Porosjenko en Jatsenjoek nek aan nek in Oekraïne

Redactie

De pro-Europese partijen van president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek zijn verwikkeld in een nek-aan-nek-race in de Oekraïense parlementsverkiezingen. Na telling van ruim een derde van de stemmen ontlopen Porosjenko's partij en Jatsenjoeks Volksfront elkaar maar een tiende procent.

De twee partijen hebben de afgelopen uren stuivertje gewisseld. Eerst lag Porosjenko op kop, maar nu leidt het Volksfront met 21,6 procent van de stemmen. Op ruime afstand volgt Samopomitsj, een pro-Europese partij die vooral in het westen van het land steun heeft, met bijna elf procent.

De drie pro-Europese partijen stevenen samen af op een meerderheid van de zetels in het parlement. Porosjenko liet zondagavond weten dat hij maandag al wil beginnen met de coalitieonderhandelingen. De formatiebesprekingen moeten niet langer dan tien dagen duren, stelt hij zich voor.

Het nieuwe parlement krijgt een heel ander aanzien dan het oude, waarin pro-Russische parlementariërs de toon aangaven. Door de opstand van pro-Russische rebellen in het oosten van het land zijn veel Oekraïners de volgens hen bemoeizieke oosterbuur beu.

Toch keert wel degelijk een stevige Russischgezinde fractie terug in de nieuwe volksvertegenwoordiging. Het Oppositieblok, waarin veel verweesde leden van de opgedoekte Partij van de Regio's onderdak hebben gevonden, heeft volgens de voorlopige uitslagen bijna tien procent van de stemmen gehaald. De Partij van de Regio's, het machtsblok van de afgelopen voorjaar verdreven pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, maakte in het oude parlement de dienst uit.

Extreemrechtse partijen als Rechtse Sector lijken de kiesdrempel niet te hebben gehaald. Omdat de helft van de parlementszetels wordt verdeeld over individuele kandidaten belanden er hoogstwaarschijnlijk echter wel degelijk rechtse radicalen in het nieuwe parlement. Zo koerst Dmitro Yarosj, de leider van Rechtse Sector, af op een eenvoudige overwinning in het individuele kiesdistrict Dnjepropetrovsk.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vellen later op de dag een oordeel over het verloop van de stembusgang.