Poetin: nationale trots is noodzaak

Het agressieve buitenlandbeleid dat Rusland de afgelopen tijd heeft gevoerd is noodzakelijk voor het voortbestaan van het land. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd in zijn jaarlijkse toespraak.

Rusland annexeerde in maart de Krim, het schiereiland in het zuidoosten van Oekraïne. Poetin omschreef de Krim als Rusland spirituele terrein, 'onze Tempelberg'.

Het Westen beticht Poetin er daarnaast van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne in woord en daad te steunen. De strijd in Oost-Oekraïne heeft aan zeker 4300 mensen het leven gekost.

Poetin zei in zijn toespraak in het Kremlin dat nationale trots en soevereiniteit noodzakelijk zijn voor Rusland om te overleven. "Voor veel Europese landen lijken soevereiniteit en nationale trots vergeten concepten. Een luxe", zei Poetin. "Voor de Russische Federatie is het een noodzakelijke voorwaarde voor haar voortbestaan. We zullen soeverein zijn, of we zullen uiteenvallen in deze wereld. En andere landen moeten dat natuurlijk ook inzien."

Hoewel Rusland de laatste jaren steeds meer geld in defensie steekt zei Poetin niet geïnteresseerd te zijn in een 'dure wapenwedloop'. Zonder in details te treden zei hij terug te kunnen vallen op 'ongebruikelijke oplossingen'. "Niemand zal Rusland op militair vlak verslaan", aldus de Russische president. "Ze zouden ons dolgraag hetzelfde lot als Joegoslavië hebben zien ondergaan, met het uiteenvallen van de Russische volkeren, met alle tragische gevolgen van dien. Maar dat is niet gebeurd. We hebben dat niet toegelaten."

Poetin stipte ook de kwakkelende Russische economie aan en benadrukte dat Ruslands wederopstanding in geopolitieke zin gepaard moet gaan met een gezonde en groeiende economie. De verwachting is dat Rusland volgend jaar voor het eerst in zes jaar in een recessie terechtkomt.

Bedrijven die niet eerder zijn betrapt op schimmige praktijken moeten drie jaar worden vrijgesteld van inspecties en belastingcontroles. Ook wil Poetin mensen en bedrijven die geld in het buitenland hebben gestald de mogelijkheid geven dit belastingvrij terug te halen naar Rusland.