FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 oktober 2014

Austin verlost QPR van laatste plaats

Queens Park Rangers is niet langer de hekkensluiter van de Premier League. De Londense club won maandag op het eigen Loftus Road met 2-0 van Aston Villa en passeert daarmee Burnley, dat nu laatste staat. Charlie Austin maakte beide treffers voor QPR, waar Leroy Fer in de basis stond. De Nederlander werd in blessuretijd gewisseld.

Ron Vlaar, pas geleden hersteld van een kuitblessure, deed bij Aston Villa de hele wedstrijd mee. Zijn ploeg heeft nu vijf wedstrijden op rij verloren en wist in geen van die duels te scoren. Aston Villa is daardoor weggezakt naar de vijftiende plaats in de Premier League.

Austin opende de score in de zeventiende minuut op aangeven van Bobby Zamora. Na een assist van Eduardo Vargas maakte hij er in de 69e minuut 2-0 van.

Rampzalige peiling voor Obama's Democraten

Meer dan de helft van de Amerikanen vindt dat de Democratische president Barack Obama het slecht doet en 70 procent van de ondervraagden is boos over de koers die het land vaart. Dit blijkt uit een opiniepeiling van de nieuwszender CNN.

De peiling komt voor de tussentijdse parlementsverkiezingen op dinsdag 4 november. De Democraten hopen dan verder verlies in de Amerikaanse Tweede Kamer, het Huis van Afgevaardigden, beperkt te houden en de meerderheid in de Senaat te behouden. Het Huis wordt gedomineerd door de Republikeinse oppositie die er 234 zetels heeft tegenover de 201 zetels van de Democraten.

De Democraten hebben met de steun van twee onafhankelijke senatoren een meerderheid van 55 zetels in de senaat van 100 leden.

'Risicogevallen ebola thuis in quarantaine'

Mensen die gevaar lopen het ebolavirus op te lopen, zouden vrijwillig thuis in quarantaine moeten gaan. Maar de meeste gezondheidswerkers die uit West-Afrika terugkomen, moeten wel dagelijks gecontroleerd worden. Dit zei maandag Thomas Frieden, de chef van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centra voor Ziektebeheersing en Preventie).

Frieden heeft richtlijnen opgesteld die de risicodragers in categorieën indelen, zoals 'hoog risico', 'enig risico' en 'laag maar niet zonder risico'.

Hoog risico is de groep die mogelijk door slechte of falende bescherming of door andere redenen mogelijk zijn blootgesteld aan het virus. De meeste gezondheidswerkers die in West-Afrika zijn geweest en terugkeren vallen in de groep 'enig risico'.

130 mensen ziek in Iran na dumpen giftig gas

Zeker honderddertig mensen in Iran zijn in het ziekenhuis opgenomen nadat ze een giftig gas hadden ingeademd. Dat schrijft de Iraanse krant Haft-e Sobh. Het gas kwam vrij toen een medewerker van een bedrijf in de stad Zahedan zondag een nog onbekende hoeveelheid pesticide met een verstreken houdbaarheidsdatum in het riool stortte.

De meeste mensen die ziek zijn geworden, zijn leerlingen van een school die in de buurt van het riool ligt. De meeste mensen klaagden over duizeligheid en misselijkheid.

De gouverneur van de regio, Abbas Ali Arjmandi, sloot sabotage uit en zei dat de medewerker uit onwetendheid handelde. De man is opgepakt en de opslagruimte van de fabriek is verzegeld. Het is niet duidelijk om welk gas het gaat.

Amsterdamse ziekenhuizen kunnen drukte niet aan

Voor de spoedeisende hulpposten van meerdere Amsterdamse ziekenhuizen is maandag een opnamestop ingesteld wegens grote drukte. Amsterdammers werden daarom doorverwezen naar het Zaans Medisch Centrum, bevestigt bestuursvoorzitter Wouter van der Kam maandagavond een bericht van RTV Noord-Holland.

De grote drukte ontstond volgens Van der Kam in de loop van de avond. Meerdere Amsterdamse ziekenhuizen verwezen door naar het Zaans Medisch Centrum, zegt hij.

De oorzaak is gelegen in capaciteitsproblemen bij de ziekenhuizen, vertelt de bestuursvoorzitter. "Het komt er in de kern op neer dat de opnamecapaciteit van andere ziekenhuizen niet meer toereikend is om patiënten op te vangen." Of dit vaker gebeurt, weet hij niet.

Voor patiënten heeft het weinig gevolgen, denkt Van der Kam. "Wij zitten nabij Amsterdam." De klachten waarmee patiënten binnenkomen zijn volgens hem allemaal wel acuut van aard.

De bestuursvoorzitter verwacht dat de Amsterdamse ziekenhuizen de opnamestop geleidelijk aan opheffen.

Tien doden bij aanval Taliban in Kunduz

Bij een aanval van de Taliban op het kantoor van de openbare aanklager in de Afghaanse provincie Kunduz zijn maandag zeker tien doden en tien gewonden gevallen. Dat heeft plaatsvervangend gouverneur Hamdullah Danishi meegedeeld.

De aanval begon toen een zelfmoordterrorist met een bomvest in een auto de poort van het complex in de stad Kunduz opblies. Drie mannen met automatische geweren drongen vervolgens naar binnen. Zij doodden zeven aanklagers, twee politieagenten en een burger, zei Danishi.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. Woordvoerder Zabihullah Mujahid zei dat het een wraakactie was voor de doodstraffen die onlangs tegen gevangen Taliban-leden zijn uitgesproken.

Mark van Eeuwen vindt mannen niet macho genoeg

Mark van Eeuwen is van mening dat mannen tegenwoordig een stuk minder stoer zijn. "Het is allemaal te veel metroman geworden. Ik wil dat de machoman zijn herintrede doet", zegt de acteur in Veronica Magazine. "De drang naar avontuur moet toch in elke man aanwezig zijn?"

De 38-jarige Van Eeuwen vindt het mooi om de 'stoere en rauwere' kant van mannen te zien. "Het is heus niet erg om af en toe je gevoelens te laten zien, maar je moet als man ook met een beer kunnen worstelen." Volgens de acteur is die kant in elke man aanwezig. "Mannen zijn nou eenmaal gemaakt om een hert neer te speren en op te eten. Ik geloof dat elke vent diep van binnen drie drang naar avontuur voelt."

De acteur zelf kan zijn avontuurlijke kant kwijt in het nieuwe programma De Vliegende Hollanders, waarbij hij samen met Beau van Erven Dorens in een vliegtuigje naar Aruba, Bonaire en Curaçao vliegt. "De Vliegende Hollanders is gewoon een lekker cowboyprogramma. Ik ben een cowboy. Beau is er een. Laat ons maar stoer doen, daar varen we het best bij."

Ook in een toekomstige relatie hoopt Van Eeuwen avontuurlijk te kunnen zijn. "Ik zie een vrouw voor me die ook mijn beste maatje is. Iemand met wie ik paarden kan stelen, luidt het spreekwoord. Ik moet met haar kunnen muiten - daar spreekt de cowboy in mij weer." De acteur, die eerder samen was met Lieke van Lexmond, staat open voor een nieuwe liefde. "Want ik ben geen einzelgänger. In mij huist een familieman."

'Britse IS-gijzelaar bericht vanuit Kobani'

De groep Islamitische Staat heeft maandag een video verspreid waarin de gegijzelde Britse journalist John Cantlie verslag doet uit de zwaarbevochten stad Kobani, aan de grens met Turkije in het noorden van Syrië. Dat meldt de BBC.

In het bericht laat IS de eind 2012 ontvoerde Cantlie zeggen dat de strijd om de stad 'bijna voorbij' is en dat de militanten bezig zijn de laatste verzetshaarden op te ruimen, 'straat voor straat en gebouw voor gebouw'.

"Je kan op de achtergrond sporadisch geweervuur horen die het gevolg zijn van deze operaties", zegt de 43-jarige journalist. "Maar in tegenstelling tot wat de westerse media jullie willen doen geloven, is het nu geen slag op leven en dood. Het is bijna voorbij. Zoals je kunt horen is het erg rustig, alleen af en toe wat geweervuur."

"Stedelijke oorlogvoering is naar en zo lastig als maar kan en het is iets waar de mujahedeen in gespecialiseerd zijn."

Om Kobani wordt al zes weken gevochten tussen Koerdische verdedigers en IS. De vijf minuten en 32 seconden durende video bevat ook beelden die zouden zijn gemaakt met een drone.

Online dinosaurussen spelen en knallen

Volgende maand kunnen pc-gamers losgaan met Primal Carnage: Extinction. Het is een online multiplayer shooter waarbij je kan spelen als een mens of als dinosaurus. Begin volgend jaar komt Primal Carnage: Extinction ook uit voor PlayStation 4.

De makers geven deze hints over het spel:

  • Twelve Diverse Maps – Extinction features twelve unique environments, including several new maps and all the fan favorites.
  • Two Gamemodes At Launch – Primal Carnage features two gamemodes: Team Deathmatch and Get to the Chopper, an objective-based gamemode
  • Unique Dinosaur Gameplay – Experience the relentless power of 9 unique dinosaur classes. Sneaking, blinding, charging, eating, or flying- there’s no shortage of ways to destroy the enemy team.
  • Intense Human Gameplay – Survive the island as one of 5 distinct human classes featuring an arsenal of diverse equipment. Obtain and equip new weapons and items via achievement unlocks and item drops earned during play.
  • Steam Economy Support – Players now have a variety of cosmetic options for their characters and weapons. Earn items for free by playing and trade or sell them through the Steam Marketplace.
  • 5 Human Classes - Survive the island as one of 5 distinct human classes. Obtain and equip new weapons and items using a loadout system.
  • Item Drop System - The game will now reward players These items can be traded and sold through the Steam marketplace!

Primal Carnage: Extinction

Primal Carnage: Extinction

Primal Carnage: Extinction

Stille tocht voor dode hond

Te pas en te onpas worden in Nederland stille tochten gehouden. Maandag is een nieuw dieptepunt bereikt: in Haarlem hebben circa 150 personen een stille tocht gelopen voor de hond die door een politieagent is neergeschoten. Dat schrijft het Haarlems Dagblad.

De tocht startte om 20.00 uur bij de Burger King op het Stationsplein. Van daar liepen de deelnemers naar het politiebureau aan de Koudenhorn. Bij het politiebureau zijn toespraken gehouden en werd een minuut stilte in acht genomen.

"We mogen dit niet meer pikken", meldt de organisatie. "Deze nieuwe trend onder agenten. Vijf keer op een hond schieten mag nooit goed gepraat worden. Het plan is om met een stille tocht het ongenoegen kenbaar te maken."

De hond zou van zijn eigenaar het commando hebben gekregen om aan te vallen, nadat agenten zaterdag poolshoogte kwamen nemen bij een woning aan de Rozenprieelstraat vanwege geluidsoverlast. Een agent werd aangevallen, en schoot om zichzelf in veiligheid te brengen. De eigenaar van het beest beweert echter geen commando gegeven te hebben.

Wat wordt de volgende stap? Een stille tocht voor elke doodgemepte vlieg? Op het FOK!forum is men het er in ieder geval over eens dat deze actie schromelijk overdreven is. "De stille tocht heeft nu helemaal alle waarde verloren. Ik ben benieuwd naar de volgende stap", schrijft FOK!user BasEnAad.

ISS wijkt uit voor ruimtepuin

Het internationale ruimtestation ISS heeft maandag een uitwijkmanoeuvre gemaakt om uit het pad te blijven van brokstukken van een oude Russische satelliet. Volgens NASA is de missie geslaagd en heeft deze verder geen gevolgen voor de lancering van een onbemand ruimteschip met voorraden die later maandag gepland staat.

Het ruimtepuin dat voor het ISS en zijn huidige zeskoppige bemanning een gevaar kon vormen bestaat uit overblijfselen van een Kosmos-satelliet uit 1993, die in 2009 in botsing kwam met een Iridium-ruimtevaartuig.

De bemanning heeft het deze dagen behoorlijk druk. Zaterdag werd een Dragon-capsule losgekoppeld en terug naar de aarde gestuurd met een vracht aan wetenschappelijke experimenten aan boord. Maandag vertrekt een commerciële Cygnus-capsule die zondag bij het ISS aankomt en woensdag wordt een Russisch vrachtschip gelanceerd dat nog diezelfde dag bij het ruimtestation moet aanmeren.

Litouwen minder afhankelijk van Russisch aardgas

Een drijvende gasterminal is maandag aangekomen in de Litouwse haven van Klaipeda. Het driehonderd meter lange vaartuig kan het Baltische land jaarlijks van 4 miljard kubieke meter aardgas voorzien. Vilnius hoopt hiermee minder afhankelijk te worden van energieleveranties uit Rusland.

De 'Onafhankelijkheid' kostte 260 miljoen euro en werd gebouwd in Zuid-Korea. De gasterminal is eigendom van het Noorse bedrijf Hoegh LNG en wordt verhuurd aan het Litouwse SC Klaipedos Nafta. De terminal wordt in januari in gebruik genomen.

De Baltische staten zijn alle drie volledig afhankelijk van Rusland voor hun aardgas. Zij zijn niet aangesloten op het Europese pijpleidingennet en kunnen daardoor geen aardgas uit andere landen importeren.

Weer kinderen ontvoerd in Nigeria

Opnieuw zijn in het noordoosten van Nigeria tientallen kinderen ontvoerd door moslimextremisten van Boko Haram. De nieuwe ontvoeringen doen de vraag rijzen in hoeverre het eerder afgekondigde staakt-het-vuren wordt nageleefd. Ook de hoop op vrijlating van de 219 schoolmeisjes die al sinds april vastgehouden worden wordt door het bericht de bodem ingeslagen.

De berichten over de ontvoering van de kinderen komen van mensen die de afgelopen dagen dorpen in de deelstaat Borno zijn ontvlucht. Het zou gaan om ongeveer dertig jongens en meisjes. Op 18 oktober werden in de deelstaat Adamawa ook al veertig meisjes en jonge vrouwen ontvoerd. Een dag eerder had het Nigeriaanse leger naar eigen zeggen nog een wapenstilstand gesloten met Boko Haram.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn sinds 2009 al zeker vijfhonderd vrouwen en meisjes door Boko Haram ontvoerd. Mensen die hebben weten te ontsnappen aan de extremisten verhalen van gedwongen huwelijken, verkrachtingen en gedwongen bekeringen tot de islam.

Kiezers Toronto willen af van gebroeders Ford

De kiezers in de Canadese stad Toronto zijn maandag naar de stembus gegaan om een nieuwe burgemeester te kiezen. Als de voorspellingen op basis van opiniepeilingen uitkomen, nemen zij afscheid van de boertige Rob Ford, die meermalen in het nieuws was wegens crackgebruik, openbare dronkenschap en woede-uitvallen.

Ford is zelf niet herkiesbaar; hij trok zich vorige maand terug uit de race nadat bij hem een zeldzame en moeilijk te behandelen vorm van kanker was geconstateerd. In zijn plaats doet zijn broer Doug, die gemeenteraadslid is, een gooi naar het burgemeesterschap. De kiezers lijken echter de voorkeur te gaan geven aan John Tory, de oerdegelijke en saaie voormalige topman van een kabelmaatschappij. De linkse kandidate Olivia Chow, weduwe van de geliefde Jack Layton, lijkt weinig kans te maken, omdat veel mensen strategisch willen kiezen, opdat Doug Ford het maar niet wordt.

Tory zegt dat de mensen een leider willen die 'een hoop van de verdeeldheid en chaos die we hebben meegemaakt tot bedaren brengt'.

Gemeenteraadslid Jaye Robinson, ooit aanhanger van Ford maar nu van Tory, zegt dat de mensen alleen maar willen dat Ford geen burgemeester meer wordt. "Mensen zijn letterlijk aan het aftellen. Bij elke deur waar ik aanbel zijn ze aan het aftellen. Ze voelen dat dit een bepalend moment wordt in onze stad, waar we het schip overeind krijgen, ons richten op stedenbouw en het circus en de hele afleiding achter ons laten."

Een recordaantal van 161.147 mensen heeft al gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vooraf te stemmen, meer dan twee keer zoveel als bij de vorige verkiezingen in 2010. Een van hen was Kaye Wilkinson, een gepensioneerde inwoner van Etobicoke, de westelijke buitenwijk waar de familie Ford ook vandaan komt.

"Wij moeten af van die Fords. Het kan mij niet schelen wie van hen meedoet", zegt Wilkinson.

Zidane geschorst als trainer reserves Real Madrid

Zinedine Zidane mag drie maanden geen werkzaamheden verrichten voor het reserveteam van Real Madrid. De Franse oud-topvoetballer heeft niet de juiste papieren om als hoofdtrainer te fungeren, bepaalde de Spaanse voetbalbond maandag. Ook Santiago Sánchez, die voor Zidane als stroman fungeerde, is voor drie maanden geschorst.

Zidane was vorig jaar nog assistent van Carlo Ancelotti bij het eerste elftal en kreeg dit seizoen de reserves onder zijn hoede. Hij heeft echter zijn trainerscursus in Frankrijk nog altijd niet afgerond en daarom diende de voorzitter van de Spaanse trainersvakbond een klacht in. Real Madrid heeft nog de mogelijkheid om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

VN-onderzoeker wil Noord-Korea voor Strafhof

De speciale onderzoeker voor Noord-Korea van de Verenigde Naties dringt er bij de VN-Veiligheidsraad sterk op aan om Noord-Korea door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof (ICC). Marzuki Darusman wil dat Pyongyang rekenschap aflegt voor de enorme mensenrechtenschendingen in het communistische land. Dat blijkt uit documenten die maandag in handen zijn gekomen van persbureau AP.

Het verslag van Darusman wordt dinsdag gepresenteerd. De VN-onderzoeker roept lidstaten op de verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen te arresteren, mochten zij zich in het buitenland begeven.

De uitlatingen van Darusman volgen op recent toegenomen internationale druk op Pyongyang om iets te doen aan de gruwelijke mensenrechtenschendingen. In februari presenteerde een onderzoekscommissie van de VN een rapport waarin Noord-Korea werd beticht van 'nazi-achtige praktijken'. In het communistische landen zouden onder meer moord, slavernij, marteling, opsluiting, verkrachting, gedwongen abortus, seksueel geweld en vervolging om politiek, religie, ras en sekse plaatsvinden. De onderzoekscommissie riep toen ook op om Pyongyang voor het ICC te slepen.

Noord-Korea ontkent de beschuldigingen en zegt dat het in het land prima is gesteld met de mensenrechten. De gruwelverhalen zouden door de Verenigde Staten en hun bondgenoten zijn verzonnen als onderdeel van een complot om het Noord-Koreaanse regime ten val te brengen, aldus Pyongyang.

Frankrijk past begroting voor 2015 aan

Frankrijk gaat zijn begroting voor 2015 aanpassen. Dat heeft de Franse minister van financiën Michel Sapin maandag in een brief aan eurocommissaris Jyrki Katainen (economie) laten weten.

