Voorlezen dragqueens vervroegd, demonstraties vrij rustig verlopen

Door een wijziging in het tijdstip van het voorleesuurtje door dragqueens in Rotterdam naar 10.30 uur is het voorlezen aan kinderen zelf ongestoord verlopen. Met het oog op de aangekondigde protesten besloot de organisatie het voorlezen met een aantal uur te vervroegen.

Toen de honderden actievoerders, onder wie tientallen tegenstanders van het evenement, 's middags arriveerden bij Theater LantarenVenster, was de activiteit al afgelopen. Zowel voor- als tegenstanders verzamelden zich 's middags alsnog bij het theater. 

Een klein aantal demonstranten was vanmorgen al bij het theater aanwezig. De twee voorlezende dragqueens kregen bij het verlaten van het theater een ei naar zich toegegooid. Actievoerders die de dragqueens steunden ontvingen de 'dames' met gejuich.

In de dagen die aan het voorlezen vooraf gingen kwamen er van verschillende kanten dreigende telefoontjes binnen bij het theater. Ook werden er opruiende en bedreigende teksten op social media geplaatst. Hiervoor heeft de politie zaterdagavond een 51-jarige vrouw aangehouden.

Voorpost, de conservatieve homo-belangenorganisatie De Roze Leeuw en de jongerenafdeling van Forum voor Democratie hielden een demonstratie tegen het voorlezen vanmiddag. Voorstanders waaronder aanhangers van BIJ1 hielden een tegendemonstratie.