FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 april 2015

Terpstra mist Boonen

Niki Terpstra vindt het jammer dat zijn ploeggenoot Tom Boonen zondag niet meedoet in de Ronde van Vlaanderen. "Ik mis hem wel", zei de coureur van Etixx-QuickStep vrijdag. "Tom en ik vullen elkaar goed aan, we hebben vaak aan een half woord genoeg. Maar goed, we hebben de voorbije koersen ook zonder hem gereden." Boonen is nog herstellende van een schouderblessure.

Terpstra is samen met ploeggenoot Zdenek Stybar aangeduid als kopman. Als de benen goed zijn, hoopt hij in de finale nog wat te proberen. De Noord-Hollander vindt niet dat zijn ploeg het heft in handen hoeft te nemen. "Het is aan andere ploegen om de koers te dragen. Team Sky heeft al twee koersen op Vlaamse bodem gewonnen, Greg Van Avermaet (BMC) is in goede doen en Alexander Kristoff (Katyusha) wordt een taaie klant. Eigenlijk heeft iedereen, behalve Katyusha, er belang bij om de koers hard te maken."

Woods gaat het proberen in Augusta

Na ampel beraad heeft golfer Tiger Woods besloten om komende week mee te doen de Masters in Augusta, het eerste majortoernooi van het jaar. De diep weggezakte Amerikaan kondigde zijn deelname vrijdagavond via de sociale media aan. "Het is natuurlijk een heel belangrijk toernooi voor mij en ik wil er daar dan ook graag bij zijn. Ik heb hard aan mijn spel gewerkt en kijk ernaar uit om de strijd aan te gaan", liet de veertienvoudige majorwinnaar weten.

Woods won de Masters vier keer, waarvan de laatste keer in 2005. Door fysieke en golftechnische problemen is de voormalige nummer één van de wereld inmiddels afgezakt naar de 104e positie op de mondiale ranglijst. Hij heeft dit seizoen pas twee toernooien gespeeld op de PGA Tour. Woods kwam begin februari voor de laatste keer in wedstrijdverband in actie.

N.E.C. Nijmegen kampioen van de Jupiler League

N.E.C. Nijmegen keert na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. De club had thuis in het duel met Sparta Rotterdam aan één punt genoeg zeker te zijn van de titel. Met nog zeven duels te gaan was de voorsprong op nummer twee FC Eindhoven 21 punten. Het werden drie punten. 

Zoals gewoonlijk zijn kampioenswedstrijden niet om aan te gluren, zo ook in De Goffert vanavond. De eerste kans van de wedstrijd was voor Alireza Jahanbakhsh, maar schoot de bal over. Daarna was het aan de beurt voor Spartaan Paul Gladon. Hij dook vrij op voor doelman Joshua Smits. De spits van Sparta schoot echter zwak in, waardoor de N.E.C.-keeper redding kan brengen.

Het was 0-0 bij rust. Beide clubs kregen nog wat kansjes, maar echt gevaarlijk werd het niet. Voor N.E.C. niets aan de hand, immers een punt was genoeg. Ook bij Jong Ajax - FC Eindhoven was het nog 0-0 halverwege. 

Vier minuten in de tweede helft werd de ban gebroken. Christian Santos kopte de voorzet van Jahanbakhsh binnen en daarmee ging het voor het eerst los in De Goffert. 

De 1-0 van Santos. (Bron: Vine)

Het resterende deel van de tweede helft is slordig. Navarone Foor kreeg nog een goede kans op de 2-0, maar daar bleef het dan ook bij. N.E.C. is kampioen van de Jupiler League. 

Alle uitslagen speelronde 32

MVV Maastricht - Telstar 3-0 (1-0)
NEC - Sparta Rotterdam 1-0 (0-0)
Roda JC Kerkrade - Achilles '29 3-0 (1-0)
FC Volendam - Jong FC Twente 2-2 (1-2)
FC Emmen - Fortuna Sittard 3-2 (0-0)
VVV-Venlo - Jong PSV 0-2 (0-2)
Helmond Sport - De Graafschap 2-1 (2-1)
FC Oss - FC Den Bosch 2-1 (1-1)
Jong Ajax - FC Eindhoven 1-2 (0-0)
Almere City FC - RKC Waalwijk 2-3 (1-2)

De schaal is binnen voor N.E.C. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
De schaal is binnen voor N.E.C. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Milan-speler Muntari wil niet mee naar Palermo

Sulley Muntari lijkt zijn laatste wedstrijd voor AC Milan te hebben gespeeld. De Ghanese middenvelder heeft de clubleiding verzocht hem niet mee te nemen naar Palermo, waar Milan zaterdag tegen speelt. Hij gaat ervan uit niet voor te komen in de plannen voor komend seizoen. Het opmerkelijke verzoek is door Milan goedgekeurd.

Muntari, die nog een contract tot medio 2016 heeft, bleef in vier van de laatste vijf wedstrijden op de bank, terwijl hij in februari nog aanvoerder was in de wedstrijd tegen Juventus. Zijn optreden in dat duel leidde echter tot veel kritiek.

Muntari in de wedstrijd tegen Juventus waar hij nog aanvoerder was (PRO SHOTS/Insidefoto)
Muntari in de wedstrijd tegen Juventus waar hij nog aanvoerder was (PRO SHOTS/Insidefoto)

Wiggins met goed gemoed naar laatste koersen

Bradley Wiggins gaat zijn laatste koersen als wegwielrenner goedgeluimd van start. De voormalig winnaar van de Tour (2012) neemt op 12 april na Parijs-Roubaix afscheid en gaat zich dan weer op het baanwielrennen richten. De 34-jarige Brit gaat zondag in de Ronde van Vlaanderen als luxeknecht van Geraint Thomas van start.

Dat het met de vorm goed zit, bewees Wiggins donderdag door de tijdrit in de Driedaagse De Panne te winnen. Hij is klaar om Thomas aan de zege in Vlaanderen te helpen. "Als dat lukt, denk ik niet dat ik aan de start sta van Parijs-Roubaix, want dan drink ik een deel van deze bar leeg", merkte Wiggins vrijdag lachend op.

Op serieuzere toon meldde hij vervolgens uit te kijken naar zijn laatste koers in Noord-Frankrijk. "Het is een ideale plaats om te stoppen. Iedereen mag daar immers een ereronde afleggen ongeacht je positie in de wedstrijd. Elke renner wil daar ook finishen, in Roubaix stap je niet af. Ik zou zelfs met een sleutelbeenbreuk nog naar de piste rijden. Die eer die je daar te beurt valt. Ongelooflijk, nergens vind je dat."

84-jarige vrouw overvallen in Haagse Schilderswijk

Een 84-jarige vrouw is vanmiddag overvallen door een tuigstelletje dat zich voordeed als haar kleinkinderen. De laffe ratten gingen ervandoor met persoonlijke bezittingen van de 84-jarige, meldt RTL Nieuws.

De 84-jarge vrouw was zo geschrokken van de brutale overval door de grote straatvlegels dat het heel lang duurde eer zij in staat was om aangifte te doen en een verklaring af te leggen. Het is nog niet helder waarom de vrouw dacht met haar kleinkinderen te doen te hebben. De politie vermoedt dat de vrouw, die in een portiekwoning met intercom woont, te goeder trouw handelde toen zij de deur opende nadat de grote straatvlegels via de intercom hadden gemeld haar kleinkinderen te zijn.

FOK! sportfoto-onderschrift week 14

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Mr-Mackey met het volgende onderschrift: "Suárez weer de gebeten hond in Fok! onderschrift-wedstrijd."

De opgave van deze week:

Wat probeert Guus Hiddink hier duidelijk te maken aan de selectie van het Nederlands elftal? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Wat probeert Guus Hiddink hier duidelijk te maken aan de selectie van het Nederlands elftal? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Armoperatie Pedrosa volgens plan verlopen

De operatie die motorcoureur Dani Pedrosa vrijdag heeft ondergaan, is volgens plan verlopen. De 29-jarige Spaanse coureur, die uitkomt in de MotoGP, werd in een kliniek in Madrid twee uur lang onder plaatselijke verdoving aan zijn rechterarm geopereerd.

Pedrosa hoopt nu definitief te zijn verlost van krampen, die hem zoveel pijn opleveren, dat hij vreest voor zijn professionele loopbaan. De drievoudig wereldkampioen (twee maal 250cc en één keer 125cc) wordt door de kliniek de komende weken goed in de gaten gehouden om te kijken of de operatie een succes is geweest.

Door de operatie staat Pedrosa zeker vier tot zes weken aan de kant, waardoor hij WK-races in het Amerikaanse Austin en het Argentijnse Rio Hondo mist. De Japanner Hiroshi Aoyama neemt tijdelijk zijn plek in het fabrieksteam van Repsol Honda over.

Terpstra medekopman in Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra staat zondag als één van de twee kopmannen van Etixx-QuickStep aan de start van de Ronde van Vlaanderen. De Noord-Hollander krijgt samen met de Tsjech Zdenek Stybar een beschermde rol in de Belgische wielerklassieker.

De twee moeten het gat opvullen dat Tom Boonen achterlaat. De Belg mist 'Vlaanderens Mooiste' vanwege een schouderblessure. "We hebben onze leider verloren, maar we staan nog altijd met een sterke ploeg aan de start, wellicht zelfs het sterkste team in de breedte", aldus manager Patrick Lefevere van de Belgische formatie. "Als ik zie hoe sterk we waren in Gent-Wevelgem en met hoeveel renners we de finish bereikten, heb ik er een goed oog in voor zondag."

Top of Flop: (De videoclip van) Big Girls Cry

Sia heeft weer een single uitgebracht, dit keer Big Girls Cry van haar album 1000 Forms of Fear. In de videoclip zien we de prachtige danseres Maddie Ziegler, die al vaker in videoclips van Sia heeft gespeeld. Dit keer zien we haar niet dansen, maar verbeeldt ze de pijn die achter liefdesverdriet schuilt. Het liedje zelf is ook prachtig. Wat vind jij van (de videoclip van) Big Girls Cry?

Zwemster Heemskerk raast naar vierde tijd ooit

Zwemster Femke Heemskerk heeft tijdens de Swim Cup in Eindhoven vrijdag hard uitgehaald. Op de 200 meter vrije slag snelde de 27-jarige Nederlandse naar een absolute toptijd van 1:54,68 minuten. Slechts drie keer wist iemand ooit een snellere tijd neer te zetten, waarvan slechts twee dat deden in een 'normaal pak', in plaats van de snelle pakken waarin het wereldrecord van Federica Pellegrini (1:52,98) gezommen werd.

Met haar toptijd verpulverde Heemskerk haar Nederlands record van 1:55,35 en liet ze tevens zien dat men ernstig rekening met haar moet houden in de opbouw naar de Olympische Spelen van Rio volgend jaar. Allison Schmitt won in 2012 olympisch goud voor de VS met een tijd van 1:53,61 minuten, terwijl de vorige maand overleden Française Camille Muffat met 1:54,66 de derde tijd ooit in handen heeft. 

Ook Moniek Nijhuis wist een nationaal record te zwemmen en wel op de 100 meter schoolslag. Met 1:07,18 was ze ruim sneller dan de 1:07,40 die Nijhuis in 2013 zwom. Maarten Brzoskowski werd op de 1500 meter vrije slag nipt verslagen door de Hongaar Peter Bernek, maar wist met 15:11,17 minuten wel de limiet te zwemmen voor het WK in het Russische Kazan.

2 weken cel voor doodtrappen kroegtijger 'Sherrif'

Een man die in februari in Utrecht een kat doodtrapte, is vrijdag veroordeeld tot twee weken cel, waarvan een voorwaardelijk. De rechtbank in Utrecht legde de straf op voor de dierenmishandeling en voor het bespugen van twee personen.

De man had op een terras van café Tilt in de Lange Jufferstraat om sigaretten gebedeld. Nadat hij een rokertje had gekregen begon de man te schreeuwen en zich vreemd te gedragen. Vervolgens gaf hij de huiskat van het café een fatale trap. Het dier strompelde nog even verder, maar stierf uiteindelijk op straat.

Huiskat Sherrif liep al elf jaar in en rond de zaak en was ook geliefd in de buurt. De kater was 16 jaar. Hij werd ook op sociale media herdacht.

2 weken cel voor doodtrappen'Sherrif'
2 weken cel voor doodtrappen'Sherrif' (Foto: ANP)

Handbaltrainer Portengen langer bij Dalfsen

Handbaltrainer Peter Portengen heeft zijn contract bij het vrouwenteam van Dalfsen verlengd met een jaar. Dat meldde de landskampioen uit Overijssel vrijdag. Portengen, die ook assistent-bondscoach is bij het Nederlands vrouwenteam, is al vier jaar coach van Dalfsen en werd in die periode drie keer landskampioen, won drie keer de beker en veroverde vier keer de Supercup. Ook dit seizoen strijdt de ploeg weer om de landstitel in de finale van de play-off.

"Peter heeft de laatste vier jaar laten zien dat hij jonge speelsters echt beter maakt en hen in een teamproces naar mooie resultaten leidt. Het is niet voor niets dat onze huidige spelersgroep heel graag met Portengen verder wilde", aldus manager Rene Cloo.

Golfster Schreefel in middenmoot eerste major

Golfster Dewi-Claire Schreefel bezet na de eerste ronde van de ANA Inspiration, de eerste major voor de vrouwen dit jaar, een positie in de middenmoot. De Nederlandse kwam na een wisselvallige ronde op de golfbaan van Rancho Mirage in het Amerikaanse Californië tot een score van 74 slagen, twee boven par en goed voor de gedeelde 51e plaats. Schreefel noteerde vier birdies, maar ook zes bogeys.

De Amerikaanse Morgan Pressel voert de ranglijst aan na de eerste achttien holes met 67 slagen (-5). De Japanse Ai Miyazato volgt met 68. De Amerikaanse Juli Inkster is de opvallendste speelster die met een score van 69 de derde plaats deelt. De 54-jarige Inkster won het toernooi dertig jaar geleden.

