Oekraïne verlengt wapenstilstand

Oekraïne blijft voorlopig een wapenstilstand in acht nemen in de strijd met pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Het bestand dat dinsdag inging is grotendeels succesvol gebleken. De Oekraïense president Petro Porosjenko sprak eerder van een 'dag van stilte'.

Een legerwoordvoerder zei woensdag dat Oekraïense militairen dinsdag nog wel zijn aangevallen, maar dat er veel minder geweld was dan voorheen. Ook de rebellen zeiden nog enkele keren onder vuur te zijn genomen.

Als het bestand een succes blijkt, moet het gezien worden als eerste stap richting langdurige vrede. Zodra er enkele dagen niet wordt gevochten worden zware wapens mogelijk uit de frontlinie verwijderd.

De verwachting is dat Oekraïne en de rebellen deze week weer om de tafel gaan. Een datum is echter nog niet geprikt. Een vertegenwoordiger van de rebellen in Donetsk zei dat er woensdag voorbesprekingen zouden worden gehouden, maar dat Oekraïne zich uit de gesprekken terugtrok.

De bewoners van Oost-Oekraïne zullen waarschijnlijk sceptisch zijn over het bestand. Oekraïne en de separatisten spraken eerder ook al af de strijd te staken, maar die afspraken bleken al snel een dode letter.