Lancering Orion-capsule uitgesteld vanwege wind

Redactie

De lancering van de Amerikaanse Orion-capsule is uitgesteld tot vrijdag. Er stond donderdag te veel wind rond het lanceerplatform in Florida om een veilige lancering te garanderen, zei NASA. De stuwraket, een Delta IV, had bovendien te kampen met een haperende klep.

De Orion is een capsule die in de toekomst mensen naar de maan en naar Mars moet brengen. De huidige missie betreft een test die in totaal zo'n vier uur duurt. De Orion zal twee rondjes om de aarde vliegen en daarna via de dampkring terugkeren. De Orion zal, als de lancering vrijdag doorgang vindt, stijgen tot 5800 kilometer, een hoogte die sinds de Apollo-missies naar de maan niet meer is bereikt door een capsule die gebouwd is om een bemanning te vervoeren.

De Orion is de opvolger van de spaceshuttle, het ruimtevaartuig dat in staat was met een bemanning op eigen kracht terug te keren naar de aarde. Wat de Orion onderscheidt van het tot de verbeelding sprekende ruimteveer is dat het ontworpen is om een bemande reis naar Mars aan te kunnen. Aan boord is ruimte voor vier astronauten. Voor kortere missies van maximaal een week of drie kunnen zes astronauten mee.

De eerste bemande missie met de Orion staat gepland voor 2021.