Zwemlegende Hackett verbaast zichzelf bij rentree

Tweevoudig olympisch zwemkampioen Grant Hackett heeft ook zichzelf verbaasd met zijn derde plaats vrijdag op de 400 meter vrij bij de Australische kampioenschappen in Sydney. Het was de eerste wedstrijd sinds de Spelen van 2008 in Beijing voor de grootheid op de lange afstanden in het bad. Hackett is inmiddels 34 jaar en bezocht vorig jaar een afkickkliniek om van zijn verslaving aan het slaapmiddel zolpidem af te komen.

Hackett was zowel bij de Spelen van Sydney 2000 als die van Athene vier jaar later de beste op de 1500 meter vrij. Vrijdag eindigde hij met een tijd van 3.46,53 als derde achter Mack Horton en titelverdediger David McKeon. "Ik weet niet wat me overkomt. Ik kan niet geloven dat ik na zes maanden training dit al kan", zei de tienvoudig wereldkampioen die niet zo zeer vanwege een drang naar nieuwe successen maar vanwege zijn gezondheid terugkeerde in het zwembad. In Australië wordt al gesuggereerd dat Hackett een kans maakt op deelname aan de WK als lid van de estafetteploeg.

Vier generaties vrouwen op dievenpad

Vier generaties vrouwen waren donderdagmiddag in Breda betrokken bij een gezamenlijke winkeldiefstal bij een huishoud- en cadeauwinkel. Moeder (52) en dochter (23) zijn aangehouden, meldde vrijdag de politie.

De oma, moeder, dochter en kleindochter werden betrapt door een beveiliger van een winkel. De verdachten wisten in een auto te ontkomen. Daarbij reed vermoedelijk de 23-jarige vrouw de beveiliger aan en ging het viertal ervandoor. Via het kenteken kon de politie de dieven aanhouden. Moeder en dochter zitten vast.

Socialisten willen vlag bannen

Een Zweedse socialistische jeugdbeweging vindt de Zweedse vlag een symbool van onderdrukking en daarom moet deze maar weg.

Jeugdorganisatie LUF heeft niet veel liefde voor het gele kruis op een blauwe achtergrond. Binnen de club speelt zich een discussie af of het kruis zou moeten verdwijnen uit de vlag.

"We zien het probleem in het feit dat het kruis wordt geassocieerd met het christendom en Zweden heeft geen staatskerk meer, maar is in plaats daarvan een geseculariseerd land waar alle religies welkom zijn", aldus de socialisten uit Danderyd-Täby, een middelgrote gemeente een stukje ten noorden van Stockholm.

De vraag is of de vlag moet worden vervangen, aangepast of in zijn volledigheid in de vuilnisbak dient te verdwijnen. Binnen de vereniging zal daar binnenkort over worden gestemd.

"Het huidige kruis in de vlag is afkomstig uit de tijd van de kruistochten en is een symbool van onderdrukking. Ik geef de voorkeur aan openheid, multiculturalisme en tolerantie. Daarom is er verandering nodig", vertelt de vicevoorzitter van LUF.

Met dit argument lijkt hij echter de plank volledig mis te slaan. De Zweedse vlag (in zijn huidige vorm) kwam tot stand in de 16e eeuw, toen de kruistochten al een jaar of 300 in het verleden lagen. Het is ook niet helemaal duidelijk hoe hier een symbool van onderdrukking in gezien kan worden. Zweden staat in het buitenland ook niet echt bekend om zijn onderdrukking.

Het is niet de eerste keer dat de vlag ter discussie staat in Zweden. Eind vorig jaar maakte een schooldirecteur van een basisschool bekend dat de nationale tweekleur voortaan niet meer opgehangen zou worden. Bepaalde (wellicht allochtone) leerlingen van die school zouden zich namelijk eventueel beledigd kunnen voelen bij het zien van de vlag.

'Bloedbad campus Kenia was nauwgezet voorbereid'

De moslimextremisten die donderdag een bloedbad aanrichtten op een Keniaanse universiteit lijken de aanval zorgvuldig te hebben voorbereid. De vier aanvallers zetten bij aankomst op de universiteit van Garissa meteen koers naar een collegezaal waar christenen die ochtend waren bijeengekomen om te bidden, vertelde een van de overlevenden vrijdag.

"Ze hebben ons terrein verkend. Ze wisten alles", zei Helen Titus vanuit het ziekenhuis waar ze behandeld wordt aan een schotwond in haar pols. De 21-jarige studente Engels overleefde de slachtpartij, die 147 mensen het leven kostte, door zich dood te houden. Ze drenkte haar gezicht en haar in het bloed van medestudenten en lag doodstil om de Al-Shabab-strijders om de tuin te leiden. Die opzet slaagde, al raakte ze, net als 78 anderen, wel gewond.

De strijders van de Somalische terreurbeweging probeerden studenten die zich in slaapzalen hadden verschanst ook te overreden naar buiten te komen, vertelde Titus. Ze verzekerden hun dat er geen gevaar te duchten viel. "We vroegen ons echt af of we naar buiten moesten komen of niet", zei de christelijke studente. Veel van haar medestudenten gingen overstag, waarop de aanvallers, die verklaarden niet op 'dames' te schieten, het vuur openden op de mannen onder hen. Vervolgens namen zij echter ook vrouwen op de korrel.

Vooral de christenen onder de campusbewoners moesten het ontgelden, verklaarden overlevenden na afloop.

'Vier op tien bankklanten willen andere bank'

Vier van de tien bankklanten overwegen met hun betaalrekening over te stappen naar een andere bank. Zij ergeren zich steeds meer aan de bonuscultuur bij de banken. Dat blijkt uit een enquête van televisieprogramma Kassa, die door bijna 12.000 mensen werd ingevuld.

Vooral klanten van ING (44 procent), ABN AMRO (31 procent) en Rabobank (21 procent) willen overstappen. De meeste mensen willen dan naar Triodos (33 procent), ASN Bank (15 procent) en Regiobank (13 procent).

Boosheid over de bonuscultuur is de belangrijkste reden om over te willen stappen; 83 procent van de ondervraagden geeft dat als reden. Andere genoemde redenen zijn de kosten van de betaalrekening (36 procent) en ontevredenheid over de dienstverlening (20 procent).

V&D betrekt klant bij nieuw winkelconcept

V&D lanceert vrijdag de website blijmet.vd.nl. Met dit initiatief wil het warenhuis haar klanten betrekken bij de totstandkoming van een nieuw winkelconcept, dat in de loop van dit jaar in drie van de 63 warenhuizen aan de consumenten wordt getoond. Dit maakte V&D vrijdag bekend.

Niet alleen de vaste klanten, maar iedereen die wil meepraten over de toekomst van het warenhuis kan zijn mening uiten over de warenhuisformule, zoals de sfeer op de winkelvloer, het assortiment en de prijsstelling. Wekelijks worden nieuwe onderwerpen door V&D op de website toegevoegd.

V&D inventariseert de inbreng van de klanten en gebruikt die voor de ontwikkeling van het nieuwe winkelconcept in de drie testwinkels. De interactie met de klanten duurt gedurende de ontwikkeling en lancering van het nieuwe concept voort.

Ook geld gemeente voor renovatie Oorlogsmuseum

De gemeente Boxmeer wil 2,5 ton bijdragen aan de renovatie en vernieuwing van het Oorlogsmuseum in Overloon. Dat staat in een voorstel aan de gemeenteraad. Eerder besloot de provincie Noord-Brabant 7 ton te subsidiëren.

Het Oorlogsmuseum Overloon is het oudste en grootste oorlogsmuseum van Nederland en ligt op een voormalig slagveld. Het museum heeft in Nederland de grootste en belangrijkste verzameling militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog.

Er is een plan plan gemaakt voor een verbouwing en herinrichting die in totaal 5 miljoen euro kost. Het museum wil groeien tot 150.000 bezoekers per jaar in 2020.

Zeventien kandidaten voor opvolging Onno Hoes

Zeventien mensen hebben gesolliciteerd op de vacature voor burgemeester van Maastricht. De provincie Limburg heeft dat vrijdag gemeld.

De functie komt vrij door het aanstaande vertrek van Onno Hoes. De VVD'er vond dat hij moest vertrekken omdat hij tot twee keer toe in opspraak was geraakt door een affaire met een jonge man.

Onder de sollicitanten zijn vier VVD'ers, vier CDA'ers en drie PvdA'ers. Het gaat om vijftien mannen en twee vrouwen.

Pinpasoplichter actief bij parkeerautomaten

Meerdere mensen hebben de afgelopen weken melding gedaan bij de politie in Amsterdam van pinpasdiefstal bij parkeerautomaten. Een oplichter maakt de passen op een slinkse manier afhandig door te vragen of de slachtoffers voor hem een parkeerkaartje willen pinnen met de smoes dat hij alleen contant geld bij zich heeft. Na het pinnen is de pas ineens verdwenen.

Het lijkt volgens de politie alsof de betaalkaart niet uit de automaat komt, maar vermoedelijk heeft de dader de pas na een afleidingsmanoeuvre weggenomen. Bij het intoetsen van de pincode kijkt hij stiekem mee, om later geld op te kunnen opnemen met de gestolen kaart.

De oplichter is vooral actief in Amsterdam-West en spreekt mensen in het Engels of Nederlands aan. De politie adviseert mensen niet voor anderen te betalen met hun pinpas.

Line-up Rock Werchter compleet

Blaudzun is toegevoegd aan de line-up van Rock Werchter. De Nederlandse singer-songwriter geeft een optreden op zondag 28 juni, de laatste dag van het festival in het Belgische Werchter.

Voor de zondag zijn nog twee nieuwe namen bevestigd, namelijk Leon Bridges en Catfish and The Bottlemen. Voor de zaterdag is er ook nog één nieuwe naam aan het programma toegevoegd: CC Smugglers. Met de bekendmaking van deze vier nieuwe namen is het programma van Rock Werchter, in totaal 79 artiesten, compleet.

Eerder maakte de festivalorganisatie al bekend dat ook John Newman, Foo Fighters, Eagles of Death Metal, Gavin James, The Script en Pharrel Williams naar het festivalpark komen. Net als Julia Stone, Counting Crows, Damien Rice, Dotan, Muse, Lenny Kravitz, The Prodigy en Jessie J.

Rock Werchter vindt plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. De organisatie laat weten dat er alleen nog dagkaarten te koop zijn voor de vrijdag.

Verkoop Tesla ligt op stoom

De verkoop van elektrische auto's van Tesla ligt op stoom, nadat in het eerste kwartaal van het jaar ruim 10.000 auto's aan de man werden gebracht. Dat aantal lag boven de eigen verwachting van Tesla en was 55 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, werd vrijdag bekend.

Tesla zelf had in de eerste drie maanden van het jaar gerekend op de verkoop van 9500 voertuigen, aldus de jongste en kleinste beursgenoteerde automaker uit de Verenigde Staten in een verklaring. Daarin stelde Tesla ook dat het kampt met de nodige uitdagingen in binnen- en buitenland, zoals de lage prijs voor brandstof, waardoor elektrisch rijden minder aantrekkelijk is geworden.

Later deze maand zal Tesla-topman Elon Musk naar verluidt een nieuwe, verbeterde accu voor Tesla-auto's presenteren. Ook zal het bedrijf in de VS een nieuwe accufabriek realiseren.

Steward betrapt op alcoholgebruik op Schiphol

Een 39-jarige steward van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij is vrijdagmorgen op Schiphol betrapt op alcoholgebruik. Hij stond op het punt om aan boord te gaan van een vliegtuig. De man is aangehouden en heeft de boete van 1100 euro direct betaald. Hij kreeg van de politie een werkverbod en is als passagier met een latere vlucht naar huis gevlogen.

Vliegtuigpersoneel mag tien uur voorafgaand aan een vlucht geen alcohol nuttigen. Het maximaal toegestane promillage in de luchtvaart bedraagt 0,2 promille. De uitslag van de ademanalyse van de steward gaf 0,6 promille aan.

Milde vogelgriep op kippenboerderij Brabant

Bij een pluimveebedrijf in het Brabantse Milheeze is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. Alle 12.000 legkippen moeten uit voorzorg worden geruimd. Het bedrijf heeft drie stallen met buitenuitloop. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt.

In een gebied van ruim een kilometer rond het bedrijf mogen voorlopig geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel worden vervoerd. In de zone ligt een ander pluimveebedrijf. Dat wordt gecontroleerd.

Langeveld start als kopman in Ronde van Vlaanderen

Sebastian Langeveld staat zondag in Brugge aan het vertrek van de Ronde van Vlaanderen. De Nederlands kampioen van Cannondale-Garmin kwam vorige week in de E3 Harelbeke ten val waarbij hij een knie en scheenbeen beschadigde. "Sinds mijn val in Harelbeke heb ik keihard gewerkt om donderdag met mijn ploeggenoten het parcours te kunnen verkennen", meldde Langeveld vrijdag op de website van zijn team. "Naar aanleiding van die ervaring hebben we in samenspraak met de medische staf besloten dat ik zondag kan meedoen."

Langeveld is de kopman van de ploeg: "Ik hoop dat ik een voorname rol kan vervullen." Het team bestaat verder uit Jack Bauer, Lasse Hansen, Kristjian Koren, Alan Marangoni, Kristoffer Skjerping, Ruben Zepuntke en Langevelds landgenoot Dylan van Baarle.

Van Persie nog niet fit voor duel met Villa

Robin van Persie komt zaterdag in het duel met Aston Villa nog niet in actie voor Manchester United. Dat meldde coach Louis van Gaal vrijdag. Het herstel van Van Persie, die de training heeft hervat na een enkelblessure, verloopt voorspoedig. "Robin is op de weg terug, net als Luke Shaw die al een week met de groep heeft meegetraind. Maar beiden ontbreekt het nog aan wedstrijdritme", aldus Van Gaal.

Chris Smalling is een twijfelgeval, zei Van Gaal. De verdediger was ziek. Bij Villa maakt Ron Vlaar mogelijk zijn rentree na een kuitblessure. Volgens diverse Engelse media heeft manager Tim Sherwood de verdediger gezegd dat betere prestaties nodig zijn om in aanmerking te komen voor een nieuw contract.

