Toyota op koers voor nieuw recordjaar

Redactie

Toyota lijkt ook dit jaar het grootste automerk ter wereld te worden. In de eerste drie kwartalen verkocht de Japanse autofabrikant 7,615 miljoen voertuigen. Dat is drie procent meer dan in de eerste negen maanden van vorig jaar en meer dan concurrenten General Motors en Volkswagen.

De Japanners hopen het recordjaar 2013, toen 9,98 miljoen voertuigen werden verkocht, deze jaargang alweer uit de boeken te schrijven. Toyota wil dit jaar het eerste merk ooit worden dat boven de grens van tien miljoen uitkomt. Het doel is 10,2 miljoen.

Het Duitse Volkswagen het Amerikaanse General Motors zitten wat verkoopcijfers betreft maar net achter Toyota. De teller staat bij Volkswagen op 7,4 miljoen auto's na drie kwartalen, iets meer dan de 7,37 miljoen voertuigen die General Motors wist te slijten. Volkswagen heeft eveneens de ambitie dit jaar boven de tien miljoen uit te komen. General Motors geeft geen verkoopvoorspellingen af.

Toyota is sinds 2012 de grootste autofabrikant ter wereld. In dat jaar stootte het General Motors van de troon. GM had de koppositie in 2008 van Toyota overgenomen toen de Japanners kampten met de gevolgen van de tsunami.