De Europese Unie oefent druk op Frankrijk uit omdat het heeft aangekondigd dat het begrotingstekort voor 2015 weer niet zal voldoen aan de limiet van drie procent van het bruto binnenlands product. Minister Sapin zegt nu dat Frankrijk maatregelen om belastingontduiking tegen te gaan naar voren zal halen en zal uitbreiden. Samen met verwachte lagere rentelasten en een lagere contributie aan het EU-budget zal het Franse begrotingstekort in 2015 met nog eens 3,6 miljard euro afnemen.

Italië, dat eveneens in het vizier van Brussel is vanwege zijn begrotingstekort, heeft ook nieuwe begrotingsplannen ontvouwd. Volgens minister van financiën Pier Carlo Padoan wordt het Italiaanse tekort hierdoor met 4,53 miljard euro verminderd.

De EU beslist uiterlijk woensdag of zij de ontwerpbegrotingen van de lidstaten afwijst of goedkeurt.

Frankrijk denkt dat het zeker niet voor 2017 zal lukken om zijn begrotingstekort onder de afgesproken limiet te krijgen. Het was in 2007 voor het laatst dat Frankrijk zich aan de limiet hield. President François Hollande beloofde bij zijn aantreden de begroting voor 2013 op orde te brengen. Maar hij vroeg en kreeg later twee jaar uitstel, waar Frankrijk nu nog eens twee jaar aan wil vastknopen. Dat het maar niet wil lukken wijt Hollande aan de kwakkelende economie.

Mark Rylance speelt Grote Vriendelijke Reus

Mark Rylance heeft de hoofdrol te pakken in de verfilming van De GVR, oftewel Grote Vriendelijke Reus. Dat heeft Steven Spielberg, de regisseur van de film naar het gelijknamige boek van Roald Dahl, laten weten in een verklaring aan Amerikaanse media.

"Ik ben dolblij dat Mark samen met ons naar reuzenland reist", zegt de regisseur. "Zijn carrière draait om het maken van dappere keuzes en ik ben blij dat hij The BFG heeft gekozen als zijn volgende project op het witte doek." De Britse Rylance was eerder te zien in films als Intimacy, The Other Boleyn Girl en Angels and Insects.

The BFG, de afkorting voor The Big Friendly Giant, gaat over een meisje dat vriendschap sluit met een reus die kinderen met een magische toeter mooie dromen inblaast om nachtmerries te verdrijven. In tegenstelling tot zijn soort is de reus heel vriendelijk. In 1989 verscheen al een animatiefilm naar het boek uit 1982.

Spielbergs versie verschijnt op 1 juli 2016 op het witte doek. Dan is het precies op tijd voor de 100e verjaardag van Dahl, die op 13 september 1916 werd geboren. De schrijver overleed in 1990 aan de bloedziekte MDS.

Julianne Moore in Hunger Games door kinderen

Julianne Moore wilde graag in The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 spelen omdat haar kinderen fan zijn. "De meeste films die ik doe, zijn niet voor kinderen", zegt de actrice, die vanaf volgende maand te zien is in de derde film, in het Amerikaanse vrouwenblad More.

"Mijn zoon lag in de rij toen de eerste The Hunger Games uitkwam. Ze houden allebei van de boeken", zegt Moore over de 16-jarige Caleb en de 12-jarige Liv. "Voor hen betekent het heel veel dat ik in Mockinjay speel."

Hoewel de 53-jarige actrice door haar kinderen in de sciencefictionfilm speelt, trekt ze zich tegenwoordig minder aan van de mening van anderen. "Als je net begint in dit wereldje dan heb je niet het gevoel dat jij de beslissingen neemt en dat je naar anderen kijkt voor goedkeuring", legt ze uit. "Als je ouder wordt dan realiseer je je dat de weg die je kiest uit jezelf komt, door je eigen verlangens en verantwoordelijkheden."

Moore heeft nu het gevoel dat zij degene is die alle knopen doorhakt. "Je kiest je werk. Je kiest je leven. Dat is waar je kracht vandaan komt en dat is een heerlijk gevoel."

[pic] Blondje met dikke tieten toont muts

Een reclamecampagne is in München zijn doel voorbijgeschoten. Op de abri's toont namelijk een blondje haar mooie muts. Voorbijgangers hebben echter alleen oog voor haar dikke tieten.

De dame in kwestie is ene Ramona Bern. Op haar Facebook-pagina staan enkele kiekjes waarop ze haar weelderige boezem toont.

Deze maand werd ze op de foto gezet door Lion Brands, een bedrijf dat onder andere mutsen verkoopt. Peperdure mutsen zelfs.

Sinds enkele dagen siert het tietenmodel dan eindelijk de bushokjes van de derde stad van Duitsland. Maar niet voor lang. Iedere kerel die voorbij loopt, kijkt namelijk naar haar tieten, en niet naar haar muts. Er zit dus niets anders op dan nieuwe foto's te maken, zo weet men.

 

Cuba bouwt eerste kerk in 55 jaar

Voor het eerst sinds een revolutie Cuba 55 jaar geleden omvormde tot communistische staat heeft Havana toestemming gegeven om een nieuwe kerk te bouwen. Dat heeft de katholieke kerk van Cuba maandag laten weten. Volgens deskundigen is het nieuws een teken dat de betrekkingen tussen het Vaticaan en de Cubaanse regering verbeterd zijn.

De bouw van de nieuwe kerk wordt gefinancierd door katholieken uit de Amerikaanse stad Tampa in Florida. Het kerkgebouw zal verrijzen in het stadje Sandino, in de westelijke provincie Pinar del Río. Er kunnen zo'n tweehonderd mensen in.

De katholieke kerk staat al decennia op gespannen voet met de regering in Havana, die religie als 'opium van het volk' beschouwt. De afgelopen jaar zijn de betrekkingen er echter voorzichtig op vooruit gegaan. Paus Johannes Paulus II en zijn opvolger Benedictus XVI bezochten het eiland. Daarnaast heeft Havana een kerstvakantie ingevoerd, mogen missen tegenwoordig worden uitgezonden via staatsmedia en is het voor leden van de Communistische Partij niet langer verboden om lid van de kerk te zijn.

Lieke van Lexmond smoorverliefd op zoontje

Lieke van Lexmond zit een maand na haar bevalling nog steeds op een roze wolk. "Ik ben tot over mijn oren verliefd. Ik loop over van verliefdheid", zegt de 32-jarige presentatrice in RTL Boulevard. Van Lexmond beviel een maand geleden van haar eerste kind, zoon Vik.

De presentatrice was al in de wolken toen het jongetje in haar buik zat en dat is alleen maar meer geworden. "Als je je kindje in de ogen kijkt ben je meteen zo verliefd." Van Lexmond zegt dat het jongetje evenveel op haar als op haar vriend Bas van Veggel lijkt. "Het is een mooie combinatie."

De vastgoedhandelaar, met wie Van Lexmond ruim een jaar samen is, is volgens de presentatrice een 'geweldige vader'. "Het is een lieve man."

Tientallen doden bij aanslagen in Irak

Twee aanslagen met bomauto's hebben maandag in Irak aan tientallen mensen het leven gekost.

Zeker 24 mensen kwamen om toen een zelfmoordterrorist in een met explosieven volgeladen humvee inreed op een controlepost ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. Bij de aanslag vielen ook 25 gewonden. De post werd bemand door Iraakse militairen en sjiitische militieleden.

De aanslag had plaats bij Jurf al-Sakhar, zo'n vijftig kilometer ten zuiden van Bagdad. De soennitische stad werd zondag door het Iraakse leger heroverd op strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat, die de stad sinds juli in handen had.

Een tweede aanslag met een bomauto deed zich maandagavond laat voor in een straat met winkels en restaurants in het centrum van Bagdad. Hier vielen volgens de politie zeker tien doden en achttien gewonden.

'Wietkweker' Johan Vlemmix met vulva's op straat

Johan Vlemmix moet een ander onderkomen zoeken voor zijn foto's van vulva's. De eigenaar van een galerie in Eindhoven heeft de Oranjegek eruit gezet toen bekend werd dat in een van Vlemmix' panden een wietkwekerij was gevonden. "Daar ben ik heel erg boos over want ik heb niets met die drugs te maken", zegt Vlemmix tegen Novum Nieuws.

De eigenaar wil niet worden geassocieerd met drugs. "Mensen krijgen na zulke berichtgeving een bepaald idee dat niet klopt. Ik rook niet eens, laat staan dat ik iets ga uitproberen." Vlemmix hoopt dat hij toch met zijn expositie Vulvarious, waarvoor Petra Beenhackker de kiekjes maakte, in de galerie mag blijven. "Ik hoop dat de eigenaar nog eens achter zijn oren krabt."

De wietkwekerij werd gevonden in een van de panden die Vlemmix verhuurt. Dinsdag moet hij een getuigenverklaring afleggen. "Ik ben geen verdachte." Zorgen over het verhoor maakt Vlemmix zich dan ook niet. "Ik sta daar helemaal buiten en heb alle contracten keurig op orde."

'Vogeldodend' middel voorlopig niet verboden

Het gaat staatssecretaris van Economische Zaken (PvdA) Sharon Dijksma op dit moment niet lukken het bestrijdingsmiddel imidacloprid te verbieden. Er is geen causaal verband gevonden tussen hoge concentraties van het middel in oppervlaktewater en de afname van vogelpopulaties in die gebieden en daarom is er geen rechtsgrond om middelen op basis van imidacloprid te verbieden.

Dijksma had het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctg) een artikel van het wetenschappelijke tijdschrijft Nature over de kwestie tegen het licht laten houden. Nederlandse onderzoekers concludeerden daarin dat in landbouwgebieden waar hogere concentraties van het gif in het slootwater zijn aangetroffen, de vogelstand veel sneller blijkt af te nemen dan in andere gebieden. De staatssecretaris liet daarop weten zich grote zorgen te maken.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Dijksma echter weten dat de Ctg oordeelt dat in de publicatie slechts een correlatie wordt aangetoond, maar geen causaal verband. Dijksma wil nu snel meer informatie over maatregelen die zijn genomen om het overschrijden van de norm voor imidacloprid in het oppervlaktewater terug te dringen. Op basis van nieuwe meetgegevens wil de staatssecretaris bekijken of ze niet alsnog kan ingrijpen.

Dijksma geeft verder aan dat gewasbeschermingsmiddelen de komende jaren groener moeten worden. Om Nederlandse tuinders en boeren daarbij niet te veel te benadelen, wil ze dit in Europees verband gaan oppakken. "Samen met gelijkgezinde landen wil ik in Europees verband komen tot een actieprogramma om over te schakelen op een pakket van gewasbeschermingsmiddelen met minder risico's voor mens, dier en milieu."

Rijksrecherche onderzoekt fraude aanbestedingen

De Rijksrecherche is op het oriënterend onderzoek gezet naar mogelijke misstanden bij overheidsaanbestedingen. Dat antwoordt minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) op vragen van de SP over de kwestie.

Waarom de Rijksrecherche, die moet waken over de integriteit van de Nederlandse overheid, en niet de reguliere opsporingsdiensten op de zaak is gezet, kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet direct vertellen. Het onderzoek wordt onder meer gedaan naar aanleiding van aangiften van het ministerie van Defensie en de gemeente Rotterdam.

Het televisieprogramma Zembla meldde eerder op basis van interne documenten dat automatiseerder Ordina tussen 2005 en 2010 heeft gefraudeerd bij meerdere aanbestedingsprocedures van de overheid. Uit de mails zou onder meer blijken dat Ordina in 2009 van een ambtenaar van de gemeente Rotterdam voorinformatie kreeg over een aanbesteding van een groot softwareproject. Ook zou een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst in 2009 vanuit Uruzgan vertrouwelijke informatie door hebben gespeeld naar Ordina.

Jennifer Lawrence weer vrijgezel

Ze waren sinds juni bij elkaar, maar het is nu alweer over: Chris Martin en Jennifer Lawrence kappen ermee. Dit meldt E!Online.

De succesvolle actrice en leadzanger van Coldplay kwamen bij elkaar nadat Lawrence en Nicholas Hoult uit elkaar gingen, Martin scheidde onlangs van actrice Gwyneth Paltrow. Overigens werden Lawrence en Martin maar zelden samen gezien of gefotografeerd. 

De reden van de breuk is nog niet bekend gemaakt.

Tweede Haagse jihadverdachte op vrije voeten

Een 40-jarige jihadverdachte uit Den Haag mag zijn proces in vrijheid afwachten. Hij mag echter niet naar het buitenland en moet contact houden met de reclassering. Ook wordt hij verplicht deel te nemen aan een deradicaliseringstraject, bevestigt het Openbaar Ministerie maandag na berichtgeving van Omroep West.

De verdachte werd vorige maand opgepakt. Volgens het OM speelt de vrijgelaten man slechts een 'geringe rol' in het jihadonderzoek Context. De Hagenaar zou lid zijn van een 'criminele organisatie met terroristisch oogmerk'. Hij wordt niet verdacht van het ronselen van potentiële jihadstrijders.

Het OM heeft zich niet tegen de vrijlating verzet. De kans is niet groot dat de Hagenaar een tweede keer de fout ingaat, aldus een woordvoerder van het OM.

In de Haagse jihadzaak staan zeven verdachten terecht. Twee weken geleden werd een van hen al vrijgelaten. Vijf anderen zitten nog vast, onder wie Azzedine C. Het OM ziet hem als het kopstuk van de jihadistengroep. Volgende week maandag staan de eerste drie verdachten voor de rechter, aldus de woordvoerder.

Rust keert weer in Libanese stad Tripoli

Na vier dagen van gevechten tussen het Libanese leger en soennitische militanten is de rust in de Noord-Libanese stad Tripoli maandag weergekeerd. Regeringsmilitairen gingen de militantenwijk Bab Tabbaneh binnen en namen verscheidene strijders gevangen. Anderen namen de benen.

Bij de gevechten die vrijdag uitbraken kwamen twaalf militairen en tien burgers om het leven en raakten 92 militairen en 63 burgers gewond, melden medewerkers van Libanese veiligheidsdiensten. Cijfers over verliezen aan de kant van de militanten waren niet voorhanden.

Het geweld in Noord-Libanon komt voort uit opgelopen spanningen in verband met de burgeroorlog in het buurland Syrië. Libanon is sterk verdeeld over die oorlog; soennieten steunen de opstandelingen terwijl sjiieten partij kiezen voor het regime van president Bashar Assad. De sjiitische Hezbollah-militie heeft zelfs meegevochten aan de kant van het regime. Soennitische militanten in Libanon hebben als reactie aanvallen uitgevoerd op sjiieten en op Libanese veiligheidstroepen, die volgens hen door Hezbollah worden gedomineerd.

Benedict Cumberbatch hoogstwaarschijnlijk Doctor Strange

Benedict Cumberbatch, bekend van onder meer de BBC-hitserie Sherlock, zal hoogstwaarschijnlijk de rol van Doctor Strange gaan spelen. Dit melden First Showing en Variety.

Hij is in afrondende gesprekken met Marvel voor hun gloednieuwe Phase 3-film. Eerder werden onder meer Joaquin Phoenix, Jared Leto en Jake Gyllenhaal genoemd als mogelijke opties.

De film Doctor Strange zal de volgende Marvelfilm zijn in 2016, voorafgegaan door Ant-Man.

Benedict Cumberbatch als SherlockBenedict Cumberbatch als Sherlock

Zoet: "Had graag de nul gehouden tegen FC Utrecht"

Iedereen met een PSV-hart genoot gisteren van de 1-5 zege van de Eindhovense formatie. Toch was Jeroen Zoet niet helemaal tevreden. De doelman slaagde er niet in om zijn doel schoon te houden, aangezien Ruud Boymans in de tweede helft wist te scoren.

"Ik had graag de nul gehouden", liet een balende Zoet aan AD Sportwereld weten. "We werden voor rust al wat gemakzuchtiger, dus hadden we in de rust gezegd dat we het duel goed moesten uitspelen. Het is jammer dat die tegengoal dan toch nog valt, ook omdat de ploeg met de minste tegendoelpunten vaak bovenaan eindigt."

Daarnaast reageerde Zoet ook nog kort op het vooral rondom de Europa League-wedstrijd tegen Panathinaikos. Tot zijn eigen verbazing moest hij zijn plekje onder de lat afstaan aan collega Remko Pasveer. "Ik denk dat het gezond is als je elke wedstrijd wil spelen. Al is het ook zo dat Remko Pasveer ook weleens op doel moet staan. Maar ik draag hier rugnummer 1, sta nog tot medio 2017 onder contract en was vorige week tegen AZ nog aanvoerder. Dat zegt allemaal wel wat, lijkt me."

Komende woensdag, PSV treft Almere City FC in de KNVB beker, zal Zoet hoogstwaarschijnlijk weer op de bank zitten. Op die manier kan hij zich alvast richten op de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag van komend weekend. "Ik heb na donderdag gewoon goed getraind, zodat ik belangrijk voor het team kon zijn. Als ik erover ga klagen, stel ik mezelf boven het team en dat mag en kan niemand doen. Dat is ook de reden dat we dit jaar beter presteren dan vorig jaar."

Ludiek protest tegen de burka in Australië

Drie mannen die zichzelf 'Faceless' noemen, hebben een ware bazenactie ondernomen bij het Australische parlement. De drie probeerden het gebouw binnen te komen respectievelijk verkleed als lid van de Ku-Klux klan, motorrijder en eentje had zich als niqaab-dragende dame uitgedost.

Dit alles uit protest tegen de vrouwonderdrukkende islamitische kledij die het hele lichaam, behalve de ogen bedekt. Een week eerder had het parlement het plan afgeschoten om vrouwen die om relikneuterige redenen hun gezicht niet laten zien, achter glas te laten plaatsnemen in het gebouw. Normaal is deze ruimte gereserveerd voor schoolkinderen. Dit ging dus niet door en dus besloten Sergio Redegalli, Nick Folkes en Victor Waterson er maar een ludieke zwaai aan te geven.

Het resultaat liet zich raden: de als Ku Klux Clanlid verklede man moest de karakteristieke punthoed afzetten, de motormuis werd verplicht zijn helm af te nemen en de in niqaab gehulde man … Mocht meelopen voor een persoonlijke identificatie in een bewakingshokje.

De mannen werden niet binnengelaten en voelen zich dan ook gediscrimineerd. "Dit komt omdat we mannen zijn", fulmineert Redegalli. "Het lijkt erop dat moslima's het alleenrecht hebben om bedekt en anoniem in het pand rond te lopen. Anderen hebben dat privilege niet."

'Opnames Trainspotting 2 beginnen in 2016'

Fans van de film Trainspotting moeten nog even geduld hebben voor het vervolg. Het tweede deel wordt over twee jaar opgenomen. "Het idee is dat we in 2016 gaan opnemen, dan is het twintig jaar nadat het origineel is uitgekomen", zegt Ewan McGregor, die in Trainspotting de hoofdrol van de drugsverslaafde Renton speelde, in het Amerikaanse mannenblad Details.

De 43-jarige McGregor, voor wie de film zijn grote doorbraak betekende, had naar eigen zeggen tien jaar geleden geen interesse in Trainspotting 2. De acteur had ruzie met regisseur Danny Boyle omdat hij in de film The Beach zou spelen en toch werd vervangen door Leonardo DiCaprio. "Het was een vervelende situatie en het was niet goed geregeld. Ik vond het erg vervelend. Maar er is tijd overheen gegaan en we hebben de slechte gevoelens opzij gezet."