Hockeysters SCHC na shoot-outs voorbij Canterbury

Na Den Bosch hebben ook de hockeysters van SCHC zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van de EHCCC. De ploeg uit Bilthoven, waar het toernooi georganiseerd wordt, had shoot-outs nodig om zich na de 2-2 in de reguliere speeltijd voorbij Canterbury te knokken. De shoot-outs eindigden in 0-2.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Echt gevaarlijk werden ze in het begin van de wedstrijd nog niet, al was Caia van Maaswakker via een strafcorner nog wel dichtbij de openingstreffer. Ook Canterbury mocht via een strafcorner ruiken aan een voorsprong, maar ondanks een scrimmage voor het doel ging de bal er niet in.

In de 26ste minuut was het wel raak, voor SCHC. De ploeg van Nettie van Maasakker sneed door de defensie van de Engelsen heen, waarna Carlien Dirkse van den Heuvel helemaal vrij voor het doel stond en de bal voor het intikken had: 0-1. Vlak voor rust kreeg Dirkse van den Heuvel ook nog eens de kans op 0-2, maar haar poging net binnen de cirkel stuiterde naast.

Dat gaf Canterbury de kans om nog voor rust op gelijke hoogte te komen. En dat gebeurde dan ook. SCHC kreeg bal niet weggewerkt uit de cirkel, waarna Jen Wilson toesloeg en er op slag van rust 1-1 van maakte.

In het derde kwart ging SCHC meteen op zoek naar de voorsprong. Na acht minuten was Van Maasakker er dichtbij, maar haar inzet uit een strafcorner ging net over. De grootste kans was echter voor Roost Drost, die een bal die het publiek bijna al telde er niet in kreeg, omdat ze oog in oog met de Engelse goalie Helen Fagg faalde.

Daarna bleef Stichtse de druk opvoeren. De 2-1 hing in de lucht en het was niet verwonderlijk dat die viel uit een strafcorner. Van Maasakker had al vier keer in het derde kwart mogen aanleggen en scoorde telkens niet, maar in de 52ste minuut zat ie er dan toch in.

De laatste tien minuten drong Canterbury steeds meer aan. Zes minuten voor tijd sloegen de Engelsen toe: uit een strafcorner maakte Grace Baldson de 2-2. Meteen zocht SCHC de aanval weer op en het publiek ging er achter staan, maar de verlossende 3-2 viel niet. Shoot-outs brachten redding.

Frank Zappa's honderdste album postuum uitgebracht

In juni verschijnt het laatste album dat Frank Zappa voor zijn overlijden in december 1993 opnam. De plaat, met de titel Dance Me This zou het honderdste album zijn dat officieel wordt uitgebracht van de excentrieke Californische musicus. Het album werd donderdag via de officiële Zappa-website aangekondigd.

Enkele maanden voor zijn dood in 1993 sprak Zappa nog met het muziektijdschrift over de plaat en zei daarbij onder meer: "Op dit moment werk ik aan een synclavier-album dat Dance Me This gaat heten en dat ik gemaakt heb om bij moderne dans gebruikt te worden." Zappa's weduwe Gail heeft in een mail aan de Zappa-fanwebsite laten weten dat het album tevens het laatste deel is in Zappa's cyclus Civilization, Phase III.

Frank Zappa en zijn groep The Mothers of Invention braken halverwege de jaren zestig door met complexe en tegendraadse, vaak tegen de gevestigde orde schoppende undergroundmuziek. Tegelijk stelde Zappa, die zich liet inspireren door Edgar Varèse en andere twintigste eeuwse klassieke componisten, zeer hoge eisen aan de musici waarmee hij werkte.

Hoewel bekend geworden als rockmuzikant, met zelfs enkele hits op zijn naam, ging hij zich in de latere decennia van zijn leven steeds meer bewegen op het terrein van de klassieke muziek en werden zijn werken ook door gerenommeerde ensembles uitgevoerd. Frank Zappa overleed in december 1993 aan prostaatkanker.

Frank Zappa spreekt
Frank Zappa (uitgesneden, geroteerd; CC: vandalog)

 

Lichte daling aantal klachten over politie

Het aantal klachten over de politie is vorig jaar uitgekomen op 7947: een daling van 2,3 procent ten opzichte van 2013. Dat blijkt cijfers voor het jaarverslag van de politie die vrijdag zijn vrijgegeven.

De politie kreeg in totaal 10.898 brieven en e-mails van burgers. Dat waren niet allemaal klachten over politieoptreden of bejegening door agenten, maar ook verzoeken om informatie en bezwaren tegen bekeuringen. Die laatste categorieën registreert de politie niet als klacht.

Volgens de politie is een groot deel van de klachten opgelost na bemiddeling (3746). Ook zijn 3078 klachten naar tevredenheid van de klager opgelost na een kort gesprek, aldus de politie. De klachten die de politie en burgers samen niet kunnen oplossen, mogen burgers voorleggen aan de Nationale ombudsman.

'Ook VS nemen Apple onder de loep'

Een mogelijk onderzoek naar de streamingactiviteiten van Apple in Europa heeft ook de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten wakker geschud. Volgens de New York Post zal Apple zich ook in de VS moeten verantwoorden voor zijn entree in de muziekbusiness, zo schreef de krant vrijdag.

Apple staat op het punt een betaalde muziekstreamingsdienst te lanceren, die onder meer de concurrentie moet aangaan met diensten als Spotify. De dienst zou onderdeel zijn van de integratie van Beats, het koptelefoonbedrijf van Dr.Dre dat het vorig jaar voor 3 miljard dollar op de kop tikte.

De Europese Commissie zou meerdere platenlabels en andere muziekbedrijven om opheldering hebben gevraagd over de contracten met Apple, wegens mogelijke overtreding van de mededingingsregels. In de VS staat nu hetzelfde te gebeuren. Het is niet bekend of ook daadwerkelijk een onderzoek wordt ingesteld naar de techgigant.

'Ongunstige wisselkoers stuwt prijs aan pomp'

De prijzen aan de pomp zitten in de lift. Een ongunstige wisselkoers tussen de euro en de dollar zorgt ervoor dat de benzineprijs sinds eind januari bijna een tiende is opgelopen. Diesel steeg ruim 8 procent in prijs.

Gemiddeld moet volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor een liter Euro95 nu zo'n 1,60 euro neergeteld worden. Eind januari lag het landelijk gemiddelde nog onder de 1,46 euro. De prijs van een liter diesel steeg tegelijkertijd van afgerond 1,18 tot 1,28 euro.

Ruwe olie wordt betaald in dollars, terwijl wij aan de pomp betalen in euro's, legt brandstofexpert Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers vrijdag uit. ,,Omdat de euro steeds minder waard wordt ten opzichte van de dollar, betaalt de consument dus meer aan de pomp.''

President Rouhani: Iran houdt zich aan afspraken

Iran zal zich aan zijn afspraken houden en het raamakkoord over zijn atoomprogramma naleven. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani vrijdag gezegd.

Iraniërs zijn er niet op uit de internationale gemeenschap te 'misleiden', zei de president. Ze zijn 'loyaal en blijven bij hun beloftes'. Rouhani riep andere landen op zich ook aan hun gemaakte afspraken te houden en de sancties tegen Iran op te heffen.

Iran bereikte donderdag een voorlopig akkoord met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland over de inperking van zijn atoomprogramma. In ruil daarvoor zal het Westen zijn sancties tegen Iran terugschroeven. Israël reageerde zoals verwacht zeer kritisch. Volgens premier Benjamin Netanyahu zet de Veiligheidsraad met het akkoord het voortbestaan van de joodse staat op het spel.

Hassan Rouhani
Hassan Rouhani (foto: ANP)

Bizarre slachtpartij in de Cypresstraat in Breda

Rond twee uur vanmiddag is in de Cypresstraat in Breda een man neergeschoten. Omroep Brabant laat weten dat er op de parkeerplaats een hakbijl en een priem zijn gevonden.

Naast een aantal ambulances is er ook een traumahelikopter opgeroepen. Ambulancepersoneel is het slachtoffer aan het reanimeren.

De politie is op zoek naar de daders. In een Burgernetmelding meldt de politie dat de dader(s) vermoedelijk in rode Mini reden. Volgens de melding is een verdachte te voet ervandoor gegaan.

Update:

Het slachtoffer is inmiddels overleden

Hotels willen minder macht boekingssites

Nederlandse hotels willen dat ook in ons land de macht van boekingssites wordt teruggedrongen. Ze vinden dat contracten die boekingssites met hen sluiten veel te verstikkend zijn.

In Duitsland heeft de kartelwaakhond inmiddels ingegrepen. Booking.com kreeg daar deze week een tik op de vingers. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept de Nederlandse toezichthouder ACM vrijdag op om ook hier tot actie over te gaan.

Wanneer de hotels minder eisen opgelegd zouden krijgen door boekingssites, dan zou dit voor consumenten betere prijzen en voorwaarden betekenen, aldus de brancheorganisatie.

Booking.com kreeg in Duitsland op zijn kop vanwege de laagsteprijsgaranties die het bij hotels afdwingt. Die zijn volgens het Bundeskartellamt alleen op het eerste gezicht in het voordeel van de consument. In werkelijkheid beknotten ze de concurrentie en daarmee de keuzevrijheid.

Hotels willen minder macht boekingssites
Hotels willen minder macht boekingssites (Foto: ANP)

De Boer mikt op eerste competitiezege in Utrecht

Ajax hoopt dit weekend voor het eerst sinds 1 maart 2009 een competitiewedstrijd bij FC Utrecht te winnen. "Laten we hopen dat het zondag gebeurt", aldus coach Frank de Boer. De trainer weet als geen ander dat Ajax het in de Galgenwaard altijd moeilijk heeft. "Voor Utrecht is dit de wedstrijd van het jaar. Sinds het speelschema bekend is, verheugen ze zich daar al op deze wedstrijd. Net zoals dat altijd bij ADO Den Haag gebeurt", vertelt de trainer tegen Ajax TV.

"Bovendien hebben ze zich er dankzij de interlandbreak twee weken op kunnen voorbereiden. We weten wat ons te wachten staat." Sinds De Boer hoofdtrainer bij Ajax is, won zijn elftal alleen in de bekercompetitie in Utrecht. In competitieverband lukte dat nog niet. Ajax kan zondag niet beschikken over Arek Milik. Hij liep in de wedstrijd van Polen tegen Ierland een knieblessure op. "Dat we hem moeten missen is uiteraard een aderlating. Hij is de enige speler die niet fit is teruggekeerd na de interlandperiode."

Toch was er ook goed nieuws rond de 21-jarige Pool. Deze week ondertekende de aanvaller namelijk een vierjarig contract in Amsterdam. De Boer: "Zowel binnen als buiten het veld is hij een echte prof. Gezien zijn jonge leeftijd gaan we met hem bij Ajax een mooie toekomst tegemoet." Ook Daley Sinkgraven is niet van de partij. Hij is nog niet voldoende herstelt van een liesblessure. 

Hockeysters Den Bosch halen uit tegen Izmaylovo in Europa

Hockeyclub Den Bosch heeft zich vrijdagmiddag eenvoudig gekwalificeerd voor de halve finale van de European Hockey Club Champions Cup (EHCCC). De Bosschenaren waren veel sterker dan het Russische Izmaylovo: het werd 9-0. Zaterdag speelt Den Bosch in de halve finale tegen Club de Campo.

De wedstrijd was nog amper begonnen of Den Bosch stond al op voorsprong. Het was Maartje Krekelaar die in de eerste minuut met haar backhand het doel onder vuur nam en de score opende. Vlak voor het einde van het eerste kwart viel het tweede doelpunt. Maartje Paumen benutte een strafcorner: de bal vloog in de kruising. Daarna was het aan de Russische keepster Oxana Boyko te danken dat de score niet in rap tempo opliep.

Toch maakte Paumen er voor rust 3-0 van, uit een strafbal. Izmaylovo stelde daar weinig tegenover en kwam zelden in de buurt van het doel van de Brabanders. Het was dan ook wachten op de 4-0 na rust.

In de eerste minuut van het derde kwart kreeg Izmaylovo nog een strafcorner, maar daarna ging het hard. Binnen drie minuten liep Den Bosch uit naar een 6-0 voorsprong. Vera Vorstenbosch scoorde twee keer en ook Paumen wist het net nog een keer te winnen. Aan het eind van het derde kwart schreef Lieke Hulsen de 7-0 op haar naam.

Daarna was de jacht op de ‘tien’ geopend. Paumen maakte de 8-0 en in de slotminuut prikte Marloes Keetels de 9-0 binnen. De tien werd echter net niet gehaald.

PSV moet Arias langer missen

PSV-trainer Phillip Cocu kan zaterdag in het duel in Enschede met FC Twente (20.45 uur) geen beroep doen op Santiago Arias. De verdediger uit Colombia heeft nog steeds last van een voetblessure en trainde vrijdag niet mee. "Het duurt langer dan verwacht en dat is zeer vervelend. Hij zal ook niet de eerstvolgende wedstrijd meteen weer aansluiten, hij moet eerst ritme opdoen. Maar ik verwacht hem dit seizoen nog wel terug", meldde Cocu.

Cocu verwacht een gretig FC Twente, hoewel de Tukkers het dinsdag in de halve finale van de KNVB-Beker opnemen tegen PEC Zwolle. "Er wordt natuurlijk veel gesproken over die bekerwedstrijd en met sommige spelers nemen ze misschien geen risico. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze zaterdag een goed elftal hebben staan", zei Cocu op de website van de club. "We hebben in het verleden kunnen zien dat het in de Grolsch Veste altijd twee kanten op gaat. Details en momenten zullen beslissend zijn."

Optimisme is even weg

De eigenaar van de Belgische kentekenplaat met het woord 'optimism' kan wel wat goede luim gebruiken: de plaat werd woensdagavond namelijk door onverlaten in Gent van zijn Fiat Ducato geschroefd.

Personal coach Hans Demeyer, bedrijfsleider van het bedrijf Suppliers of Optimism, maakte de diefstal via Twitter en Facebook wereldkundig. Hij is een van de ruim 7000 Belgische autobezitters die de afgelopen twaalf maanden gebruik maakten van de mogelijkheid om een nummerbord met eigen lettercombinatie te kopen. Belgische media vragen zich vrijdag af of de diefstal het werk is van studenten of wellicht van een kentekenplaatverzamelaar.

