PvdA wil brugkut- en graatmodellenverbod

PvdA staatssecretaris van Rijn overweegt, in de strijd tegen anorexia, een publicatieverbod op brugkut- en graatmodellen. Dit is afgekeken van Frankrijk waar de Fransen al worden beschermd door de overheid tegen het zien van vel over been rolmodellen, schrijft De Telegraaf.

VVD coalitiegenoot Erik Ziengs en PVV oppositiecollega Karen Gerbrands zien geen brood in zo een verbod. De eigenwijze pubers nemen dan de ondergrondse sluiproute via SMS, Whatsapp en andere sociale media, denken zij.

Binnen de oppositiepolitiek heeft het CDA weer wel oren naar het verbod. CDA'er Hanke Bruins Slot ziet graag middelen om providers te dwingen de sites op zwart te zetten. SP'er Sharon Gesthuizen vindt dat er nu al aangepakt kan worden via de wetgeving omdat aanzetten tot verminking al strafbaar is. De pro-ana sites, waar voornamelijk onzekere pubermeisjes elkaar tips geven voor een hip hongernegertjes-figuur en hoe je opvoeders te misleiden als die argwaan krijgen, worden dan strafbaar wegens het stimuleren van ongezonde vermageringsidealen.

Nederland telt ongeveer 6000 'vrijwillige' wegkwijners die een forse belasting op de gezondheidszorg leggen wegens de intensieve behandelvormen die nodig zijn om de hongerstakers op wat meer vlees aan de botten en andere ideeën over een 'leuk figuur' te brengen.