De lowbudgetfilm, naar het gelijknamige boek van Irvine Welsh uit 1993, was destijds onverwacht een grote hit. Toen in 2002 Welsh' vervolg Porno verscheen, deden geruchten van een tweede film al de ronde. Een paar jaar geleden liet Boyle weten een vervolg te willen maken.

[Vid] Trainer Wigan Athletic gevloerd door tegenstander

Uwe Rosler, trainer van Wigan Athletic, zal de wedstrijd tegen Derby County (1-2 zege) niet snel vergeten. De oefenmeester stond afgelopen weekend aan de zijlijn om zijn ploeg aanwijzigen te geven.

Voor Rosler ook maar iets in de gaten had, lag hij tegen de vlakte. Hij werd namelijk onderuit gehaald door Johnny Russell, aanvaller van Derby County. Hij deed een verwoede poging om de bal binnen te houden, maar slaagde hier niet in toen hij een schouderduw kreeg. In zijn val nam hij de trainer van Wigan Athletic mee.

Rosler hield er overigens niets aan over en stond al snel weer op de been.


De beelden van de botsing (YouTube)

[vid] Man neukt pitbull: 'Moest van IS'

De politie van Waterbury, in de Amerikaanse staat Connecticut, heeft afgelopen week een 22-jarige kerel in de boeien geslagen. De beste man heeft namelijk de pitbull van zijn buurvrouw snoeihard achterlangs genomen. Volgens hemzelf heeft hij dit gedaan in opdracht van IS.

Toen Alice Woodruff dinsdag haar hont hoorde aanslaan, dacht ze dat het beest iemand had gegrepen. Niets bleek minder waar. Het bleek de buurman, die de vechthond alle hoeken van de tuin liet zien.

Hierop bekogelde zij de man, die een gek blijkt te zijn, met een citronellakaars. De geile kerel bleef echter onverstoorbaar doorneuken. Hierop loste zij een waarschuwingsschot, maar nog ging de buurman niet weg.

Verder danste de kerel naakt door de tuin. "Dit is onze dag, geniet ervan!", riep hij. "ISIS heeft me gestuurd."

De politie heeft de man uiteindelijk in de boeien geslagen. De buurman zal onder andere worden aangeklaagd wegens dierenmishandeling.


Met filmpje van de hont in kwestie

VS heffen quarantaine verpleegkundige op

Een Amerikaanse verpleegkundige, die na haar terugkeer uit ebolagebied naar eigen zeggen aan een 'onmenselijk' quarantaineregime werd onderworpen, hoeft niet langer in quarantaine te blijven. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de Amerikaanse staat New Jersey maandag gezegd.

Volgens de gezondheidsautoriteiten is Kaci Hickox al 24 uur symptoomvrij en derhalve is er geen reden haar langer in quarantaine te houden. Ze is met een privévliegtuig overgebracht naar de staat Maine.

Het gewraakte strenge quarantaineregime dat Hickox in New Jersey ondervond maakt de laatste dagen school. Ook de staten New York en Illinois voerden strenge regels in voor reizigers uit door ebola getroffen landen. Gouverneurs Chris Christie, Andrew Cuomo en Rick Scott vinden de voorschriften van de regering in Washington ontoereikend en dwingen arrivés uit Sierra Leone, Liberia en Guinee onder meer 21 dagen van strikte quarantaine in acht te nemen.

Die aanpak stuit echter op steeds meer weerstand van artsen, verpleegkundigen en wetenschappers. Directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten verscheen zondag in alle mogelijke politieke talkshows om het op te nemen tegen overdreven afzonderingsregels voor mensen uit West-Afrika. Hij noemde de strenge aanpak van de gouverneurs onnodig en sprak de vrees uit dat die vrijwilligers zal afschrikken naar West-Afrika te reizen om deel te nemen aan de strijd tegen ebola.

Cuomo zei zondagavond de verspreiding van ebola een stap voor te willen blijven. "We doen al het mogelijke. Sommige mensen vinden ons te voorzichtig. Die kritiek neem ik voor lief."

Guidetti steelt hart van Celtic-trainer Deila

John Guidetti wordt opnieuw op handen gedragen. Dit gebeurt hem echter niet bij Feyenoord, maar bij Celtic. De aanvaller kwam afgelopen zomer op huurbasis over van Manchester City en heeft direct laten zien van waarde te zijn.

Guidetti kwam in de zeven competitieduels al vijf keer tot scoren. Ronny Deila, trainer van Celtic, is logischerwijs erg blij met de prestaties van de Zweed. "Ik wil hem zo snel mogelijk definitief overnemen van Manchester City", liet hij aan de BBC weten.

Afgelopen zomer was Guidetti één van de opties bij Feyenoord om Graziano Pellè te vervangen. De Italiaanse aanvaller vertrok in het kielzog van Ronald Koeman namelijk naar Southampton. Technisch directeur Martin van Geel durfde het echter niet aan om de 22-jarige aanvaller te halen.

Eén van de redenen lag voor Van Geel aan de lange absentie van Guidetti. Door een virusinfectie kwam de voetballer geruime tijd niet aanspelen toe. Inmiddels heeft hij een aflopend contract bij Manchester City, waarna hij zeer waarschijnlijk dus bij Celtic kan en mag blijven.

Leger Egypte bewaakt belangrijke gebouwen

Het Egyptische leger heeft opdracht gekregen om samen met de politie belangrijke gebouwen en installaties in Egypte te beschermen tegen terreuraanvallen. De marsorders komen van president Abdel-Fattah el-Sissi en zorgen ervoor dat de zichtbaarheid van het leger in het alledaagse leven toeneemt.

In het decreet van de president staat dat het leger de politie de komende twee jaar moet ondersteunen. In die periode worden de gebouwen en installaties aangemerkt als militaire installaties. Personen die aanslagen op de gebouwen plegen kunnen vervolgens worden berecht door militaire tribunalen.

De afgelopen tijd is het aantal aanslagen door extremisten tegen het leger en de politie fors toegenomen. Afgelopen weekeinde kwamen bij een aanslag in het noorden van de Sinaï dertig militiaren om het leven. Het was de dodelijkste aanslag op het Egyptische leger in tientallen jaren. Naar aanleiding van die aanval besloot El-Sissi een avondklok in te stellen. Bovendien gaan er geruchten dat de Egyptische regering inwoners van de Sinaï wil evacueren, om zo het leger meer bewegingsvrijheid te geven.

Extremisten hebben herhaaldelijk aanslagen gepleegd op gaspijpleidingen, hoogspanningsmasten en telefooncentrales. El-Sissi heeft gezworen de strijd met de extremisten aan te gaan, die volgens hem het voortbestaan van de staat bedreigen. Zaterdag beschuldigde hij 'buitenlandse krachten' ervan een aandeel in de aanslagen te hebben. Hij zei toegewijd te zijn aan vrijheid en democratie, zolang dat de nationale belangen niet schaadt.

Wiebes: ruimte voor aanpassing leasetaks

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) wacht de voorstellen af waarmee de VVD-fractie de scherpe randjes van de nieuwe bijtellingsregels voor leaserijders wil afhalen. Dat zei Wiebes maandagmiddag na afloop van een eerste overleg over het belastingplan voor volgend jaar. Er is volgens hem ruimte voor aanpassingen zonder het Energieakkoord open te hoeven breken.

Tijdens het debat werd duidelijk dat Helma Neppérus (VVD) grote moeite heeft met het voorstel om leaserijders meer te belasten. In dat voorstel vallen bijna alle nieuwe contracten voor leaseauto's in 2016 in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. De liberaal vindt dat bezitters van elektrische en hybride auto's worden 'gepamperd' en kondigde een amendement aan om dit ongedaan te maken. Ook de PvdA bleek niet heel enthousiast over het plan.

Wiebes zei dat hij slechts de milieudoelen uit het Energieakkoord heeft vertaald naar fiscale maatregelen. Als de Tweede Kamer de bijtelling anders vorm wil geven, dan moet Neppérus dat akkoord anders 'interpreteren'. Volgens Wiebes is dat niet onmogelijk, bijvoorbeeld door te kiezen voor een ander groeipad. "Het is niet onmogelijk. Er staat geen harde muur. Het kan, maar dan moet je andere ambities en andere doelstellingen hanteren bij het Energieakkoord. Ik ga daar niet over."

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaan wel over de uitvoering van het Energieakkoord. Wiebes moet de wijzigingsvoorstellen van de VVD dan ook met Mansveld en Kamp bespreken, zei hij. "Ik ben daar een beetje de facilitator."

Wiebes toonde verder begrip voor de opstelling van Neppérus. Hij wees erop dat aanvankelijk alle fiscale voordelen voor elektrische en hybride auto's zou vervallen. "Ik snap dat. We komen uit dezelfde liberale familie. Ik ben niet verbaasd wat Neppérus vindt."

Ook benadrukte de staatssecretaris dat geen sprake is van een lastenverzwaring. Dat is 'totale waanzin'. Er is een verschuiving van veertig miljoen euro. "Dat is heel beperkt." Per auto gaat het om gemiddeld vijftien euro per maand. Bovendien staat het iedereen vrij om de auto te kiezen die hij wil en de lage categorieën van zeven en veertien procent blijven bestaan. "Als je daar een auto in kiest, scheelt het je niets."

De Tweede Kamer praat volgende week maandag verder over de belastingplannen van het kabinet.

Geen straf ASV De Dijk na oerwoudgeluiden

Amateurclub ASV De Dijk wordt niet gestraft voor het racistisch incident in de bekerwedstrijd van vorige maand tegen Fortuna Sittard. De aanklager betaald voetbal heeft laten weten de zaak te seponeren, omdat de hoofdklasser er alles aan gedaan zou hebben om spreekkoren tegen te gaan. Ook is de supporter die oerwoudgeluiden maakte inmiddels geschorst.

De wedstrijd in de tweede ronde van het bekertoernooi, door Fortuna Sittard na verlenging met 7-4 gewonnen, werd tot twee keer toe stilgelegd. Een keer vanwege oerwoudgeluiden en een keer vanwege vechtpartijen op de tribune.

De thuisclub kondigde direct een onderzoek aan en daarin kwam een dader naar voren die speler Seku Conneh van Fortuna racistisch bejegend zou hebben. De fan, die ook lid is van de club, is geschorst tot 1 maart en krijgt een opvoedkundige taakstraf.

Verdachte dood 17-jarig meisje is ex-vriend

De verdachte die is opgepakt voor de gewelddadige dood van een 17-jarige meisje in Eindhoven is haar 22-jarige ex-vriend. Dat meldt de politie maandag. Het stoffelijk overschot van het slachtoffer uit Geldrop werd zondagavond aangetroffen op de Vestdijk, nadat zaterdagnacht de politie was gewaarschuwd dat het meisje niet thuis was gekomen na een avond stappen.

De politie stelt de melding direct zeer serieus te hebben genomen en een zoektocht te hebben opgestart. Het onderzoek leidde uiteindelijk tot de vondst zondagavond. De politie ging meteen uit van een misdrijf en zette 25 rechercheurs op de zaak.

De ex-vriend, een 22-jarige man uit het Brabantse Heeze, meldde zich zondag rond 20.30 uur op een politiebureau, waar hij werd aangehouden. De man wordt ervan verdacht de vrouw te hebben omgebracht. Hij zit vast en wordt later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Militairen VS na ebolamissie geïsoleerd in Italië

Amerikaanse militairen die in West-Afrika hebben geholpen bij het bestrijden van de ebolaepidemie worden bij hun terugkeer geïsoleerd op hun basis in Vicenza in Italië. Pas na drie weken - de incubatietijd van het virus - mogen zij naar huis. Dat heeft de legerleiding volgens het Pentagon besloten.

Elf militairen en hun commandant zijn maandag teruggekeerd. In de komende dagen volgen er nog meer.

Hugh Jackman weer behandeld voor huidkanker

Hugh Jackman werd onlangs voor de derde keer behandeld voor huidkanker. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten aan entertainmentzender E! Het gaat nu weer 'helemaal goed' met de 46-jarige acteur.

Jackman liet eind vorig jaar voor de tweede keer een kwaadaardig plekje op zijn neus verwijderen. Het jaar daarvoor had de acteur huidkanker op dezelfde plek. Of het nu weer om zijn neus gaat, is niet duidelijk.

De Australiër riep meermaals op dat mensen zich goed tegen de zon moeten beschermen. "Wees niet zoals ik toen ik een kind was. Geloof me, smeer je in met zonnebrandcrème."

Sleutelen aan auto's in The Crew

Ubisoft heeft een trailer online gezet waarin we de zien in wat voor bolides we door de open wereld van The Crew mogen scheuren. Om je droomauto te verdienen moet je missies doen om zo genoeg geld in te zamelen. Maar daarna mag je er nog op los sleutelen met vele aanpassingsmogelijkheden.

The Crew is een race-MMO waarin je met en vooral tegen vele andere teams racet om de beste racecrew van Noord-Amerika te worden. Door races te winnen, maar ook andere opdrachten te doen verdien je punten en gear om je auto beter of sneller te maken. In het spel kun je aardig lange roadtrips maken. Van korte missies in een stad van een kwartiertje tot opdrachten die uren duren kun je van de oostkust van de Verenigde Staten doorrijden naar Los Angeles aan de westkust.

The Crew is verkrijgbaar vanaf 2 december voor PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Nigeriaan na 19 jaar dodencel vrij man

Een man die in Nigeria aan de galg wist te ontkomen, is na negentien jaar in de dodencel vrijgelaten. Dat hebben de Nigeriaanse autoriteiten maandag gezegd.

De man, de 54-jarige Thankgod Ebhos, werd in juni 2013 naar de galg gesleept om te worden geëxecuteerd. Vier medegevangenen waren hem al voorgegaan. Op het laatste moment werd hem dit lot bespaard; gevangenismedewerkers realiseerden zich dat het tribunaal dat Ebhos had veroordeeld executie middels een vuurpeloton had gelast.

Mensenrechtenactivisten tekenden beroep aan en wezen erop dat Ebhos was veroordeeld terwijl het land zuchtte onder een militaire dictatuur. De dictatuur was berucht om zijn oneerlijke processen en de martelmethodes die werden gebruikt om van gevangenen bekentenissen af te dwingen.

In juni besloot een rechtbank van Ecowas, het economische samenwerkingverband van West-Afrikaanse staten, dat Ebhos moest worden vrijgelaten. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is dit Ebhos afgelopen vrijdag gebeurd.

Vorig jaar zaten in Nigeria 1039 mensen in de dodencel.

Utrechtse serieverkrachter zwijgt ook voor rechter

Ook voor de rechter heeft de man die ervan wordt verdacht de Utrechtse serieverkrachter te zijn zijn kaken stijf op elkaar gehouden. De 51-jarige man was door de rechtbank in Utrecht te kennen gegeven dat hij op de zitting moest verschijnen. Hoewel hij dat inderdaad deed, beriep hij zich ook voor de rechter op zijn zwijgrecht.

De rechtbank bepaalde eerder dat de man aanwezig moest zijn op verzoek van het Openbaar Ministerie. Die wilde graag dat de man in levenden lijve in de rechtbank zou verschijnen, omdat hij tot nu toe niets heeft willen verklaren. "Wij willen graag dat de rechter hem hoort, met name over zijn proceshouding. Maandag gaan we kijken hoe hij zich dan opstelt", zei een woordvoerder van het OM vorige week.

De Utrechtse serieverkrachter zou in zeven jaar tijd zeker zes vrouwen hebben verkracht en meer dan tien pogingen daartoe hebben gedaan. De 51-jarige man is op dit moment drie verkrachtingen ten laste gelegd, een in Bunnik op 15 september 1995, een op 26 september in Utrecht en een op 24 oktober 2001 in Bilthoven. Het dna-profiel in deze drie zaken komt overeen met het dna van de verdachte.

De man moest in juni dna afstaan na een veroordeling in maart voor diefstal van twee fietsen. In juli hoorde het OM vervolgens van de dna-match. De dag daarop werd de man opgepakt.

Het OM laat weten dat het onderzoek naar de drie verkrachtingen en de andere zaken die destijds werden toegeschreven aan de Utrechtse serieverkrachter tijd vergt, 'onder meer omdat het sporen betreft van bijna twintig jaar oud'. Ook wil het OM dat de verdachte een persoonlijksheidsonderzoek ondergaat als het onderzoek is afgerond.

Gaaikema op eindstation ge-Seth

Seth Gaaikema is maandag naar zijn laatste rustplaats in Amsterdam gebracht. De 75-jarige cabaretier en tekstschrijver is begraven op Zorgvlied. Gaaikema overleed dinsdag in Den Bosch als gevolg van hartfalen.

De cabaretier lag in een blauwe kist die omgeven was door bloemen, meldt de NOS. Eerder op de dag vond een herdenkingsdienst plaats in de Amsterdamse Westerkerk. Gaaikema's zus, die predikant is, leidde de ceremonie.

Ook theoloog en dichter Huub Oosterhuis en schrijver Wim Hazeu, goede vrienden van de cabaretier, hebben hem de laatste eer bewezen. Maandagavond vindt nog een bijeenkomst plaats voor genodigden in het Delamar Theater.

Gaaikema nam begin dit jaar afscheid van zijn 55-jarige carrière. In totaal stond hij met meer dan twintig voorstellingen op de planken. In januari stond hij met zijn laatste show op het toneel in Groningen. Ook bewerkte Gaaikema musicals als My Fair Lady en The Phantom of the Opera en schreef zelf producties als Swingpop en Kuifje: De Zonnetempel.

Netanyahu: Israël gaat in heel Jeruzalem bouwen

Israël blijft bouwen in alle delen van Jeruzalem, ondanks kritiek uit het buitenland. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag gezegd.

"De Fransen bouwen in Parijs, de Engelsen bouwen in Londen en de Israëliërs bouwen in Jerzualem", zei Netanyahu in de Knesset. De regering is op dit moment bezig met bouwplannen om duizend woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen. Dat stuit de Palestijnen tegen de borst, omdat die Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van een toekomstige staat. De afgelopen maanden zijn protesterende Palestijnse jongeren herhaaldelijk slaags geraakt met Israëlische veiligheidstroepen.

Israël heeft Oost-Jeruzalem in 1967 veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog en houdt op basis van historische, religieuze en veiligheidsargumenten vol dat de gehele stad de 'ondeelbare' hoofdstad van de staat Israël is en blijft. De internationale gemeenschap heeft de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël nooit erkend.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah herhaalde maandag nog eens dat er 'geen Palestijnse staat kan zijn zonder Oost-Jeruzalem als hoofdstad'. De premier zei dit bij een bezoek aan de Rotskoepelmoskee, een belangrijk heiligdom in Jeruzalem. Met het bezoek wilde hij de Palestijnse claims op het gebied kracht bij zetten. De moskee is gelegen op een heuvel in de Oude Stad en is ook voor joden een heilige plaats. Het bezoek van Ramdallah was afgestemd met Israël en verliep dan ook zonder problemen.

'1 miljoen euro, anders verspreiden we ebola in je land'

Een paar inventieve terroristen proberen Tsjechië te chanteren. Men heeft het equivalent van 1 miljoen euro aan bitcoins geëist, anders gaan ze ebola verspreiden in de Tsjechische Republiek.

