Justitie VS onderzoekt dood zwarte man in New York

Het Amerikaanse ministerie van justitie stelt een onderzoek in naar de dood van een zwarte man die door een blanke agent in New York in een wurggreep was genomen. Minister van justitie Eric Holder heeft dit woensdag laten weten nadat een onderzoeksjury in New York had besloten de agent niet te vervolgen.

Het onderzoek zal zich uitstrekken naar mogelijke schendingen van de burgerrechten van de 43-jarige Eric Garner. Agenten spraken hem op 17 juli aan omdat hij losse sigaretten zou verkopen waarover geen accijns werd betaald. Op een filmpje dat door een omstander is gemaakt zegt Garner dat de agenten hem met rust moeten laten. Een van de agenten slaat daarop een arm om zijn hals en trekt hem naar de grond. Garner roept meermalen dat hij geen adem krijgt. Ook als hij later roerloos op de grond ligt, maken agenten en ambulancebroeders geen aanstalten hem weer bij kennis te brengen, zo is op een ander filmpje te zien.

De advocaat van de agent voerde voor de onderzoeksjury aan dat zijn cliënt een door de politie aangeleerde greep toepaste om een verdachte naar de grond te werken. Ook wees hij er op dat de voornaamste oorzaak van het overlijden van Garner diens slechte gezondheid was, zo verklaarden vertegenwoordigers van de politiebond.

Het ministerie van justitie doet ook al onderzoek naar de dood van de 18-jarige Michael Brown in Ferguson, een voorstad van St. Louis in Missouri. De ongewapende zwarte tiener werd 9 augustus doodgeschoten door een agent. Ook in die zaak besloot een onderzoeksjury geen vervolging in te stellen.

Holder noemde het overlijden van Garner een 'tragedie'. Hij zei dat het een is uit een reeks 'recente incidenten die het gevoel van vertrouwen op de proef hebben gesteld dat moet bestaan tussen wetshandhavers en de gemeenschappen die zij moeten dienen en beschermen'. De zaak-Garner en de zaak-Brown hebben geleid tot een nationale discussie over buitensporig geweldsgebruik door de politie en de wijze waarop zij minderheden tegemoet treedt. "Dit is niet een zaak die alleen New York of alleen Ferguson aangaat", zei Holder.

Ook president Barack Obama benadrukte in een reactie de noodzaak van vertrouwen en rekenschap tussen burgers en de politie. Het komt volgens Obama 'te vaak voor dat mensen niet het vertrouwen hebben dat ze eerlijk worden behandeld'. Ook agenten kunnen hun werk beter doen als mensen vertrouwen hebben in het systeem van handhaving, zei Obama.