Optimisme is even weg
Optimisme is even weg (Foto: ANP)

FC Groningen heeft De Leeuw terug, Dordrecht mist Lima tegen Heracles

FC Groningen-trainer Erwin van de Looi kan zaterdag in het uitduel met Vitesse weer beschikken over Michael de Leeuw. De topscorer van de noordelijke club is hersteld van een hamstringblessure die hem de laatste weken aan de kant hield. Ook Albert Rusnak is weer fit. Tom Hiariej en Jarchinio Antonia zijn daarentegen nog niet beschikbaar.

Rusnak viel twee weken geleden tegen FC Twente uit met liesklachten. De middenvelder miste daardoor een internationale trip met Jong Slowakije. "De Leeuw en Rusnak hebben de hele week zonder klachten kunnen trainen", verduidelijkte trainer Van de Looi, die ook Nick Bakker en Hilal Ben Moussa moet missen. Antonia zit volgens Van de Looi dicht tegen een rentree. "Maar hij is nog niet helemaal fit, het is nog net niet goed genoeg. Het was een behoorlijke enkelblessure."


FC Dordrecht kan in het cruciale degradatieduel met Heracles Almelo op zaterdag geen beroep doen op aanvoerder Josimar Lima. De centrumverdediger heeft knieklachten. Trainer Jan Everse van Dordrecht ziet de wedstrijd als de laatste kans om nog aan degradatie te kunnen ontkomen. "Degradatie ontlopen gaat een moeilijk verhaal worden, maar bijna onmogelijk is wat anders dan onmogelijk", aldus de ervaren coach.

Everse verklapte dat hij in de basisopstelling geen plek heeft voor spits Mart Lieder. Voorin zullen Anthony Biekman en Giovanni Korte waarschijnlijk hun opwachting maken. Terug in de selectie is Marvin Peersman. De Belgische linksback is weer speelgerechtigd na een schorsing van vijf duels.

Dordrecht moet in de resterende zes duels een gat van acht punten goedmaken op Go Ahead Eagles om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

Clasie twijfelgeval bij Feyenoord, luxe voor Lodeweges

Feyenoord-trainer Fred Rutten heeft ook vrijdag nog geen duidelijkheid kunnen geven over het meespelen zondag van middenvelder Jordy Clasie in het belangrijke duel met AZ. Clasie haakte eerder in de week bij Oranje af met een knieblessure. Hij trainde vrijdag wel mee maar deed het rustig aan.

Rutten liet zich niet uit over de spitspositie. Hij moet kiezen tussen Colin Kazim-Richards die volledig hersteld is van een hamstringblessure en Anass Achahbar, die een kleine twee weken geleden in het duel met PSV twee keer scoorde. Luke Wilkshire is ook weer beschikbaar. De Australische verdediger had eveneens een hamstringblessure. Het duel met AZ is van belang in de strijd om de derde plaats die recht geeft op rechtstreekse deelname aan de Europa League.


Trainer Dwight Lodeweges verkeert voor de competitiewedstrijd tegen NAC Breda in een luxe positie. Op Lerin Duarte na is iedereen fit bij de Friese nummer zes van de eredivisie. Heerenveen speelt zaterdagavond thuis tegen de nummer zestien.

Joey van den Berg en Simon Thern zijn na weken van afwezigheid weer inzetbaar. Sam Larsson liet deze week een interland met Jong Zweden schieten, maar trainde vrijdag volop mee. "Hij had wat last van zijn knie, maar het ging hartstikke goed. Iedereen is fit, dat betekent dat ik keuzes moet maken", aldus de trainer op de website van sc Heerenveen.

Duarte is wel hersteld van zijn hamstringblessure, maar zit nog niet bij de wedstrijdselectie. Lodeweges: "Hij moet eerst meer trainingsuren maken, we zijn bang dat hij anders misschien weer geblesseerd raakt."

IS rukt op in Palestijns vluchtelingenkamp Damascus

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat zijn vrijdag opnieuw slaags geraakt met gewapende groepen in Yarmouk, een Palestijns vluchtelingenkamp in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat hebben Palestijnse functionarissen en Syrische activisten gezegd.

IS-strijders bestormden het kamp woensdag. Donderdag kwamen er berichten naar buiten dat IS uit het kamp was verjaagd, maar dat lijkt dus van korte duur te zijn geweest. Khaled Abdul-Majid, een Palestijnse functionaris, zei dat IS inmiddels de helft van Yarmouk in handen heeft. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten berichtte vrijdag over vorderingen van IS in het kamp.

IS rukt op in Palestijns vluchtelingenkamp
IS rukt op in Palestijns vluchtelingenkamp (foto: ANP)

Berging Baltic Ace hervat

De berging van het eind 2012 gezonken schip Baltic Ace is vrijdag hervat. Dat maakte Rijkswaterstaat bekend. Vanwege het stormseizoen op de Noordzee lag het werk tijdens de wintermaanden stil.

De autocarrier, met 1400 gloednieuwe Mitsubishi's aan boord, zonk na een aanvaring met een containerschip. Van de 24 bemanningsleden overleefden 13 de ramp.

Aanvankelijk zou het wrak in zes grote stukken, inclusief lading, omhoog worden gehesen. Maar de schade is zo fors dat dit nu in acht stukken gebeurt. Een drijvende kraan hijst de voor- en achterkant van het wrak in zijn geheel omhoog. De autodekken worden met een wrakkengrijper in delen omhoog gehaald.

Het schip ligt op 35 meter diepte op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee en midden in een van de drukstbevaren scheepsroutes ter wereld. Eind dit jaar moet het zijn opgeruimd.

Duikactie Baltic Ace hervat (Foto: Novum)
Berging Baltic Ace hervat (Foto: Novum)

Sirenetest eerste maandag vervalt tweemaal

Maandag, tweede paasdag, zwijgen om 12.00 uur de waarschuwingssirenes. De gebruikelijke test op de eerste maandag van de maand vervalt op nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen, meldden de Veiligheidsregio's vrijdag.

Om dezelfde reden gaat het testen ook volgende maand niet door: het is dan maandag 4 mei, Dodenherdenking.

Als de waarschuwingssirenes op een ander moment klinken dan de eerste maandag klokslag 12.00 uur, is er vermoedelijk wat aan de hand. Omwonenden krijgen dan het advies binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en voor meer informatie af te stemmen op de regionale radio- en tv-zender.

Vorige week werd bekend dat de luchtalarmsirenes definitief verdwijnen, vermoedelijk eind 2017. Het alarm bij rampen wordt vervangen door alarmering via sociale media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

Defensie ziet containerroof als incident

Defensie is vooralsnog niet van plan de procedures voor de transporten van materieel in Afghanistan te veranderen na een recente diefstal van goederen. Hierbij werden spullen uit elf containers gehaald en vervangen door stenen. De roof werd pas in Nederland ontdekt toen de containers werden opengemaakt.

Minister Jeanine Hennis van Defensie ziet de diefstal als een incident, schreef ze vrijdag aan de Tweede Kamer. Daarom wordt de huidige werkwijze niet gewijzigd.

Volgens haar zaten in de containers geen onderdelen van F-16-vliegtuigen, zoals eerder in media werd gemeld. Het ging om tenten, onderdelen van tenten, heftrucks en compressors.

Gevoelig militair materieel zoals wapens, vliegtuigonderdelen en communicatieapparatuur wordt met vliegtuigen teruggebracht naar Nederland.

Monument in Oss voor de pil

Oss krijgt een monument voor zijn belangrijkste exportproduct: de anticonceptiepil. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans onthult het kunstwerk volgende week vrijdag. Het bouwwerk staat in de Gasstraat, tussen het station van Oss en de fabriek van het vroegere Organon, de maker van de pil. Dat heeft de Brabantse gemeente vrijdag aangekondigd.

Het kunstwerk is 14 meter lang, 7 meter breed en ongeveer een meter hoog. Er zitten 21 lichtkoepels met led-lampen in. Elke dag gaat er één uit, een verwijzing naar vrouwen die de pil uit de strip halen. Na 21 dagen worden alle lampen een week lang rood, voor de stopweek. Na 28 dagen begint het van voren af aan. ,,Dat is over the top. Ik heb drie dochters, die zeiden 'pap, dat kun je niet maken'. De een vindt het schitterend, de ander niet. Kunst mag soms wat spraakzaam zijn'', zegt ontwerper Sjef Hoogstede.

Rotterdammers met heroïne gepakt in Essen

Twee mannen uit Rotterdam (47 en 33) zijn opgepakt in de stad Essen in het Duitse Ruhrgebied. Ze gaven een tas aan een voorbijganger. Na de arrestatie bleek dat in de tas 4 kilo heroïne zat. Daarnaast vonden de agenten duizenden euro's contant geld. Dat meldde de Duitse politie vrijdag.

Agenten zagen de twee Nederlanders in een auto door Essen rijden. Ze 'slopen door de buurt', aldus de politie. De agenten hielden het voertuig in de gaten. Na een tijdje stopten ze en gaven ze de tas af. Op dat moment grepen de agenten in. De Nederlanders blijven voorlopig vastzitten.

PvdA wil brugkut- en graatmodellenverbod

PvdA staatssecretaris van Rijn overweegt, in de strijd tegen anorexia, een publicatieverbod op brugkut- en graatmodellen. Dit is afgekeken van Frankrijk waar de Fransen al worden beschermd door de overheid tegen het zien van vel over been rolmodellen, schrijft De Telegraaf.

VVD coalitiegenoot Erik Ziengs en PVV oppositiecollega Karen Gerbrands zien geen brood in zo een verbod. De eigenwijze pubers nemen dan de ondergrondse sluiproute via SMS, Whatsapp en andere sociale media, denken zij.

Binnen de oppositiepolitiek heeft het CDA weer wel oren naar het verbod. CDA'er Hanke Bruins Slot ziet graag middelen om providers te dwingen de sites op zwart te zetten. SP'er Sharon Gesthuizen vindt dat er nu al aangepakt kan worden via de wetgeving omdat aanzetten tot verminking al strafbaar is. De pro-ana sites, waar voornamelijk onzekere pubermeisjes elkaar tips geven voor een hip hongernegertjes-figuur en hoe je opvoeders te misleiden als die argwaan krijgen, worden dan strafbaar wegens het stimuleren van ongezonde vermageringsidealen.

Nederland telt ongeveer 6000 'vrijwillige' wegkwijners die een forse belasting op de gezondheidszorg leggen wegens de intensieve behandelvormen die nodig zijn om de hongerstakers op wat meer vlees aan de botten en andere ideeën over een 'leuk figuur' te brengen.

Duitsland: Israël moet atoomdeal beter lezen

De Israëlische overheid moet zich wat meer verdiepen in de atoomdeal met Iran die donderdag werd gesloten. Dat zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vrijdag.

In tegenstelling tot de meeste landen ziet Israël niets in de deal die zes wereldmachten sloten met Iran. De Israëlisch premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het akkoord het voortbestaan van zijn land bedreigt en het gevaar dat Iran is voor de regio alleen maar vergroot. Steinmeier deelt die mening niet. "Het doel van de deal met Iran is om de veiligheid in het Midden-Oosten te vergroten en niet om de situatie erger te maken."

Steinmeier zei ook dat het te vroeg is om de vlag uit te steken over de deal, omdat er de komende maanden nog verder onderhandeld wordt over de details. Hij hoopt dat Iran daaraan blijft meewerken.

'Israël moet atoomdeal beter lezen'
Duitsland: Israël moet atoomdeal beter lezen (Foto: ANP)

20th Century Fox kneedt Play-Doh-film

Na het grote succes van The Lego Movie zijn er opnieuw plannen om een film te maken over kinderspeelgoed, dit keer over Play-Doh.

Voor iedereen die als kind alleen videogames speelde: Play-Doh is die kleurige, lekker ruikende klei in gele potjes. Het product bestaat sinds 1955 en is sinds 1991 in handen van Hasbro. Het is nog altijd populair bij kleine kinderen, in 2005 werden er wereldwijd 95 miljoen potjes verkocht.

Volgens Deadline is regisseur Paul Feig (onder andere bekend van de film Bridesmaids) met 20th Century Fox in gesprek om de regie van de Play-Doh film op zich te nemen. Feig werkte al eerder met de studio samen voor de films The Heat en Spy, en is momenteel druk bezig met een nieuwe Ghostbusters-film.

De Play-Doh film zou een live-action film worden, en dus een andere richting uitgaan dan de (CGI) stop motion Lego Movie. Het is nog niet bekend wie er in te zien zal zijn of voor wanneer het project gepland staat.

Blijkbaar is er veel interesse in speelgoedfilms; er is een Playmobil-film in de maak en er wordt gewerkt aan twee andere films over Hasbro producten (Jem and the Holograms en Magic: the Gathering).

Politieman schuldig aan dood 18-jarige

Een lid van een arrestatieteam die in 2013 een 18-jarige scooterrijdster doodreed, is vrijdag veroordeeld voor dood door schuld. De rechtbank in Den Bosch legde de man een half jaar voorwaardelijke rijontzegging op. Justitie had vrijspraak gevraagd

In een colonne van politieauto's reed de politieman met sirene en zwaailicht door Eindhoven. Hij was met collega's op weg naar een verwarde man die dreigde zichzelf en politiemensen dood te schieten.

Hij reed hard en door rood. Volgens de rechtbank had hij zijn snelheid moeten aanpassen toen hij het kruispunt naderde zodat hij kon anticiperen op het gedrag van medeweggebruikers.

De politieman werd aanvankelijk niet vervolgd. Nabestaanden dienden daarover een klacht in bij het gerechtshof, waarna de zaak alsnog aan de rechtbank werd voorgelegd.

Hoewel hij erg aangeslagen is door de dood van de scooterrijdster, vindt de politieman zelf niet dat hem een strafrechtelijk verwijt valt te maken. Hij heeft een specialistische rijopleiding gevolgd en kende de regels. Bovendien handelde hij in opdracht van zijn sectiecommandant. Maar dat ontslaat hem volgens de rechtbank niet van zijn verantwoordelijkheid.

Speel Pacapong, de nostalgische hybrid game

Dit is misschien wel de ultieme nostalgische game. De mega-hybrid game Pacapong bestaat uit drie games, Pong, Pac-Man en Space Invaders. Pacapong is het resultaat van een Mini Ludum Challenge waar ontwikkelaars een door Pong geïnspireerd spel mochten maken.

