Van Rouwendaal pakt WK-brons en Nederlands record

Sharon van Rouwendaal heeft op het WK kortebaan in Doha brons veroverd op de 800 meter vrije slag. De houdster van het Nederlands record liet bovendien weinig heel van haar nationale toptijd.

In de finale was meteen duidelijk dat de strijd tussen twee dames zou gaan: Mireia Belmonte Garcia uit Spanje en de Britse Jazmin Carlin. Van Rouwendaal leek het met Katinka Hosszu uit te gaan maken om het brons, maar de Hongaarse moest de Nederlandse al snel laten gaan. Voorin kon Carlin ook al snel niet meer bij Belmonte blijven, die vervolgens zonder bedreiging naar de wereldtitel zwom in 8:03,41 minuten, een kampioenschapsrecord.

Van Rouwendaal kwam vervolgens nog bijzonder dicht bij de Britse, maar strandde uiteindelijk op slechts 0,01 seconde. De tijd van de Nederlandse was wel een hele ruime verbetering van haar eigen nationale record: 8:08,17 minuten. Ter vergelijking: De oude tijd stond op 8:14,24, waarmee ze vorig jaar op het EK eveneens brons veroverde. Het is de tweede wereldtitel in twee dagen voor de Nederlandse, nadat ze ook al deel uitmaakte van de gouden ploeg op de 4x200 meter vrije slag. Individueel won ze in 2011 op de langebaan al eens WK-brons op de 200 meter rugslag.