Trailer: Free the Nipple

Peter Breuls

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen kent geen grenzen. Of toch wel? Naast de bekende politieke en sociale verschillen tussen man en vrouw die de afgelopen eeuw steeds kleiner zijn geworden, is er in 37 van de Verenigde Staten nog altijd een wet die het vrouwen verbiedt zonder shirt (of beha) op straat te lopen. De onafhankelijke film Free the Nipple, vernoemd naar de gelijknamige beweging, probeert dit onder de aandacht te brengen.

In de film, die een komische insteek gebruikt om de boodschap over te brengen, wordt een groep vrouwen gevolgd die in New York City, waar vrouwen topless op straat mogen lopen, maar arrestaties nog steeds voorkomen, demonstreren voor hun doel.

Ironisch genoeg censureert de trailer de ontblote borsten van de vrouwen, maar volgens de filmmakers is dit om te voorkomen dat de video door YouTube wordt verwijderd. Free the Nipple verschijnt volgende week in een beperkte release in Amerikaanse bioscopen en is te verkrijgen via video on demand. Een Nederlandse release wordt niet verwacht.