In een mailtje, gericht aan de regering in Praag, hebben de afpersers laten weten dat ze biologisch materiaal in handen hebben. Dit zouden ze hebben verkregen via een slachtoffer uit Liberia.

"Een onbekende dader of daders, chanteren onze staat en dreigen om het ebola-virus te verspreiden", vertelde het opperhoofd van de Tsjechische politie vandaag aan de pers. "Deze mensen proberen paniek te initiëren. Dit lijkt hun grootste doel te zijn".

Een speciale politie-eenheid is inmiddels op de zaak gezet.

Onderzoek naar MH17 duurt zeker nog een jaar

Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 duurt zeker nog het hele volgende jaar en misschien nog wel langer. Dat heeft hoofdofficier van justitie van het landelijk parket Fred Westerbeke gezegd tegen Der Spiegel.

De taak van Westerbeke de verantwoordelijken voor de ramp voor de rechter te brengen is volgens de krant bijna onmogelijk uit te voeren, omdat het vliegtuig zou zijn neergehaald in een gebied waar een burgeroorlog heerst en de plek van de crash nog altijd niet bereikbaar is voor onderzoekers. Westerbeke geeft echter aan dat Nederland in dit geval er niet alleen voor staat. "Er is een heel goede samenwerking met politie in justitie in met name Maleisië, Australië en Oekraïne."

Daarbij is eerder ervaring opgedaan met vergelijkbare gevallen, zoals met de genocide in Rwanda en met oorlogsmisdaden in Afghanistan, geeft Westerbeke aan. "Ook daar zijn er nauwelijks getuigen, geen documenten die als bewijs kunnen dienen. Het is niet makkelijk, maar we kunnen het."

Op de vraag hoeveel tijd het gaat kosten, verwijst de hoofdofficier naar de Lockerbie-aanslag in 1988. Dat onderzoek duurde drie jaar. "Daarmee bedoel ik niet dat het bij vlucht MH17 ook zo lang zal duren, maar het is een zaak van een lange adem. We zullen zeker het hele volgende jaar nodig hebben voor ons werk en misschien zelfs langer."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wilde in het eerste tussenrapport overigens niet de conclusie trekken dat het vliegtuig met een raket is neergehaald. De onderzoekers spraken slechts van een 'externe oorzaak'.

Asscher: geen zwartepietenwet

De overheid bemoeit zich niet met de manier waarop Sinterklaas wordt gevierd. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in antwoord op Kamervragen van de ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren over het 'Pietoverleg'.

Bontes en Van Klaveren hadden Asscher gevraagd stelling te nemen tegen de 'Zwarte Piet-hetze', maar die is dat niet van plan. "Er is geen sprake van een wet, richtlijn of andere vorm van verplichting die door de overheid wordt opgelegd als het gaat om de wijze waarop het sinterklaasfeest wordt gevierd." Asscher heeft al vaker gezegd dat hier geen taak voor de overheid ligt.

Het sinterklaasfeest is een eeuwenoude traditie die wordt vormgegeven door de samenleving en die is blijven bestaan door te veranderen, stelt de vicepremier verder. "Het is aan de samenleving om te bepalen of en hoe het sinterklaasfeest wordt gevierd en welke onderdelen daarbij horen." Uit de brief blijkt verder dat het 'Pietoverleg' inmiddels heeft plaatsgevonden.

Asscher doet daar verder geen mededelingen over. Wel is het belangrijk dat 'alle partijen de kans krijgen om hun standpunt over dit onderwerp via een respectvolle dialoog uit de dragen'.

Rusland erkent Oekraïense verkiezingsuitslag

De Russische regering erkent de uitslag van de Oekraïense parlementsverkiezingen, die zondag plaatsvonden. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov maandag gezegd. Voorlopige uitslagen wijzen op een overwinning van pro-westerse partijen.

Lavrov had voorafgaand aan de stembusgang nog felle kritiek geuit op de verkiezingscampagne. De bewindsman vindt het nu belangrijk om naar de toekomst te kijken. "Het is ontzettend belangrijk dat in Oekraïne eindelijk een regering komt die zich niet richt op het trekken van de natie richting het westen of het oosten, maar op de echte problemen waar het land voor staat", aldus Lavrov.

Moskou waarschuwt dat Oekraïne met zeer ernstige economische problemen kampt, die de vraag of het land zich op Rusland dan wel op het Westen moet richten overschaduwen. De voorlopige verkiezingsuitslag is een domper voor het Kremlin.

Drukke avondspits door wintertijd

De avondspits verloopt maandag veel drukker dan gebruikelijk. Vooral de reguliere files zijn wat langer, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID), die denkt dat weggebruikers moeten wennen aan het eerder invallen van de duisternis.

Om 17.45 uur stond er 213 kilometer file, terwijl er bij een normale maandagavondspits tussen de 75 en 125 kilometer file staat. Veel bijzonderheden hebben zich maandagavond in het verkeer echter niet voorgedaan.

Traditioneel doet de drukte zich meestal voor tijdens de eerste dinsdagavondspits na het ingaan van de wintertijd. De VID verwacht dan ook dat het ook dinsdagavond druk zal zijn op de weg. "De ervaring leert dat de weggebruiker na de eerste week vroeg donker wel aan de duisternis gewend is, en dat de spitsen, calamiteiten daargelaten, weer als vanouds zullen verlopen."

[pic] Mooie studente neukt zich de wereld rond

Ju Peng uit Shanghai heeft een opmerkelijke manier gevonden om gratis te backpacken. De Chinese studente duikt met iedere kerel de koffer in die haar onderdak geeft.

De 19-jarige prijst zichzelf op sites aan als een meisje dat op zoek is naar 'tijdelijke vriendjes'. Zij dienen wel 'goed uitziend, onder de 30, langer dan 1m75 en, natuurlijk, rijk' te zijn.

"Zij betalen voor mij de reis naar hun stad en alle uitgaven als ik daar ben", zo bekent Ju. "In ruil daarvoor mogen ze een nacht met mij doorbrengen."

De studente zegt op deze manier al de hele oostkant van China te hebben bezocht. Nu wil ze de rest van het immense land bezichtigen. "Het is een soort liften, niets om je voor te schamen."

Critici veroordelen de actie van Ju. Volgens hen is het niets meer dan ordinaire prostitutie.

Geslagen vrouw belt 911: 'Een pizza aub'

Een slachtoffer van huiselijk geweld bedacht een geniale manier om de hulpdiensten te verwittigen. Ze belde naar het noodnummer 911 en bestelde een pizza. De dienstdoende telefonist dacht aanvankelijk dat het om een slechte grap ging, maar kreeg net op tijd door wat er aan de hand was. Hieronder de letterlijke transcriptie van het telefoongesprek:

- "911, waar is uw noodgeval?"

- "Main Street 123."

- "Oké, wat is er aan de hand?"

- "Ik zou graag een pizza bestellen." 

- (Zucht, weer een grappenmaker) "Mevrouw, u bent bij de hulpdiensten."

- "Ja, dat weet ik. Kan ik een grote krijgen, met de helft pepperoni en de helft champignons en paprika?"

- "Euh, sorry, maar u weet toch dat u naar de 911 gebeld heeft?"

- "Ja, weet u hoe lang het zal duren?" 

- (Het kwartje begint te vallen)"Ok mevrouw, is alles in orde daar bij u? Heeft u een noodgeval?"

- "Ja."

- "En u kan er niet over praten omdat er nog iemand anders in de kamer is?"

- "Ja, dat klopt. Weet u hoe lang het zal duren?"

- "Er is een agent op anderhalve kilometer van uw huis. Zijn er wapens voorhanden?"

- "Nope."

- "Kan u aan de telefoon blijven?"

- "Nope. Tot gauw, bedankt."


De politie had op het opgegeven adres al vaker brandjes moeten blussen. Ook nu weer was de vrouw in elkaar gemept en haar vriend was sterk onder invloed van alcohol. "Nadat het slachtoffer de zaak uitgelegd had, konden agenten hem in de boeien slaan", aldus de telefonist. Hij deelde zijn opmerkelijke verhaal op Reddit. "Zeer slim van haar om dat trucje te gebruiken, dit telefoontje zal ik niet snel vergeten," besloot de hulpverlener.

'Matige vooruitzichten voor autodealers'

Nederlandse autoverkopers hebben opnieuw een moeizaam jaar voor de boeg. De verkoop van personenauto's komt volgend jaar namelijk uit op 390.000 exemplaren, zo blijkt maandag uit een raming van brancheonderzoeker Aumacon. Dat is slechts 2,6 procent meer dan dit jaar en ruimschoots minder dan gemiddeld in de laatste tien jaar.

Tussen 2004 en 2014 reden er gemiddeld namelijk 478.000 auto's per jaar de showroom uit. Bovendien blijft de autoverkoop volgend jaar opnieuw steken onder de vierhonderdduizend stuks. Sinds het bureau in 1970 begon met bijhouden van de verkoopcijfers is dat nog maar vier keer gebeurd, aldus Aumacon.

Het absolute verkooprecord werd in 1999 gehaald, toen autoverkopers 610.000 nieuwe wagens aan de man wisten te brengen. Dergelijke verkoopcijfers kunnen dealers volgens Aumacon-directeur Clem Dickmann echter beter vergeten. "De rol die de auto speelt in onze mobiliteitsbehoefte is op z'n retour", aldus Dickmann.

Doordat verhoudingsgewijs veel Nederlanders in de Randstad wonen, hoeven mensen minder grote afstanden af te leggen. Daardoor winnen andere vervoersvormen aan terrein, stelt Dickmann. "Daarnaast worden auto's steeds beter van kwaliteit en minder onderhoudsgevoelig waardoor vervanging steeds minder dringend wordt", meent de Aumacon-directeur.

Aantal startende ondernemers stijgt licht

Nederlanders zijn vorig kwartaal iets vaker een bedrijf begonnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal starters groeide met iets minder dan een procent naar ruim 29.000, zo meldt het economisch bureau van ING maandag. Over het gehele jaar gemeten ligt het aantal startende ondernemers echter lager.

In het eerste en tweede kwartaal lag het aantal startende ondernemers namelijk onder het niveau van een jaar geleden. Door die terugval daalt ook het aantal starters in de negen maanden tot dusver. Het aantal nieuwe ondernemers ligt tussen januari en september een procent lager op ruim 97.000.

Oorzaak voor de daling is volgens de economen het gevolg van de strengere aanvraagprocedure voor ondernemerschap. Ook de aangescherpte controles van de fiscus maken dat Nederlanders minder snel een bedrijf beginnen. Daarom verwacht ING dat ook volgend jaar het aantal starters daalt.

Hardloper botst tegen Britse premier

Een man is maandag opgepakt omdat hij in de Engelse stad Leeds op de Britse premier David Cameron af rende en tegen hem aan leek te botsen. Dat meldt de politie. De 28-jarige man werd vrijgelaten nadat was vastgesteld dat het niet om een bedreiging ging.

Cameron verliet een persconferentie en wandelde naar zijn auto toen de man op hem af holde. Beveiligers werkten de haastige kerel tegen de grond, waarna de premier in zijn auto stapte en wegreed.

De autoriteiten stelden later vast dat de man geen kwaad in de zin had en lieten hem gaan. In een tweet liet de politie weten dat hij simpelweg 'op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was'.

Cel voor weghalen lijk uit drugslab

Drie mannen zijn maandag veroordeeld tot celstraffen voor het weghalen van een lijk uit een drugslaboratorium in Montfoort. Ze waren bang dat hij was overleden door werkzaamheden in het lab en wilden dat verhullen. Daarom dumpten ze zijn lichaam vorig jaar op een parkeerplaats in de gemeente Bodegraven.

Twee van de drie mannen kregen een celstraf van vijf jaar. Zij werden niet alleen veroordeeld voor het verplaatsen van een stoffelijk overschot, maar ook voor betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. De mannen hadden ook een drugslab in 's-Gravenzande. Op beide plekken heeft de politie chemicaliën aangetroffen voor het maken van amfetamine.

In de zaak stonden negen verdachten terecht, maar de rechtbank in Den Haag sprak er twee vrij. Zij verhuurden de ruimtes waar de drugslaboratoria in zaten, maar het kan niet bewezen worden dat ze daarvan afwisten. De rest kreeg lagere straffen voor een kleiner aandeel bij de productie van drugs.

De man wiens lichaam de drugsproducenten in november vorig jaar op de parkeerplaats achterlieten was in het laboratorium in de Utrechtse plaats in elkaar gezakt. Zijn 'collega's' wilden zijn doodsoorzaak verhullen en besloten het lichaam daarom te verplaatsen. De doodsoorzaak van de Zoetermeerder werd nooit achterhaald. Het laboratorium werd in januari opgerold.

Ophef om 'lullig' melkpak

In Ierland is ophef ontstaan over een karnemelkverpakking van supermarktketen Tesco. Op de melkpakken staat namelijk een tekening die nog het meeste weg heeft van een slappe piemel.

Volgens de Telegraaf lag een klant die deze verpakking zag krom van het lachen, waarna hij een foto maakte en deze op internet zette. Hij vroeg zich af of je dit nou wil tegenkomen als je op zoek bent naar 'de witte motor'.

Op diverse social media heeft de lullige verpakking inmiddels een storm van reacties ontketend. Reddit-user Speelingfail schreef: "Tesco wil zeker proberen vrouwen zwanger te maken, zodat ze hun geld kunnen uitgeven aan luiers, babyvoeding en dekens."

Duivenmelker wordt miljonair

De Belg Gaston van de Wouwer (Berlaar) heeft afgelopen weekend goede zaken gedaan. De duivenmelker verkocht zijn duiven op een veiling, en keerde huiswaarts als miljonair.

Wie een cent wil bijverdienen, moet misschien het fokken van (post)duiven overwegen. Het gevogelte kan immers behoorlijk wat geld opbrengen. Zo werd Gaston van de Wouwer dit weekend miljonair tijdens een duivenveiling. In totaal verkocht hij er 301, goed voor 1.542.800 euro.

Vrijdagavond stond de teller nog maar op 470.000 euro, maar Van de Wouwer deed gouden business tijdens het slotweekend. De beestjes brachten gemiddeld 5.126 euro per stuk op. Vooral Chinese liefhebbers staan in de rij voor de gevleugelde vrienden, want maar liefst 197 van de beestjes vliegen naar China. Verder trekken er duiven naar Taiwan, de VS, Denemarken, Italië, Japan, Zuid-Afrika, Irak en Marokko.

Met zijn anderhalf miljoen euro komt Gaston op plaats drie van de beste duivenverkopen ooit. Hij blijft echter een stuk onder de Belg Leo Heremans, die in mei 2013 bijna vier-en-een-half miljoen euro ophaalde tijdens een internetveiling.

Of deze postduiven nu ook vrolijk terugvliegen naar Van de Wouwer, blijft afwachten.

Ruzie politici en onderzoekers VS over aanpak ebola

Beslissingen over de bestrijding van het ebolavirus moeten niet aan politici worden overgelaten. Dat vindt de Amerikaanse verpleegkundige Kaci Hickox, die na haar terugkeer uit ebolagebied naar eigen zeggen aan een 'onmenselijk' quarantaineregime werd onderworpen. Politici en wetenschappers in de Verenigde Staten blijken heel verschillend te denken over de aanpak van de ebola-epidemie en die kloof zou hoe langer hoe groter worden.

Het gewraakte strenge quarantaineregime dat Hickox in New Jersey ondervond maakt de laatste dagen school. Ook de staten New York en Illinois voerden strenge regels in voor reizigers uit door ebola getroffen landen. Gouverneurs Chris Christie, Andrew Cuomo en Rick Scott vinden de voorschriften van de regering in Washington ontoereikend en dwingen arrivés uit Sierra Leone, Liberia en Guinee onder meer 21 dagen van strikte quarantaine in acht te nemen.

Die aanpak stuit echter op steeds meer weerstand van artsen, verpleegkundigen en wetenschappers. Directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten verscheen zondag in alle mogelijke politieke talkshows om het op te nemen tegen overdreven afzonderingsregels voor mensen uit West-Afrika. Hij noemde de strenge aanpak van de gouverneurs onnodig en sprak de vrees uit dat die vrijwilligers zal afschrikken naar West-Afrika te reizen om deel te nemen aan de strijd tegen ebola.

Fauci vindt de verplichte quarantaine maar kortzichtig. "De beste manier om ons te beschermen is om de epidemie in Afrika een halt toe te roepen. En we hebben dat medisch personeel nodig, dus we willen het hun niet te ongemakkelijk maken om nota bene vrijwillig af te reizen."

De regering van president Barack Obama wees erop dat de maatregelen van de gouverneurs 'geen grond vinden in de wetenschap'. Het Witte Huis heeft Christie en Cuomo op de hoogte gebracht van zijn zorgen over hun ebolabeleid.

HSV legt coach Zinnbauer tot 2016 vast

Hamburger SV gaat tot en met het seizoen 2015-2016 door met trainer Joe Zinnbauer. De 44-jarige Duitser zette maandag zijn handtekening onder het contract. Zinnbauer heeft al sinds september de touwtjes in handen bij de club van Rafael van der Vaart. Toen nam de toenmalige coach van het tweede team de taken van de ontslagen Mirko Slomka over.

Hamburger SV staat momenteel zestiende in de Bundesliga. De club, die vorig seizoen op die plek eindigde, haalde zes punten uit negen duels en won pas een keer. Woensdag neemt HSV het in de DFB Pokal op tegen Bayern München. Met Zinnbauer aan het roer hielden de Noord-Duitsers Bayern eerder dit seizoen in de Bundesliga al op 0-0.

Kanye West slaat lucratieve Vegas-deal af

Kanye West heeft een aanbod dat hem de best betaalde artiest in Las Vegas zou maken afgeslagen. De rapper kon met negen shows ruim 3,5 miljoen euro opstrijken, weet de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Waarom hij geen zin heeft in een paar concerten in Vegas, is onduidelijk.

West zou voor het geld negen optredens in drie weken moeten geven in Planet Hollywood, wat hem een slordige 394.000 euro per show zou opleveren. Daarmee zou hij meer verdienen dan Britney Spears en Celine Dion die nu voor respectievelijk 245.000 en 375.000 euro optreden.

Jennifer Lopez zou ook een aanbieding hebben gehad voor een concertserie in Vegas. Zij zou ruim 275.000 euro per show opstrijken.

Rutte betuigt medeleven met Canada

Premier Mark Rutte (VVD) heeft maandag het medeleven van het kabinet betuigd vanwege de twee Canadese militairen die vorige week omkwamen bij aanslagen. Rutte deed dat tijdens een bezoek van de Canadese gouverneur-generaal David Johnston aan Den Haag.

"Het is een aanslag bij onze beste vrienden thuis. We staan schouder aan schouder in de strijd tegen het terrorisme", zei Rutte, die Johnston sprak in het Torentje. Een week geleden reed een radicale moslim in op twee militairen, van wie er een omkwam. Woensdag werd een militair doodgeschoten die op wacht stond bij het nationale oorlogsmonument in Ottawa.

