Pakistan graaft geul langs grens met Afghanistan

Afghanistan is woedend over een honderden kilometers lange geul die Pakistan langs het zuidelijke deel van de grens tussen de twee landen wil aanleggen. De grens werd eind negentiende eeuw getrokken door een Britse diplomaat, samen met de toenmalige Afghaanse heerser Abdur Raham Khan. De hedendaagse regering Kabul heeft de grens echter nooit erkend en hetzelfde geldt voor de bewoners van het gebied, die gewend zijn van de ene naar de andere kant te kunnen reizen. In sommige gevallen bezitten ze zelfs grond aan weerszijden van de grens.

Pakistan, dat reeds begonnen is met graven, zegt dat de loopgraaf nodig is in de strijd tegen rebellen in de provincie Baluchistan, die zich al tientallen jaren verzetten tegen het centrale gezag in Islamabad. Door de geul aan te leggen wil Pakistan de smokkel van wapens en drugs tegengaan en voorkomen dat strijders ongezien de grens oversteken. "Pakistan vreest dat wapens in handen van een scala aan rebellengroepen kunnen belanden, waaronder de Taliban", aldus het Frontier Corps, een paramilitaire tak van de Pakistaanse strijdkrachten.

De Afghaanse regering gelooft niks van de uitleg van Islamabad en ziet de aanleg van de geul als de zoveelste poging van Pakistan om zijn invloed over Kabul uit te breiden. Afghanistan beticht Pakistan ervan de Taliban de afgelopen dertien jaar te hebben gesteund in hun strijd tegen de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan. "Pakistan doet niks om terrorisme tegen te gaan", zei Abdul Raziq, de politiechef van de provincie Kandahar, die aan de andere kant van de grens ligt. "Deze geul is simpelweg bedoeld om een grens met Afghanistan af te bakenen en ons grondgebied te claimen."

Pakistan houdt vol wel degelijk de strijd met extremisten aan te gaan en wijst daarbij op een groot offensief dat het eerder dit jaar begon in de stammenregio Noord-Waziristan, in het noordwesten van het land. Baluchistan ligt in het zuidwesten. Analisten benadrukken al langer dat Pakistan een onderscheid maakt tussen de Pakistaanse Taliban, waar het zelf mee in de clinch ligt, en de Afghaanse Taliban, die het stilzwijgend tolereert en gebruikt om invloed uit te oefenen in Kabul.