De game is bedoeld voor twee spelers. Je schiet Pac-Man vanaf de Pong-peddels door een doolhof en hoopt dat er geen spook op zijn pad verschijnt. Wordt Pac-Man wel geraakt door een spook, dan mag de andere speler serveren. Ondertussen moeten de spelers zich ook nog verdedigen tegenover de Space Invaders door te schieten met de Pong-peddels.

De game ondersteunt gamepads voor een wat meer authentiek arcadegevoel en is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux.

Vermisten explosie Voorthuizen gevonden

Twee mensen worden vermist na een explosie in een bedrijf in Voorthuizen (Gelderland). Dat zei een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend.

De ontploffing had volgens berichten op Twitter plaats bij veevoerbedrijf Denkavit aan de Tolnegenweg. De oorzaak is nog niet bekend.

Update 13.14 uur:
De twee vermisten zijn al gevonden. Na het tellen van neuzen bleken de twee toch al buiten te zijn. De oorzaak zou een stofexplosie zijn geweest. In het dak van het pand zit nu een groot gat, vertelt een brandweerwoordvoerder aan Het Algemeen Dagblad.

Israël blijft strijden tegen atoomakkoord met Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wijst de raamovereenkomst over het Iraanse atoomprogramma af. In een telefoongesprek met de Amerikaanse president Barack Obama heeft hij die te verstaan gegeven dat het akkoord waarop Iran en de vijf grote mogendheden nu aansturen 'het voortbestaan van Israël op het spel zet'.

Israël staat echter nagenoeg alleen in zijn verzet tegen de uitkomst van de atoomonderhandelingen. De internationale gemeenschap heeft het donderdag overeengekomen raamwerk voor een eindakkoord overwegend met instemming ontvangen. Wel vindt Netanyahu veel steun in het Amerikaanse Congres, waarin de Republikeinen, die in hun gelederen veel haviken en houwdegens tellen, de dienst uitmaken. Voorts zoekt zijn regering mogelijk overleg met Arabische landen die de terugkeer van de voormalige verschoppeling Iran op het internationele toneel ook met argusogen bezien.

De raamovereenkomst legt het Iraanse atoomprogramma beperkingen op en voorziet in inspecties van Iraanse nucleaire installaties. Van een totale ontmanteling van het atoomprogramma, waarop Israël aandringt, is echter geen sprake. Netanyahu waarschuwt dat Iran, doordat het beoogde akkoord bepaalde nucleaire faciliteiten ongemoeid laat, zich kan blijven voorbereiden op de vervaardiging van een kernbom.

Israël blijft zich sterk maken voor het terugdraaien of ten minste het bijschaven van de overeenkomst, zei de Israëlische minister Yuval Steinitz, die de Iraanse atoomdreiging in zijn portefeuille heeft.

De Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittanië, Frankrijk en Duitsland, vijf van de zes grote mogendheden die het overleg met Iran voerden, hebben alle al enthousiast gereageerd op het raamakkoord. Datzelfde geldt voor de Iraanse president Hassan Rouhani. In Teheran gingen donderdagavond veel mensen de straat op om de doorbraak te vieren.

Het voorlopige akkoord bepaalt dat Iran het aantal uraniumcentrifuges moet terugbrengen van twintigduizend naar 6104. Daarvan mogen er nog maar 5060 in bedrijf zijn, waar er tot op heden tienduizend draaien. De regering in Teheran moet afzien van haar voornemen de huidige centrifuges te vervangen door geavanceerdere machines.

Iran heeft toegezegd zijn voorraad aan verrijkt uranium te verminderen van vijfduizend tot driehonderd kilo. Iran verrijkt de splijtstof voortaan tot een graad die ver verwijderd is van de graad die nodig is om atoomwapens te maken.

De ondergrondse verrijkingsfabriek in Fordo, een grote zorg voor Israël omdat die in geval van nood gewapenderhand moeilijk is uit te schakelen, moet worden omgevormd tot een onderzoeksinstituut voor atoomfysica. Iran belooft er vijftien jaar lang geen uranium te verrijken. Een deel van de centrifuges in Fordo blijft wel draaien, maar produceert in het vervolg medische en andere isotopen in plaats van hoogwaardig uranium.

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) gaat voormalige en huidige verrijkingsinstallaties in de gaten houden 'met behulp van de modernste onderzoekstechnieken'. Iran heeft toegezegd het IAEA 'veel ruimere toegang te geven en veel meer informatie te verstrekken' dan voorheen. Teheran zal ook reageren op de verdenkingen van het IAEA dat Iran in het verleden aan atoomwapens heeft gewerkt.

Iran heeft beloofd de bijna voltooide zwaarwaterreactor in Arak om te bouwen. De centrale zou aanvankelijk jaarlijks, als bijproduct, genoeg plutonium produceren om meerdere kernwapens van te vervaardigen. Dat wordt nu een veel kleinere hoeveelheid. Gebruikte reactorbrandstof, die plutonium bevat, wordt bovendien naar het buitenland afgevoerd.

Deze en andere afspraken hebben tot gevolg dat Iran een tot tien jaar nodig zou hebben om een kernbom te maken, zeggen de onderhandelaars. Nu schatten zij die periode op twee tot drie maanden.

Als Iran zich houdt aan de verplichtingen die het land op zich heeft genomen trekken de VS en de Europese Unie de sancties in die zij hebben getroffen om Teheran te straffen voor het nucleaire programma. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties schrapt alle over het Iraanse atoomprogramma aangenomen resoluties. De uitvoer naar Iran van goederen en kennis die kunnen worden gebruikt voor het atoomprogramma is niet langer volstrekt verboden, maar er wordt in de toekomst nog wel de hand aan gehouden.

Medewerker Leger des Heils jat 8,5 ton

Een administratief medewerker van het Leger des Heils is op staande voet ontslagen omdat hij in zes jaar 850.000 euro heeft verduisterd. De zaak kwam eind vorig jaar aan het licht toen de man ziek was en een collega zijn werk overnam. Dat liet het Leger des Heils vrijdag weten, dat aangifte heeft gedaan bij de politie.

Uit onderzoek blijkt dat de man facturen heeft vervalst die lijken op facturen van zorgaanbieders. Hij wekte de indruk dat de nepfacturen voor de pgb-administratie waren bestemd. Door de combinatie van nepfacturen en het vervalsen van handtekeningen heeft hij zo geld naar eigen rekeningen laten overschrijven. De man werkte op de afdeling jeugdbescherming

Het Leger zegt de schade op de ontslagen man te verhalen en heeft de interne controleprocedures aangescherpt.

Een paasmassage met een happy end

'Het is toch altijd weer een mooi evenement, hè, Aloysius? En met die Jim de Groot vond ik het helemaal mooi. Wat een lekkere Jezus was dat!' Teutje Kreukel zuchtte diep. Aloysius had haar wel eens meer zo horen zuchten, maar dat was lang geleden. 'Ik vond het anders wel ongepast dat hij bij De Wereld Draait Door zei dat hij de rol wel leuk vond omdat hij dan een kruis van zes meter had. Dat is niet erg respectvol naar het verhaal.'

'Frankrijk speelde hoog spel tijdens atoomoverleg'

Frankrijk heeft hoog spel gespeeld tijdens de atoomonderhandelingen met Iran. De Franse delegatie vond het oorspronkelijke ontwerp van de raamovereenkomst 'niet stevig genoeg' en eiste hardere afspraken, zei minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius vrijdag. Iran dreigde daarop volgens Fabius het overleg af te breken, maar zou uiteindelijk overstag zijn gegaan.

Fabius erkent het 'grote belang' van de donderdag gesloten overeenkomst, maar hij blijft behoedzaam. De raamovereenkomst is volgens de minister slechts een voorbereidende stap. Hij wees er vrijdag op de Franse radiozender Europe 1 op dat eind juni pas definitief een allesomvattend akkoord moet worden gesloten.

Frankrijk drong aan op een stevige overeenkomst met Iran 'om te voorkomen dat andere landen in de Golfregio, zoals Saudi-Arabië, aan de slag gaan met de verbreiding van kernwapens', zei Fabius.

Culemborg even zonder water

Culemborg en omgeving hebben vrijdagochtend ongeveer drie kwartier een waterstoring gehad. Door een breuk in de waterleiding hadden huishoudens en bedrijven geen of minder kraanwater. Dat meldde Vitens.

Volgens een woordvoerster van het waterleidingbedrijf was bij werkzaamheden een leiding gescheurd. Het probleem is inmiddels verholpen.

Op sommige plekken kan nog wel bruin water uit de kraan komen. Deze bruine kleur kan ontstaan doordat kleine ijzerdeeltjes loskomen in de leiding door de verandering van de stroomsnelheid. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

Eric Gerets kondigt afscheid aan

Eric Gerets zal in 2016 zijn trainersloopbaan gaan beëindigen, zo heeft hij aangekondigd in de Belgische media. De 60-jarige Belg staat momenteel onder contract in de Verenigde Arabische Emiraten. In Nederland is hij voornamelijk bekend van zijn periode bij PSV.

Gerets stond als speler tussen 1985 en 1992 onder contract bij de Eindhovenaren. In die periode pakte de Belg de Europa Cup I, drie maal de KNVB Beker en zes maal de titel in de Eredivisie. Verder kwam de verdediger in zijn loopbaan 86 maal voor het Belgisch nationaal elftal uit. Tussen 1999 en 2002 was Gerets aan PSV verbonden als trainer en ook toen pakte hij tweemaal de landstitel. Als trainer heeft de Belg ook onder contract gestaan bij Lierse SK, Club Brugge, Wolfsburg, Galatasaray en Olympique Marseille.

Twee jaar geleden had Gerets een hersenbloeding. "Ik wil mijn contract bij Al-Jazira afronden, hopelijk zonder nieuwe gezondheidsproblemen. Ik moet profiteren van sommige kleine dingen nu het nog kan. Eindelijk tijd om te vissen en te reizen."

Eric Gerets kondigt afscheid aan (Pro Shots/Willem Vernes)
Eric Gerets kondigt afscheid aan (Pro Shots/Willem Vernes)

Matroos (43) slaat overboord en verdrinkt

Een 43-jarige opvarende van een vrachtschip is donderdag bij Bergen op Zoom van boord geslagen en verdronken. De matroos viel in het water bij de Burgemeester Petersluis. Het lukte duikers van de brandweer niet om het slachtoffer snel boven water te halen. Toen hij uiteindelijk werd gevonden, was de man al overleden.

De Arbeidsinspectie en het team Forensisch Technische Opsporing hebben een onderzoek ingesteld.

Sony koopt wat over is van OnLive

Sony Computer Entertainment koopt de overgebleven patenten en bezittingen van OnLive. De service van OnLive wordt op 30 april stopgezet.

Alle OnLive spelersdata worden verwijderd maar alle Steam-games die zijn gekocht via de service, blijven gewoon beschikbaar via Steam. "Het is met groot verdriet dat we de OnLive Game Service stop moeten zetten", schrijft OnLive. "Sony koopt belangrijke delen van OnLive en ze zijn niet van plan de service door te zetten."

Het is niet de eerste game streaming service die Sony koopt. In 2012 kocht Sony namelijk Gaikai voor 380 miljoen dollar en heeft het de techniek daarvan gebruikt voor de ontwikkeling van PlayStation Now. OnLive is al eens eerder verkocht, voor 4,8 miljoen dollar in 2012, toen had het bedrijf zo'n 30 miljoen dollar aan schuld. OnLive hield het hoofd nog een paar jaar boven water en kondigde in 2014 een nieuwe service genaamd cloud-based enterprise aan, waarmee bedrijven wanneer dan ook en op elk apparaat toegang hadden tot hun werk. "We bedanken jullie uit de grond van ons hart voor het zijn van een OnLive klant en wensen jullie het beste", aldus OnLive.

'Bon Jovi-gitarist bedreigt ex met dood'

Richie Sambora, voormalig gitarist van Bon Jovi, krijgt binnenkort bezoek van de politie. Hij wordt ondervraagd over een doodsbedreiging aan het adres van zijn ex Nikki Lund, meldt Daily Mail.

In een recent telefoongesprek zou Richie (55) tegen haar hebben gezegd dat hij 'een gat in de woestijn' ging graven om haar daarin te begraven. Dat gebeurde tijdens een telefoongesprek, waarbij de twee een hoogoplopende ruzie kregen. Nikki besloot aangifte te doen van het incident. De politie van Calabasas, een buitenwijk van Los Angeles, bevestigt dat Sambora onderwerp van een onderzoek is. Hij is naar verluidt nu op vakantie met zijn ex-vrouw Heather Locklear.

De 33-jarige Nikki is Richie's voormalige zakenpartner. De twee begonnen samen de kledinglijn Nikki Rich. Vorig jaar werd bekend dat het duo acht jaar lang een geheime relatie had. Toen de verhouding stopte, verzuurde ook de zakelijke relatie. Bij de afwikkeling van Nikki Rich lopen de gemoederen volgens een insider hoog op.

Richie zou de laatste tijd veel drinken en onberekenbaar gedrag vertonen. De bron van Daily Mail vertelt dat hij in het verleden ook al met geweld heeft gedreigd, reden voor Nikki om deze keer naar de politie te stappen. Een woordvoerder van Sambora zegt dat er niets van waar is.

Organen ouderen geschikt voor transplantatie

Het aantal orgaandonoren loopt al een tijdje terug. Daarom doet de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) er alles aan om te zorgen dat er toch genoeg donororganen beschikbaar zijn. Een van die manieren is gebruik te maken van organen van oudere mensen. Die blijken vaak toch geschikt te zijn of geschikt te kunnen worden gemaakt, zegt een woordvoerster van de NTS vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Er zijn minder donoren doordat mensen langer gezond blijven, er betere behandelingen zijn voor ziektes waar je vroeger aan doodging en doordat er minder verkeersdoden zijn. Om toch iedereen die op een wachtlijst voor een orgaan staat te kunnen helpen, worden de leeftijdsgrenzen opgerekt, aldus de woordvoerster. De methoden om oudere organen 'op te knappen' zijn volgens haar ook steeds beter geworden.

