NOS betaalde 70 miljoen voor voetbalrechten

De NOS heeft bijna 70 miljoen euro neergeteld voor het behouden van de uitzendrechten van de samenvattingen van het eredivisievoetbal. Dat maakte directeur Jan de Jong woensdag bekend. Eerder werd al gesuggereerd dat de omroep 70 miljoen euro betaalde voor het contract. De Jong bevestigde tijdens een NOS-presentatie dat het werkelijke bedrag dat aantal zeer dicht nadert.

In maart maakte de NOS bekend dat het de uitzendrechten van de samenvattingen van de voetbalwedstrijden voor de komende drie jaar heeft veiliggesteld. De volledige wedstrijden van de Eredivisie worden live uitgezonden door FOX Sports. De Jong deed tijdens de presentatie uit de doeken welke afspraken de twee zenders met elkaar hebben. Het Commissariaat voor de Media doet op verzoek van SBS, dat naast de uitzendrechten greep, een onderzoek naar de constructie tussen NOS en FOX.

"Er circuleren allerlei wilde verhalen over geheimzinnige deals met FOX, maar die zijn er niet", aldus De Jong. Er zijn volgens de directeur drie afspraken gemaakt. Als eerste over het gebruikmaken van elkaars archief. Ten tweede over FOX-analisten die soms aanschuiven bij Studio Voetbal en tot slot over de voorbeschouwing op een Eredivisiewedstrijd in het weekend.

"Meer is er niet", zei De Jong. "Maar als het Commissariaat voor de Media vindt dat de afspraken niet door de beugel kunnen, dan passen we ze aan."