Ex-inlichtingenchef China vervolgd voor corruptie

Een voormalige chef van de Chinese inlichtingendiensten is vrijdag in staat van beschuldiging gesteld voor corruptie en het lekken van staatsgeheimen. Zhou Yongkang is de hoogstgeplaatste Chinese politicus die wordt berecht in dertig jaar.

De vervolging hing al geruime tijd in de lucht. De Chinese staatspers schildert die af als een nieuw voorbeeld van de vastberaden strijd tegen corruptie die de regering van president Xi Jinping heeft aangebonden. De val van Zhou geldt als een onderdeel van de machtsstrijd tussen facties binnen de regerende Communistische Partij. Van Zhou, die volgens sommigen had kunnen uitgroeien tot een rivaal voor Xi, is geen gevaar meer te duchten.

Zhou gold ooit als onaantastbaar. Hij onderhield een enorm patronagenetwerk, dat zich uitstrekte van de provincie Sichuan waar hij ooit de partij leidde tot de oliesector, de politiek en de rechterlijke macht. Veel van zijn invloed ontleende hij aan zijn periode als hoofd van de binnenlandse inlichtingendiensten. In die rol had hij toegang tot vertrouwelijke informatie over zijn rivalen.

Ook naar bondgenoten van Zhou in regeringskringen en de olie-industrie is onderzoek gedaan.