Goud Amerikaanse zwemmers na bizarre finish

Op het WK kortebaan in Doha hebben de Amerikaanse mannen op spectaculaire wijze de wereldtitel gepakt op de 4x200 meter vrije slag. Nadat Rusland lang aan kop ging werd de finale pas in de allerlaatste meters beslist in het voordeel van Conor Dwyer, Ryan Lochte, Matt McLean en Tyler Clary.

Halverwege lag Rusland nog ruim op kop, vooral dankzij een fenomenale split van Danila Izotov. Artem Lobuzov deed het vervolgens naar behoren, maar zag Chad le Clos met een nog snellere 200 meter dan Izotov snel naderen. Beide landen bleken echter niet over een slotzwemmer te beschikken die snel genoeg was. 

De Rus Viacheslav Andrusenko en de Zuid-Afrikaan Leith Shankland werden in de laatste meters ingehaald door Clary namens de VS en ook nog de Italiaanse veteraan Filippo Magnini. Die kwam vervolgens net tekort om Clary van het goud af te houden. De VS wonnen in 6:51,68 minuten, op 0,12 seconden gevolgd door het Italië van Magnini. Slechts 0,28 seconden na Clary tikte Andrusenko voor Rusland aan, Shankland gaf 0,45 seconden toe. Tot slot konden ook de Belgen nog binnen een seconde blijven: Vijfde op 0,98 van de VS.

De 4x50 meter gemengde wisselslag leverde de derde gouden medaille van de dag op voor Brazilië. Nadat de mannen op de 4x50 meter vrij en schoolslagzwemmer Felipe França Silva al goud wonnen, was het nu de beurt aan het team bestaande uit Etienne Medeiros, wederom França, Nicholas Santos en Larissa Oliveira. Laatstgenoemde tikte na 1:37,26 minuten aan en bezorgde haar land, en França, zo het derde goud van het toernooi. Groot-Brittannië pakte op 0,2 seconden het zilver, voor Italië (1:37,90).