Nabestaanden gijzeldrama Parijs klagen media aan

De nabestaanden van slachtoffers van het gijzeldrama in een koosjere supermarkt in Parijs in januari slepen nieuwszender BFM TV voor de rechter omdat die de gijzelaars in levensgevaar zou hebben gebracht. Justitie in Parijs heeft een vooronderzoek ingesteld naar de berichtgeving van BFM over de gijzeling, zei woordvoerder Agnès Thibault-Lecuivre.

BFM en enkele andere stations waren eerder al op de vingers getikt door de Franse mediawaakhond CSA. De zenders onthulden in hun uitzendingen over de gijzeling dat meerdere mensen zich in de supermarkt hadden verstopt. Zo hadden de stations de gijzelnemer op hun aanwezigheid kunnen attenderen, stelde de CSA.

Promotie voor De Jongh bij Tinkoff-Saxo

Steven de Jongh is bij wielerploeg Tinkoff-Saxo benoemd tot hoofdploegleider. De Nederlander gaat zich bezighouden met de strategische langetermijnplanning van het team en de samenstelling van het programma. Dat meldt de ploeg waar Stefano Feltrin de afgelopen week de ontslagen Bjarne Riis opvolgde als algemeen manager. Feltrin zal zich ook met sportieve aspecten bezighouden.

"We hebben een sterke groep renners en een uitstekend team van ploegleiders. Steven heeft een goede staat van dienst en hij is de juiste persoon om leiding te geven aan dat team, waarbij hij zijn huidige taken zal blijven uitvoeren", lichtte Feltrin toe. "Ik zal ook een actieve rol spelen in de sportieve bedrijfsvoering. Steven en ik zullen gezamenlijk het werk dat Bjarne deed op ons nemen."

Te veel bestrijdingsmiddelen op 'superfoods'

Op gojibessen, chiazaad en quinoa zitten nog te vaak resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bij 12 van de 52 onderzochte monsters, ofwel in 23 procent van de gevallen, werd een overschrijding van de norm geconstateerd. De aangetroffen restanten van de gewasbeschermingsmiddelen waren echter zo klein dat ze geen risico voor de gezondheid vormen. Toch heeft de NVWA de betreffende leveranciers, waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt, boetes uitgedeeld.

Aanleiding voor de steekproef is dat de NVWA vorig jaar een aantal meldingen van consumenten kreeg. Na het eten van goijbessen zouden zij hebben moeten overgeven of kregen ze diarree. Dit kan volgens de NVWA echter niet zijn veroorzaakt door de kleine hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Ook het 'superfood' quinoa kwam het afgelopen jaar negatief in de belangstelling. Daar werden resten van bestrijdingsmiddelen op aangetroffen terwijl het om biologische teelt zou gaan.

IS executeert tientallen Syriërs

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben de afgelopen vijf dagen zeker 69 Syriërs geëxecuteerd in Hama, Homs en Deir ez-Zor. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vrijdag verklaard.

De organisatie heeft videomateriaal van een van de executies. Daarop is te zien hoe een vastgebonden Syrische militair wordt doodgeschoten. Hij wordt door zeker twintig kogels geraakt, aldus het observatorium. De strijders hangen zijn lichaam vervolgens achter een auto en rijden daar triomfantelijk mee rond.

Volgens het observatorium zijn onder de vermoorde Syriërs vooral burgers, onder wie drie kinderen en elf vrouwen.

IS executeert tientallen Syriërs
IS executeert tientallen Syriërs (Foto: ANP)

'Copiloot gaf meermalen extra gas voor crash'

De copiloot van het in de Franse Alpen neergestorte passagiersvliegtuig van Germanwings heeft de snelheid van het toestel meermalen opgevoerd tijdens de fatale duikvlucht. Dat blijkt uit de vluchtgegevens die zijn opgeslagen in de tweede zwarte doos van de Airbus A320, zegt het Franse onderzoeksbureau voor vliegtuigongelukken BEA.

De tweede zwarte doos werd donderdag op de rampplek gevonden. Onderzoekers zijn inmiddels bezig met het uitlezen van de gegevens, liet het BEA weten. Op het eerste gezicht lijkt de copiloot, die de gezagvoerder had buitengesloten en vervolgens een duikvlucht had ingezet, de snelheid die de automatische piloot aanhield herhaaldelijk handmatig te hebben verhoogd.

Alles wijst erop dat copiloot Andreas Lubitz het vliegtuig doelbewust liet neerstorten. De crash kostte alle 150 inzittenden het leven.

Zwarte doos Germanwings bruikbaar (Foto: ANP)
Zwarte doos Germanwings bruikbaar (Foto: ANP)

Warriors slaan toe in slotfase

De basketballers van Golden State Warriors boekten donderdag hun elfde zege op rij in de Amerikaanse NBA. De ploeg, die riant aan kop gaat in de Western Conference, won wel heel nipt met 107-106 van Phoenix Suns. Harrison Barnes maakte de beslissende voltreffer luttele seconden voor het eindsignaal. Topschutter aan de zijde van de Warriors was Stephen Curry met 28 punten.

In de Eastern Conference kreeg Miami Heat een pak slaag van Cleveland Cavaliers. Onder aanvoering van LeBron James, oud-speler van Heat, wonnen de Cavaliers met 114-88. James maakte 23 punten. Bij de ploeg uit Miami viel sterspeler Dwyane Wade uit met een knieblessure. De Dallas Mavericks kregen in eigen huis klop van de Houston Rockets: 101-108.

Mooie juf (25) doet vele pubers

De politie van Eureka, in de Amerikaanse staat Kansas, heeft maandag ene Kourtnie A. Sanchez in de boeien geslagen. De niet-onknappe, 25-jarige juf heeft zich te grazen laten nemen door vele hitsige pubers.

Sanchez, getrouwd en moeder van drie koters, begon in de herfst van vorig jaar op Marshall Elementary School te Eureka. Ook was ze volleybalcoach van het damesteam op Eureka Junior High School. Het duurde dan ook niet lang, of de blondine werd een geliefde lerares.

Ook de jongens vielen als een blok voor de mooie docente. En ook Sanchez kon de belangstelling van de jeugdige knapen wel waarderen. Zo doende wist zij in slechts vijf maanden tijd vele bronstige pubers tussen de 15 en 17 tussen haar lakens te krijgen.

Uiteindelijk kwam de zaak toch uit en liep de juf tegen de lamp. Maandag is zij opgepakt en aangeklaagd wegens vele seksuele vergrijpen. Het is echter niet bekend hoeveel 'slachtoffers' zij heeft gemaakt.

Hieronder volgen enkele pics van de lerares in kwestie. Het bronartikel heeft er meer. Stad in Frankrijk?

'Tragische hordenloper' Liu gooit de handdoek

De Chinese hordenloper Liu Xiang heeft tegenover media in zijn land gezegd dat hij volgende week zijn afscheid officieel aan zal kondigen. De 31-jarige atleet uit Shanghai kampt al jaren met blessureleed, vooral aan zijn achillespees. Daardoor kwam hij al sinds de Olympische Spelen van Londen in 2012 niet meer in actie.

Het eerste internationale succes van Liu op de 110 meter horden kwam in 2001, toen hij in eigen land in Beijing goud won op de Universiade, in een finale waar slechts vijf van de acht lopers over de finish kwamen. In de jaren daarna bleef hij zich verbeteren en in 2003 pakte hij in Parijs het WK-brons. Het absolute hoogtepunt van de Chinees vond plaats op 27 augustus 2004 in Athene. In de olympische finale liet hij geen spaan heel van de concurrentie en evenaarde hij met 12,91 seconden het ruim tien jaar oude wereldrecord van Colin Jackson.

In 2005 was er op het WK in Helsinki zilver voor Liu, 0,01 seconde achter de Fransman Ladji Doucouré. Een jaar later zou hij nog een hoogtepunt beleven, want op 11 juli 2006 moest het uit 1993 stammende record van Jackson er dan toch echt aan geloven: In Lausanne snelde Liu naar een tijd van 12,88 seconden. De WK-reeks zette zich een jaar later in Osaka voort, want na brons en zilver pakte de snelle Chinees dit keer het goud.

Een jaar na zijn wereldtitel volgde echter een van de meest dramatische momenten uit de Chinese sportgeschiedenis en uiteraard uit het sportieve leven van Liu. Voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing was de hordenloper hét uithangbord van het hele evenement. Hij zou China de grootste sportieve overwinning ooit moeten schenken door in een volledig volgepakt Bird's Nest en voor honderden miljoenen tv-kijkers het olympisch goud te pakken.

Tot ongeloof van honderden miljoenen landgenoten moet Liu in Beijing geblesseerd de olympische arena verlaten (Foto: Getty)

In de eerste ronde sloeg het noodlot toe. De Nederlander Marcel van der Westen maakte een valse start, maar de aandacht ging naar de Chinees: Hij hinkelde uit het startblok. Wat voor hem naar eigen zeggen voor de start al duidelijk was, werd dat plotseling ook voor een volslagen gedesillusioneerd publiek: Liu was geblesseerd en kon onmogelijk starten. In een doodstil stadion droop hij af, waarna hij drie dagen later moest toekijken hoe de Cubaan Dayron Robles 'zijn' olympisch goud pakte.

Het duurde lang voor Liu weer op zijn oude niveau terug leek te komen, maar op het WK van 2011 in Daegu stond hij er eindelijk weer. In de finale pakte hij weliswaar zilver, als dezelfde Robles hem niet even vast had gehouden was het waarschijnlijk goud geworden. In de aanloop naar de Spelen van 2012 kwam hij dan weer echt terug in zijn topvorm: In thuisstad Shanghai won hij de Diamond League in 12,97, de eerste keer in jaren dat hij de 13-secondengrens doorbrak. Een paar weken later evenaarde hij met 12,87 seconden zelfs het wereldrecord van...Robles.

Toch mocht het ook nu niet zo zijn voor Liu. Weer ging het fout in de eerste ronde, waar hij dit keer over de eerste horde struikelde. Al hinkelend liep hij nog richting de finish, waar hij werd opgewacht door enkele concurrenten die hem een applaus geven en de Chinees vervolgens ondersteunden naar de catacomben. Het zou de laatste wedstrijd blijken van een van de grootste Chinese sporthelden uit de geschiedenis. Hij is namelijk nog altijd niet hersteld en deelname aan het WK van dit jaar, waar hij in hetzelfde Bird's Nest in Beijing eindelijk revanche had kunnen nemen, is niet mogelijk.

Andy Turner en Jackson Quiñonez helpen hun geblesseerde collega richting een rolstoel op de Spelen van 2012, nadat mede-concurrent Balasz Baji de Chinees bij hen 'afleverde' (Foto: Getty)

'Samsung krijgt grote opdracht van Apple'

Samsung gaat de belangrijkste chips voor de nieuwe iPhone van Apple leveren. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden.

Daarmee zou Samsung een belangrijke klant terugwinnen. Vorig jaar kwam er een einde aan het monopolie van het Zuid-Koreaanse bedrijf als leverancier van chips voor de smartphones en tablets van Apple, dat koos voor chips van de Taiwanese concurrent TSMC.

De afgelopen jaren is de relatie tussen Apple en Samsung verzuurd door hoog oplopende ruzies over patenten.

Aanhanger raakt los tijdens rit: 1 dode

In een ziekenhuis in Groningen is vrijdagochtend vroeg een 62-jarige man overleden nadat hij donderdag betrokken was bij een bizar verkeersongeval bij het Drentse Beilen. De auto waarin het slachtoffer zat, werd geramd door een aanhangwagen die was losgeschoten van een tegemoetkomende bestelbus, meldde de politie vrijdag.

De man, afkomstig uit Roden, raakte bekneld en moest door de brandweer uit zijn auto worden gehaald. Zijn 60-jarige vrouw raakte lichtgewond. Beiden werden naar het UMCG in Groningen gebracht waar de man later overleed. De bestuurder van de bestelbus, een 35-jarige inwoner van Assen, bleef ongedeerd.

Man met 2 miljoen euro aan contanten opgepakt

De politie heeft deze week een man aangehouden die bijna 2 miljoen euro aan contant geld bij zich had. Agenten vonden het geld dinsdag in een hotelkamer van een Amsterdams hotel. De 34-jarige man is aangehouden voor het witwassen van dit geld.

Na een tip nam de politie poolshoogte bij het hotel. In de hotelkamer van de verdachte lag 1.987.859 miljoen euro. Het geld zat in meerdere tassen en lag netjes opgestapeld op de vloer van de hotelkamer.

Kluivert wil Anita bij Curaçao

Patrick Kluivert wil graag Vurnon Anita bij het nationale voetbalelftal van Curaçao halen. De adviseur van de voetbalbond van het Antilliaanse eiland hoopt de speler van Newcastle United op te kunnen stellen in de volgende interland tegen Cuba.

"Hij wil heel graag voor Curaçao uitkomen, maar de FIFA houdt dat tot dusver tegen. Vurnon heeft bijna vijf jaar geleden één EK-kwalificatiewedstrijd voor Nederland gespeeld", zegt Kluivert donderdag in De Telegraaf. De voormalige topspits van onder meer Ajax, FC Barcelona en Oranje hoopt Anita voor het treffen met Cuba in juni speelgerechtigd te krijgen.

Kluivert zette deze week met Curaçao het eerste stapje op de lange weg richting het WK van 2018. In de eerste ronde van de kwalificatie rekende zijn ploeg af met Montserrat. Hij zal tegen Cuba waarschijnlijk officieel als bondscoach op de bank zitten.

'ASR-topman beschuldigd van meineed'

Verzekeringsbedrijf ASR beraadt zich op juridische stappen wegens valse beschuldigingen van meineed aan het adres van topman Jos Baeten. Dat zei een woordvoerder van het genationaliseerde bedrijf vrijdag in reactie op berichtgeving door Het Financieele Dagblad (FD).

Het is de Eindhovense ondernemer Jos Lindhout die Baeten beschuldigt meineed te hebben gepleegd tijdens een getuigenverhoor bij de rechtbank in Utrecht over een langlopende kwestie rond de verkoop van zijn assurantiebedrijf. Hij deed hiervan aangifte bij de politie, blijkt uit documenten die in handen zijn van het FD. Hoewel ASR zegt de inhoud van de aangifte nog niet te kennen, overweegt het bedrijf op voorhand juridische actie tegen Lindhout.

