Overwinst op hypotheken ruim zes miljard

Banken en andere geldverstrekkers hebben tussen medio 2009 en halverwege dit jaar ruim zes miljard euro aan overwinst kunnen boeken op hypotheken. Dit meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag op basis van berekeningen van de Universiteit van Amsterdam.

De lage rentestand camoufleert de hoge winstmarge die banken behalen op hypotheken, stelt de belangenorganisatie. Hoewel woningbezitters en kopers tevreden lijken over de gunstige hypotheekrente, profiteren banken het meest van het huidige historisch lage renteniveau. In september berekenden zij gemiddeld 0,89 procentpunt extra rente aan hun klanten. Dat is ruim tweemaal zoveel als begin dit jaar.

Volgens VEH is er op de Nederlandse hypotheekmarkt al jaren geen sprake van gezonde concurrentie. Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 verdwenen veel buitenlandse geldvertrekkers uit dit land. Het gevolg is dat de afgelopen jaren ongeveer tachtig procent van de hypotheekmarkt in handen was van slechts enkele Nederlandse grootbanken.