Kiezers Toronto willen af van gebroeders Ford

Redactie

De kiezers in de Canadese stad Toronto zijn maandag naar de stembus gegaan om een nieuwe burgemeester te kiezen. Als de voorspellingen op basis van opiniepeilingen uitkomen, nemen zij afscheid van de boertige Rob Ford, die meermalen in het nieuws was wegens crackgebruik, openbare dronkenschap en woede-uitvallen.

Ford is zelf niet herkiesbaar; hij trok zich vorige maand terug uit de race nadat bij hem een zeldzame en moeilijk te behandelen vorm van kanker was geconstateerd. In zijn plaats doet zijn broer Doug, die gemeenteraadslid is, een gooi naar het burgemeesterschap. De kiezers lijken echter de voorkeur te gaan geven aan John Tory, de oerdegelijke en saaie voormalige topman van een kabelmaatschappij. De linkse kandidate Olivia Chow, weduwe van de geliefde Jack Layton, lijkt weinig kans te maken, omdat veel mensen strategisch willen kiezen, opdat Doug Ford het maar niet wordt.

Tory zegt dat de mensen een leider willen die 'een hoop van de verdeeldheid en chaos die we hebben meegemaakt tot bedaren brengt'.

Gemeenteraadslid Jaye Robinson, ooit aanhanger van Ford maar nu van Tory, zegt dat de mensen alleen maar willen dat Ford geen burgemeester meer wordt. "Mensen zijn letterlijk aan het aftellen. Bij elke deur waar ik aanbel zijn ze aan het aftellen. Ze voelen dat dit een bepalend moment wordt in onze stad, waar we het schip overeind krijgen, ons richten op stedenbouw en het circus en de hele afleiding achter ons laten."

Een recordaantal van 161.147 mensen heeft al gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vooraf te stemmen, meer dan twee keer zoveel als bij de vorige verkiezingen in 2010. Een van hen was Kaye Wilkinson, een gepensioneerde inwoner van Etobicoke, de westelijke buitenwijk waar de familie Ford ook vandaan komt.

"Wij moeten af van die Fords. Het kan mij niet schelen wie van hen meedoet", zegt Wilkinson.