Nijhuis zwemt naar WK-brons

Moniek Nijhuis heeft op het WK kortebaanzwemmen in Doha brons veroverd op de 50 meter schoolslag. De 26-jarige Nederlandse had geen kans tegen de twee besten, maar wist de Australische Leiston Pickett wel van zich af te houden.

Met 28,84 seconden bleef de Litouwse Ruta Meilutyte 0,04 seconden boven het wereldrecord, maar won ze net als twee jaar eerder wel het goud. De Jamaicaanse Alia Atkinson was echter niet ver weg en greep met haar 28,91, ook net als twee jaar geleden, het zilver. Nijhuis tikte aan na 29,64 seconden, goed voor de eerste WK-medaille uit haar loopbaan. Ze bleef 0,02 seconden van haar nationale record verwijderd, dat ze een dag eerder in de series zwom.

Eerder werd al de finale gezwommen van de 400 meter wisselslag bij de mannen. Daar leek de Japanner Daiya Seto lange tijd op weg naar een nieuw wereldrecord, maar dat schema moest hij in de slotbaantjes laten gaan. Toch pakte hij met 3:56,33 minuten de wereldtitel, die hij twee jaar geleden ook al won. Vorig jaar pakte hij de titel eveneens op de langebaan. Zijn landgenoot Kosuke Hagino zwom met 4:01,17 naar het zilver, de Hongaar David Verraszto pakte voor de tweede keer op rij brons: 4:01,82.

Op de 100 meter rugslag pakte de 21-jarige Australiër Mitchell Larkin zijn eerste grote medaille en het was meteen raak: Goud. Met 49,57 seconden was hij een klasse apart, want het zilver ging met 50,11 naar de Pool Radoslaw Kawecki. Die strijd was wel erg spannend en bijna moest de medaille door drie mensen gedeeld worden. Ryosuke Irie uit Japan en de Amerikaanse uittredend wereldkampioen Matt Grevers deelden het brons in 50,12 seconden.