Recordstanden voor Dow Jones en S&P 500

Redactie

Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger geëindigd, waarbij zowel de Dow Jones als de S&P 500 op recordstanden sloten. De Dow Jones index sloot 0,2 procent hoger op 17.912,49 punten, waar de breder samengestelde S&P 500 0,4 procent bijschreef op 2.074,32 punten. De Nasdaq vlagde af op 4.774,47 punten, een winst van eveneens 0,4 procent.

De euro/dollar werd 1,3 procent lager verhandeld op 1,2315.

Uit het Beige Book bleek dat de groei van de Amerikaanse economie in de afgelopen weken onverminderd is doorgezet, waarbij verschillende regio's zelfs meldden optimistisch te zijn over de economische vooruitzichten. In tegenstelling tot vele eerdere edities van het Beige Book sprak de Fed ditmaal niet van een bescheiden tot gematigd groeitempo, maar louter van een aanhoudende groei.

Ander macro-economisch nieuws uit Amerika was overwegend positief. Zo werd een tegenvallend ADP banencijfer, dat als voorbode wordt gezien voor het officiële banenrapport vrijdag, gecompenseerd door het naar boven bijgestelde productiviteitscijfer en een meevallende ontwikkeling in de dienstensector.

Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 208.000 tegenover een licht opwaarts herziene groei van 233.000 in oktober. Daarentegen nam de productiviteit in het derde kwartaal met 2,3 procent op kwartaalbasis toe, terwijl bij de vorige raming de productiviteit voor het afgelopen kwartaal nog slechts 2,0 procent hoger lag. De inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector nam dan wel af van 57,1 in oktober naar 56,2 in november, maar wijst hiermee nog steeds op een duidelijke groei.