[Upd] Russische atletiekbaas treedt terug uit IAAF

heywoodu

De baas van de Russische atletiekfederatie, Valentin Balakhnichev, zou zijn positie eventueel op kunnen geven naar aanleiding van het door de ARD naar buiten gebrachte dopingschandaal in Rusland. Dat zegt Lamine Diack, de voorzitter van wereldatletiekbond IAAF, tegenover het Franse L'Équipe.

Volgens de documentaire is Balakhnichev zelf ook betrokken bij het grote dopingsysteem, vooral bij het verdoezelen van positieve testen. "Ik zorg wel voor Valentin", zo zou Diack gezegd hebben. De Senegalees zei verder dat de Rus, die ook penningmeester is van de IAAF, geschorst kan worden, maar dat dat niet de enige optie is. "Hij zou ook kunnen zeggen dat hij zichzelf terugtrekt van zijn posities tot het onderzoek helemaal is afgerond."

Balakhnichev noemde de aantijgingen eerder al niks meer dan leugens. Diack liet tegenover de Franse krant verder weten dat hij het niet waarschijnlijk acht dat Rusland voorlopig verbannen wordt uit de atletieksport.

Update 22.43 uur

Balakhnichev heeft woensdag al een brief gestuurd naar IAAF-voorzitter Diack, waarin de Rus zegt dat hij zijn rol van penningmeester binnen de wereldatletiekbond hangende het onderzoek opzegt. "Ik ben de laatste dagen slachtoffer geworden van allerlei beschuldigingen, die begrijpelijke zorgen hebben gebracht bij mijn collega's. Het is in mijn ogen de juiste beslissing om mijn activiteiten als penningmeester en lid van de raad van de IAAF gedurende het onderzoek stop te zetten. Gedurende dit gedwongen vertrek zal ik mij echter maximaal in blijven zetten voor de atletiek en de strijd tegen doping", zegt de Rus tegenover ITAR-TASS.