Da's pech, banjo weg

Een 20-jarige man uit Boekel is in de nacht van donderdag op vrijdag in het uitgaansgebied van Tilburg aangehouden omdat hij de banjo van een straatmuzikant had gestolen. Agenten zagen de man met de banjo lopen. Hij werd aangehouden en moest de banjo inleveren.

De banjo werd teruggegeven aan de straatmuzikant. Hij verklaarde dat hij de banjo had achtergelaten toen hij een kop thee was gaan drinken. Het instrument was verdwenen toen hij terugkeerde.

Waarom je in vredesnaam een banjo zou willen stelen, is op dit moment nog niet bekend. Toch wilde FOK! je dit geestige staaltje non-nieuws niet onthouden.

Golfer Luiten buiten top honderd in Houston

Golfer Joost Luiten heeft werk te verrichten op het Houston Open. De Nederlandse prof leverde donderdag (plaatselijke tijd) na de eerste ronde een kaart in met 73 slagen en met die score zat hij niet bij de best honderd van de dag. Luiten leverde al tien slagen in op de Amerikaanse koploper Scott Pearcy, die negen birdies noteerde en op 63 slagen uitkwam in het toernooi uit de Amerikaanse tour PGA.

Luiten bereidt zich in Houston voor op de Masters in Augusta, de eerste major van dit jaar die over een week begint. Hij moet vrijdag in de tweede ronde flink verbeteren om de cut te halen. In dat geval mag de Bleiswijker in het weekeinde meespelen om het prijzengeld. De golfers verdelen in het Houston Open 6,6 miljoen dollar (6 miljoen euro) en de winnaar verdient 1,2 miljoen dollar.

S. Williams vecht zich naar tiende finale Miami

Tennisster Serena Williams heeft donderdag (plaatselijke tijd) voor de tiende keer in haar carrière de finale bereikt van het prestigieuze toernooi in Miami, ook wel het vijfde grand slam genoemd. Eenvoudig ging dat niet voor de nummeréén van de wereldranglijst. Pas na een ruim twee uur durend gevecht in de halve finales wist de Amerikaanse de als derde geplaatste Simona Halep uit Roemenië te verslaan: 6-2, 4-6 en 7-5.

De 33-jarige Williams neemt het in de finale op tegen Carla Suárez Navarro. De als twaalfde geplaatste Spaanse had in de andere halve eindstrijd niet al te veel moeite met de Duitse Andrea Petkovic: 6-3 en 6-3. Williams kan het toernooi voor de achtste keer winnen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de negentienvoudig grandslamwinnares na de eerste set. Williams won met 6-2 en leek overtuigend op haar tiende eindstrijd in Miami af te stevenen. Maar Halep richtte zich op in het tweede bedrijf. De 23-jarige Roemeense lijkt op dit moment de enige tennisster die Williams echt partij kan bieden. Ze won de tweede set met 6-4 en vocht verbeten voor de winst in de beslissende set. Williams toonde haar klasse door bij een 5-5 stand de partij kundig af te maken.

"Respect voor Simona. Ik hou van haar manier van spelen en haar vechtlust", complimenteerde Williams haar opponente na afloop. "Ze heeft een verfrissende spelstijl."

Rapper veroordeeld dankzij eigen teksten

Ra Diggs zal zijn rapcarrière moeten voortzetten in de gevangenis. De aspirant-rapper werd donderdag veroordeeld tot levenslang in een zaak waar zijn eigen songteksten en video's tegen hem werden gebruikt, aldus Amerikaanse media.

De 33-jarige Ronald Herron, zoals Ra Diggs eigenlijk heet, kreeg twaalf keer levenslang en daar bovenop nog eens 105 jaar cel voor een reeks aan misdrijven waaronder drie moorden, drugshandel en afpersing. De Amerikaan was een prominent figuur binnen de bende de Bloods. Als lid van die bende vermoordde hij zeker drie leden van andere bendes.

Herron rapte over zijn leven als Blood en verhaalde over schietpartijen en het verkopen van drugs. Volgens Ra Diggs waren zijn teksten niet autobiografisch, maar daar dachten de jury en de rechter anders over.

Djokovic naar halve finale Miami

Titelverdediger Novak Djokovic heeft zich donderdag geplaatst voor de halve finales van het tennistoernooi van Miami. De 27-jarige Serviër, aanvoerder van de wereldranglijst, schakelde de Spanjaard David Ferrer uit in twee sets: 7-5 en  7-5. In de halve finales neemt Djokovic het op tegen de 29-jarige Amerikaan John Isner, die de Japanse topspeler Kei Nishikori verrassend uitschakelde: 6-4 en 6-3.

Djokovic kwam moeizaam op gang tegen de ervaren Spanjaard, als zesde geplaatst in het masterstoernooi van Miami, ook wel het vijfde grand slam genoemd. Hij kwam in de eerste set met 4-1 achter, maar kreeg toen vat op het spel van Ferrer en won zes van de volgende zeven games. In het tweede bedrijf beet Ferrer zich vast in Djokovic, maar de Serviër maakte het uiteindelijk vakkundig af. "Ik moest de punten echt verdienen, want mijn tegenstander gaf ze niet cadeau", zei de viervoudig winnaar van Miami na de partij.

Hij vreest Isner: "Waarschijnijk de beste serveerder van dit moment. Hij speelde geweldig tegen Nishikori." De als 22e geplaatste Amerikaan, die met zijn 2,08 meter de gestalte heeft van een basketballer, rekende in zeventig minuten af met de als vierde geplaatste Japanner. Nishikori had op weg naar de kwartfinales in Miami slechts tien games afgestaan en liefst vijftien keer de service van zijn tegenstanders gebroken, maar tegen de ontketende Isner wist hij nietéén breakpoint af te dwingen.

De andere halve finale in Miami gaat vrijdag tussen de Schot Andy Murray en de Tsjech Tomas Berdych.

Afluisterapparaat bij overleg Hennis in Polen

In een Pools restaurant waar minister Jeanine Hennis-Plasschaert een overleg had met haar Poolse collega Tomasz Siemoniak, is een afluisterapparaatje gevonden. Dat meldden Poolse media op basis van een tweet van Siemoniak.

De twee ontmoetten elkaar afgelopen woensdag. Voordat zij in het restaurant plaatsnamen, werd het pand grondig onderzocht. De agenten vonden een afluisterapparaatje, zo meldde Siemoniak. Die benadrukte dat "alle belangrijke gesprekken werden gevoerd op het ministerie van Defensie", en niet in de eetgelegenheid.

Wie het afluisterapparaatje heeft geplaatst, is niet duidelijk. De zaak doet erg denken aan eerdere afluisterschandalen in Polen, die in 2014 de regering bijna de kop kostte. De toenmalige premier Donald Tusk en zijn regering kwamen onder vuur te liggen, toen gesprekken van ministers uitlekten. De opnames werden heimelijk gemaakt in dure restaurants in de Poolse hoofdstad Warschau.

Afluisterapparaat bij overleg Hennis in Polen
Afluisterapparaat bij overleg Hennis in Polen (Foto: ANP)

'Toyota bouwt fabrieken in Mexico en China'

Het Japanse autoconcern Toyota Motor gaat nieuwe fabrieken bouwen in Mexico en China. Daarmee is een investering gemoeid van 150 miljard yen (1,2 miljard euro). Dat meldde de Japanse zakenkrant Nikkei vrijdag.

Het zou voor het eerst in jaren zijn dat 's werelds grootste autofabrikant weer nieuwe fabrieken gaat bouwen. Volgens Nikkei maakt Toyota nog deze maand de plannen officieel bekend. De fabriek in Mexico moet een productiecapaciteit krijgen van 200.000 auto's per jaar en die in China moet jaarlijks 100.000 voertuigen gaan bouwen, aldus de krant.

Toyota heeft geprobeerd om bestaande fabrieken maximaal te benutten om de productie te vergroten. Eerder leidde een omvangrijke expansie van de capaciteit nog tot grote terugroepacties vanwege technische mankementen bij auto's van Toyota.

Ex-inlichtingenchef China vervolgd voor corruptie

Een voormalige chef van de Chinese inlichtingendiensten is vrijdag in staat van beschuldiging gesteld voor corruptie en het lekken van staatsgeheimen. Zhou Yongkang is de hoogstgeplaatste Chinese politicus die wordt berecht in dertig jaar.

De vervolging hing al geruime tijd in de lucht. De Chinese staatspers schildert die af als een nieuw voorbeeld van de vastberaden strijd tegen corruptie die de regering van president Xi Jinping heeft aangebonden. De val van Zhou geldt als een onderdeel van de machtsstrijd tussen facties binnen de regerende Communistische Partij. Van Zhou, die volgens sommigen had kunnen uitgroeien tot een rivaal voor Xi, is geen gevaar meer te duchten.

Zhou gold ooit als onaantastbaar. Hij onderhield een enorm patronagenetwerk, dat zich uitstrekte van de provincie Sichuan waar hij ooit de partij leidde tot de oliesector, de politiek en de rechterlijke macht. Veel van zijn invloed ontleende hij aan zijn periode als hoofd van de binnenlandse inlichtingendiensten. In die rol had hij toegang tot vertrouwelijke informatie over zijn rivalen.

Ook naar bondgenoten van Zhou in regeringskringen en de olie-industrie is onderzoek gedaan.

Vanilla Ice akkoord met taakstraf om diefstal

Vanilla Ice is donderdag akkoord gegaan met een taakstraf, meldt Palm Beach Post. In ruil wordt de aanklacht van woninginbraak en diefstal tegen hem ingetrokken.

De 47-jarige rapper en realityster, die echt Robert Van Winkle heet, werd in februari gearresteerd omdat hij onder meer meubels, fietsen en zwembadapparatuur zou hebben gestolen uit een verlaten woning in zijn wijk. Hij kwam twee uur later op borgtocht vrij.

Volgens de Ice Ice Baby-rapper was het allemaal een misverstand. Hij zou op het punt hebben gestaan het verlaten huis, dat op naam van een in 2008 overleden man staat, te kopen. Hij zou aan een medewerker hebben gevraagd de spullen uit het lege huis te verhuizen naar een andere woning in dezelfde wijk, die hij aan het renoveren was voor zijn realityshow The Vanilla Ice Project. "Ik had nooit criminele bedoelingen", zei Van Winkle na afloop van de hoorzitting donderdag. "Ik ben blij dat het opgelost wordt."

De taakstraf van 100 uur mag Van Winkle vervullen bij Habitat For Humanity, een hulporganisatie die huizen bouwt voor arme mensen en waar hij toch al woordvoerder voor is. "Dit is een makkie", zei hij over de straf. "Het is net zoiets als de paus vragen om te bidden." Naast de taakstraf moet Vanilla Ice 1139 dollar (1048 euro) betalen aan de nabestaanden van de huiseigenaar. Ook moet hij een vier uur durende anti-misdaadcursus volgen.

January Jones vindt trouwen niet belangrijk

January Jones hoeft niet zo nodig te trouwen. Tegen de Britse editie van Marie Claire, waar E! News over schrijft, vertelde de Mad Men-actrice dat ze een document niet belangrijk vindt als teken van liefde.

"Toen ik jonger was wilde ik graag trouwen, kinderen en dat alles", zei January, die een alleenstaande moeder is van haar 3-jarige zoontje Xander. "Maar toen ik eind twintig, begin dertig was veranderden mijn idealen. Het waren de relaties die belangrijk waren, en zo denk ik nog steeds."

De 37-jarige actrice, die eerder relaties had met onder anderen Adrian Brody en Jason Sudeikis en sinds kort aan het daten is met Will Forte, wijst het huwelijk niet helemaal af. "Als er iemand voorbij zou komen die geobsedeerd zou zijn met het idee mij te trouwen, dan zou ik erover nadenken."

'Minister moet in discussie over privacy'

De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, moet het debat aangaan over de privacy van de burger. Daarvoor pleit een groep organisaties, wetenschappers en journalisten in een oproep aan Van der Steur.

Ze vinden dat hij wetsvoorstellen die gaan over het bewaren van gegevens van burgers, moet opschorten tot er een fundamentele discussie over is gevoerd. Het gaat onder meer over de bewaarplicht van telecomgegevens, het voorstel om vast te leggen wie waar rijdt, de massale en ongerichte internettap voor geheime diensten, de hackbevoegdheid van de politie en de wetsvoorstellen over bronbescherming bij vrije nieuwsgaring.

Onder de ondertekenaars van de open brief zijn Bits of Freedom, Amnesty Nederland, journalistenvakbond NVJ en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

'Minister moet in discussie over privacy' (Foto: Novum)
'Minister moet in discussie over peivacy' (Foto: Novum)

Aanhouding voor valse bommelding school Gouda

Een 18-jarige Gouwenaar heeft bekend dat hij op 13 november van het vorige jaar een valse melding heeft gedaan over een bom op het ID-college in Gouda. Dat meldde de politie vrijdag. De jongen is aangehouden.

Alle leerlingen van de school aan de Groen van Prinsterersingel moesten destijds het pand verlaten. Na de ontruiming werd het gebouw door de politie uitgekamd, maar er werd niets gevonden.

De jongen zou de 17e november nog een valse bommelding hebben gedaan via de meldkamer van de politie, maar die leidde niet tot een ontruiming.

Verkoop tweedehands auto's stijgt

In het eerste kwartaal zijn er 2,2 procent meer tweedehands auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal ging het om ruim 464.000 stuks. Dat meldde brancheorganisatie Bovag vrijdag.

De meeste occasions worden bij autobedrijven gekocht. In het eerste kwartaal gold dat voor circa 60 procent van de aankopen, tegen 59 procent vorig jaar. In 2010 lag dat percentage nog op 56 procent.

Dat consumenten steeds minder vaak auto's van elkaar kopen, is een ontwikkeling die al langer gaande is. Een van de oorzaken is volgens marktkenners dat autobedrijven actiever zijn geworden met online advertenties. Daarnaast lijken consumenten in toenemende mate een voorkeur te hebben voor de zekerheid (garantie, onderhoudsbeurten) die autobedrijven bieden.

