum en andere regio's van het Afrikaanse land. Ondertussen zijn de partijen bij het conflict overeengekomen om elke dag drie uur lang humanitaire corridors open te stellen.

In de machtsstrijd zijn er eenheden van het militaire regime en de paramilitaire militie RSF, die eigenlijk in het leger had moeten worden geïntegreerd. Veel voormalige leden van de Janjawid-militie, die de burgerbevolking in de regio Darfur op brute wijze onderdrukte, vechten in de gelederen van de RSF.

Egypte en Zuid-Sudan willen bemiddelen
Egypte en Zuid-Sudan hebben aangeboden te bemiddelen in de gewelddadige machtsstrijd. Na een telefoontje riepen de Egyptische president al-Sisi en het staatshoofd van Zuid-Sudan, Kiir, de strijdende partijen op tot een vreedzame dialoog.

Eerdere berichtgeving: Op meerdere plekken in Sudan wordt voor de tweede dag op een rij zwaar gevochten tussen rivaliserende groepen binnen de nationale strijdkrachten. De couppoging begon gisteren onder leiding van generaal en vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, die bekendstaat als Hemedti, probeert de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) de macht over te nemen. 

Eerder deze ochtend meldden ooggetuigen geweerschoten en explosies in de hoofdstad Khartoum. Er wordt dan ook vooral gevochten rond de opperbevelhebber van het leger. Volgens artsen zijn tot nu toe meer dan 56 burgers gedood; ook zouden tientallen doden zijn gevallen onder militairen. Ongeveer 600 mensen raakten gewond.

Het leger en de milities hebben gisteren hevige gevechten geleverd in Khartoum en andere regio's van het land. De RSF beweerde het presidentieel paleis en de internationale luchthaven te hebben ingenomen. Het leger wees dit bericht af. 

Op social media  beweren RSF-strijders dat ze gisteren in het noorden van het land Egyptische militairen gevangen hebben genomen. Als dit klopt, is er een risico dat Egypte betrokken raakt bij het conflict. De landen hebben al langere tijd ruzie over een dam in de Blauwe Nijl.

De VN-Veiligheidsraad bespreekt maandag de situatie in Sudan
De VN-Veiligheidsraad riep op tot onmiddellijke stopzetting van de gevechten. Morgen gaat de raad op verzoek van Groot-Brittannië de crisis bespreken. VN-secretaris-generaal Guterres riep ook op tot een vreedzame oplossing.

De gevechten escaleren na een langdurige machtsstrijd tussen het militaire regime onder generaal Burhan en de militie, wiens leider de plaatsvervanger van Daglo Burhan is. Beide partijen hebben in 2019 gezamenlijk de toenmalige heerser Bashir afgezet. Sindsdien heeft een groep generaals de macht in het Afrikaanse land. Hemedti werd toen aangesteld als plaatsvervanger van president Abdel Fattah al-Burhan. Maar de twee generaals worden het niet met elkaar eens hoe de RSF op kan gaan in het regeringsleger. De rivaliserende strijdgroeperingen binnen de nationale strijdkrachten zijn nooit vervangen door een democratisch gekozen regering. 

Reisadvies
Het reisadvies voor Sudan staat inmiddels op rood. Het is onbekend hoeveel Nederlanders zich in Sudan bevinden.