VN willen vervolging voor marteling door VS

Alle Amerikaanse regeringsfunctionarissen en CIA-agenten die toestemming hebben gegeven voor of zich schuldig hebben gemaakt aan marteling moeten worden vervolgd. Dat hebben hoge VN-functionarissen woensdag gezegd. Het is alleen niet duidelijk hoe dit precies in zijn werk moet gaan, omdat de Amerikaanse justitie niet tot vervolging wil overgaan en de Verenigde Staten het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag niet hebben erkend.

Zeid Raad al-Hussein, Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, zei dat het 'kristalhelder' is dat de VS zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van het VN-verdrag tegen marteling. "In alle landen worden mensen vervolgd en opgesloten als ze een moord hebben gepleegd. Als ze iemand hebben verkracht of een roofoverval hebben gepleegd worden ze vervolgd en opgesloten. Als ze opdracht hebben gegeven tot marteling, dit mogelijk hebben gemaakt of zelfs hebben uitgevoerd, terwijl dat internationaal erkend is als een zwaar misdrijf, dan kan iemand niet simpelweg ongestraft blijven omdat dat politiek beter uitkomt."

Secretaris-generaal Ban Ki-moon zei te hopen dat het rapport dat dinsdag verscheen over de harde ondervragingspraktijken van de CIA 'de start is' van een proces dat leidt tot vervolgingen, want 'het verbod op marteling is absoluut', aldus een woordvoerder van Ban.

Ben Emmerson, de speciale rapporteur van de VN voor mensenrechten, zei dat het rapport dat dinsdag werd gepubliceerd 'aantoont dat er een duidelijk beleid was dat op hoog niveau binnen de regering van (toenmalig) president George Bush was afgestemd, dat toeliet dat er systematisch misdrijven werden gepleegd en de internationale mensenrechten werden geschonden'. Er is volgens Emmerson geen excuus om niet tot vervolging over te gaan.