Leden Veiligheidsraad: onderzoek gifgasaanval Syrië

De Organisatie voor het Verbieden van Chemische Wapens moet onderzoeken of in het Syrische Sarmin chloorgas is ingezet. Dat vinden enkele leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Syrische Nationale Coalitie (SNC), het belangrijkste verbond van Syrische oppositiegroepen in ballingschap, en tegenstanders van president Assad in Syrië dringen al geruime tijd op het onderzoek aan. Volgens de SNC zat de regering in Damascus achter de luchtaanval op het Noord-Syrische rebellenstadje, waarbij zes mensen de dood zouden hebben gevonden.

Het merendeel van de leden van de Veiligheidsraad toonde zich bezorgd over de berichten over het gebruik van gifgas, zei de Jordaanse VN-ambassadeur Dina Kawar donderdag. Jordanië zit de raad deze maand voor.

Zeiler na 66 dagen uit zee gevist

Een Amerikaanse zeiler die al 66 dagen was vermist, is donderdag gered door een Duits vrachtschip, ongeveer 320 kilometer voor de kust van de staat North Carolina. De zeilboot van de 37-jarige Louis Jordan was gekapseisd, waarna hij ruim twee maanden stuurloos op zee heeft gedobberd.

Nadat zijn boot was omgeslagen wist Jordan op de onderkant van zijn boot te klimmen. Hij dronk regenwater en at rauwe vis om in leven te blijven.

Met een helikopter werd Jordan opgehaald van het vrachtschip. Terug aan land werd hij ter controle naar een ziekenhuis gebracht. Hij heeft last van zijn schouder, maar maakt het naar eigen zeggen goed.

De zeiler werd op 23 januari voor het laatst gezien. Zes dagen later werd hij als vermist opgegeven door zijn familie. "Ik dacht dat ik je kwijt was", zei zijn vader nadat hij gered was. "We hebben continu gebeden en gehoopt dat je nog in leven zou zijn."

Jordan bad daarentegen op zee voor zijn familie "omdat ik bang was dat jullie zouden rouwen om mijn dood, terwijl ik niet dood was."

Zeiler na 66 dagen uit zee gevist
Zeiler na 66 dagen uit zee gevist (Foto: ANP)

Ruim 3,5 miljoen tv-kijkers voor The Passion

Het rechtstreekse verslag van The Passion op NPO 1 is donderdagavond gevolgd door ruim 3,5 miljoen tv-kijkers. Het is daarmee het best bekeken tv-programma van de dag, meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vrijdag. Het muziekspektakel over het lijdensverhaal van Jezus werd voor de vijfde keer uitgevoerd en was voor het eerst ook integraal te volgen via NPO Radio 2.

The Passion kwam dit keer vanuit Enschede en trok ongeveer 20.000 bezoekers, net zo veel als vorig jaar in Groningen. De tocht begon in de wijk Roombeek, waar vijftien jaar geleden de vuurwerkramp plaatsvond. Het publiek stond langs de route van de kruisweg en op het Hendrik Jan van Heekplein waar de uitvoering was.

"Het verhaal van Jezus bereikte opnieuw een miljoenenpubliek en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Zijn lijden, sterven en opstanding was dramatisch en kostbaar", zei directeur Arjan Lock van de EO, die het evenement samen met de KRO uitzond. "Een verhaal dat nooit is uitverteld. Juist daarom begonnen we vijf jaar geleden in Gouda met The Passion."

Hoofdrollen waren er deze editie voor Jim de Groot (Jezus), Jon van Eerd (Pontius Pilatus) en Jeroen van der Boom (Petrus). Robert ten Brink was de verteller, Bridget Maasland deed verslag.

De afgelopen jaren groeide het evenement op Witte Donderdag uit tot een echte kijkcijferhit. De eerste keer keken er bijna een miljoen mensen, vorig jaar 3,2 miljoen en dit keer waren er 3.574.000 tv-kijkers. Ruim 136.000 mensen liepen de kruistocht virtueel mee via internet, aldus een woordvoerster van de EO. Op Twitter was The Passion donderdagavond trending topic.

Ruim 3,5 miljoen tv-kijkers voor The Passion
Ruim 3,5 miljoen tv-kijkers voor The Passion (Foto: ANP)

Leiders Israël bijeen over atoomdeal

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu praat vrijdag met zijn ministers over de atoomdeal met Iran. Waar de landen die de afspraken met Iran donderdag wisten te sluiten opgetogen reageerden, is Israël radicaal tegen de afspraken.

Netanyahu liet aan de Amerikaanse president Barack Obama weten dat zijn land "fel tegen" het raamwerk is, dat Iran moet beperken in haar nucleaire ambities en moet voorkomen dat het land kernwapens maakt. "Een deal gebaseerd op dit raamwerk bedreigt het voortbestaan van Israël. Het alternatief is de rug recht houden en meer druk uitoefenen op Iran tot er een betere deal is."

Rusland, China, Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Iran meldden donderdag dat zij het eens zijn geworden over de belangrijkste zaken om voor eind juni te komen tot een allesomvattend akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran.

Leiders Israël bijeen over atoomdeal
Leiders Israël bijeen over atoomdeal (Foto: ANP)

Final Fantasy gaat terug naar Spira in HD

Vanaf 12 mei kunnen we weer eens terug naar Spira door Final Fantasy 10/10-2 HD Remaster die op PlayStation 4 uitkomt. Deze versie is, zoals de titel al verraadt, in HD-kwaliteit.

Dit is voor ons ook meteen de meest complete versie, want het spel bevat ook het tweede deel uit de Final Fantasy X-verhaallijn. Alle content uit de International Edition zit erin en ook de content die extra uit is gekomen op de PlayStation 3- en Vita-versie van de geremasterde versie. Mocht je die geremasterde versies al gespeeld hebben of ben je er nog mee bezig, dan is er cross-save om zonder problemen verder te kunnen gaan op de PlayStation 4. Je kunt ook wisselen tussen de originele en de geremasterde muziek.


Paaspop opent festivalseizoen

Na een moeizame opbouw begint vrijdag Paaspop, de officieuze start van het muziekfestivalseizoen. Campinggasten zijn vanaf vrijdagochtend welkom; het eerste optreden begint vrijdag om 16.00 uur.

Het festival in Schijndel had afgelopen week te kampen met de extreme weersomstandigheden: harde wind en veel regen. Het werk moest vanwege de harde wind diverse keren worden stilgelegd. Het terrein was door de regen bovendien veranderd in een modderpoel. De organisatie schakelde honderd extra mankrachten en twee waterzuigers in. De grond werd afgegraven en er werd nieuw, wit zand gestort. De organisatie verzekert dat het festival op tijd kan beginnen.

Vrijdag staan onder andere Kensington en Racoon op het podium. Zaterdag en zondag komen bijvoorbeeld Anouk, The Kooks, Within Temptation, Jett Rebel, Therapy?, Typhoon, Rudimental en Dave Clark nog langs.

Jennifer Lopez is vrijgezel

Jennifer Lopez heeft ontkend opnieuw of nog steeds een relatie te hebben met Casper Smart. Gevraagd door E! News wat er allemaal klopt van de geruchten rond haar liefdesleven zei Jennifer: "Ik ben momenteel vrijgezel."

In juni van vorig jaar maakten Jennifer (45) en Casper (27) bekend dat ze na drie jaar daten uit elkaar waren. Sindsdien werden ze echter nog vaak samen gespot. Zaterdag stapten ze nog samen in een auto na afloop van een Kids' Choice Awards-afterparty. Vorige week werden ze zelfs zoenend gefotografeerd.

Vorige maand vertelde Casper al aan E! News dat hij en Jennifer alleen "hele goede vrienden" zijn en dat hij vrijgezel is.

Minister Koenders tevreden met Iran-deal

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is tevreden met de uitslag van de atoomonderhandelingen tussen Iran en de zes grote mogendheden. Hij noemt de basis voor het akkoord met Iran, dat donderdag gelegd is in het Zwitserse Lausanne, een 'belangrijke doorbraak'.

De komende weken wordt verder gewerkt om eind juni een definitief akkoord te bereiken. Dat moet een eind maken aan de jarenlange vruchteloze onderhandelingen tussen Iran en de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland. "Ik verwelkom het dat de partijen het op hoofdlijnen eens zijn geworden over een onderwerp dat zo lang niet bespreekbaar leek", aldus Koenders.

Meer treinen in Brabant door werk in Duitsland

Door werk aan de Betuweroute in Duitsland krijgt Brabant vrijdag voor het eerst te maken met extra goederentreinen. Vanwege de aanleg van een derde spoor van de Betuwelijn in Duitsland moeten plaatsen aan de zogenoemde Brabantroute tot 2022 regelmatig rekening houden met extra treinverkeer.

Nu rijden op een normale werkdag vijftig goederentreinen door Brabant. Tijdens de werkzaamheden kan dat oplopen tot 135 per dag.

Het extra verkeer ligt gevoelig omdat gemeenten tussen Zwijndrecht en Venlo zich zorgen maken over het vervoer van gevaarlijke stoffen door het dichtbevolkte gebied. De vrees werd vorige maand aangewakkerd door een treinbotsing in Tilburg. Een stoptrein botste op een stilstaande goederentrein waardoor brandbaar butadieen ontsnapte en acht inzittenden van de passagierstrein lichtgewond raakten.

Onder andere de gemeenten Gilze-Rijen en Helmond gaan controleren wat de consequenties zijn van het extra verkeer. Er worden verkeersregelaars ingezet bij drukke overwegen.

Zorgen om financiën mbo-studenten

Mbo-studenten raken steeds dieper in de schulden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Ongeveer een op de vijf mbo'ers heeft schulden en de gemiddelde schuld is in vier jaar tijd verdriedubbeld tot 3681 euro. In 2011 had nog een op de zes mbo'ers schulden.

Het Nibud maakt zich zorgen over deze groep jongeren tot 30 jaar, omdat het een kwetsbare groep is die vaak moeite heeft met aflossen. De jongeren hebben dikwijls niet alleen een studielening, maar lopen ook achter met betalingen, staan rood bij de bank of kopen op afbetaling. Als ook die schulden worden meegenomen is de gemiddelde schuld zelfs 4854 euro.

Wel vragen mbo'ers vaker huur- en zorgtoeslag aan. Door onwetendheid missen sommige studenten toeslagen waar ze recht op hebben, maar die groep is kleiner dan vier jaar geleden.

'Katy Perry deelt per ongeluk telefoonnummer'

Katy Perry heeft per ongeluk haar telefoonnummer met haar miljoenen Twitter- en Instagramvolgers gedeeld. De wereldberoemde zangeres zette namelijk een filmpje van haar hondje Butters online, op de beelden was duidelijk het naamplaatje van het beestje te zien en daarbij stond ook het mobiele nummer van Katy, zo melden verschillende Amerikaanse media.

Fans van Katy hadden snel in de gaten wat er aan de hand was. Ze waarschuwden Perry direct.

Snel daarna was de korte video ineens verdwenen van het account van Katy. Volgens Us Weekly hield de zangeres het hier niet bij, ze zou haar telefoon ook gelijk hebben afgesloten.

Toni & Tony Peroni schrokken van Roelvinkjes

Toni & Tony Peroni zijn binnenkort te zien in hun eigen realityserie op RTL 5. Zoon en vader Peroni waren al even met de serie bezig, toen ook vader en zoon Roelvink op de zender een eigen show kregen. "Dat was wel even schrikken voor ons, we waren er toen al een heel tijdje meebezig", vertelt zoon Tony.

"Hun insteek is om zoon Dave op het rechte pad te krijgen, bij ons is dat andersom. Dus het is heel anders", zegt zoon Tony lachend. De jongen heeft al een hele tijd een lastige band met zijn moeder, ex-playmate Linda. "Door de serie heb ik weer contact met haar", aldus zoonlief. "We hopen dan ook dat de serie een positief effect heeft op hun relatie", vervolgt vader.

Toni en Tony laten alles zien in de serie. "We hebben besloten dat als we het doen, dat we dan alles willen delen. Ook de lastige en gevoelige gesprekken." Wat de kijker van vader en zoon vindt, maakt vader Toni niet zo uit. "We zijn wie we zijn", zegt hij. "Ik vind het allemaal niet zo erg om terug te zien, maar voor de kijker is het misschien wel heftig."

Excuses VN voor 'buitensporig' geweld in Mali

Leden van een politie-eenheid van de Verenigde Naties in Mali hebben 'ongeoorloofd en buitensporig geweld' gebruikt door drie burgers dood te schieten en vier anderen te verwonden tijdens een protestdemonstratie in januari in Gao. Dat staat in een verklaring waarin VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn 'diepste verontschuldigingen' aan de slachtoffers of hun nabestaanden aanbiedt.

De leden van de politie-eenheid zijn afkomstig uit Rwanda. Hun nationaliteit wordt in de verklaring van de VN niet genoemd. De vier betrokken politiemensen zullen gerepatrieerd worden en het is aan de Rwandese autoriteiten of zij gestraft worden. De families van de slachtoffers krijgen compensatie.

Ban liet naar het voorval in Gao een onafhankelijk onderzoek instellen. David Gressly, de bijzondere gezant van de VN in Mali, zei aanvankelijk dat de VN-agenten traangas en waarschuwingsschoten losten om een menigte van tweeduizend demonstranten te verspreiden. Ooggetuigen verklaarden echter dat de VN'ers gericht op de menigte hadden geschoten.

Volgens de onderzoekers treft ook een deel van de betogers blaam voor het geweld, omdat zij molotovcocktails en stenen naar de politiemensen hadden gegooid en hadden geprobeerd het kordon rond de VN-basis in Gao te doorbreken. Ook stonden de leden van de VN-missie er alleen voor, omdat de Malinese politie die de basis moest bewaken er tijdens het protest vandoor was gegaan.

De VN hadden eind februari ruim 9800 militairen en ander personeel in Mali, onder wie 450 Nederlandse militairen. Het noorden van Mali kwam na een militaire staatsgreep in 2012 in handen van islamitische extremisten. Een militaire interventie onder aanvoering van Frankrijk verspreidde de extremisten, maar de instabiliteit in het land neemt de laatste tijd weer toe.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.