CD: Ulver - Trolsk Sortmetall 1993-1997 (5CD)

Zo vlak voor het einde van het jaar heeft Century Media Records één van de meest geanticipeerde black metal releases van dit jaar uitgebracht. Trolsk Sortmetall 1993-1997 is namelijk een prachtig uitgevoerde box, in een wereldwijde oplage van slechts 3000 exemplaren, met daarin een 104 pagina's dik gebonden boekwerk en een compilatie van 5 cd's met het vroege werk van de legendarische Noorse black metalband Ulver.

Ulver - Trolsk Sortmetall 1993-1997

Ulver, wat Noors is voor wolven, is een Noorse black metalband die in 1993 werd opgericht door zanger Kristoffer Rygg. Wat de groep vooral onderscheidend maakte van de meeste bands uit het genre was dat Ulver in haar vroege jaren ook de nodige inspiratie haalde uit akoestische folkmuziek. In de Trolsk Sortmetall 1993-1997-box vinden we een vijftal cd's, waarop we de eerste drie albums van de groep aantreffen, die ook wel de black metal-trilogie wordt genoemd. Vooral op hun eerste album Bergtatt: Et Eeventyr I 5 Capitler uit 1995 horen we duidelijk de eigenzinnige samensmelting van ouderwetse black metal met harde folkrock. Geen hersenloos ragwerk maar sterke composities waarbij we ook een opvallend cleane zang en prachtige akoestische gitaarwerk kunnen horen.

Liefhebbers van akoestische gitaarwerk zullen vervolgens nog meer gaan genieten van cd 3 waarop we het tweede album Kveldssanger aantreffen. Op het album uit 1996 vaart de band een behoorlijk andere muzikale koers, waarbij we een grotendeels instrumentaal folkalbum voorbij horen komen met opvallend veel kortere tracks. Alle metalelementen die nog wel op Bergtatt te horen waren zijn op dit album ver te zoeken. De cd sluit vervolgens af met een bonustrack, het nummer 'Synen', dat in 1997 ook werd uitgebracht op de verzamel-cd Souvenirs From Hell op het Duitse undergroundlabel Cthulhu Records.

Ulver - Trolsk Sortmetall 1993-1997 1

Met het daaropvolgende album Nattens Madrigal - Aatte Hymne Til Ulven I Manden (cd 4) nam Ulver in 1997 op snoeiharde wijze afscheid van hun black metal verleden. Op het album horen we nog eenmaal waarom Ulver in die tijd als één van de smaakmakers uit de Scandinavische black metalscene werd gezien. Over het album Nattens Madrigal gaan ook de meest vreemde verhalen. Zo gaat er een gerucht dat de bandleden het geld dat ze van Century Media hadden ontvangen voor deze plaat aan drugs en drank hadden opgemaakt, om daarna met een simpele 4-sporenrecorder deze plaat op te nemen. Een ander verhaal is dat de plaat zou zijn opgenomen in één of ander duister Noors Bos. Hoe dan ook, met Nattens Madrigal leverde Ulver een heftig stuk klassieke black metal af, dat niet onderdoet voor de muziek van tijdsgenoten als Darkthrone, Impaled Nazarene en Mayhem.

De meest interessante opnames van de band komen we echter tegen op cd 1 en cd 5. Zo bevat de eerste cd de allereerste demo, getiteld Vargnatt, uit 1993. Een zestal rauwe black metaltracks, waarop we ook nog de gitarist Grellmund horen, die op oudejaarsavond van 1997 zelfmoord zou plegen. Opnames die tot nu toe alleen waren verschenen op een cassettebandje in een oplage van slechts 200 exemplaren. Een waar collectors item dus als je die nog ergens in een taperekje of koffertje hebt staan. Op de laatste cd in deze box treffen we dan nog een nooit eerder uitgebrachte rehearsal sessie van de groep aan. Op Nattens Madrigal - 4 Track Rehearsal horen we een viertal titelloze rauwe tracks die in de zomer van 1995 werden opgenomen.

Ulver - Trolsk Sortmetall 1993-1997 2

Voor Trolsk Sortmetall 1993-1997 werden alle opnames van de band geremastered door Kristoffer Rygg en producer Jaime Gomes Arellano (Septic Tank) in de Orgone Studios in Londen. Ook zit er bij deze uitgebreide box een prachtig gebonden boek van 104 pagina's boordevol nooit eerder gepubliceerde foto's en alle teksten van de band in zowel het Noors als in Engelse vertalingen. Echte diehard Ulverfans gaan uiteraard voor de vinyl-editie, een prachtige box met 4 LP's en de rehearsals op een cassettebandje. Dik drie uren ouderwets genieten voor de ware liefhebbers van esoterische black metal.