'Iran koopt onderdelen voor zwaarwaterreactor'

Redactie

Een ongenoemd land beticht Iran ervan onderdelen te kopen voor een zwaarwaterreactor. Die moet, als hij eenmaal af is, genoeg plutonium kunnen produceren om in een jaar meerdere kernwapens te maken. Dat hebben bronnen bij de Verenigde Naties dinsdag gezegd.

Iran zou een onderzoeksreactor in Arak willen ombouwen tot een zwaarwaterreactor. De Verenigde Staten en andere landen die Irans atoomprogramma willen indammen hebben er juist op aangedrongen van het complex een lichtwaterreactor te maken.

De beschuldiging staat in een rapport aan het sanctiecomité van de VN-Veiligheidsraad, dat is opgesteld door experts die toezicht houden op de westerse sancties tegen Iran.

Een woordvoerder van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie zei niets te weten over de aankopen die in het rapport worden genoemd. "Iran heeft er mee ingestemd geen nieuwe apparatuur te installeren in Arak en heeft dat ook niet gedaan", aldus de woordvoerder.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken toonde zich niet verrast. Ze zei dat Washington niet alleen op de hoogte is van de 'ongeoorloofde aankopen' door Iran, maar dat er ook strafmaatregelen zijn getroffen tegen bedrijven die erbij betrokken zijn.

Teheran en het Westen praten al ruim een jaar over het inperken van Irans atoomprogramma. Een eerder gestelde deadline om tot een overeenkomst te komen liep 24 november af, maar de partijen besloten zeven maanden extra de tijd te nemen voor de onderhandelingen.