Johnston is maandag ook ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Maandagmiddag woont Johnston een bijeenkomst bij op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. Daar worden de militairen herdacht die zijn omgekomen bij de slag om de Schelde, zeventig jaar geleden.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Brazilianen trekken aan langste eind in bananendeal

Chiquita wordt overgenomen door de Braziliaanse bedrijven Cutrale en Safra. Per aandeel leggen zij 14,50 dollar (11,46 euro) neer voor de Amerikaanse bananenproducent, die lange tijd een prooi leek voor branchegenoot Fyffes. De top van Chiquita meldde maandag dat de deal, die wordt gewaardeerd op 1,3 miljard dollar, unaniem is goedgekeurd.

Sappenfabrikant Cutrale en investeringsmaatschappij Safra deden sinds augustus al twee tevergeefse biedingen op Chiquita. Donderdag besloten ze voor de derde keer een bod uit te brengen, een dag voor de aandeelhouders van Chiquita zouden stemmen over het voorstel om te fuseren met het Ierse Fyffes. De aandeelhouders stemden tegen.

Fyffes en Chiquita hadden in maart aangekondigd te willen fuseren, wat zou resulteren in de grootste bananenproducent ter wereld. Na de fusie moet het hoofdkantoor naar Ierland verhuizen, zodat het bedrijf minder belasting kwijt zou zijn. Chiquita zal, nu het met Cutrale en Safra in zee gaat, compensatie moeten betalen aan Fyffes.

Als de deal door toezichthouders wordt goedgekeurd, is Chiquita eind dit jaar of begin volgend jaar dochter van de Cutrale-Safra Groep. Het hoofdkantoor van Chiquita blijft in New Jersey.

Restaurant Inter Scaldes weer beste in Lekker-lijst

Restaurant Inter Scaldes staat evenals vorig jaar boven aan in de lijst van beste restaurants van blad Lekker. Het sterrenrestaurant van 'superchef' Jannis Brevet is gevestigd in het Zeeuwse Kruiningen. In de Lijst Lekker 2015 staat restaurant De Leest in Vaassen op twee en maakt De Librije in Zwolle de top drie compleet.

In de lijst verandert weinig ten opzichte van vorig jaar. Boreas in Heeze zakt van de tweede naar de vierde plek. De grootste winst is voor het Maastrichtse Beluga. Door een reorganisatie stond het restaurant vorig jaar op plek 99, maar dit jaar staat Beluga op de elfde plaats.

De hoogste nieuwkomer is restaurant Librije's Zusje in Amsterdam, dat uitkomt op plaats vijftig. In de lijst staan nog negen andere restaurants uit de hoofdstad.

Over enkele weken gaan de rapporteurs en inspecteurs van het magazine op pad om restaurants te testen voor de lijst van volgend jaar. Inter Scaldes heeft twee Michelinsterren. De Leest en De Librije beiden drie.

Toyota op koers voor nieuw recordjaar

Toyota lijkt ook dit jaar het grootste automerk ter wereld te worden. In de eerste drie kwartalen verkocht de Japanse autofabrikant 7,615 miljoen voertuigen. Dat is drie procent meer dan in de eerste negen maanden van vorig jaar en meer dan concurrenten General Motors en Volkswagen.

De Japanners hopen het recordjaar 2013, toen 9,98 miljoen voertuigen werden verkocht, deze jaargang alweer uit de boeken te schrijven. Toyota wil dit jaar het eerste merk ooit worden dat boven de grens van tien miljoen uitkomt. Het doel is 10,2 miljoen.

Het Duitse Volkswagen het Amerikaanse General Motors zitten wat verkoopcijfers betreft maar net achter Toyota. De teller staat bij Volkswagen op 7,4 miljoen auto's na drie kwartalen, iets meer dan de 7,37 miljoen voertuigen die General Motors wist te slijten. Volkswagen heeft eveneens de ambitie dit jaar boven de tien miljoen uit te komen. General Motors geeft geen verkoopvoorspellingen af.

Toyota is sinds 2012 de grootste autofabrikant ter wereld. In dat jaar stootte het General Motors van de troon. GM had de koppositie in 2008 van Toyota overgenomen toen de Japanners kampten met de gevolgen van de tsunami.

Heliproblemen kosten Defensie 105,8 miljoen

Defensie is de komende jaren 105,8 miljoen euro extra kwijt als gevolg van de vertraagde levering van NH90-transporthelikopters. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag aan de Tweede Kamer gemeld.

De NH90 blijkt te kampen met bovenmatige roestvorming en slijtage. Nederland heeft twintig helikopters besteld, maar wil de laatste zeven niet afnemen zolang de problemen niet zijn opgelost. Om de capaciteit toch op peil te houden, wordt langer doorgevlogen met Cougar-helikopters die Defensie eigenlijk wilde verkopen.

Het niet verkopen van de Cougars betekent een verlies van 27,2 miljoen euro. Daarbovenop komen de kosten voor aanpassing en onderhoud van de Cougars, en voor personeel om ze te bedienen. Samen gaat het om 78,6 miljoen voor de periode van volgend jaar tot en met 2020.

Volgens Hennis kunnen de kosten die gemoeid zijn met het langer gebruiken van de Cougars niet worden verhaald op de maker van de NH90, een consortium van Agusta, Eurocopter en Stork Fokker Aerospace. Dat is wel mogelijk voor de kosten die gemoeid zijn met herstel van de gebreken.

Europese consument spaart relatief minder

Huishoudens in de eurozone zetten in het tweede kwartaal een kleiner deel van hun inkomen als spaargeld apart dan een kwartaal eerder. Wel steeg het besteedbaar inkomen in die periode met 0,2 procent. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat maandag.

Gemiddeld zetten huishoudens 12,9 procent van hun inkomen apart, tegen 13,1 procent in de eerste drie maanden van het jaar. Huishoudens consumeerden 0,4 procent meer dan in het eerste kwartaal. Toen daalde het reële inkomen per hoofd van de bevolking nog met 0,4 procent.

Ook in de Europese Unie als geheel was sprake van een daling op kwartaalbasis, van 10,7 naar 10,4 procent van het inkomen.

Polen stuurt duizenden militairen naar oosten

Het Poolse leger stuurt duizenden militairen naar de oostgrens van het land. Dat heeft minister van defensie Tomasz Siemoniak maandag gezegd. De troepen zijn nodig vanwege het conflict dat in buurland Oekraïne woedt, aldus de bewindsman.

De troepenopbouw vindt plaats tot en met 2017. Op drie militaire bases in het oosten wordt de bezetting verhoogd van 30 naar 90 procent van de maximale capaciteit. Ook worden meer wapens en artillerie naar het gebied verplaatst.

Het leeuwendeel van de 120 duizend Poolse militairen is momenteel langs de westgrens gestationeerd. Die tactiek is een overblijfsel van de Koude Oorlog, toen de vijand van het communistische Polen zich nog ten westen van het IJzeren Gordijn bevond. Sinds de val van de Berlijnse Muur voelt Warschau zich vooral bedreigd door Rusland.

Leerling schiet leraar dood in Estland

Een 15-jarige jongen heeft maandag tijdens de les zijn leraar Duits doodgeschoten in Estland. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De schutter is aangehouden.

Het incident had plaats in het zuidelijk geleden dorp Viljandi. De docent was het enige slachtoffer. Het wapen van het kind was geregistreerd onder de naam van zijn vader. Het is voor zover bekend het eerste schietincident op een school in Estland.

Premier Taavi Roivas noemde de moord 'een schok voor ons allen' en zei dat het motief van de schutter nog onduidelijk is. De politie onderzoekt het incident en heeft nog geen details vrijgegeven.

Agent handelde uit nood bij doodschieten hond

De agent die zaterdagavond in Haarlem een hond heeft doodgeschoten, heeft 'rechtmatig geweld gebruikt'. "Geconcludeerd is dat het geweld noodzakelijk en gepast was", meldt de politie maandag in een persbericht waarin uitleg wordt gegeven over het schietincident.

Agenten namen zaterdagavond een kijkje bij een woning aan de Rozenprieelstraat nadat een melding was binnengekomen van geluidsoverlast. Ter plekke probeerden zij volgens de politie 'meerdere malen' contact te krijgen met de bewoner.

"Uiteindelijk lukte dat. De agenten hoorden de man aankomen en een hond blaffen. De man opende de deur en gaf de hond het commando om aan te vallen", aldus de politie. Een van de agenten werd door de hond aangevallen. "De agent moest binnen een fractie van een seconde de situatie inschatten. Hij viel achterover en schoot om zichzelf in veiligheid te brengen en de hond te stoppen".

De agent loste achter elkaar een aantal schoten waardoor het dier dusdanig gewond raakte dat het later in het dierenziekenhuis overleed. Volgens de politie hebben zich in het verleden meerdere bijtincidenten voorgedaan met de hond.

De 34-jarige bewoner werd aangehouden wegens een poging tot zware mishandeling en het opruien van een dier. Hij kwam een dag later weer op vrije voeten.

PvdA kan leven met plannen leaserijders Wiebes

De PvdA kan leven met de nieuwe bijtellingsregels voor leaserijders die het kabinet in petto heeft, maar echt enthousiast is Tweede Kamerlid Ed Groot niet. Dat bleek maandag tijdens de behandeling van het belastingplan voor volgend jaar van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) in de Tweede Kamer.

De plannen voldoen aan de criteria die de PvdA stelt. Zo moeten de voorstellen bijdragen aan de milieudoelen zoals vastgelegd in het energieakkoord. De plannen van Wiebes voldoen daaraan. "Maar er kunnen ook andere varianten komen die daar ook aan voldoen", zei Groot er meteen achteraan. "Ben ik mordicus tegen? Nee", klonk het zuinigjes.

Groot wilde niet reageren op de kritiek die coalitiepartner VVD uitte. Helma Neppérus eiste maandag dat Wiebes zijn voorstellen voor hogere lasten voor leaserijders zou intrekken. Het Kamerlid zei 'overvallen' te zijn door de plannen van partijgenoot Wiebes, die volgens haar 'bepaalde categorieën auto's pampert'. Neppérus kondigde een amendement aan waarmee zij de lastenverzwaring uit het Belastingplan wil halen.

Wat de liberaal betreft worden elektrische en semi-elektrische auto's meer belast en de overige auto's minder. Groot wil eerst het voorstel van de VVD zien, zei hij in een reactie. Dat voorstel moet ook voldoen aan de doelstellingen uit het Energieakkoord. "Om de doelstellingen te behalen zul je elektrisch en semi-elektrisch rijden moeten stimuleren", aldus Groot.

NK atletiek gaat vier dagen duren

Het NK atletiek wordt volgend jaar een vierdaags evenement. Dat heeft de Atletiekunie maandag bekendgemaakt. Tot en met dit jaar duurde de titelstrijd in het Olympisch Stadion van Amsterdam twee dagen. Het NK estafette en het NK meerkamp worden ook opgenomen in het nieuwe NK. De Atletiekunie wil topatleten en talenten meer ervaring op laten doen op meerdaagse toernooien ter voorbereiding op EK's en WK's.

Door de nieuwe opzet komen er ook meer voorrondes bij het NK. Daardoor kunnen er meer sporters deelnemen aan de titelstrijd. "Daarmee is zowel de topsport als de breedtesport gebaat."

In de nieuwe opzet is het NK ook een goede test voor het EK atletiek. Dat toernooi wordt in 2016 in Amsterdam afgewerkt.

'EU-landen wisten sinds 17 oktober van naheffing'

De lidstaten van de EU weten sinds 17 oktober van de naheffingen die de Europese Commissie oplegt. Dat heeft eurocommissaris Jacek Dominik, verantwoordelijk voor de Europese begroting, maandag gezegd.

"De lidstaten zijn volledig geïnformeerd, dus iedereen wist ervan", zei Dominik. De kwestie stond na 17 oktober op de agenda voor twee vergaderingen, waaronder een bijeenkomst van alle ministers van financiën. Geen van de EU-lidstaten heeft vragen gesteld. De ophef die vorige week ontstond, nadat het overzicht van naheffingen uitlekte, kwam voor de Europese Commissie als een verrassing.

Dominik, een Pool die voor enkele maanden lid is van de Europese Commissie, benadrukte dat de hoogte van de afdrachten van alle EU-landen geregeld wordt herzien. Sommige landen moeten meer betalen, andere krijgen geld terug. De verschillen zijn ditmaal groter dan anders omdat een aantal slepende meningsverschillen tussen lidstaten en het Europees statistisch bureau zijn beslecht.

De totale omvang van het EU-budget gaat niet omhoog, zei Dominik. Verder benadrukte hij dat de naheffingen zijn gebaseerd op cijfers die zijn aangeleverd door de nationale statistiekbureaus, en onafhankelijk gecontroleerd door het Europese statistische bureau Eurostat.

De uitlatingen van Dominik lijken in strijd met verklaringen van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Volgens hen heeft Nederland op ambtelijk niveau wèl om opheldering gevraagd over de naheffing, nadat de cijfers op 17 oktober waren meegedeeld.

Het ministerie van Financiën wil niet reageren op de mededelingen van de Europese Commissie, zegt een woordvoerder desgevraagd. Dinsdag gaat er een brief naar de Tweede Kamer, die om opheldering heeft gevraagd.

De naheffingen lekten donderdag uit en leidden tot grote ophef. Nederland moet 642 miljoen euro bijbetalen. De grootste naheffing, van ruim 2,1 miljard, is voor Groot-Brittannië. De bedragen moeten voor 1 december zijn overgemaakt. Anders kan de Europese Commissie een boete opleggen.

De Britse premier David Cameron heeft gezegd dat hij niet van plan is te betalen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is wel bereid het geld over te maken, mits de naheffing gebaseerd is op correcte cijfers. Daarover is zijn ministerie in overleg met Brussel.

Belgen pakken Nederlands gezin voor drugssmokkel

Een Nederlands stel met twee kleine kinderen is zondag op de luchthaven van Brussel aangehouden voor drugssmokkel. Ze hadden cocaïne in hun bagage, zo melden Belgische media maandag.

De man van 29 jaar en de vrouw van 26 jaar kwamen aan met een vlucht vanuit de Dominicaanse Republiek. Hun kinderen van 1 en 2 jaar oud hadden ze bij zich.

In een van de koffers van het gezin bleek een dubbele wand te zitten. Daarachter werd ruim twee kilo coke aangetroffen. De Nederlanders zijn opgepakt en worden maandag voorgeleid. Voor de kinderen is opvang geregeld.

Nederlandse F-16 leidt aanval op IS

Een Nederlandse F-16 heeft vrijdag in Irak een luchtaanval met vijftien vliegtuigen op Islamitische Staat (IS) geleid. Het eskader bombardeerde munitieopslagcomplexen en commandocentra van de terreurorganisatie, meldt het ministerie van Defensie maandag.

De aanval vond plaats bij Mosul in het noorden van Irak. De F-16 gaf leiding aan onder meer drie andere Nederlandse straaljagers en een Amerikaanse B-1 bommenwerper. Ook vloog een Awacs-surveillancetoestel mee. Nederland mocht de operatie leiden omdat het goede prestaties boekt tijdens de missie, aldus Defensie.

Naast de Verenigde Staten en Nederland deden nog drie andere coalitiepartners mee aan de operatie. Het was voor het eerst sinds 1994 dat een Nederlands vliegtuig een bombardementsmissie leidt, aldus Defensie. Toen voerden veertig NAVO-vliegtuigen een aanval uit op het vliegveld Udbina in Kroatië.

Duizenden euro's boete voor fout vervoer varkens

Twee veetransportbedrijven hebben maandag elk een boete van vijftienduizend euro gekregen wegens het verkeerd vervoeren van levende varkens. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. De bedrijven uit Geffen en Milheeze transporteerden de dieren naar Italië in opdracht van een ander bedrijf.

De transporten vonden plaats in 2010 en 2011. Meerdere keren werden toen grote aantallen varkens vervoerd. Dat gebeurde volgens de rechtbank echter niet volgens de regels. Zo werden er meer varkens vervoerd dan in de vrachtpapieren stond vermeld. Ook werden er dieren zonder gezondheidscertificaat vervoerd, werd de maximale reisduur overschreden, werden documenten vervalst en was sprake van overbelading van de trucks.

Al die handelingen hebben volgens de rechters risico's met zich meegebracht voor zowel mens als dier. Bovendien stelde de rechtbank vast dat er sprake was van oneerlijke concurrentie. In het voordeel van de bedrijven woog het feit dat de transporten lang geleden hebben plaatsgevonden en dat de bedrijven sindsdien geen strafbare handelingen meer hebben gepleegd. Desondanks moeten ze elk alsnog een fiks geldbedrag ophoesten.

Complete familie wordt zombie na eten vis

Aan het eind van het jaar hebben wij er ineens elf genomineerden bij voor de Darwin Award. Bijna een gehele Braziliaanse familie is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Zij hadden namelijk een kogelvis gegeten.

De familie Souza kwam afgelopen week bijeen voor een familiefeest. Om eens iets anders te eten dan bitterballen en patat, besloot men fugu te serveren. De onwetende kok frituurde de kogelvis en schotelde het zijn familieleden voor.

Dat dat geen slim idee was, kwam men al snel achter. Kogelvis bevat namelijk tetrodotoxine, een gif 1200 maal dodelijker dan kaliumcyanide. Het gif wordt ook wel 'zombiegif' genoemd, omdat je je helemaal niet meer kunt bewegen terwijl je wel gewoon volledig bij bewustzijn bent. En uiteindelijk sterf je een gruwelijke dood.

Al snel kotsten vele familieleden, waaronder vier peuters, het gif uit. Elf personen werden echter zo ziek, dat ze met spoed naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd. "Zij liggen allen in kritieke toestand", zo laat de familie weten. "We bidden voor een wonder."

Fugu is overigens in Japan een ware delicatesse. Het is zo giftig, dat koks de vis alleen mogen bereiden na een driejarige opleiding. Het is daarnaast de gewoonte dat de beste man dit aan tafel voor de gasten voorproeft. Er bestaat dan ook geen tegengif voor tetrodotoxine.

Wie dit durft te eten, is een baas!

Verwarde man spuugt klaslokaal onder

Een verwarde man heeft maandagochtend voor opschudding gezorgd op een school in Tilburg. Hij was het gebouw binnengedrongen en spuugde daar in een klaslokaal alles onder, zo meldt de politie.

De 42-jarige Tilburger maakte ook leerlingen op het sportveld bij de school aan de Noordhoekring aan het schrikken toen hij met een hockeystick in het rond begon te zwaaien. Daarnaast zocht hij de confrontatie met de concierge.

De man werd meerdere keren gevraagd het terrein te verlaten, maar hij luisterde niet. Uiteindelijk werd hij door agenten aangehouden en meegenomen. Tijdens het vervoer bleef hij zich verzetten. De man is daarop beoordeeld door een arts van de ggz.

Albert Heijn trainingsvideo lekt uit

Bij Albert Heijn draait alles om de klant. De klant wil namelijk diep in de privacy worden aangetast door de bonuskaart, wil graag overladen worden met witte zwarte Pieten en wil natuurlijk keigraag zegeltjes om te sparen voor afgekeurde kristallen glazen.

