Bruut verhoor CIA leidde niet naar Bin Laden

Redactie

De hardhandige verhoormethoden van de CIA hebben niet bijgedragen aan de uiteindelijke liquidatie van Osama bin Laden. Het beeld dat de Amerikaanse inlichtingendienst schetste van een van de succesvolste operaties uit de geschiedenis van de dienst klopt niet, stellen leden van de Amerikaanse Senaat in het vernietigende rapport over de CIA dat dinsdag werd gepresenteerd.

Bin Laden werd in 2011 door Amerikaanse Navy SEALs in Pakistan doodgeschoten. Hoge figuren binnen de CIA verkondigden nadien dat informatie die met behulp van brute verhoormethodes was verkregen een cruciale rol had gespeeld bij het opsporen van de terreurleider. Toenmalig directeur van de CIA Leon Panetta bevestigde dit in het openbaar.

Deze voorstelling van zaken werd opgenomen in de bewierrookte film over de Bin Laden-missie, Zero Dark Thirty. Een gevangene laat daarin onder druk van martelpraktijken door de CIA informatie los over een koerier van Bin Laden. Met behulp van deze informatie wordt de verblijfplaats van de terreurleider achterhaald.

De onderzoekscommissie van de Senaat, die uitvoerig putte uit het archief van de CIA, komt in haar rapport over de dienst tot de conclusie dat de lezing van de CIA niet klopt.