'Bloedbad campus Kenia was nauwgezet voorbereid'

Redactie

De moslimextremisten die donderdag een bloedbad aanrichtten op een Keniaanse universiteit lijken de aanval zorgvuldig te hebben voorbereid. De vier aanvallers zetten bij aankomst op de universiteit van Garissa meteen koers naar een collegezaal waar christenen die ochtend waren bijeengekomen om te bidden, vertelde een van de overlevenden vrijdag.

"Ze hebben ons terrein verkend. Ze wisten alles", zei Helen Titus vanuit het ziekenhuis waar ze behandeld wordt aan een schotwond in haar pols. De 21-jarige studente Engels overleefde de slachtpartij, die 147 mensen het leven kostte, door zich dood te houden. Ze drenkte haar gezicht en haar in het bloed van medestudenten en lag doodstil om de Al-Shabab-strijders om de tuin te leiden. Die opzet slaagde, al raakte ze, net als 78 anderen, wel gewond.

De strijders van de Somalische terreurbeweging probeerden studenten die zich in slaapzalen hadden verschanst ook te overreden naar buiten te komen, vertelde Titus. Ze verzekerden hun dat er geen gevaar te duchten viel. "We vroegen ons echt af of we naar buiten moesten komen of niet", zei de christelijke studente. Veel van haar medestudenten gingen overstag, waarop de aanvallers, die verklaarden niet op 'dames' te schieten, het vuur openden op de mannen onder hen. Vervolgens namen zij echter ook vrouwen op de korrel.

Vooral de christenen onder de campusbewoners moesten het ontgelden, verklaarden overlevenden na afloop.