Onze 'vrienden' van de Telegraaf Media Groep, ook bekend als GeenStijl, kregen - naar eigen zeggen van een kuchende man in regenjas, een trainingsfilmpje in handen waarin cassières wordt geleerd hoe ze de spaarbonnetjes door 's mens strot dienen te rammen. 'Natuurlijk wilt u zegeltjes, die kaart heeft u zó vol joh. Kost maar zeshonderd euro aan boodschappen en u krijgt er gratis witte pieten bij!'.

Het tenenkrommend genante filmpje ziet u hieronder.

Sinéad O'Connor haalt weer uit naar Miley Cyrus

Sinéad O'Connor is nog steeds van mening dat Miley Cyrus zich ongepast gedraagt. De Ierse zangeres plaatste een foto van Cyrus op haar website waarop de 21-jarige zangeres wulps kijkt terwijl er geld uit haar mond steekt. "Weet iemand waar de ouders van dit meisje uithangen?" De twee kregen het een jaar geleden al met elkaar aan de stok nadat O'Connor Cyrus had bekritiseerd.

"Geen mens op deze aarde zou ooit een foto van mijn dochter maken of filmen terwijl ze gekleed is als een hoer en een lading geld uit haar mond heeft steken", zegt de 47-jarige zangeres, die geen kinderen heeft. Ook vindt O'Connor dat de muziekindustrie artiesten niet op een seksueel provocerende manier moet neerzetten.

"Ook al zien de artiesten het 'verkopen' van hun seksualiteit als een keuze, het minderjarige publiek heeft die keuze niet", zegt de zangeres. De artiesten geven volgens O'Connor een verkeerd voorbeeld. "Ze denken dat muziek alleen meer om seks draait."

Vorig jaar schreef de Ierse al meerdere open brieven aan Cyrus, die bekend is vanwege haar weinig verhullende pakjes en sexy danspasjes. Cyrus vergeleek de niet altijd even stabiele O'Connor daarop met Amanda Bynes, die destijds in een kliniek verbleef vanwege haar verslavingen en persoonlijke problemen. De Amerikaanse heeft nog niet gereageerd op de nieuwe kritiek van O'Connor.

Stel maakt SM-porno met operatie-instrumenten

De politie van Pisa is bezig met een onderzoek naar een 47-jarige arts en zijn 40-jarige vriendin, die de kost verdient als radioloog. Het Italiaanse stel heeft namelijk martelporno gemaakt met chirurgische instrumenten.

Het stel liep tegen de lamp toen bij een lokale wasserette een USB-stick van hen werd gevonden. Hierop stonden foto's van de twee artsen terwijl ze seks hadden met operatie-instrumenten. Op andere kiekjes was de punani van de vrouw te zien.

De eerlijke vinder besloot de flashdrive te overhandigen aan de politie, die het beeldmateriaal heeft onderzocht. Zij onderzoeken nu of het stel het gereedschap heeft gejat uit het ziekenhuis of eerlijk heeft gekocht. Volgens het tweetal zelf zijn de foto's privé en gaat hun hobby de geile glimknopen geen reet aan.

China overweegt selectieve afschaffing doodstraf

China schrapt mogelijk de doodstraf voor negen delicten. Onder meer valsemunters en smokkelaars van nucleair materiaal riskeren dan niet langer hun hoofd, meldt de staatspers.

De commissie terzake van het Chinese Volkscongres heeft van een aantal Congresleden een voorstel daartoe ontvangen. De indieners willen illegale fondsenwerving, valsemunterij, smokkel van vals geld, wapens, munitie en nucleair materiaal, souteneurschap en het dwingen van mensen tot prostitutie niet langer met de dood bestraffen. Datzelfde geldt voor twee vergrijpen in oorlogstijd: beletten van de uitvoering van militaire taken en geruchten verspreiden om de bevolking in de war te brengen.

China kent nu nog 55 misdrijven waarop de doodstraf staat. Daaronder zijn enkele economische delicten als verduistering en omkoping, maar daarvoor legt de rechter vrijwel nooit de hoogste straf op. Voor moord, inbraak, verkrachting en drugsgerelateerde vergrijpen gebeurt dat nog wel geregeld.

De regering in Beijing wil het aantal terechtstellingen verminderen. China executeert ieder jaar meer mensen dan alle andere landen van de wereld samen. Volgens mensenrechtenorganisatie Dui Hua werd de doodstraf in China vorig jaar 2400 keer voltrokken. In 1983 was dat nog tien keer zoveel.

Franse kritiek op VN-missie Mali

De vredesmissie van de Verenigde Naties in het noorden van Mali is 'niet opgewassen tegen zijn taak' nu het aantal aanvallen van extremisten de afgelopen tijd toeneemt. Dat heeft de Franse minister van defensie maandag gezegd. Volgens Jean-Yves le Drian gaat Frankrijk, dat deel uitmaakt van de VN-missie, zijn militaire activiteiten in de Malinese stad Tessalit stevig uitbreiden als onderdeel van de antiterreuroperatie in de Sahel-regio. Jihadistische groepen beschikken volgens de minister steeds vaker over wapens die vanuit het zuiden van Libië naar het noorden van Mali worden gesmokkeld. Vorig jaar wisten Franse militairen in Noord-Mali strijders van een aan Al-Qaida gelieerde beweging te verdrijven. Sommigen sloegen op de vlucht naar Mali. Gevraagd of Frankrijk maatregelen overweegt in Libië, zei Le Drian slechts dat 'de vraag over het zuiden van Libië op een dag zal wel worden gesteld'.

Aanklager Pistorius in beroep

De aanklager in de rechtszaak tegen Oscar Pistorius tekent beroep aan tegen het vonnis dat de rechter vorige week heeft uitgesproken. De olympiër kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor schuld aan de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Justitie dient binnenkort de aanvraag in voor herbeoordeling door een beroepsrechter, liet een woordvoerder maandag weten. Pistorius begon op 21 oktober, de dag dat de rechter de strafmaat bekendmaakte, aan de vijf jaar celstraf die ze hem heeft opgelegd. Onder zijn huidige strafbepalingen zou de atleet over tien maanden de gevangenis kunnen verlaten en zijn straf verder in huisarrest kunnen uitzitten.

Rechter Thokozile Masipa bevond Pistorius vorige maand schuldig aan dood door schuld. Ze verweet de hardloper, die zijn onderbenen mist, 'grove nalatigheid' door meteen naar zijn wapen te grijpen en een aantal schoten te lossen toen hij vermoedde dat er een inbreker achter zijn toiletdeur zat. De kogels werden zijn vriendin fataal.

Doorstroom WW naar bijstand verdubbeld

Het aantal mensen dat via een WW-uitkering in de bijstand terechtkomt, is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Vorig jaar stroomden 31 duizend mensen van de WW door naar een bijstandsuitkering, tegen veertienduizend in 2008. Dat meldt het UWV maandag na onderzoek. De stijging komt vooral doordat het aantal mensen met een WW-uitkering ruim twee keer zo hoog is als voor het uitbreken van de crisis.

Hoewel het aantal doorstromers in absolute getallen flink is aangedikt, is de doorstroom percentueel gezien de afgelopen jaren stabiel gebleven, meldt het UWV. Een op de zes werklozen in de WW stroomt na de maximale uitkeringsduur door naar de bijstand. Dat is al sinds 2010 zo.

Dit en volgend jaar blijft het aantal doorstromers nog licht stijgen, voorziet het UWV. Laagopgeleiden, 55-plussers en alleenstaanden komen relatief vaker in de bijstand terecht vanuit een WW-uitkering. In Groningen, Friesland, Gelderland en sommige delen van de Randstad ligt het doorstroompercentage hoger dan in de rest van Nederland.

Tijdens de internetcrisis in 2000 verdubbelde het aantal instromers eveneens, blikt het UWV terug. Maar toen was de stijging van kortere duur dan nu omdat de crisis veel minder hardnekkig was.

Van Marwijk niet naar Roemenië

Bert van Marwijk wordt niet de nieuwe bondscoach van Roemenië. De Roemeense voetbalbond verkiest Anghel Iordanescu boven de voormalig keuzeheer van Oranje.

De Roemenen maakten dat maandagmiddag via de officiële kanalen bekend. Iordanescu (64) was al twee keer eerder bondscoach van Roemenië. De 67-voudig international leidde de nationale ploeg tussen 1993 en 1998 en van 2002 tot 2004.

Iordanescu keerde in december 2013 als technisch directeur terug bij Roemeense voetbalbond. Na het vertrek van bondscoach Victor Piturca naar Al Ittihad in Saoedi-Arabië was de oud-spits aangesteld als interim-bondscoach. Iordanescu heeft een contract voor één jaar ondertekend.

Van Marwijk was ook in beeld om bondscoach van Roemenië te worden. De Deventenaar zit sinds zijn ontslag bij Hamburger SV in februari zonder werkgever. Van Marwijk was tussen juli 2008 en juni 2012 bondscoach van het Nederlands elftal.

Roemenië staat in Groep F van de EK-kwalificatiereeks op de tweede plaats achter koploper Noord-Ierland. De Roemenen hebben zeven punten uit drie duels, twee minder dan de Noord-Ieren. Op 14 november staan beide landen tegenover elkaar in Boekarest.

'Darth Vader' stemverbod bij verkiezingen Oekraïne

Dat Darth Vader gisteren 'The Force' niet aan zijn zijde had, moge duidelijk zijn. De villain uit de 'Star Wars'-films deed in Oekraïne mee aan de parlementsverkiezingen, maar mocht zijn stem niet uitbrengen. Volgens het stembureau omdat hij zijn masker niet wilde afnemen. Na nog wat stennis geschopt te hebben, droop de duistere figuur weer af.

Net als enkele andere personages uit 'Star Wars' zoals Chewbacca, heeft Vader zijn politieke roots in de Internetpartij. Tijdens de verkiezingen die gisteren plaatsvonden, maakte hij zijn opwachting gezeten op het dak van een zwarte bestelwagen, terwijl zijn lijflied uit de luidsprekers galmde.

Eenmaal in het stembureau liep het echter fout. Het tonen van het paspoort was volgens de bijzitster niet voldoende. Vertoornd trok hij het document uit haar handen en ging er vandoor. "Mijn gezicht staat toch op mijn paspoort? Waar zegt de wet dat ik ook mijn masker moet afnemen", zo tierde hij nog.

De diep teleurgestelde Darth Vader hield er voor zijn aanhang wel de moed in. "Mijn rechten werden alweer geschonden. Het feit dat ik niet mocht stemmen, betekent echter niet dat mijn rijk niet zal overwinnen", aldus Vader.

De cultfiguur beloofde tijdens de verkiezingsstrijd dat hij Oekraïne zou omvormen tot een intergalactisch imperium. "Als ik in het parlement verkozen raak, zal ik alle politici ontslaan. Ze hebben hun onkunde bewezen. Computers zullen hun plaats innemen."

Zijn zwaar bevochten anonimiteit is de Oekraïense Darth Vader ondertussen wel kwijt. Voor de centrale verkiezingscommissie moest hij namelijk wel herkenbaar op de foto, zonder masker dus. De lijst met foto's werd gevonden door een journalist en die plaatste alles op Twitter. Hierdoor is ook bekend wie er achter Yoda, Padme Amidala, Chewbacca en Palpatine zitten.

Of de getergde ruimtefiguur zijn lichtzwaard nog heeft gebruikt, is onbekend.

Zwarte reisleider haat Chinezen

Een reisleider in San Francisco heeft op haar laatste werkdag van de gelegenheid gebruik gemaakt om alle inwoners van het lokale Chinatown voor rotte vis uit te maken. De pigmentueel uitgedaagde dame, die waarschijnlijk wel eens werd aangesproken met 'mevlouw de leisleidel', vond het schijnbaar nodig om tijdens een bustocht de microfoon te grijpen om vervolgens haar gal te spuien over de Aziatische medeinwoners van de Amerikaanse stad.

Helaas voor de vrouw was er iemand die het hele gebeuren op correcte wijze met een mobiel filmde om de Chinezenhatende negerin vervolgens met haar bakkes op YouTube te knallen. Het filmpje is inmiddels al meer dan 875.000 keer bekeken.

In San Francisco werd met verbijstering gereageerd op de racistische scheldkanonnade. De stad kent een lange geschiedenis als baken van acceptatie en tolerantie. Zo staan de inwoners van de stad bekend als fervente voorvechters voor de rechten van onder meer immigranten, daklozen en homo's. San Francisco's Chinatown wordt door de stad geclaimd als oudste Chinatown in Noord-Amerika. Van de 800.000 inwoners heeft meer dan een derde deel een Aziatisch-Amerikaanse achtergrond. Meer dan 21% hiervan is van Chinese afkomst.


Bah, wat een lacist!

Ook F1-team Marussia onder curatele

Na Caterham heeft ook het Formule 1-team Marussia uitstel van betaling aangevraagd, zo meldt curator FRP advisory. Eerder werd al bekend dat beide teams dit weekend en de week erop niet zullen racen in respectievelijk de Verenigde Staten en Brazilië.

Geoff Rowley van FRP advisory gaf vandaag een verklaring uit: "Omdat de huidige aandeelhouder niet voor voldoende financiële middelen kan zorgen, heeft het management van Marussia dag en nacht gewerkt om nieuwe investeerders aan te trekken om de toekomst veilig te kunnen stellen, maar hierin is het binnen de gestelde tijd niet geslaagd. Daarom was er geen andere optie dan het bedrijf onder curatele te stellen."

Ondertussen is er wel belangstelling voor Marussia. Onder meer de Brits/Indiase broers Baljinder Sohi en Sunny Kaushal, die hun geld vergaard hebben in de staalindustrie, zijn in gesprek met het team. De deal zou ongeveer 70 miljoen dollar bedragen en de partijen zouden dichtbij een akkoord zijn.

Xbox One krijgt tijdelijke prijsverlaging in Amerika

Microsoft wil de strijd om het thuisfront, Amerika, winnen van Sony. De Xbox One gaat daarom vanaf 2 november t/m 3 januari vijftig dollar minder kosten. De console kost dan driehonderdvijftig dollar (zonder Kinect). Deze actie geldt ook voor de bundels. Het is nog niet bekend of we in Europa ook een dergelijk initiatief mogen verwachten.

Sony heeft in 2014 elke maand meer consoles verkocht dan zijn concurrent in de Verenigde Staten. Mogelijk weet Microsoft met deze nieuwe prijsverlaging het tij te keren.

Vrouw mist vier ledematen na abortus

De Française Priscilla Dray liet een abortus uitvoeren in een ziekenhuis in Bordeaux. Tijdens de operatie liep ze een bacterie op die ervoor zorgde dat vier ledematen moesten worden afgezet. De zaak sleept al drie jaar aan en het ziekenhuis wil niet reageren.

De 36-jarige Dray was al moeder van drie kinderen. Een vierde zag ze niet zitten en ging in de zomer van 2011 naar het ziekenhuis voor een abortus, zo meldt de krant Sud Ouest. De ingreep slaagde en Priscilla mocht naar huis.

Toen begon de ellende voor de vrouw pas goed. Gedreven door hoge koorts en scherpe pijn, ging ze een dag later opnieuw naar het ziekenhuis. Een arts prikte bloed en stuurde haar meteen weer huiswaarts.

Maar Dray werd steeds zieker en twee dagen na de abortus luidde de diagnose: bloedvergiftiging, opgelopen door een bacterie. Ze werd opnieuw opgenomen, maar kreeg de broodnodige antibiotica pas in de avond toegediend. Het kwaad was al toen al geschied. Voeten en armen waren aangetast en de dokteren hadden geen andere mogelijkheid dan het uitvoeren van amputaties. De onfortuinlijke moeder verloor op die manier haar voeten, rechter-onderarm en linkerhand.

Voor haar is het duidelijk: het ziekenhuis heeft te laat ingegrepen. Ze kreeg de antibiotica niet op tijd met alle gevolgen van dien. De vrouw en haar man wachten al drie jaar op een uitspraak van de rechtbank en omdat de zaak zolang aansleept, besloten ze om het verhaal naar buiten te brengen. Het ziekenhuis zelf weigert ondertussen elk commentaar.

Sinkgraven: "United-bericht gelezen"

Daley Sinkgraven maakt dit seizoen indruk bij sc Heerenveen. De middenvelder wordt inmiddels gelinkt aan Manchester United. Ajax en PSV volgen het talent ook op de voet. Sinkgraven (19) werd aan het begin van dit seizoen genoemd als opvolger van Daley Blind bij Ajax.

Trainer Frank de Boer vond het echter verstandiger om de middenvelder nog een seizoen te laten 'rijpen' in Friesland. De Assenaar staat deze jaargang na tien Eredivisie-duels op twee goals en twee assists.

De interesse voor Sinkgraven lijkt met de week toe te nemen. "Ik heb al veel van dit soort berichten gelezen. Van Manchester United weet ik het niet, maar dat Ajax en PSV achter hem aan zitten, verbaast me niets", zegt Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges tegen het Algemeen Dagblad.

"Daley is een heel bijzondere speler. Hij kan zeer snel draaien en is fysiek ook sterker dan menigeen denkt", aldus Lodeweges, die Sinkgraven dit seizoen elke competitiewedstrijd vanaf de aftrap liet beginnen. Tegen PEC Zwolle (2-2) was de middenvelder goed voor een assist.

Sinkgraven hoorde ook van de vermeende interesse van Manchester United. "Ik heb het bericht gelezen. Ik kan er alleen niet zo veel mee, want het is nieuw voor me. Mijn zaakwaarnemer heeft er niets over gezegd. Het enige dat hij me meegeeft is dat als ik het goed doe, de clubs vanzelf komen."

De zoon van oud-prof Harry Sinkgraven was na het duel met PEC Zwolle kritisch. "Dit is nu al de derde keer op een rij dat we een voorsprong weggeven en vandaag zelfs twee keer. Je zou zeggen dat we er eens van leren, maar blijkbaar zit dat er niet in. Het lijkt wel of we bij een voorsprong bang worden. Ik ben er nu wel een beetje klaar mee. We hadden veel hoger moeten staan."

Daley Sinkgraven in actie met PEC Zwolle-speler Maikel van der Werff. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Abu Dhabi blijft leiden in Ocean Race

Abu Dhabi Ocean Racing blijft de leider in de Volvo Ocean Race. Met nog 2802 zeemijl te varen tot Kaapstad heeft die zeilboot een voorsprong van dertien zeemijl op de Nederlandse boot Team Brunel. De Deense boot Vestas Wind heeft een achterstand van 41 zeemijl op de leider en ligt daarmee op de derde plaats.

Achter de top drie zijn de verschillen fors. Dongfeng Race Team ligt vierde en heeft al een achterstand van 92 zeemijl. Team Alvimedica (vijfde op 135 zeemijl), Mapfre (zesde op 224 zeemijl) en vrouwenboot Team SCA (zevende op 230 zeemijl) maken het veld compleet.

De eerste etappe van de Volvo Ocean Race duurt vermoedelijk nog tien dagen. Abu Dhabi Ocean Racing wordt op 6 november in Kaapstad verwacht.

Resident Evil 4 gepimpt door fans

Resident Evil 4 verscheen in 2005. In 2011 werd er een HD-remake uitgegeven. Deze viel ons eerlijk gezegd een beetje tegen. Twee fans vonden dat ook en zijn bezig een ‘ultimate hd’-remake te doen.

