Socialisten willen vlag bannen

Een Zweedse socialistische jeugdbeweging vindt de Zweedse vlag een symbool van onderdrukking en daarom moet deze maar weg.

Jeugdorganisatie LUF heeft niet veel liefde voor het gele kruis op een blauwe achtergrond. Binnen de club speelt zich een discussie af of het kruis zou moeten verdwijnen uit de vlag.

"We zien het probleem in het feit dat het kruis wordt geassocieerd met het christendom en Zweden heeft geen staatskerk meer, maar is in plaats daarvan een geseculariseerd land waar alle religies welkom zijn", aldus de socialisten uit Danderyd-Täby, een middelgrote gemeente een stukje ten noorden van Stockholm.

De vraag is of de vlag moet worden vervangen, aangepast of in zijn volledigheid in de vuilnisbak dient te verdwijnen. Binnen de vereniging zal daar binnenkort over worden gestemd.

"Het huidige kruis in de vlag is afkomstig uit de tijd van de kruistochten en is een symbool van onderdrukking. Ik geef de voorkeur aan openheid, multiculturalisme en tolerantie. Daarom is er verandering nodig", vertelt de vicevoorzitter van LUF.

Met dit argument lijkt hij echter de plank volledig mis te slaan. De Zweedse vlag (in zijn huidige vorm) kwam tot stand in de 16e eeuw, toen de kruistochten al een jaar of 300 in het verleden lagen. Het is ook niet helemaal duidelijk hoe hier een symbool van onderdrukking in gezien kan worden. Zweden staat in het buitenland ook niet echt bekend om zijn onderdrukking.

Het is niet de eerste keer dat de vlag ter discussie staat in Zweden. Eind vorig jaar maakte een schooldirecteur van een basisschool bekend dat de nationale tweekleur voortaan niet meer opgehangen zou worden. Bepaalde (wellicht allochtone) leerlingen van die school zouden zich namelijk eventueel beledigd kunnen voelen bij het zien van de vlag.