Cris komt uit de Verenigde Staten en Albert uit Spanje. Albert heeft in 2007 ook al texturepacks gemaakt voor Resident Evil 4, dus hij kent het klappen van de zweep. Cris en Albert hebben nog maar 30% van het spel af. Mocht je alsnog geïnteresseerd zijn, het texturepack van Cris en Albert kun je hier downloaden. Om te laten zien wat de verschillen zijn met de voorgaande officiële versies hebben zij een demofilmpje gemaakt en vergelijkingsafbeeldingen.

Cris geeft wat achtergrond bij de gemaakte screenshots: “Several people have asked why we use the Original Texture mode when putting together our comparison shots. I think this is an excellent question, especially for those who have not yet played the UHD version of the game. There are several reasons for this approach, which I will share with both text and screenshots to show what I mean. The primary reasons are:

1. The majority of the textures in the game have not been redone. Instead they have been resized to be twice as large as the original textures, and a filter has been applied to smooth the the image. I’m sure this is due to budget and time constraints, which I think are understandable.

2. In situations where the textures have been remade, the new textures often do not match the look and tone of the originals. Additionally, they generally do not leverage the real-world original sources of those textures. The result is a different look and feel, and since our desire is to match the original textures, they would not make for a good comparison.

3. Some people might ask, “Why not post comparison shots between the Original, the UHD HD Mode, and your revisions?” The reason for that is simply time – it takes time to take the screenshots, edit them together, etc. Of course, this is time that could be spent making progress. So we try to strike a good balance between making progress and sharing updates, and part of that balance means choosing one mode to compare to.”

re4

re4

re4

re4

re4

re4

re4

re4

re4














Shutout Bumgarner zet Giants weer op voorsprong

De honkballers van San Francisco Giants hebben de leiding in de World Series weer overgenomen. In eigen huis versloegen ze zondag Kansas City Royals met 5-0. De Giants staan nu 3-2 voor in de best-of-sevenserie. Het zesde duel staat dinsdag in Kansas City gepland, een eventueel zevende duel wordt daar woensdag ook gespeeld.

Grote man bij de Giants was werper Madison Bumgarner. Hij speelde de volledige negen innings en kreeg daarin maar vier honkslagen tegen. Uit die honkslagen kwam geen score van de Royals en dus noteerde Bumgarner de eerste shutout in de World Series sinds 2003. Hunter Pence en Pablo Sandoval scoorden elk twee runs, Juan Perez kwam ook op het scorebord.

Medewerkers Amazon Duitsland staken

Medewerkers van Amazon.com in Duitsland hebben maandag opnieuw het werk neergelegd. De vakbond ver.di en de Amerikaanse webwinkel liggen al lange tijd overhoop over salarissen.

Volgens ver.di wordt er gestaakt in logistieke centra van Amazon in Bad Hersfeld, Leipzig, Rheinberg en Graben. Zij blijven tot woensdagavond thuis. De medewerkers van een distributiecentrum in Werne gaan dinsdagavond weer aan het werk. De vakbond zei niet hoeveel mensen in totaal het werk hebben neergelegd. Bij de Duitse tak van Amazon werken negenduizend mensen, verdeeld over negen locaties.

De vakbond eist al ruim een jaar hogere salarissen voor het Amazon-personeel. Volgens de bond verdienen de medewerkers van Amazon een stuk minder dan het personeel van andere bedrijven in de retail- en onlinesector. Volgens Amazon zijn de distributiecentra in Duitsland niets meer dan logistieke centra en liggen de salarissen relatief hoog, afgezet tegen andere salarissen in de logistieke sector.

Missies meteen afmaken in MGS V: Phantom Pain

Hideo Kojima heeft onthuld dat je in Metal Gear Solid V: The Phantom Pain naar hartenlust kan rondzwerven, totdat je een missie aanneemt. Dan moet je in het gebied blijven waar de missie zich afspeelt en deze zo snel mogelijk doen.

Als je het gebied alsnog verlaat of er te lang over doet dan heb je de missie niet gehaald. Het is niet bekend of je later nog een kans krijgt om dezelfde missie te doen.

Deze onthullingen deed Hideo Kojima tijdens aflevering 26 van Kojima Station op het Konami kanaal van YouTube. Helaas is het volledig in het Japans, maar geniet vooral van de beelden.

Haase en Sijsling iets hoger op ranglijst

Tennissers Robin Haase en Igor Sijsling zijn deze week licht gestegen op de wereldranglijst. Haase schoof een plek omhoog en staat nu 91e, maar blijft de tweede Nederlander. Sijsling steeg drie plaatsen en is de nummer 85. Thiemo de Bakker (139e) en Jesse Huta Galung (182e) staan ook bij de beste tweehonderd.

Andy Murray is de grootste stijger in de top tien. De Schot ging dankzij zijn zege in Valencia van de tiende naar de achtste stek. Novak Djokovic blijft de nummer één voor Roger Federer en Rafael Nadal.

Bij de vrouwen blijft Kiki Bertens zeventigste. Richel Hogenkamp klom van de 150e naar de 148e positie, de hoogste stek ooit voor haar.

Serena Williams sluit het jaar af als lijstaanvoerder. Maria Sharapova is tweede en Simona Halep neemt dankzij haar finaleplaats bij de WTA Finals de derde plek over van Petra Kvitova, die nu vierde staat. Ana Ivanovic gaat van zeven naar vijf.

Sainz jr.: Klaar voor Formule 1-debuut

Carlos Sainz jr. vindt dat hij een plaats in de Formule 1 verdient. De zoon van rallylegende Carlos Sainz werd dit jaar kampioen in de World Series by Renault, maar heeft desondanks van Red Bull nog geen plaatsje op het hoogste niveau gekregen.

In plaats daarvan wees Red Bull Max Verstappen als coureur bij het opleidingsteam van Toro Rosso aan. Dat team heeft op dit moment nog een stoeltje vrij nadat Daniil Kvyat voor volgend seizoen doorgeschoven is naar de hoofdmacht Red Bull Racing. Bij Toro Rosso gaat het om het tweede stoeltje tussen Sainz jr. en de veel meer ervaren Jean-Eric Vergne.

Sainz jr. wil in ieder geval zo snel mogelijk instappen, zo laat hij Marca weten. "Ik verdien het stoeltje. Max was slechts derde in zijn kampioenschap (Europese Formule 3, red.), dat gewonnen werd door een andere rookie."

Sainz acht zich beter dan Esteban Ocon die het kampioenschap waarin Verstappen acteerde gewonnen heeft. Ocon reed vorige week in Valencia een testdag met een Formule 1-bolide van Lotus en maakte daar indruk. Sainz: "Ik heb op een hoger niveau goed gepresteerd. Ik ben de jongste in de historie die het kampioenschap gewonnen heeft met een record tal overwinningen en snelste ronden. Als Verstappen een stoeltje bij Toro Rosso verdient, dan verdien ik het nog meer."

Amerikaans honkbaltalent komt om bij verkeersongeval

De Amerikaanse honkballer Oscar Taveras is omgekomen bij een verkeersongeluk in de Dominicaanse Republiek. De 22-jarige Taveras gold als een groot talent in de Major League Baseball. Dit jaar maakte hij zijn debuut op het hoogste niveau.

Taveras kwam uit voor de St. Louis Cardinals. Volgens de politie in de Dominicaanse Republiek verloor hij de macht over het stuur op een snelweg in het land. Ook zijn vriendin Edilia Arvelo overleefde het ongeval niet.

Porosjenko en Jatsenjoek nek aan nek in Oekraïne

De pro-Europese partijen van president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek zijn verwikkeld in een nek-aan-nek-race in de Oekraïense parlementsverkiezingen. Na telling van ruim een derde van de stemmen ontlopen Porosjenko's partij en Jatsenjoeks Volksfront elkaar maar een tiende procent.

De twee partijen hebben de afgelopen uren stuivertje gewisseld. Eerst lag Porosjenko op kop, maar nu leidt het Volksfront met 21,6 procent van de stemmen. Op ruime afstand volgt Samopomitsj, een pro-Europese partij die vooral in het westen van het land steun heeft, met bijna elf procent.

De drie pro-Europese partijen stevenen samen af op een meerderheid van de zetels in het parlement. Porosjenko liet zondagavond weten dat hij maandag al wil beginnen met de coalitieonderhandelingen. De formatiebesprekingen moeten niet langer dan tien dagen duren, stelt hij zich voor.

Het nieuwe parlement krijgt een heel ander aanzien dan het oude, waarin pro-Russische parlementariërs de toon aangaven. Door de opstand van pro-Russische rebellen in het oosten van het land zijn veel Oekraïners de volgens hen bemoeizieke oosterbuur beu.

Toch keert wel degelijk een stevige Russischgezinde fractie terug in de nieuwe volksvertegenwoordiging. Het Oppositieblok, waarin veel verweesde leden van de opgedoekte Partij van de Regio's onderdak hebben gevonden, heeft volgens de voorlopige uitslagen bijna tien procent van de stemmen gehaald. De Partij van de Regio's, het machtsblok van de afgelopen voorjaar verdreven pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, maakte in het oude parlement de dienst uit.

Extreemrechtse partijen als Rechtse Sector lijken de kiesdrempel niet te hebben gehaald. Omdat de helft van de parlementszetels wordt verdeeld over individuele kandidaten belanden er hoogstwaarschijnlijk echter wel degelijk rechtse radicalen in het nieuwe parlement. Zo koerst Dmitro Yarosj, de leider van Rechtse Sector, af op een eenvoudige overwinning in het individuele kiesdistrict Dnjepropetrovsk.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vellen later op de dag een oordeel over het verloop van de stembusgang.

Filmdownload top 10 van deze week

Torrent-nieuwssite TorrentFreak heeft ook deze week weer de lijst met meest gedownloade films gepubliceerd.

#TitelIMDb Rating / Trailer
1 Let’s Be Cops 6.7 / trailer
2 Step Up All In 6.1 / trailer
3 How to Train Your Dragon 2 8.2 / trailer
4 Teenage Mutant Ninja Turtles 6.3 / trailer
5 22 Jump Street 7.6 / trailer
6 A Most Wanted Man 7.2 / trailer
7 The Expendables 3 6.2 / trailer
8 Annabelle 5.9 / trailer
9 The Purge: Anarchy 6.6 / trailer
10 Sex Tape 5.2 / trailer

'Israël zet bouwplannen Oost-Jeruzalem door'

De Israëlische regering zet haar plannen door om duizend nieuwe woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem. Dat heeft een bron bij de regering maandag gezegd. Met het besluit zal de regering zich opnieuw de woede op de hals halen van de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat beschouwen.

De regering heeft ook plannen voor infrastructuurprojecten op de Westelijke Jordaanoever, waar zowel Israëliërs als de Palestijnen profijt van zullen hebben, aldus de bron.

Minister van financiën Yair Lapid heeft zich eerder tegen de bouwplannen uitgesproken. Hij zei dat het tot een 'serieuze crisis in de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Staten zal leiden'.

Derde etappewinst voor Bonifazio in Hainan

Niccolo Bonifazio blijft winnen in de Ronde van Hainan. De Italiaanse sprinter van Lampre-Merida won de achtste etappe en pakte daarme zijn derde dagsucces.

Zijn landgenoot Andrea Palini kwam als derde over de streep, even achter de Australiër Jonathan Cantwell. De leiderstrui bleef om de schouders van Julien Antomarchi, die dinsdag in de slotetappe een voorsprong van 22 seconden op Bonifazioprobeert te verdedigen.

Gullit: "Allemaal ego's bij Oranje"

Ruud Gullit pleit voor een 'goed gesprek' bij het Nederlands elftal tussen internationals Wesley Sneijder, Robin van Persie, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar.

Het Nederlands elftal verloor drie van de laatste vier interlands. Gullit (52) merkt dat er frictie is binnen de selectie. Egoïsme zorgt volgens de voormalig Europees kampioen voor verdeeldheid. "Je ziet in het elftal vier jongens die niet door één deur kunnen", zei Gullit tegen Studio Voetbal.

"Dat zijn Wesley Sneijder, Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Arjen Robben. Het zijn allemaal ego's. Op het WK (in 2010, red.) begon het met Van Persie en Sneijder. Van Persie werd telkens gewisseld, terwijl Sneijder niet goed speelde, maar wel op miraculeuze wijze telkens scoorde."

"Daarna kreeg je Huntelaar die ineens gek ging doen (tijdens het EK van 2012, red.) en je had Robben die voor aanvoerder gingen spelen (tijdens het WK afgelopen zomer, red.), omdat hij zo in vorm was. Er spelen dingen in het elftal. Daar moet over worden gepraat", aldus Gullit.

Oranje staat na drie EK-kwalificatieduels op drie punten. De formatie van bondscoach Guus Hiddink won van Kazachstan, maar ging onderuit tegen Tsjechië en IJsland. Het Nederlands elftal hervat de de kwalificatiereeks volgende maand tegen Letland. Op 12 november staat ook het oefenduel met Mexico op het programma.

Nederland telt ruim tweeduizend 100-plussers

Het aantal mensen van 100 jaar en ouder in Nederland is in de afgelopen veertien jaar verdubbeld. Nederland telt nu ruim tweeduizend 100-plussers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. De verwachting is dat dat aantal over tien jaar is verdubbeld.

Van elke miljoen Nederlanders zijn er 115 ouder dan 100 jaar. Ze zijn 'opvallend gezond' en slechts weinigen kampen met chronische ouderdomsziekten. Minder dan een op de twintig overlijdt aan kanker. De leeftijdsgroep van 90 jaar en ouder is mede daarom de snelst groeiende groep van Nederland, aldus het CBS.

Vrouwen zijn onder de 100-plussers vaker vertegenwoordigd dan mannen. Het aantal mannen bleef achter, maar daar komt volgens het CBS verandering in. De overlevingskansen van de man zijn de laatste twintig jaar beduidend gestegen. Een reden hiervoor is dat mannen gezonder zijn gaan leven. Mannen zijn minder gaan roken en vrouwen juist meer.

De vergrijzing in Nederland valt overigens nog mee. In Zuid-Europa wonen twee keer zoveel ouderen. Griekenland is het meest vergrijsde land van Europa.

Documentaire If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy grote winnaar VERS Awards 2014

Gisteravond zijn in Het Ketelhuis in Amsterdam de VERS Awards 2014 uitgereikt. De jury, bestaande uit documentaireregisseur Menno Otten (Face to Face), Imre Reutelingsperger, editor van onder andere Cowboys Janken Ook en animator/ illustrator Ineke Goes, verkozen de documentaire If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy van regisseur Mea de Jong tot beste film. Met haar afstudeerfilm wint Mea daarmee de Filmmore/ Cam-a-lot Juryprijs ter waarde van € 10.000 te besteden aan een nieuwe film. Ook de Binger Filmlab Publieksprijs ging naar If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy, waarmee de film de Gouden Wortel, een krat eerlijk eten van De Krat en een workshop bij Binger Filmlab in de wacht sleept.

“Als je een film over zelfstandige vrouwen wilt maken, moet je dan niet een film over onze familie maken?” Zo beginnen moeder en dochter gezamenlijk aan een portret over de vier generaties boven hen die het allen zonder man deden. Langzaam ontpopt zich een mysterieuze familietraditie waar de moeder trots op is, maar waar de dochter haar vraagtekens bij heeft.

De jury stelde: “Wat in eerste instantie lijkt op het zoveelste egodocument ontrafelt zich langzaam in een film over tradities. In een film over de complexiteit van elkaar loslaten, het onontkoombare van de tijd, maar ook in een film die gaat over de kracht en het plezier van film maken.”

Mea de Jong studeerde in 2014 af aan de Filmacademie in Amsterdam. Voordat Mea aan de Filmacademie begon, stond ze van jongs af aan al veel op de set als actrice. Na haar bachelor Filosofie te hebben afgerond, begon Mea aan de opleiding Regie Fictie aan de Filmacademie. Tijdens haar opleiding werd haar interesse in documentaire dusdanig geprikkeld dat zij zich hier meer in wilde verdiepen en besloot hier op af te studeren.

De VERS Awards worden mede mogelijk gemaakt door: Het Nederlands Film Fonds, bioscoop Het Ketelhuis, Stichting VEVAM Fonds, Cam-a-lot, Binger Filmlab en Filmmore.

Over VERS
VERS is sinds de oprichting in 1996 uitgegroeid tot de grootste netwerk- en beroepsvereniging van en voor nieuwe makers in het mediaveld, met ruim 1000 leden. De vereniging biedt een professioneel en toegankelijk netwerk door tal van activiteiten te organiseren, zoals de VERS Awards en de maandelijkse VERS Avonden, waar (nieuwe) makers elkaar kunnen ontmoeten. Op deze manier biedt VERS de gelegenheid om nieuwe kennis op te doen, te delen en daarmee te experimenteren. De actualiteit wordt daarbij zoveel mogelijk central gesteld. In 2010 veranderde de vereniging de naam van Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers (NFTVM) in VERS.

'Teeven gaf crimineel strafvermindering'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft in zijn tijd als officier van justitie de regels geschonden door crimineel Cees H. strafvermindering te geven. Dat schrijft het AD maandag op basis van het boek 'Fred en de Wet' van onderzoekjournalist Wim van de Pol, dat dinsdag verschijnt.

Teeven gaf H., met wie hij ook al een schikking trof van enkele miljoenen en waarvan de details op mysterieuze wijze onvindbaar zijn, in 2000 een positief gratieadvies, aldus Van de Pol. Ook schrapte Teeven een door de rechter uitgesproken straf voor een ontsnappingspoging uit de Bijlmerbajes in 1985. Dit ging in tegen het advies van toenmalig minister van Justitie Benk Korthals (VVD).

Teeven kwam in maart ook al in opspraak door de deal die hij sloot met H. De staatssecretaris had een deal gesloten waarbij het leek alsof H. 750 duizend euro betaalde, maar waar de overheid uiteindelijk zo'n vijf miljoen euro voor H. witwaste. Volgens Van de Pol is onderbelicht gebleven dat bij die deal een geheime 'side letter' hoort.

Vrij Nederland meldde in maart dat Teeven in 1998 ook al een deal met H. zou hebben gesloten. Deze deal hield in dat H. afstand deed van zes tot zeven miljoen waarop het Openbaar Ministerie beslag had gelegd. In ruil zou H. worden vrijgelaten. Teeven zou de gratieverlening voor H. echter niet voor elkaar hebben gekregen, waardoor de deal niet doorging, maar Teeven had spontaan last van geheugenverlies.

Cees H., bijgenaamd Puk vanwege zijn geringe lengte, verdiende geld door het importeren van cocaïne en hasj. In 1984 werd hij gearresteerd voor drugshandel en veroordeeld tot negen jaar cel. Hij ontsnapte een jaar later en bleef tot 1993 onvindbaar voor justitie. Als autohandelaar liep hij later alsnog tegen de lamp en moest terug de cel in. Justitie wilde een deal met hem sluiten om geld te vorderen dat H. met drugshandel verdiende. Door deze deal raakte Opstelten in opspraak.

Zuinige auto's kosten overheid ruim zes miljard

De fiscale voordeeltjes voor schone auto's hebben de Nederlandse schatkist de afgelopen zes jaar 6,4 miljard euro gekost. Vooral door de lagere aankoopbelasting en de verminderde bijtelling krijgt de staat veel minder belastinginkomsten binnen. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op grond van een rapport van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD).

De keerzijde van de misgelopen inkomsten is echter dat het Nederlandse wagenpark is opgeklommen tot het schoonste van de Europese Unie. Voordat de fiscale stimuleringsmiddelen werden doorgevoerd was Nederland nog een middenmoter. Door de belastingvoordelen zou de uitstoot van koolstofmonoxide jaarlijks met zeven procent zijn afgenomen.

Ook de komende jaren worden auto's steeds schoner, omdat de Europese regels voor uitstoot almaar strenger worden. Voor de komende vijf jaar verwacht Wiebes dat de 'auto-inkomsten' weer zullen stijgen, maar zoiets is moeilijk voorspelbaar, benadrukt hij.

Pornoster Bobbi Eden doet ook normale dingen

Bobbi Eden wil afrekenen met het beeld dat ze 24 uur per dag bezig is met seks. De Haagse pornoster doet naast haar werk ook heel normale dingen, zegt ze maandag in Metro.

"Mensen denken dat ik niks anders kan dan alleen maar op mijn rug liggen en naar mannen lonken", aldus Eden, die thuis graag haakt. Ze wil haar andere kant graag laten zien in haar realityserie die vanaf dinsdag op RTL 5 te zien is.

Eden is niet bang dat haar hobby slecht is voor haar imago. "Als mensen niet kunnen accepteren dat ik ook haak, teken en game, dan is dat maar zo. Ik denk zelfs dat er dankzij deze hobby een hele hoop vrouwen zijn die mij juist meer gaan waarderen omdat ze zien dat ik ook normale dingen doe. En bovendien, ik zit ook weer niet de hele dag te haken hoor."

Kijkers die voor de buis gaan zitten voor naaktscènes, worden teleurgesteld. "Nee, dat wilde ik niet", aldus Eden. "Als ze dat willen zien, dan zoeken ze me maar op internet. Als ze dat al niet gedaan hebben."

Doodstraf geëist voor kapitein vergaan veer Z-Korea

De kapitein van de in april vergane Zuid-Koreaanse veerboot Sewol moet de doodstraf krijgen. Dat vinden de aanklagers, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag. De kapitein is volgens hen schuldig aan de dood van meer dan driehonderd opvarenden, onder wie veel scholieren.

Justitie verwijt de bemanning van de veerboot en haar kapitein in het bijzonder dat zij de passagiers na de schipbreuk aan hun lot hebben overgelaten. Verscheidene overlevenden getuigden in de rechtszaal zelfs dat zij het uitdrukkelijke bevel kregen het zinkende schip niet te verlaten. Daardoor kwamen veel meer opvarenden om dan het geval was geweest als de bemanning naar behoren had gehandeld.

De aanklagers eisten maandag een levenslange gevangenisstraf voor drie andere brugofficieren. Het drietal en hun kapitein waren onder de eerste opvarenden die van de Sewol werden gered.

FOK! update #10 v1.4.0: mobiel en trackers

Na de vorige update, waarin we vooral de trackersettings onder handen hebben genomen, is deze keer - zoals beloofd - de focus vooral (maar niet exclusief) uitgegaan naar de weergave op mobiele devices. Welkom bij update #10

Vanwege de vaak beperkte ruimte op mobiele devices is gekozen voor een weergave die een aantal minder belangrijke onderdelen mist, om op zo adequaat mogelijke wijze gebruik te maken van de ruimte die er wél is. Daar zal vast ruimte zijn voor verbetering, en suggesties daarover horen we natuurlijk graag!

Op devices met een resolutie van minder dan 1024 pixels is de menubalk anders. Linksboven heb je een knop waarmee je de Update Trackers kunt uitklappen, rechtsboven een soortgelijke knop die de inhoud van de menubalk verticaal en gecategoriseerd weergeeft. Een tweede druk op de knop brengt je terug bij de pagina. Door beide menu's kun je eenvoudig scrollen.

 

In de eerste afbeelding is te zien hoe in de (voor nu alleen 'Laatste Items') tracker de gekleurde bolletjes uit de index terugkomen. Dit is ook het geval in de desktopversie. Verder filteren is nu nog niet mogelijk, maar zal in een volgende update worden uitgerold. Ook zal op termijn in de middenkolom de mogelijkheid komen om te kiezen uit verschillende weergavestijlen en zal er meer gebruik worden gemaakt van afbeeldingen, om een eind te maken aan de enorme rij teksten.

In de trackers wordt nu middels het dikgedrukt weergeven van de titel aangegeven welk bericht je momenteel leest. Zo zou je in de lange trackerlijst sneller moeten kunnen terugvinden waar je bent gebleven. 

Voor de mobiele weergave is ook de vormgeving van de comments aangepast, waarbij op met name heel kleine schermen zowel ondertitel als signature zijn verdwenen. Ook zijn de quote en editknoppen altijd zichtbaar en moet het makkelijker zijn om de knoppen om de reacties omhoog of omlaag te scoren in te drukken op een touchscreen.

We horen graag van mobiele gebruikers de ervaringen, bugs (die zullen er ongetwijfeld zijn) en eventuele verbetertips. Vergeet niet te vermelden welk device je gebruikt en - indien bekend - welke resolutie, of je portrait of landscape mode gebruikt en welke browser.

Verder zijn we natuurlijk ontzettend benieuwd of de verbeteringen aan de mobiele weergave in de smaak vallen. Vanwege de beperkte ruimte op de meeste van zulke devices is het best lastig om toch een handige weergave te bieden voor zaken als de update tracker en menu's. We hopen daarin dermate geslaagd te zijn dat de site nu mobiel voldoende bruikbaar is. Ook hier geldt dat we van hieruit vanuit jullie wensen en suggesties verder zullen werken.

Euretco koopt bouwmarkten Hubo en Multimate

Detailhandelaar Euretco is de nieuwe eigenaar van bouwmarkten Hubo, Multimate en Fixet. Het bedrijf achter winkelketens zoals Intersport, Libris en Coach neemt de huidige eigenaar DGN Retail over. Na de overname gaan de Fixet-winkels onder de vlag van een van beide andere ketens verder, zo maakte Euretco maandag bekend.

Hoeveel de nieuwe eigenaar betaalt voor de 266 bouwmarkten liet de detailhandelaar niet weten. Euretco werkt na het kopen van DGN Retail samen met zo'n 2200 ondernemers en franchisers door heel Nederland. Aan die samenwerking houdt het bedrijf jaarlijks een omzet van tweeënhalf miljard euro over.

2,3 miljoen kijkers zien finale Heel Holland Bakt

Nederland keek zondagavond massaal naar de ontknoping van Heel Holland Bakt. De finale van het bakprogramma van Omroep MAX kon rekenen op bijna 2,3 miljoen kijkers. Dat blijkt maandag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De finale werd gewonnen door de 35-jarige Menno de Koning. Hij wist de jury het meest te imponeren met zijn kiekeboetaart tijdens de slotopdracht. De Koning is de opvolger van Rutger van den Broek, die vorig jaar het eerste seizoen op zijn naam schreef. De slotuitzending werd toen nog door ruim 1,2 miljoen kijkers bekeken.

Heel Holland Bakt, naar het Britse The Great British Bake Off, was zodoende opnieuw een kijkcijferhit voor MAX. Elke week zaten ruim een tot twee miljoen Nederlanders voor de buis.

De bakshow was overigens niet het best bekeken programma zondag. Studio Sport en het achtuurjournaal wisten respectievelijk drie en 2,6 miljoen kijkers te trekken.

Aandelen Imtech per vijfhonderd samengevoegd

Aandeelhouders van Imtech moeten maandag bij het sluiten van de beurs vijfhonderd aandelen inleveren om één nieuw aandeel terug te krijgen. Dat maakt de technisch dienstverlener uit Gouda bekend. De samengevoegde aandelen, die waarschijnlijk zo'n vijf euro waard zijn, worden vanaf dinsdag op de Amsterdamse beurs verhandeld.

Imtech schiep de afgelopen tijd zestig miljard euro aan nieuwe aandelen, die werden verkocht tegen een prijs van 0,01 euro. Op die manier haalde het door schandalen geplaagde installatiebedrijf zeshonderd miljoen euro op om schulden af te lossen. De waarde van het aandeel daalde door de uitgifte echter tot ongeveer 0,01 euro.

Om de waarde van het aandeel weer omhoog te krijgen, kondigde Imtech eerder al aan de aandelen te willen samenvoegen. Hoeveel oude aandelen nodig zouden zijn voor een nieuw aandeel was echter nog niet bekend. De stukken van Imtech waren vrijdag bij het sluiten van de beurs iets meer dan één cent waard.

GGD drukt ebolapaniek Maastricht de kop in

De GGD in Limburg heeft maandagochtend bezorgde mensen in de provincie gerustgesteld. In Maastricht noch in een ander deel van de provincie is een patiënt met ebolaverschijnselen aanwezig.

Zondag kwamen op sociale media meldingen binnen van mensen in Maastricht die zich afvroegen waarom hulpverleners in witte pakken een zieke buurtbewoner ophaalden met een ambulance. Hierdoor ontstond onrust omdat werd gesuggereerd dat de patiënt wellicht symtpomen van ebola vertoonde.

De gezondheidsdienst drukt de onrust maandag de kop in. In een bericht op internet en via Twitter wordt gemeld dat er geen maatregelen genomen hoeven te worden. In de hele provincie is niemand aanwezig die verdacht wordt van ebola.

'Air France-KLM op rand faillissement'

Het voortbestaan van Air France-KLM hangt aan een zijden draadje, aangezien de luchtvaartmaatschappij afstevent op een technisch faillissement. Om het bedrijf in de lucht te houden, moet Air France-KLM flink in eigen vlees snijden. De kosten moeten met wel twintig procent omlaag, zo stellen bronnen maandag in De Telegraaf.

Volgens de ingewijden worden de komende weken 'cruciaal' voor het voortbestaan van het Frans-Nederlandse fusiebedrijf. Personeel en vakbonden vrezen volgens de krant massaontslagen. Die zouden vooral bij het Franse deel plaatsvinden, maar ook het Nederlandse KLM komt vermoedelijk niet ongeschonden uit de strijd, zo verwachten ze.

In totaal zou het concern duizenden banen moeten schrappen in een poging de concurrentie van Europese budgetmaatschappijen en goedkope Arabische vliegers het hoofd te kunnen bieden. De bestuurders en toezichthouders van het bedrijf zouden dinsdag de volledige dag hebben ingeruimd om over de maatregelen te spreken.

Reorganisatielast drukt TNT Express in het rood

TNT Express heeft vorig kwartaal een verlies van bijna vijftig miljoen euro geleden, onder meer als gevolg van reorganisatiekosten. Daarmee presteert het bedrijf aanmerkelijk minder dan in dezelfde periode van vorig jaar, toen na afdracht van belasting zes miljoen euro overbleef. Dat blijkt maandag uit de derdekwartaalcijfers van TNT Express.

Het beursgenoteerde TNT zette afgelopen kwartaal 46 miljoen euro opzij voor het reorganiseren van onder meer zijn Franse afdeling. Daarnaast moest het bedrijf nog eens vijftig miljoen euro inruimen voor mogelijke schikkingen in Frankrijk. Die twee eenmalige tegenvallers aten de winst van de pakketbezorger volledig op.

Zonder de twee posten kwam TNT juist fors hoger uit dan een jaar geleden. De aangepaste, operationele winst nam namelijk met 28 procent toe, tot vijftig miljoen euro. De omzet van het bedrijf daalde daarentegen wel, vooral in landen buiten Europa. De inkomsten zakten met iets meer dan twee procent naar een kleine 1,6 miljard euro.

'Wiebes' eigen VVD boos over voorstel leasetaks'

Het plan van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) om ruim een miljoen leaserijders zwaarder te belasten wordt mogelijk afgeschoten. Wiebes' eigen VVD is tegen en vindt dat het voorstel van tafel moet, schrijft De Telegraaf maandag.

In het nieuwe plan vallen bijna alle nieuwe contracten voor leaseauto's vanaf 2016 in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. "We gaan dit de leaserijder niet op zijn bordje leggen", zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus in de krant.

Volgens de VVD is Wiebes doof gebleken voor kritische geluiden uit zijn eigen partij. "Onze kritiek is blijkbaar niet gehoord. Onze fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid. We gaan dit niet doen", zegt Neppérus, die Wiebes nog twee weken geeft om met een nieuw plan te komen. "We willen een eenvoudiger belastingstelsel. Door het voorstel van Wiebes komt er een fiscale kerstboom. Op deze manier wordt het alleen maar ingewikkelder."

Volgens de autobranche, die zich eerder al van de plannen afkeerde, rijden 1,2 miljoen Nederlanders met een auto van de zaak. Het nieuwe plan zou hen gemiddeld 167 euro per maand kosten.

Dodental schietpartij school VS loopt op

Een 14-jarige scholiere van een middelbare school in het Amerikaanse Marysville is in het ziekenhuis overleden nadat ze was neergeschoten door een schoolgenoot. Dat berichtten Amerikaanse media maandag.

De tiener raakte ernstig gewond toen een scholier vorige week het vuur opende in de schoolkantine. Ook een medeleerlinge kwam toen om het leven. De schutter zou kwaad zijn geweest op een meisje dat geen verkering met hem wilde. Hij sloeg na de schietpartij de hand aan zichzelf.

Drie andere leerlingen liggen nog in het ziekenhuis. Twee van de gewonde jongeren verkeren in kritieke toestand.

Dodental schietpartij school VS loopt op
Dodental schietpartij school VS loopt op (Foto: ANP)

Schutter Canada maakte video voor aanslag

De schutter die woensdag in de Canadese stad Ottawa een militair doodschot heeft voor zijn actie een video van zichzelf opgenomen. Volgens de Canadese politie had de schutter, Michael Zehaf-Bibeau, politieke en ideologische motieven.

De video kan in het belang van het onderzoek nog niet worden vrijgegeven, aldus de politie, die onderzoekt of mogelijk nog meer mensen bij de aanslag betrokken zijn.

Zehaf-Bibeau (32), een bekeerde moslim, schoot de militair woensdag neer bij het Nationale Oorlogsmonument. De soldaat hield daar de erewacht. Later loste hij ook nog meerdere schoten in het parlementsgebouw iets verderop. Zeker drie mensen raakten daarbij gewond. Een bewaker schoot de man uiteindelijk dood.

Aanhouding om dode vrouw Eindhoven

De politie heeft een verdachte aangehouden die mogelijk betrokken is bij de dood van een vrouw in Eindhoven. De aanhouding vond plaats op een politiebureau aan de Mathildelaan in de stad, meldt de politie.

Zondag werd in het centrum van Eindhoven op de Vestdijk een stoffelijk overschot van een vrouw gevonden. Het lichaam lag uit het zicht en op een plek waar niet veel mensen komen. De politie ging meteen uit van een misdrijf.

De politie heeft 25 mensen op de zaak gezet. Het is nog niet duidelijk wie de vrouw is. Ook is niet duidelijk wie haar heeft aangetroffen.

Utrechtse serieverkrachter voor rechter

De rechtbank in Utrecht houdt maandagmiddag een eerste openbare zitting in de zaak tegen de 51-jarige Gerard T., volgens justitie de Utrechtse serieverkrachter. T. werd in juli opgepakt, nadat een onverwachte DNA-match hem linkte aan drie zaken die aan de beruchte verkrachter worden toegeschreven.

Die drie zaken (twee uit 1995, een uit 2001) heeft justitie op de voorlopige aanklacht gezet. Mogelijk dat de lijst langer wordt, een aantal verkrachtingen, pogingen daartoe en aanrandingen is nog in onderzoek.

Sinds zijn arrestatie heeft Nieuwegeiner T. er het zwijgen toe gedaan. De rechtbank heeft hem gedwongen maandag ter zitting te verschijnen, op vordering van het Openbaar Ministerie. Het OM wil weten of T. blijft zwijgen of dat hij aan het onderzoek gaat meewerken.

De Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief. De politie kreeg geen verdachte in het vizier, de zaak leidde tot grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Daarna werd het opnieuw stil. T. moest begin dit jaar DNA afstaan in verband met een veroordeling wegens een fietsendiefstal. Dat leidde uiteindelijk tot de doorbraak in de reeks zedenzaken.

PvdA wil recherche-eenheid tegen matchfixing

De bestrijding van matchfixing in Nederland schiet volgens de PvdA tekort. Daarom vindt de regeringspartij dat er gespecialiseerde rechercheurs moeten komen die onderzoek doen naar deze praktijken, waarbij het verloop of de uitslag van een wedstrijd illegaal wordt beïnvloed om daar zelf of anderen mee te bevoordelen.

Ook pleit de PvdA voor een regeling waarbij iemand die zelf een wedstrijd heeft vervalst een misstand kan melden bij het Openbaar Ministerie (OM) in ruil voor strafvermindering. De matchfixer moet dan wel direct stoppen met zijn activiteiten, alle bewijzen overleggen en de clementieprocedure geheimhouden voor anderen die aan de wedstrijdvervalsing deelnemen.

Dat staat in een initiatiefnota die Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken maandag presenteert in een sportdebat met minister Edith Schippers (Sport). Volgens de sociaaldemocraat mogen de miljoenen Nederlanders die elke dag genieten van sport, als beoefenaar of toeschouwer, verwachten dat sportwedstrijden eerlijk verlopen. "Helaas is dat niet meer gegarandeerd. Matchfixing neemt steeds ernstiger vormen aan in landen om ons heen, ook in de topsport, en er zijn steeds meer meldingen van matchfixing in Nederland. Dat mogen we niet toestaan", zegt Van Dekken.

De recherche-eenheid tegen matchfixing zou wat hem betreft ook andere vormen van fraude en witwassen in de sportwereld moeten bestrijden. Het OM doet al een tijd onderzoek naar matchfixing in Nederland, maar de PvdA dringt aan op een intensievere aanpak. Ook het CDA zal Schippers vragen hoe het met het onderzoek van justitie staat. "In Nederland is nog niets ontdekt. Maar het zou naïef zijn om er dan van uit te gaan dat het er niet is", aldus Kamerlid Hanke Bruins Slot.

Haar PvdA-collega Van Dekken wil ook dat de Kansspelautoriteit meer mogelijkheden krijgt om illegaal gokken aan te pakken. Bovendien moet het gokken op een gele kaart worden verboden.

Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek, in opdracht van Schippers, bleek dat het manipuleren van sportwedstrijden niet op structurele schaal plaatsvindt in Nederland.

PvdA wil recherche-eenheid tegen matchfixing
PvdA wil recherche-eenheid tegen matchfixing (Foto: ANP)

Boek: Chantal van Gastel - Ik wist het

Ik wist het heeft alle elementen van een standaard chicklit: de lovestruck hoofdpersoon, de hotte tegenspeler en voorspelbare momenten die kunnen irriteren, ook al horen ze in dit geval bij Mia’s helderziendheid. Maar dit boek heeft ook ‘vernieuwende’ elementen, zoals datzelfde zesde zintuig, twee love interests in plaats van één en een eind dat eens niet voor honderd procent voorspelbaar is. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.